Blog
Benieuwd naar leuke tips & tricks of eerder naar belangrijke informatie over jouw hond of kat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek hier alles van A tot Z dat je moet weten voor je huisdier. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf maandelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs.
Blog
Benieuwd naar leuke tips & tricks of eerder naar belangrijke informatie over jouw hond of kat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek hier alles van A tot Z dat je moet weten voor je huisdier. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf maandelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs.
ALLE ARTIKELS
HONDEN
KATTEN
De kitten checklist: de voorbereiding
De kitten checklist: de voorbereiding
De dag is er bijna: je nieuwe kitten mag mee naar huis! Op naar jarenlang plezier en liefde met je nieuwe viervoeter. Maar tot die dag er is, valt er een heleboel voor te bereiden. Om het je wat gemakkelijker te maken, voorzien we je van een checklist! Zo ben je tiptop geïnstalleerd voor je nieuwe beste vriend thuiskomt.
Voorbereiding
1. Registratie
In België ben je verplicht je kitten te chippen. Vergeet nadien de chip van je dier niet te registreren. Je naam en adres worden elektronisch aan deze chip gelinkt. Adopteer je een kat die al een chip heeft? Pas dan de oude gegevens zeker aan naar die van jou. Als je het ooit nodig hebt, kan je kat worden geïdentificeerd op die manier.
2. Ontwormen
Na (en zelfs tijdens) de geboorte kan de kitten besmet geraakt met wormen. Ze zijn heel vatbaar omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. De oplossing hiervoor is om je dier te laten ontwormen door je dierenarts. Let wel, dit is geen preventieve oplossing. Het middel doodt enkel de wormen die reeds aanwezig zijn. Laat dus zeker ook je andere huisdieren controleren en/of behandelen.
3. Ontvlooien
Wormen zijn niet hun enige vijanden. Vanaf de geboorte zijn ze ook vatbaar voor vlooien. Bescherm hen zo vroeg mogelijk! Dit kan je doen door maandelijks product aan te brengen aan de hand van een spray of pipet.
4. Vaccineren
Net zoals wij vaccinaties nodig hebben, moet je je dieren ook vaccineren. Zo zijn ze beschermd tegen verschillende infecties en ziektes. Ga na bij je dierenarts wanneer je kitten welke vaccinatie moet ontvangen en leg onmiddellijk je afspraken vast!
5. Castreren of steriliseren
Het is sinds 2016 verplicht om iedere kat die wordt verkocht of weggeven, te castreren of steriliseren. Een sterilisatie brengt vele voordelen met zich mee zoals het voorkomen van baarmoederontstekingen of tumoren, geen ongewenste nestjes, minder kans op suikerziekte,… Een castratie zorgt dan weer voor minder sproeigedrag en minder vechten.
Stel dat je een kat hebt die nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, raden we je ten zeerste aan dit toch te doen rond een leeftijd van 4 tot 6 maand.
6. Voeding
De eerste dagen met je kitten geef je best nog de voeding die de fokker ook gaf aan je kitten. Het is een stressvolle periode voor hen met veel nieuwe situaties. Na enkele dagen kan je geleidelijk aan overschakelen op andere voeding door telkens iets meer van het nieuwe voer te mengen door hun oude voer.
Er bestaan enorm veel soorten kattenvoeding. Let er dus op dat je voeding kiest die je kat ondersteunt op alle vlakken waar nodig! Heb je graag advies over het geschikte voer voor je kitten of kat? Stel ons dan gerust je vraag!
Zindelijkheidstraining bij je pup
Pups leren al heel wat ‘manieren’ van hun moeder maar zodra de pup bij je thuis arriveert, is het jouw verantwoordelijkheid om deze pup een correcte opvoeding te geven. Eén van de eerste trainingen tijdens die opvoeding zal de zindelijkheidstraining zijn.
Van het woord alleen al gaan velen met de handen in het haar. Zindelijkheidstraining, zo cruciaal maar waar en hoe moet je eraan beginnen? Wel, laat ons je helpen. Een volledige zindelijkheidstraining neemt meestal 6 tot 10 weken in beslag. Aan de hand van volgende tips krijg je je pup in no time volledig zindelijk. Plasjes in huis zullen compleet verleden tijd zijn.
Wees waakzaam
Eén van de belangrijkste aspecten bij zindelijkheidstraining is waakzaamheid over je pup. Hou altijd een oogje in het zeil. Zodra je een verandering merkt in zijn gedrag, laat hem dan uit.
Hou een vaste routine aan
Honden zijn gewoontedieren en hechten veel belang aan routine, begin dus met het opstellen van een dagschema. Neem de pup dagelijks op dezelfde momenten mee naar buiten om hun behoefte te doen, zoals bv. nadat ze gegeten hebben, nadat ze wakker worden, voordat ze in de bench moeten en opgelet als ze rondsnuffelen opzoek naar een plek, dan is het zeker het moment om de pup buiten te plaatsen. Na verloop van tijd zal je de signalen die je pup je geeft beginnen opmerken.
Kies een vaste plek in de tuin
Voorzie je pup van een vaste plaats om zijn behoefte te doen in de tuin. Prijs je pup bij wijze van spreken de hemel in nadat hij zijn behoefte op zijn vaste plekje heeft gedaan. Ook een lekkere treat zal de pup de volgende keer aanmoedigen om zijn behoefte op de juiste plek te doen.
Telkens je pup aanstalten maakt om zijn behoefte op de juiste plaats te doen, koppel je dit aan hetzelfde woord of commando zoals bijvoorbeeld ‘plasje doen’. Als je dit ook in de routine opneemt, zal je hond sneller begrijpen wat je van hem wil.
Straffen werkt averechts
Het lijk logisch, de pup heeft een fout begaan en wordt bijgevolg gestraft. Toch is dit niet de beste manier van werken. De paniek die je veroorzaakt, maakt het voor de pup juist moeilijker te begrijpen wat er gaande is. Hierdoor kan het gebeuren dat hij in jouw bijzijn zijn behoefte niet meer wil doen omdat hij hieraan een boze reactie linkt. Hij zal zijn behoefte stiekem beginnen doen en dit is het laatste wat je wil.
Betrap je je pup toch op een plasje in huis? Negeer hem dan voor enige tijd. Zo zorg je ervoor dat dit gedrag zeker niet beloond wordt, maar jaag je de pup ook geen schrik aan.
De kitten checklist: de thuiskomst
De dag is EINDELIJK aangebroken! Je kitten mag mee naar huis. Alle voorbereidingen zijn getroffen en jullie kunnen met een gerust hart starten aan jullie avontuur te samen. Maar let op, zo’n verhuis kan enorm stresserend zijn voor je kitten. We geven je enkele tips om je kitten meer op haar gemak te stellen.
Tip 1: Geef je kitten tijd en ruimte
Geef je kitten eerst en vooral de tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Laat ze geleidelijk aan elke kamer ontdekken. Pas als ze volledig relax zijn in de ene kamer, laat je ze de volgende kamer ontdekken.
De eerste plek die je je kitten moet laten ontdekken, is hun schuilplekje. Een plek waar ze tot rust kunnen komen. Katten verkiezen vaak droge, warme en comfortabele schuilplekken zoals een kartonnen doos met een dekentje.
