retour au blog

Bijgeloof rond zwarte katten

Vanwaar komt de superstitie rond zwarte katten?

Halloween staat om de hoek. Tijd om de griezelverhalen weer van onder het stof te halen en daarbij vind je altijd een terugkerend fenomeen: de gevreesde zwarte kat die steeds gepaard gaat met ongeluk. Maar van waar komt dat bijgeloof nu eigenlijk? Hier vind je alles over het verband tussen de zwarte katten en ongeluk.

Ongeluk en zwarte katten

We hebben er ons allemaal wel al eens schuldig aangemaakt. Je ziet er zwarte kat op straat en vrij wel onmiddellijk leg je de link dat er wel eens gevaar op de loer kan liggen. Je bent hier niet alleen in! De fabel dat zwarte katten ongeluk brengen, gaat al mee sinds de middeleeuwen. Toentertijd geloofden de mensen heel hard in het bestaan van heksen en duivel en ook zij kregen een huisdier erbij geplakt, namelijk de zwarte kat. Door de enorme schrik die ze toen hadden van ‘hekserij’ hadden de zwarte katten die ermee geassocieerd werd een heel zwarte tijd toen. Ze werden vaak gemeden of zelfs mishandeld. Gelukkig liggen die dagen héél ver achter hen!

Maar waarom geloofden mensen dat katten ongeluk met zich meebrengen?

Bijgeloof per cultuur

Bijgeloof in katten verschilt per cultuur. In Amerika bv. zijn er wel duizenden katten ter dood veroordeeld omwille van hun vacht. Toen werden ze geassocieerd met hekserij en de duivel. Terwijl in Engeland de zwarte vacht dan weer wel een positieve connotatie had. Daar geloofden ze juist dat de katten geluk brachten. Dit bijgeloof ontstond door dat zeelui steeds een zwarte kat mee aan boord namen. Hun taak was het vangen van de muizen maar de zeelui geloofden ook dat ze voor mooi weer zorgden tijdens hun vaart. Tot op de dag van vandaag worden zwarte katten in Engeland nog steeds geassocieerd met geluk.

Hekserij en de duivel

Tijdens de middeleeuwen waren heksen en de duivel amper weg te denken, mensen toen waren er rotsvast van overtuigd dat ze bestonden. En ze hadden wel meer verzinsels rondom de heksen en de duivel gemaakt. Zoals ze bv. dachten dat heksen s nachts in zwarte katten veranderden, vervolgens naar bossen liepen waar ze samen dansten in de heksencirkels om rituelen uit te voeren en mensen te vervloeken. Daarnaast geloofden ze ook dat zwarte katten de reïncarnatie waren van de duivel. Net zoals de heksen bracht de duivel onrust en ongeluk aan mensen die hij tegenkwam.

Deze ‘theorieën’ ontstonden in Amerika en baanden doorheen de jaren langzaamaan hun weg doorheen Europa. Dus het is helemaal niet gek dat ook jij de zwarte kat ook aan ongeluk linkt.

Tijd om de zwarte katten in de bloemetjes te zetten

Uiteindelijk blijven al deze verhalen maar oude fabels. Een kat met een zwarte vacht is net hetzelfde als een andere kat. Maar wist je dat katten met een zwarte vacht vaker in een asiel blijven zitten dan katten met een andere vacht? Dit omdat het bijgeloof toch nog ergens blijft rondzweven in onze hoofden, wat uiterst jammer is! Hoogst tijd om de lieve zwarte katten eens in de bloemetjes te zetten met een heerlijke maaltijd!

Of ben je aan het uitkijken om een katje uit het asiel te redden? Kijk dan zeker ook even naar de katjes met een zwarte vacht en geef hen een liefdevolle thuis want die verdienen ze!

0 commentaire