Zindelijkheidstraining bij je pup
Pups leren al heel wat ‘manieren’ van hun moeder maar zodra de pup bij je thuis arriveert, is het jouw verantwoordelijkheid om deze pup een correcte opvoeding te geven. Eén van de eerste trainingen tijdens die opvoeding zal de zindelijkheidstraining zijn.
Van het woord alleen al gaan velen met de handen in het haar. Zindelijkheidstraining, zo cruciaal maar waar en hoe moet je eraan beginnen? Wel, laat ons je helpen. Een volledige zindelijkheidstraining neemt meestal 6 tot 10 weken in beslag. Aan de hand van volgende tips krijg je je pup in no time volledig zindelijk. Plasjes in huis zullen compleet verleden tijd zijn.
Wees waakzaam
Eén van de belangrijkste aspecten bij zindelijkheidstraining is waakzaamheid over je pup. Hou altijd een oogje in het zeil. Zodra je een verandering merkt in zijn gedrag, laat hem dan uit.
Hou een vaste routine aan
Honden zijn gewoontedieren en hechten veel belang aan routine, begin dus met het opstellen van een dagschema. Neem de pup dagelijks op dezelfde momenten mee naar buiten om hun behoefte te doen, zoals bv. nadat ze gegeten hebben, nadat ze wakker worden, voordat ze in de bench moeten en opgelet als ze rondsnuffelen opzoek naar een plek, dan is het zeker het moment om de pup buiten te plaatsen. Na verloop van tijd zal je de signalen die je pup je geeft beginnen opmerken.
Kies een vaste plek in de tuin
Voorzie je pup van een vaste plaats om zijn behoefte te doen in de tuin. Prijs je pup bij wijze van spreken de hemel in nadat hij zijn behoefte op zijn vaste plekje heeft gedaan. Ook een lekkere treat zal de pup de volgende keer aanmoedigen om zijn behoefte op de juiste plek te doen.
Telkens je pup aanstalten maakt om zijn behoefte op de juiste plaats te doen, koppel je dit aan hetzelfde woord of commando zoals bijvoorbeeld ‘plasje doen’. Als je dit ook in de routine opneemt, zal je hond sneller begrijpen wat je van hem wil.
Straffen werkt averechts
Het lijk logisch, de pup heeft een fout begaan en wordt bijgevolg gestraft. Toch is dit niet de beste manier van werken. De paniek die je veroorzaakt, maakt het voor de pup juist moeilijker te begrijpen wat er gaande is. Hierdoor kan het gebeuren dat hij in jouw bijzijn zijn behoefte niet meer wil doen omdat hij hieraan een boze reactie linkt. Hij zal zijn behoefte stiekem beginnen doen en dit is het laatste wat je wil.
Betrap je je pup toch op een plasje in huis? Negeer hem dan voor enige tijd. Zo zorg je ervoor dat dit gedrag zeker niet beloond wordt, maar jaag je de pup ook geen schrik aan.