Extra tip: leg de eerste nachten een warmte kruik in hun nestje. Dit zal de warmte van de kitten’s moeder nabootsen. Zo is de overgang naar ‘alleen zijn’ ook wat minder drastisch
Tip 2: Socialisatie
De socialisatie van je kitten start al vanaf hun geboorte. Het is dus van groot belang dat er van bij de fokker genoeg aandacht voor deze socialisatie is geweest en dat de moederkat het goede voorbeeld gaf. De socialisatie zet zich dan automatisch door bij je thuis. Wees consequent bij de opvoeding. Moedig daarbij goed gedrag aan door hen te belonen en slecht gedrag leer je best af door middel van een stemverheffing of in je handen te klappen. Fysieke straffen zijn hier nooit de oplossing, aangezien het vaak het probleemgedrag gaat verergeren.
Tip 3: Wat te doen met die kattenbak?
De moederkat leert hun kitten normaal hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Vaak ben je al geholpen door je kitten de kattenbak aan te wijzen en hem erin te zetten na bepaalde momenten zoals na het ontwaken, na een maaltijd of wanneer je ziet dat de nood het hoogste is.
Hou deze kattenbak schoon en maak hem regelmatig leeg, dit is van groot belang voor de gezondheid van je kat. Let wel op dat je het juiste reinigingsmiddel gebruikt want sommige zijn giftig voor katten.
Tip 4: De gevreesde kamerplant
Je kamerplanten zijn misschien niet even onschuldig als ze lijken. Sommige kamerplanten kunnen uiterst giftig zijn voor je kitten. De meeste katten laten planten links liggen maar je kitten moet nog heel de wereld verkennen, zelf die ene kamerplant is voor hen o zo interessant. Hou deze dus best uit de buurt van je kitten!
Tip 5: Je kitten de buitenwereld laten verkennen
We raden om je kitten pas buiten te laten als ze:
ouder dan 6 maand is
al haar vaccinaties heeft gehad
volledig gewend is aan haar nieuwe omgeving
Als de dag is aangebroken om je kitten buiten te laten, kies er dan een dag uit met mooi weer en blijf eerst in de buurt tot de kitten haar weg terug naar huis kan vinden.
Extra tip: Installeer een kattenluik. Zo kan je kat zelf kiezen wanneer ze haar uitstapjes doet.
Ras in de kijker: De Vizsla
De Hongaarse Staande Hond, beter gekend als de Vizsla. Deze Hongaarse jachthonden werden initieel gebruikt als ‘pointers’. ‘Pointers, wat is dat voor iets?’ hoor ik je al denken. Wel, dit zijn honden die het land af lopen op zoek naar wild zoals fazanten of patrijzen. Als ze een vogel hebben gevonden, verstrakt de hond zodat de vogel niet durft bewegen. Zo krijgt de jager een goeie kans om de vogel te schieten. Intussen komt het vaker voor dat de Vizsla gebruikt wordt als een huisdier voor je gezin in plaats van in de jacht.
Er bestaan twee soorten Vizsla’s, de korthaar en de draadhaar Vizsla. Over het algemeen wordt gezegd dat de draadhaar Vizsla iets rustiger is dan de korthaar Vizsla.
KENMERKEN:
Herkomst: Hongarije
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
Karakter: energiek, aanhankelijk, vriendelijk en sportief
Gewicht: Teef: 18–25 kg, reu: 20–29 kg,
Hoogte: Teef: 54–60 cm, reu: 58-64 cm
Kleuren: tarwegeel tot lichtbruin
Kende jij deze 5 leuke weetjes over de Vizsla’s al?
De velcrohond
De Vizsla plakt zo hard tegen z’n baasjes dat je ze bijna kan vergelijken met velcro. Het feit dat deze hondjes zo aanhankelijk zijn komt doordat ze vroeger gefokt werden om samen met de jager te werken. Ze teren dus maar al te graag op menselijke aandacht. Train je Vizsla vroeg genoeg om alleen te zijn. Zo kan je het ontstaan van verlatingsangst vermijden.
Slimme hond maar o zo nieuwsgierig
Slim, dat zijn ze wel. Commando’s en kunstjes aanleren lukt op 1, 2, 3 maar toch zijn ze heel snel afgeleid. Altijd opzoek naar een nieuw avontuur.
Sneeuw? Haal maar snel die winterjas uit de kast
In tegenstelling tot vele andere rassen zoals Labradors en Golden Retrievers, hebben Vizsla’s geen ondervacht. Ze hebben dus sneller de kou te pakken dan hun kameraadjes. Duffel ze dus maar goed in tijdens de winter.
Zzzzoef! Daar gaat je Vizsla
Vizsla’s zijn razend snel. Ze behoren tot de top 10 snelste hondenrassen ter wereld met een topsnelheid van 40 km/u.
Bijna geen Vizsla’ meer door de Wereldoorlogen
Tijdens WO1 en WO2 werd zo goed als het hele Vizsla ras uitgeroeid.. Gelukkig werden er toch enkele Vizsla’s mee gesmokkeld naar Hongarije waardoor het ras toch nog een kans kreeg om niet van de aardbol te verdwijnen. Gelukkig!
Op zoek naar voeding voor jouw Vizsla? Die kan je hier terugvinden!
Ras in de kijker: De Boxer
De boxer is een eerder jong ras dat is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw in Duitsland. Oorspronkelijk was hij bedoeld als een vecht- en slagershond maar hij ontpopte zich later tot een geliefde huishond voor zijn gezin.
KENMERKEN:
Herkomst: Duitsland
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar
Karakter: Dapper, Intelligent, Trouw, Actief
Gewicht: Teef: 25–29 kg, reu: 27–32 kg
Hoogte: Teef: 53–60 cm, reu: 57–63 cm
Kleuren: Wit, Brindle, Lichtbruin
De Boxer samengevat
Deze atletisch gebouwde hond zal er alle moeite voor doen om deel uit te maken van het gezin. Hij is actief en zeer energiek, alle dagen staat hij klaar voor een nieuw avontuur. Het is een must om je boxertje altijd van genoeg mentale en fysieke uitdagingen te voorzien. En neem best wat extra voorzorg want tijdens zijn pubertijd lijkt hij wel een ‘zootje ongeregeld’. Maar met de juist aanpak en consequente training krijg je deze hond getraind tot de perfecte huishond.
Benieuwd naar 5 leuke weetjes over de boxer?
De komische Boxer
De Boxer is een echt komiek. Zijn puppygedrag blijft lang in zijn systeem zitten. Dat je blauwe plekken oploopt bij dit ras is voor boxer eigenaars geen geheim. Ze bedoelen het allemaal goed maar de hond is enorm speels en af en toe eens wat lomp. Geef je hond voldoende ruimte en beweging (met een consequente training) om zijn energie kwijt te kunnen!
Geen vrij spel voor inbrekers
Boxers zijn geen agressieve honden maar wel wakers pur sang. Ze zijn meestal geen blaffers maar hun krachtige uitstraling zegt vaker al genoeg als een inbreker op je Boxer botst. Zijn roedel staat op nummer 1 en deze zal de Boxer beschermen met zijn leven.
Speels met een grijze snoet
Als je Boxer zegt, denk je onmiddellijk aan het karaktereigenschap speels. Het speelse karakter stopt ook niet na hun puppytijd. Ze blijven een speelse hond tot in hun oude jaren.
Kleine vernielers
Ook al thuisgekomen en enkele vernielde spullen zien liggen? Het gebeurt wel vaker dat Boxers spullen stuk maken doordat ze zich gaan vervelen. Het is dus jouw taak om ervoor te zorgen dat je Boxer steeds genoeg vermaak heeft als hij alleen blijft. Bouw het ‘alleen-zijn’ op een rustig tempo op.
