retour au blog

Waarom wast een kat zich zo vaak?

Wist je dat katten bijna de helft van hun wakkere tijd spenderen aan wassen? Dit omvat bijna 15% van hun dag. Da’s best veel dus waarom doen ze dit eigenlijk? Dat leggen we je graag uit.

Dankzij de ruwe haakjes op de tong verzorgt de kat zijn eigen vacht. Maar het wassen is niet enkel om zich schoon te maken, het zorgt er ook voor dat de vacht waterbestendig wordt. Dit doordat ze talg vanuit de huid over de vacht verdelen. De manier waarop ze zich wassen geeft interessante informatie mee over hun gezondheid.

Let op: Het wassen van hun vacht brengt ook met zich mee dat ze heel wat haren inslikken en dus af en toe weer een haarbal kunnen uitbraken.

Isolerende vacht

De vacht van een kat kan ook wel eens in de knoop geraken. Katten wassen zich om die knopen eruit te halen. Vacht zonder enige knoop heeft een betere isolatie, zo’n knopen verstoren de isolerende functie van de vacht waardoor ze lichaamswarmte kwijt geraken. In de zomer helpt hun vacht dan weer eerder om verkoeling te brengen. In tegenstelling tot honden die hijgen om warmte kwijt te geraken, likt een kat z’n vacht om die warmte kwijt te spelen. Als het speeksel dat wordt achtergelaten op de vacht verdampt, zorgt dit voor verkoeling voor je kat.

Tip: Help je kat door ze vaak te kammen. Zeker langharige katten zullen je dankbaar zijn dat je hun overtallige haren regelmatig weg kamt.

Teken van affectie

Katten likken ook wel andere katten hun vacht schoon, dit is hun teken van affectie. Likt je kat bv. aan jouw haar of over je handen? Dan geven ze een teken van zich op hun gemak te voelen bij jou. Geef je kat zichzelf een uitgebreide wasbeurt bij jou in de buurt? Voel je dan geprezen want dat wil zeggen je kat zich veilig voelt bij jou.

Wist je dat katten af en toe overspronggedrag kunnen tonen? Heb je je kat al ooit eens betrapt op iets wat ze niet mag doen? En ze begint zich spontaan te wassen tijdens deze situatie? Dan gebruiken ze dit als afleidingsmanoeuvre voor jou.

Eigen geur

Heb je je kat net geknuffeld, en je kat start onmiddellijk met zich te wassen? Dan is dit waarschijnlijk omdat je parfum op hem is blijven hangen. Katten hebben hun eigen geur en houden er ook van. Liefst van al willen ze zo snel mogelijk hun eigen geur terug en dit doen ze door zich volledig te wassen.

Tip: vermijd straffe parfums als je van plan bent je kat te knuffelen.

Opgelet met overmatig wassen van de vacht!

Katten ontwikkelen een routine in het wassen van hun vacht. Ze wassen zich vaak op bepaalde tijdstippen zoals na het eten, na het slapen, … En in een bepaalde volgorde zoals na het eten hun kop, na het slapen hun buik, etc.

Merk je plots verandering op in dit gedrag (bv. 1 plek extra veel wassen), dan kan dit gezondheidsproblemen aantonen. Wast je kat zich overmatig aan zijn bek? Dan kan dit wijzen op tand problemen. Wast en krabt hij zich overmatig op bepaalde plekken? Dan heeft je kat wellicht last van huid- of vachtproblemen (teken, vlooien, ..). Wast je kat zijn genitaliën vaker? Dan kan dit een teken zijn van urinewegen of blaasproblemen. Merk je zo een symptoom op? Ga dan langs bij je dierenarts.

Naast gezondheidsproblemen kan overmatig wassen ook duiden op verveling of stress. Voelt je kat zich ongemakkelijk? Dan gaat hij zich constant wassen, soms zelf tot kale plekken als gevolg toe. Zorg er dus voor dat je kat zich goed in zijn vel voelt.

Heb je het tegenovergestelde probleem en wast je kat zich amper? Dan kan er ook iets meer aan de hand zijn. Hoewel het bij senior katten voorkomt dat ze zich minder wassen, komt dit bij hen door het feit dat ze minder mobiel zijn, niets om je zorgen over te maken. Maar een zieke kat stopt ook met zich te wassen. Valt het je op dat hij veranderd is in z’n gedrag, dan is het tijd om de dierenarts te belletje te geven. Hou je kat z’n wasroutine maar best in de gaten, zo merk je snel veranderingen op.

0 commentaire