Welcome to Delcon|
  • nl
    • nl
    • fr
    • en
Sluit
Vul je Winkelwagen
terug naar blog

De kitten checklist: de voorbereiding

De dag is er bijna: je nieuwe kitten mag mee naar huis! Op naar jarenlang plezier en liefde met je nieuwe viervoeter. Maar tot die dag er is, valt er een heleboel voor te bereiden. Om het je wat gemakkelijker te maken, voorzien we je van een checklist! Zo ben je tiptop geïnstalleerd voor je nieuwe beste vriend thuiskomt.

de kittenchecklist: de voorbereiding

Voorbereiding

1.     Registratie

In België ben je verplicht je kitten te chippen. Vergeet nadien de chip van je dier niet te registreren. Je naam en adres worden elektronisch aan deze chip gelinkt. Adopteer je een kat die al een chip heeft? Pas dan de oude gegevens zeker aan naar die van jou. Als je het ooit nodig hebt, kan je kat worden geïdentificeerd op die manier.

2.     Ontwormen

Na (en zelfs tijdens) de geboorte kan de kitten besmet geraakt met wormen. Ze zijn heel vatbaar omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. De oplossing hiervoor is om je dier te laten ontwormen door je dierenarts. Let wel, dit is geen preventieve oplossing. Het middel doodt enkel de wormen die reeds aanwezig zijn. Laat dus zeker ook je andere huisdieren controleren en/of behandelen.

3.     Ontvlooien

Wormen zijn niet hun enige vijanden. Vanaf de geboorte zijn ze ook vatbaar voor vlooien. Bescherm hen zo vroeg mogelijk! Dit kan je doen door maandelijks product aan te brengen aan de hand van een spray of pipet.

4.    Vaccineren

Net zoals wij vaccinaties nodig hebben, moet je je dieren ook vaccineren. Zo zijn ze beschermd tegen verschillende infecties en ziektes. Ga na bij je dierenarts wanneer je kitten welke vaccinatie moet ontvangen en leg onmiddellijk je afspraken vast!

5.   Castreren of steriliseren

Het is sinds 2016 verplicht om iedere kat die wordt verkocht of weggeven, te castreren of steriliseren. Een sterilisatie brengt vele voordelen met zich mee zoals het voorkomen van baarmoederontstekingen of tumoren, geen ongewenste nestjes, minder kans op suikerziekte,… Een castratie zorgt dan weer voor minder sproeigedrag en minder vechten.

Stel dat je een kat hebt die nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, raden we je ten zeerste aan dit toch te doen rond een leeftijd van 4 tot 6 maand.

6.   Voeding

De eerste dagen met je kitten geef je best nog de voeding die de fokker ook gaf aan je kitten. Het is een stressvolle periode voor hen met veel nieuwe situaties. Na enkele dagen kan je geleidelijk aan overschakelen op andere voeding door telkens iets meer van het nieuwe voer te mengen door hun oude voer.

Er bestaan enorm veel soorten kattenvoeding. Let er dus op dat je voeding kiest die je kat ondersteunt op alle vlakken waar nodig! Heb je graag advies over het geschikte voer voor je kitten of kat? Stel ons dan gerust je vraag!

0 reactie