Eens een Boxer, altijd een Boxer
Boxers zijn aanstekelijke én aanhankelijke honden. Ben je zelf een eigenaar van een Boxer of spreek je eens met een eigenaar van een Boxer, dan vertellen ze je wellicht dat ze nooit nog een ander ras willen. Eens een eigenaar van een boxer, altijd een eigenaar van een boxer.
Op zoek naar geschikt hondenvoer voor je Boxer? Die kan je hier terugvinden!
Help, mijn hond bedelt aan tafel!
Heb je een bedelende of schooiende viervoeter in huis rondlopen? Dan kan dat best vervelend zijn. Honden zijn natuurlijk door hun instinct behoorlijk gefixeerd op voedsel. Maar het typische bedelgedrag die ze vertonen, is voornamelijk aangeleerd door de baasjes zelf.
En dit begrijpen we af en toe ook wel. Als je hondje met z’n enorme puppy-ogen je aanstaart, kan je je soms moeilijk tegenhouden om hem iets lekkers toe te schuiven. Jammer genoeg werkt dit het vervelende bedelgedrag helemaal in de hand. Dit kan om verschillende redenen nefast zijn voor zowel het baasje als de hond.
Honden zijn slimme dieren en als honden bedelen is dit omdat wij het hen aangeleerd hebben en je hond doorheeft hoe ze je moeten manipuleren om te krijgen wat ze willen. Vind je het ook zielig dat jij zo goed als elke dag iets nieuws mag eten terwijl je hond elke dag hetzelfde voedsel krijgt of wil je ook graag je liefde aan je hond tonen door hem te laten mee smullen van je maaltijd? Het gebeurt wel vaker en in meerdere gezinnen maar toch is dit absoluut niet de beste manier van handelen. Laat ons je uitleggen waarom!
Sfeer en gezelligheid: 0/10
Honden maken niet dezelfde associatie met eten zoals mensen. Voor ons is eten een sociale gebeurtenis, het is iets gezelligs om samen met je familie of vrienden te delen. Het is een moment van ontspannen en genieten. In tegenstelling tot honden, voor hen is eten een overlevingsmiddel. Van zodra ze eten ruiken, gaan ze moeite doen om dit eten te bemachtigen. In een levensbedreigende situatie kan het zijn dat bedelen pure noodzaak is maar in de moderne thuissituaties is dit absoluut voor niets nodig, onze honden krijgen voldoende voeding binnen en hoeven daarom dus niet te bedelen.
Honden linken bedelen (of mee eten van tafel) dus niet aan liefde van hun baasjes. Je toont hen eerder liefde door hen duidelijkheid te verschaffen, de correcte voeding te geven, met hen te spelen, … Maar belonen via eten van tafel te geven hoor hier niet in het rijtje.
Tijd om het hen af te leren dus! Dit doe je aan de hand van de volgende tips:
#1: Consequent zijn is prioriteit
Ook al is het niet gemakkelijk, bij het afleren van bedelen moet je heel consequent zijn. Gedaan met je hond eten te geven als hij bedelt, zelfs niet een heel klein stukje of bij een speciale gelegenheid. Als je hem wilt belonen met iets lekkers, pak dan een treat of een chew en geef deze aan je hond op een door jou gekozen moment.
#2: Hou je tafelmanieren en je hond gescheiden
Probeer het ‘eet-moment’ en je hond gescheiden te houden. Het gebeurt vaak dat de hond onder tafel ligt terwijl het gezin aan het eten is maar dit doe je beter niet. Een hond die bedelt kan voor onrustigheid aan tafel zorgen aangezien ze vaak moeite doen om ook een stukje mee te pikken van het eten. Het moet de hond dus duidelijk gemaakt worden dat hij geen onderdeel is van het eet-moment. Stuur je hond, eventueel met iets lekkers zoals een chew, naar zijn mand. Hiermee wordt er duidelijk voor hem gesteld dat wanneer de baasjes eten, hij ze met rust moet laten.
Tip: Heb je een nieuwe pup? Leer ze dit dan zeker aan van in het begin. Etenstijd voor de baasjes? Hondje in zijn mand!
#3: Negeer slecht gedrag
Is je hond al enige tijd gewend om te bedelen? Dan maakt het je het een pak moeilijker om dit af te leren. Het is mogelijk dat ze enorm om aandacht vragen, piepen, blaffen om je aandacht te trekken voor toch dat ene brokje uit je bord te krijgen. Straf hem hiervoor niet, wordt niet boos of verhef je stem niet maar negeer hem voor een tijdje. Want door hem op welke manier dan ook aandacht te geven tijdens het bedelen, beloon je hem. Negeer hem dus telkens hij bedel gedrag toont of stuur hem naar zijn mand en zeg dan ‘braaf’ of ‘flink’. In het begin zal je dit ontelbare keren moeten herhalen, maar geduld is een mooie deugd. Na verloop van tijd zal je hond verstaan dat bedelen niets meer oplevert en hiermee stoppen.
Het lijkt alsof bedelen enorm moeilijk af te leren is maar in de praktijk valt dit echt goed mee. Het voornaamste is om consequent te blijven, met geduld zal je heel ver komen. Je zal er jezelf en je hond een groot plezier mee doen. Je hond gezond en blij en je kan terug in rust genieten van je maaltijd. Hou vol en succes!
Hoe kan ik mijn senior kat helpen?
Het is soms moeilijk te aanvaarden maar ook onze huisdieren worden een dagje ouder en kunnen als eens gaan worstelen met ouderdomskwaaltjes zoals afgenomen gehoor of zicht. Alledaagse activiteiten worden steeds vaker een echte uitdaging. Gelukkig zijn er enkele methodes die je kat op leeftijd kunnen helpen.
Geen te grote verandering
Proberen veranderingen tot het minimale te beperken maar soms zijn zo’n aanpassingen onvermijdelijk. Bv. verhuizen of aanpassingen in het gezin zijn zaken die de routine van je kat verstoren en zo voor onrust zorgen. Zorg ervoor dat elke aanpassing langzaam verloopt. Op die manier kan je kat er op zijn tempo aan wennen.
Vaste routine
Routine, routine, routine. Je senior kat zal er baat bij hebben. Je kat heeft een dagelijkse routine en deze wordt steeds belangrijker naar mate je kat verouderd. Dit komt doordat je kat gemakkelijker in de war kan geraken. Door een gestructureerde routine te volgen, kunnen ze de komende dag gemakkelijk voorspellen, waardoor ze zich ontspannen en gelukkig voelen.
Zorg voor aangepast voedsel
Delcon heeft ook kattenvoeding die speciaal werd ontwikkeld voor de senior katten. Delcon Senior zorgt ervoor dat oudere katten alle nodige voedingsstoffen opnemen zodat ze hun oude dag comfortabel kunnen doorbrengen. De voedingsstoffen glucosamine en chondroïtine zorgen voor een optimale ondersteuning van het kraakbeen, terwijl de prebiotica tot een optimale vertering leidt. De uitgelezen brok voor uw senior-viervoeter!
Mobiliteit neemt af
Net zoals bij mensen, worden katten naar mate ze ouder worden ook minder mobiel. Maar het is niet omdat ze minder mobiel zijn, dat hun dagelijkse behoeften hierdoor afnemen. Ze moeten nog steeds dagelijks eten, drinken en naar het toilet, maar de weg naar deze zaken zijn hen soms iets moeilijker te vinden. Zorg ervoor dat je kat altijd en overal gemakkelijk toegang toe heeft zoals voedsel, water, slaapplaats, kattenbak, etc. De kattenbak op verdiep 2 zetten is dus geen optie meer voor je kat.
Gezondheidscheck
Je kat op leeftijd kan dus te maken krijgen met enkele ouderdomskwaaltjes. Raadpleeg je dierenarts als je klachten ontdekt bij je kat. Regelmatig een gezondheidscontrole in plannen is zeker geen slecht idee!
Ras kat in de kijker: British short hair
De laatste jaren kwam dit ras enorm in de spotlight door schitterende Tv-reclames voor kattenvoeding. Het is een ras dat geliefd is door vele families door hun ongecompliceerd karakter. Ze zijn vriendelijk en rustig waardoor ze zo goed als in elke familie passen – zelfs wanneer er kinderen of andere huisdieren tot de familie behoren.
Door hun rustige karakter zijn ze ook niet continu op zoek naar aandacht maar gaan eerder hun eigen weg. Ze houden ook meer van het binnenshuis leven in plaats van het zwerven op straat. Maar opgelet, in situaties die ze niet appreciëren, laten ze dit ook stevig blijken. Zo durven ze wel eens hun volledige gewicht in de strijd te gooien als je ze bv medicatie probeert te geven.
En opgelet: velen noemen het ras de BritsE korthaar maar dat “e”-tje mag je weglaten. Het ras noemt de Brits korthaar.
KENMERKEN:
• Gewichtsklasse: 4 tot 8 kg• Oogkleur: blauw, koper, goud, twee verschillende oogkleuren• Verwachtingen levensduur: 12 – 20 jaar.• Neiging tot verharen: gemiddeldKende jij deze 5 leuke weetjes over de Brits korthaar al?
Eén van de duurste katten ter wereld
De Brits korthaar behoort tot het groepje van de duurste kattenrassen ter wereld. De gangbare prijzen voor een kitten zit over het algemeen rond de 350 euro mààr deze kan oplopen tot wel 1000(!) euro. De stijging in prijs heeft vooral te maken met de afstamming van de kitten.
Oudste raskat
De Brits korthaar gaat al een tijdje mee, het is het oudste kattenras van Groot-Britannië. Er wordt verteld dat de Brits Korthaar door de Romeinen werd meegenomen naar Engeland waar ze lang geïsoleerd leefden. Pas na de wereldoorlogen werd er terug opnieuw gefokt met het ras.
Liever met twee
Hoewel de Brits Korthaar gemakkelijk alleen kan leven, raden we toch aan van hem van een speelkameraadje te voorzien. De katten gaan meestal gewoon slapen als iedereen van huis is, en worden weer wakker bij thuiskomst, wat voor een vrij saai leven kan zorgen. Een speelkameraadje zullen ze altijd met open armen ontvangen.
Per toeval ontstond de Brits langhaar
Naast de Brits Korthaar bestaan er ook Brits Langharen maar zijn niet met intentie gefokt. Door de kruising met de Perzische katten ontstonden er geheel per toeval ook de Brits Langhaar (ook wel bekend als de Lowlander), de halflangevariant van de Brits Korthaar.
Spectaculaire vacht
Het ras is dan ook sterk gegroeid in aantal en bovendien is het aantal kleurvariaties waarin de British short hair voorkomt toegenomen. Hun kleur kan je maar liefst in 5 groepen opdelen:
1. De klassieke kleuren zoals zwart, wit, blauw, chocolate, lilac, rood, crème en tortie2. De Silvers zoals Smoke, shaded silver, chinchilla en golden3. De Tabbies zoals spotted, macherel, blotched en ticked4. Colourpoints5. Particolours
Wist je dat eenkleurige kittens soms een vaag tabbypatroon in hun vacht hebben? Dit heet ghostmarkings of spooktekeningen. Deze verdwijnen terug naarmate ze ouder worden.
Ras kat in de kijker: De Maine Coon
De Maine Coone ziet er heel imposant uit en is daarom ook een heel populair ras. Dit stoere uitziende half langharige kat komt in verschillende kleuren voor. Ze staan erom bekend dat ze vriendelijk, speels en heel gehecht aan hun baasjes zijn. Ze genieten ook maar al te graag van het buitenleven, ongeacht de weersomstandigheden.
Benieuwd naar 5 weetjes over dit ras?
KENMERKEN:
• Herkomst: Verenigde staten• Levensverwachting: 12 tot 15 jaar• Karakter: Liefdevol, intelligent, aanhankelijk, tolerant, rustig• Gewicht: vrouwelijk: 3–6 kg, mannelijk: 6–8 kg
De legende van de Maine Coon
Er wordt gezegd dat dit ras oorspronkelijk gevonden werd in de Noord-Amerikaanse staat Maine. Vandaar het eerste deel van hun naam maar wist je dat het tweede deel verwijst naar raccoon (het engelse woord voor wasbeer)? De legende zegt dat de Maine Coon ontstaan is door een kruising tussen een wasbeer en een lynx en de dikke, lange staart van de Maine Coon doet iedereen ook denken aan de staart van een wasbeer. Heel wat elementen die je misschien doen twijfelen maar laat ons duidelijk zijn: de legende is helemaal verzonnen.
Een meer realistisch verhaal is dat de Maine Coon waarschijnlijk is ontstaan doordat zeelieden langharige katten meenamen op hun tochten naar Maine en op die manier plantten deze katten zich voort met de katten die daar al leefden.
Imposante katten
De Maine Coon maakt ook deel uit van het selecte groep van grootste kattenrassen die mensen als huisdier hebben. Het gemiddelde gewicht van een Maine Coon kater kan tot wel 9kg gaan. Van een kattin gaat dit tot 6kg.
Wist je dat dit ras ook een record op hun naam hebben staan? De langste kat ter wereld is een Maine Coon, zijn naam is Omar en hij telt wel 1,20 meter lang.
Houden enorm van water
Dit intelligente ras heeft grote interesse in hun omgeving en gaan met nieuwe zaken heel nieuwsgierig om. De meeste Maine Coons vinden stromend water ook enorm fijn. Met een drinkfontein maak je hen dus enorm gelukkig. Hun vacht is waterbestendig en ze zijn enorm goede zwemmers.
Stemgeluid
Verbazingwekkend maar de Maine Coon heeft een enorm zacht stemgeluid terwijl je een heel ander geluid zou verwachten van zo’n imposante kat. Ze piepen en trillen eerder dan miauwen. Het lijkt op een mix van miauwen en spinnen.
De honden in de kattenwereld
Ze zijn zo sociaal en houden van de mensen om zich heen. Ze staan erom bekend dat ze vriendelijk, trouw en speels zijn. Daarnaast kunnen ze ook nog eens fantastisch om met kinderen en andere dieren in het huishouden. Je kan ze zelf trucjes aanleren, net als honden dus!
Op zoek naar het ideale kattenvoer voor jouw Maine Coon? Die kan je hier terugvinden!
Ras in de kijker: De Labrador Retriever
De labrador Retriever is een van de populairste rassen in België en misschien zelfs ter wereld en dat is niet zonder reden. Het is een ras dat houdt van alles en iedereen. Ze zijn extreem vriendelijk naar mensen en andere dieren toe én passen dus perfect binnen een gezin als huisdier. Benieuwd naar enkele interessante weetjes over de Labrador Retriever?
KENMERKEN:• Herkomst: Newfoundland• Levensverwachting: 10 tot 12 jaar• Karakter: Evenwichtig, intelligent, zachtaardig, sociaal, loyaal• Gewicht: Teef: 25–32 kg, reu: 29–36 kg• Hoogte: Teef: 55–60 cm, reu: 57–62 cm• Kleuren: Zwart, chocoladebruin en blond
De kleurige Labrador
De officiële kleuren zijn blond, bruin en zwart. Vroeger werden hoofdzakelijk zwarte Labradors gekweekt. Pas in de jaren 70 begon blond toe te nemen in populariteit. De bruine kleur werd eerst gezien als een fout in het ras, pas later werd het ook als één van de officiële kleuren van het ras beschouwd. De bruine Labrador is intussen zo populaire dat er aan een veel te hoog tempo mee wordt gefokt om aan de vraag te voldoen. Met als resultaat dat hondjes met dit kleur soms meer gebreken hebben. De bruine Labrador wordt bv. gemiddeld minder oud dan de blonde of de zwarte.
De ‘speciallekes’
Naast de officiële kleuren heb je eigenlijk ook nog enkele ‘speciallekes’ die niet officieel geregistreerd zijn. Je hebt bv. ook de zilveren, rode, houtskool en champagne Labrador waarvan de zilveren Labrador de meest omstreden is. Deze kleur komt door een dilute-gen van de bruine labrador. Zo’n dilute-gen zorgt ervoor dat de dieren een lichtere vacht krijgen. Dankzij dit gen krijgen de Labradors deze speciale kleur.
Retriever
De naam zegt het zelf. Labradors houden er enorm van om dingen te dragen en deze bij jou te brengen. Gelukkig zijn ze enorm zachtaardig, je kan zelfs een ei in hun mond leggen zonder dat deze stuk zouden maken. Maar steek je pantoffels zeker goed weg, want binnen de kortste keren is je Labrador ermee vandoor!
Jachthond
Initieel werd de Labrador gefokt om te jagen op wild in het water. Het was hun taak om het geschoten wild uit het water te apporteren. Gelukkig zijn ze gek op water!
Otterstraat
Wist je dat de staart van een Labrador vaak wordt omschreven als de ‘otterstaart’. Waarom, denk je? Wel, dit komt omdat de staart veel gelijkenissen heeft met die van een otter: breed bij aanzet dat loopt naar een smalle punt. Ook is die kortharig en gebruikt de Labrador hem tijdens het zwemmen om beter te kunnen sturen. Net zoals een otter
Op zoek naar de ideale hondenvoeding voor jouw Labrador? Die kan je hier terugvinden!
Ras in de kijker: De Weimaraner
De Weimaraner of de Weimaranse Staande Hond is afkomstig uit Duitsland en was oorspronkelijk gekweekt als jachthond. Dit omdat ze ook tot het clubje van de snelste hondenrassen ter wereld behoren. De Weimaraner is een grote, atletische gebouwd hond die onuitputbaar is. Baasjes van dit ras leren best hoe ze dit ras kunnen kalmeren en hun gedrag onder controle houden. Benieuwd naar enkele interessante weetjes over de Weimaraner?
KENMERKEN:
Herkomst: Duitsland
Levensverwachting: 11 tot 14 jaar
Karakter: Eigenwijs, Terughoudend, Energiek, Intelligent
Gewicht: Teef: 25–32 kg, reu: 32–36 kg
Hoogte: Teef: 58–64 cm, reu: 64–69 cm
Kleuren: Muisgrijs, zilver, zilvergrijs
Echte waterratjes
Zo goed als alle Weimaraners zijn verzot op water en zijn geweldige zwemmers. Dit is te danken aan de zwemvliezen tussen hun tenen, waardoor ze gemakkelijk door het water kunnen peddelen (net als Retrieverrassen als de Labrador en de Golden Retriever), en het maakt hen ook zeer geschikt voor de jacht in water.
Bijnaam: the grey ghost
De meeste rassen hebben een bijnaam en dit geldt ook voor dit ras. Ze worden ook wel eens the grey ghost of het grijze spook genoemd. De benaming is redelijk voor de hand liggend, door hun grijze en gladde vacht maar het komt ook doordat ze zo snel kunnen rennen dat het soms kan dat je enkel hun grijze schaduw ziet.
Een van de snelste rassen ter wereld
Ze behoren tot de snelste officieel erkende hondenrassen ter wereld, met slechts enkele hondenrassen die fysiek in staat zijn hen te overtreffen. Een Weimaraner kan een topsnelheid bereiken van maar liefst 55 km/u tijdens de jacht, dus daag hen niet uit tot een loopwedstrijd.
Dit is een belangrijk gegeven voor Weimaraner-eigenaren, omdat zo’n fervente loper ruimte nodig heeft om rond te kunnen rennen. Probeer een groot hondenpark of een veld te vinden waar uw vriend kan rennen, of begin met het beoefenen van een sport samen zoals joggen.
Echte knuffelbeertjes
Het is ongelofelijk hoe gehecht de Weimaraners aan hun baasjes zijn. Ze willen constant bij je zijn en zullen je ook overal volgen, zelfs tot in het toilet toe. Wees dus niet verrast als je Weim zich aan je been vastkluistert en je niet meer loslaat. Maar dit doen ze uit liefde voor hun baasje. Je krijgt er dus een enorm loyale vriend bij, die alles voor je zou doen, en die er voor je zal zijn als je hem nodig hebt. Bovendien zijn ze waanzinnig schattig, dus wie kan daar nee tegen zeggen?
Op zoek naar het ideale hondenvoer voor jouw Weimaraner? Die kan je hier terugvinden!
Ras in de kijker: De Engelse Bulldog
De Engelse Bulldog: vriendelijk, moedig en houdt van aandacht. Dit struis gebouwde, kortpotige en goed gespierde krachtpatser heeft misschien wel een gerimpeld en ‘zuurpruim’ gezicht, toch staan ze symbool voor moed en vasthoudendheid. Deze trouwe viervoeter past zich enorm goed aan binnen een gezin, is goed met kinderen en geschikt voor gezinnen met een kleinere tuin of zelfs een appartement.
KENMERKEN:
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Levensverwachting: 8 tot 10 jaar
Karakter: Volgzaam, vriendelijk, eigenzinnig en sociaal
Gewicht: Teef: 18–23 kg, reu: 23–27 kg
Hoogte: Teef: 31-40 cm, reu: 31-40 cm
Kleuren: Wit, Lichtbruin, Piebald, Fawn & White, Brindle en Wit, Red Brindle, Rood, Rood-wit
De Bulldog samengevat
De Bulldog kan je bijna niet vergelijken met een ander ras. Het uiterlijk met hun losse huid, rimpeltjes over hun gezicht, hun ingedrukte neus, kleine oortjes en hangende kaken zorgt ervoor dat ze er heel goed van tussenuit springen. Naast hun expressieve uiterlijk hebben de Bulldogs nog enkele leuke weetjes! Benieuwd?
Keikoppen
De Engelse Bulldogs zijn enorm vriendelijk en zachtaardige hondjes. Ze stellen zich vrolijk op, zijn graag bij hun familie en tegen een knuffel zeggen ze niet vaak neen. Af en toe een spelletje kan hen wel bekoren maar laat ze iets laten doen waar ze geen zin in hebben? Dat is een ander paar mouwen. Dankzij hun eigenwijze en koppige karakter doen ze niet snel iets waar ze ‘geen goesting’ in hebben.
Vechten met stieren
De naam zegt het zelf maar de Bulldogs werden vroeger gebruikt om met stieren te vechten. Het bijten van stieren was een bloederige sporten die vaak voorkwam in het Verenigd Koninkrijk rond 1200. De bedoeling was dat de Bulldog zich zo laag mogelijk moest houden zodat hij de stier in de neus kon bijten. Gelukkig werd deze bloederig sport in 1835 volledig verboden.
Overbodige Bulldog
Na het verbod op ‘stieren bijten’, werd de Bulldog als het ware ‘overbodig’ aangezien ze volledig gefokt werden voor de sport. Hun dagen leken wel geteld, gelukkig waren er liefhebbers die nog genoeg potentieel zagen in het ras. Ze werden opnieuw gefokt maar dit keer om zachtaardiger te worden. Sindsdien werd de hond gebruikt als trouwe viervoeter in huis.
Laat ze niet alleen met water
Hun bouw, groot hoofd en korte pootjes maakt het voor een Bulldog heel moeilijk of zelfs onmogelijk om zich te redden in het water. Hoewel sommigen graag zwemmen, hou je toch best een oogje in het zeil!
Mascotte
De Bulldog werd wel vaker als mascotte gebruikt, net zoals bij de Soldaten van de Verenigde Staten. Zij werden vaak ‘dog faces’ of ‘dog face soldaten’ genoemd. Maar in de 3e infanteriedivisie namen ze de bijnamen op een hele andere manier op. De Bulldog werd officieel goedgekeurd als mascotte. In 1965 werd zelfs aan Walt Disney de opdracht gegeven om hun mascotte uit te tekenen, zo ontstond Rocky de Marne Bulldog.
Gezondheidskwaaltjes
Doordat de Bulldog op een speciale manier gefokt is, komen er vaak gezondheidskwaaltjes voor. Daarom zijn er intussen veel varianten van de Engelse Bulldog, zoals de Olde English Bulldog. Dit is een gezondere en actievere variant van de originele Bulldog. Hij staat hoger en recht op zijn poten en heeft een minder korte neus waardoor hij gemakkelijker kan ademen.
Op zoek naar de ideale hondenvoeding voor je Bulldog? Die kan je hier terugvinden!
Opgelet met kamerplanten!
Vandaag is het ‘Fascination of Plants day’. Daarom leg ik graag nog even de nadruk op het risico dat je neemt wanneer je bepaalde kamerplanten in huis haalt.
Een huis vol planten, geeft je als het ware een ‘indoor jungle’ gevoel en dat kan héél gezellig zijn. Voeg er nog een trouwe viervoeter aan toe én het plaatje kan helemaal niet meer stuk. Maar toch is het niet zonder gevaar. Heb je een overenthousiast huisdier die maar al te graag overal even rond snuistert? Dan is je kamerplant waarschijnlijk ook geen onbewandeld terrein voor hen.
Er zijn meerdere kamerplanten die giftig zijn voor je hond of kat. Een dier weet jammer genoeg intuïtief niet welke plant giftig is en welke niet. Na het opeten van een stukje blad, wortel of zaden kan het zijn dat er bij je huisdier neurotoxische verschijnselen bovenkomen die mogelijks schade kunnen achterlaten. Het is jouw taak om je huisdier uit de buurt te houden van zo’n giftige kamerplant.
Wat zijn de gevolgen van zo’n giftige plant?
Heeft je huisdier toch aan een giftige plant geknabbeld, dan wil dat niet meteen zeggen dat je dier gaat sterven (maar er zijn gevallen waar dat wél kan gebeuren, hou hier rekening mee). Heeft je huisdier één van de volgende symptomen, twijfel dat niet om je dierenarts in te schakelen:
Last van z’n darmen
Neiging om te braken
Overmatige speekselproductie
Verminderde bewustzijn
Gedragsveranderingen
Kwijlen
Diarree
Zwelling in mond en keel
Huidirritatie
Nierfalen
Indien je de dierenarts opbelt, geef ook de naam van de planten die je in huis hebt staan mee. Op die manier kan de dierenarts adequaat reageren.
Welke kamerplanten zijn giftig?
Velen onder ons hebben geen flauw idee welke kamerplanten giftig zijn en welke niet. Ga dit dus zeker vooraf even na!
We willen jullie alvast een handje helpen. Hier een lijst van 10 populaire kamerplanten die je beter niet in huis haalt als je een hond of kat hebt:
Woestijnroos of Adenium obesum
Chinese Evergreen of Aglaonema
Aloë vera
Wonderstruik of Codiaeum variëgatum
Parapluplant of Cyperus Alternifolius
Drakenklimop of Epipremnum Aureum
Lelies
Paradijsvogelplant of Strelitzia Reginae
Kamerpalm of Zamioculcas Zamiifolia
Olifantenoor of Alocasia
Hoe hou ik mijn huisdier weg van kamerplanten?
Misschien ben jij wel een baasje die van geluk mag spreken omdat hun dier zelfs niet verpinkt bij het zien van een kamerplant. Wrijf alvast maar in beide handen want jij hoeft je een pak minder zorgen te maken over dit onderwerp. Heb je toch een uiterst nieuwsgierige spring-in’t-veld in huis? Dan is het een ander verhaal. Je wilt het allerliefst natuurlijk dat zowel je huisdier als je kamerplant ‘rond en gezond’ blijven, probeer daarom via deze tips je huisdier ver uit de buurt van je plant te houden:
Heel simpel: zet de kamerplant buiten bereik van je huisdier. Denk maar aan een hoger tafeltje, plankje aan de muur, boven op een kast.
Een aparte planten kamer waarin je huisdieren niet welkom zijn
Schrik je huisdier af met geurtjes waar ze niet van houden. Meng citroenolie met water in een spray en spray dit over de potgrond en bladeren van de klant. Herhaal dit op regelmatige basis en na een gegeven tijd zal je huisdier zijn interesse verliezen in de plant
Zorg ervoor dat er altijd afleiding aanwezig is in de kamer met de kamerplant. Dit door bv. een bot voor je hond of kattengras voor kat klaar te zetten. Zo maak je komaf met verveling en zullen ze minder snel geïnteresseerd zijn in de plant.
Tip: over het algemeen zijn jonge kittens meer geïnteresseerd in plant dan volwassen katten. Dit omdat de kittens nog niet naar buiten mogen en daarom afleiding zoeken elders. Zet je kamerplant het eerste jaar beter op een plek waar je kitten niet mag komen.
10 dingen die je hond beter niet eet
De meeste honden houden van eten, en eten dan ook alles op wat hun pad kruist. Hoewel ze hun uiterste best doen om al eens iets uit je bord te vissen, toch hou je ze beter tegen! Niet alles wat voor ons goed is, is automatisch ook goed voor je viervoeter… Daarom lijsten we je graag 10 dingen op die je zeker niet aan je hond mag geven!
1. Chocolade
Van deze was je waarschijnlijk al op de hoogte. Chocolade is voor ons een echte ‘treat’, voor je hond is het dat zeker en vast niet. Hoewel het hen wel zou smaken, leidt het niet altijd tot een gelukzalig gevoel bij je hond. Bij het eten van chocolade kunnen ze gaan braken, spiertrillingen krijgen, hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en bij ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot overlijden. Afgeraden dus!
2. Druiven & rozijnen
Zowel voor honden als katten is het geen goed idee om hen druiven of rozijnen voor te schotelen. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen deze nierfalen veroorzaken.
3. Zuivelproducten
Wist je dat de meeste honden lactose-intolerant zijn? Je kan dit snel merken, na het eten van zuivelproducten kunnen ze dunne ontlasting hebben of zelfs diarree.
4. Ajuin
Ui in grote hoeveelheden doet ook niet veel goeds voor je hond zijn lichaam. Ze zorgen voor een grote afbraak van de rode bloedcellen, met bloedarmoede als gevolg.
PS. Look, prei en bieslook hebben net hetzelfde effect!
5. Avocado
Avocado is alom aanwezig de laatste jaren, enorm geliefd onder de mensen maar opnieuw geen spek voor je honds bek! De stof ‘persine’, die ruim vertegenwoordigd is in een avocado, is giftig voor niet enkel je hond maar voor zo goed als alle dieren. Het veroorzaakt onderhuidse waterophopingen en hartfalen met kans tot overlijden. Deel je avocado dus maar beter niet!
6. Noten
Het hoge vetpercentage van noten kunnen maagproblemen veroorzaken bij je hond. Sommige noten zijn bovendien ook een absolute no-go – uiterst giftig – voor je hond zoals pecan noten, macadamian noten, amandelen en walnoten!
7. Rauwe aardappelen
Net als avocado’s bevatten rauwe aardappelen een bepaalde stof die honden niet verdragen nl. solanine. Het eten van solanine kan leiden tot een maagdarmontsteking, apathie en kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot coma.
8. Rauwe vis
Hou je sushi maar best voor jezelf! Rauwe vis kan je hond neurologische klachten bezorgen!
9. Botjes van kip of kalkoen
Knagen op een botje, dat moet toch een van de favoriete bezigheden van zowaar elke hond zijn! Toch denk je beter twee keer na voor het geven van zo’n botje. Botjes van gevogelte zijn eigenlijk totaal geen goed idee. Ze zijn te klein waardoor ze zich kunnen verslikken, en ze kunnen versplinteren of scherpe kantjes hebben die voor schade aan de maag en darmwand kan zorgen.
10. Spruitjes
Je kinderen zijn er geen fan van maar je hond even min! Vanwege de schadelijke stof ‘isothiocynate’ kunnen ze maagklachten ontwikkelen die ook wel eens voor wat meer ‘gas problemen’ kan zorgen. Laat die spruitjes dus maar links liggen. Je kinderen, je hond én je neus zullen je dankbaar zijn!
Deze lijst kan zomaar blijven doorgaan. Zoals je ziet, is je hond niet gemaakt om mee te eten met zijn baasjes.
Hou het voor hen eerder op hun lekkere brokjes én beloon hen af en toe met een heerlijke treat of chew!
Hoe laat je je hond en kat met elkaar kennismaken?
De mythe dat hond & kat elkaar natuurlijke vijanden zijn en dat hun typerende lichaamstaal voor elkaar onverstaanbaar is, is in tussen wel al achterhaalt. Goed gesocialiseerde honden en katten kunnen perfect met elkaar in harmonie leven. Beter zelf, sommige worden zelfs onafscheidelijke vrienden! Toch help je hen beter een handje om een zo vlot mogelijke kennismaking te laten plaatsvinden.
Wil je ook een nieuwe viervoeter in huis halen bij je hond of kat? Lees dan onze tips voor een verantwoorde introductie tussen je 2 nieuwe vrienden.
Voorbereiding
Heb je al een hond thuis? Doe dan eerst een grote wandeling en laat hem volop achter zijn speelgoed hollen, zo raakt hij het grootste deel van zijn energie kwijt en is z’n jachtinstinct op een lager pitje komen te staan.
Heb je al een kat? Zorg ervoor dat die ontspannen is en in een vertrouwde ruimte zit. Geef ze geen onnodige prikkels op voorhand. Je introduceert je nieuw huisdier best thuis want nieuwe omgevingen kunnen je kat al eens een flinke portie stress bezorgen. Het is van uiterst belang dat zowel hond als kat zich volledig op zijn gemak voelen!
Let op: Laat de hond niet onmiddellijk bij de kattenbak, dit is nl. privéterrein voor je kat en die zou wel eens nors uit de hoek kunnen komen als de hond te dichtbij bij hun ‘paleisje’ komen.
Snuffel feest
Er komen heel wat nieuwe geuren bij voor je viervoeters! Voor je ze aan elkaar introduceert, laat ze eerst even aan jou snuffelen. Via jou kunnen ze elkaar geur opsnuffelen en is dit soort van hun eerste kennismaking.
Tijd voor de dieren in huis te brengen! Maar plaats ze eerst apart in elk een andere ruimte waar ze elkaar nog niet kunnen zien maar wel de ruimte kunnen verkennen. Is dit een succes? Wissel ze van ruimte. Zo kunnen ze opnieuw elkaar geur opsnuffelen.
Tip: vergeet je dieren niet te belonen met lekkers. Zo associëren ze de nieuwe geur met iets positief!
De kennismaking
Het moment is aangebroken, tijd voor de introductie! Zet je kat in een vertrouwde mand of reistas op een hogere plek. Hou je hond aan de leiband en zet ze op een afstandje van elkaar. Zo kunnen ze elkaar al eens goed bekijken en terug kalmeren als ze iets te overenthousiast worden. Gaat dit goed? Geef ze dan opnieuw een beloning!
Tijd voor de volgende stap. Laat de leiband van je hond iets losser en geef je kat de mogelijkheid om te gaan waar ze wilt. Zorg dat er steeds een vluchtweg is voor je kat naar een hogere plek waar ze de omgeving kan overzien. Forceer je dieren in alle geval niet om elkaar te begroeten. Ze bepalen zelf hun tempo. Hou een vriendelijke en lieve toon in je stem als je tegen hen praat, op die manier is het een extra stimulans om zich ook vriendelijk op te stellen tov elkaar.
Lichaamstaal says it all
De lichaamstaal van een dier spreekt boekdelen. Legt je kat zijn oren plat achteruit en slaat ze haar staart heen en weer? Dan geeft je kat aan geïrriteerd te zijn. Houdt je hond zich daarentegen stil en fixeert hij zijn blik halsstarrig op de kat? Dan staat hij klaar voor de ‘jacht’. Likt hij eerder vaak zijn lippen en geeuwt? Dan is hij gestrest en voelt hij zich ongemakkelijk.
Toont je dier tekenen van irritatie of ongemak? Laat hen focussen op iets anders zoals een snoepje of breng ze naar een andere ruimte en probeer de introductie op een later moment nog eens opnieuw.
Tip: Let er telkens op dat je eigen lichaamstaal ook ontspannen is. Dieren pikken onmiddellijk het lichtste gevoel van stress op en nemen dit vaak heel snel over.
Patience is key
De introductie van je kat en hond is niet op één dag gefikst. Begin de introductie met een paar minuten elke dag en doe dit elke dag opnieuw telkens wat langer. Verloopt alles rustig en kalm? Dan is het tijd om beide dieren los te laten en zelf kennis te laten maken. Er bestaan verschillende scenario’s. De ene worden onmiddellijk de beste vrienden, bij andere duurt het weken of soms zelf maanden en bij sommigen slaat de vonk nooit over. Gun ze tijd en laat ze enkel onder toezicht bij elkaar. Lukt het na enkele weken nog steeds niet om op een rustige manier contact met elkaar te zoeken dan kan je hulp zoeken bij een gedragstherapeut voor dieren.
Nog even alles op een rijtje
Plaats ze niet onmiddellijk tezamen maar laat ze eerst wennen aan elkaar geur
Beloon rustig en goed gedrag
Let op hun en je eigen lichaamstaal
Voorkom stressfactoren
Dwing je dieren tot niets
Veel succes!
Hoe lees je je kat haar lichaamstaal
Je kat miauwt wel eens maar dat is niet hun enige manier van communiceren. Ze spreken boekdelen met hun lichaam, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding. Aan de hand van onze tips leer je hun lichaamstaal beter herkennen!
Lichaamstaal
Een gelukkige kat herken je aan de naar voor gerichte oren, staart dat rechtop staat met een eventuele krul aan de bovenkant. Holt je kat spontaan zijn rug, dan zijn ze extra relaxt.
Legend says.. dat je via een knipoog je kat gerust kan stellen. Zet je voor je kat en knijp een aantal keer achter elkaar rustig je ogen dicht en je kat zal zich ontspannen. Knipogen voor een kat wilt eigenlijk zeggen dat de kust veilig is en dat ze zich mogen ontspannen. Test het even uit bij je eigen kat om te zien of de legende klopt!
Zijn je kat haar oren gespitst en naar buiten gedraaid? Dan is de kans groot dat ze zich niet op haar gemak voelt. Liggen de oren eerder plat tegen hun hoofd en zwiept ze de staart stevig van links naar rechts, dan is ze boos of angstig en staat ze klaar om zichzelf te verdedigen.
Kopjes geven
Begroet je kat je door langs je benen te strijken of je kopjes te geven? Dan markeren ze je eerder ipv je te begroeten. Op die manier laat je kat zijn geur op je achter, waardoor je kat zich vertrouwd maakt met jou. Wil je kat je ‘echt’ begroeten? Dan doen ze dit het liefst door ‘neusjes’ te geven.
Een kat die graag contact met je wil maken, zal zijn postuur opstellen met z’n staart. Ook zal je kat zachte miauwtjes maken, om je aandacht te trekken.
Wist je dat een kat miauwt voor mensen? Katten onderling miauwen een pak minder vaak.
Emoties
Is je kat bang? Dan liggen z’n oren plat achter in de nek. Je kat maakt zich klein en houdt zich laag bij de grond met de staart dicht tegen het lichaam. De snorharen liggen ook helemaal plat naar achteren.
Is je kat geïrriteerd? Dan gaat je kat met zijn staart over de grond zwaaien. In begin, is het zwaaien rustig omdat je kat op dit moment nog besluiteloos is. Gaat het zwaaien verder, dan raakt je kat steeds verder geïrriteerd. Hoe meer ‘staartgezwaai’, hoe meer onrust in je kat. Blijf best uit deze kat z’n buurt op dat moment.
Is je kat boos? Dan draaien je kat z’n oren naar buiten, met de nog steeds zwaaiende staart. Maakt hij zijn rug groot en bol en zet hij z’n staart recht omhoog? Dan is het tijd om je uit de voeten te maken want je kat is momenteel echt heel boos.
Heeft je kat pijn? Dan zal je dit niet onmiddellijk te zien krijgen van je kat. Het is dus heel belangrijk dat je de subtiele pijnsignalen van je kat leert herkennen. Een kat die pijn voelt, zal zich terugtrekken naar andere dan zijn gewoonlijke plekjes. Vaak met z’n hoofd tussen zijn schouders en een in elkaar gedoken postuur. Merk je zo’n gedrag op, raadpleeg in dit geval zeker je dierenarts.
Een gelukkige kat
Een gelukkige kat herken je snel aan zijn natuurlijk gedrag. Let goed op dit gedrag, want zo kan je gemakkelijker vaststellen wanneer je kat zich niet goed voelt én kan je snel de juiste omstandigheden creëren zodat je kat zich op z’n best voelt!
Wil je je kat nog gelukkiger maken? Geef hen de lekkerste kattenvoeding van de allerbeste kwaliteit. Binnen ons Delcon kattenvoeding gamma werd er kattenvoer ontwikkeld voor de volledige levenscyclus van jouw kat. Deze uitgebalanceerde en complete variëteiten kattenvoeding zijn elk op zich rijk aan kwaliteitsvolle ingrediënten. Ze bevatten multi-vitamines en essentiële mineralen.
Wil je Delcon uitproberen? Ontvang dan nu éénmalig 10% korting op ons volledig kattenvoeding assortiment met de code: CAT_DELCON10
10 tips voor een gelukkige kat in huis!
Katten zijn aparte beestjes en eenmaal je ze goed leer begrijpen, kan je hun leven een pak leuker maken! Via deze 10 trucjes maak je je kat z’n dagen elke dag een tikkeltje beter!
Een schone kattenbak
Zorg ervoor dat er steeds een propere kattenbak ter beschikking is op een rustige plek in je huis. Katten tonen zich het kwetsbaarst in de kattenbak en net daarom moet je hen een veilig gevoel geven. Als je geen propere kattenbak voorziet voor je kat, kan ervoor zorgen dat je kat hun behoefte ophoudt en daardoor fysieke problemen krijgt.
Hoge plekjes
Is het je ook al opgevallen dat je kat steeds een plekje zoekt boven op de kasten of frigo? Dit komt doordat een kat graag zijn omgeving ziet vanuit een hoge plek, zo heeft je kat een duidelijk overzicht van waar het ‘gevaar’ kan komen. Voorzie een hoge krabpaal of bevestig een stukje plank aan je muren met bv. een zacht tapijtje erin. Zo kan je kat zich ontspannen op z’n eigen troon in de hoogte!
Zorg voor een binnen jungle
Katten vinden het vaak heerlijk om langsheen planten te lopen, spelen, etc. vele katten baasjes kunnen beamen dat er hier en daar wel eens een kamerplant durft sneuvelen met een kat in de buurt. Let op! Er zijn meerdere kamerplanten giftig voor katten. Lees er alles over in deze blog.
Accepteer het karakter van je kat
Niet elke kat heeft hetzelfde karakter. De ene heeft niets liever dan geknuffeld worden terwijl de andere alles behalve opgepakt wilt worden. Het is belangrijk te respecteren wanneer je kat aandacht van je wilt en wanneer niet. Ook katten hebben af en toe nood aan een beetje me- time!
Sommigen geloven erin dat je een kitten nog wat kan kneden in karakter maar meestal is dit niet het geval. De ideale manier om je kitten gewenste eigenschappen aan te leren is door al een volwassen kat in huis te hebben die die bepaalde eigenschappen reeds heeft.
Laat je kitten lang genoeg bij z’n moeder
Laat je kitten minstens 16 weken bij zijn moeder. Ook in de natuur stuurt de mama haar kitten pas vanaf 16 weken de natuur in. Bovendien gebeurt dit enkel als er te weinig voedsel aanwezig is voor de kittens, anders blijven ze nog enkele weken langer bij hun mama. Haal je de kitten toch vroeger weg, dan vergroot je de kans aanzienlijk op latere gedragsproblemen. Ze leren nl vanaf hun 8 weken wat het is om ‘kat’ te zijn. Als je op dat moment een kitten isoleert en deze zaken niet laat leren van een andere kat, bekom je als het ware een sociaal minder sterk en heel angstige kat.
Zorg voor rustige plekjes
Een kat is zelfstandig en heeft graag de vrijheid om te gaan en staan waar ze zelf wilt. Wanneer het voor hen te druk wordt in huis (door bezoek, stofzuiger, te luide tv, …), zorg er dan voor dat je kat snel weg kan vlucht naar een voor hem veilig plekje in huis. Je kat zal je dankbaar zijn!
Hou hun eten en WC gescheiden
Van nature doen katten hun behoefte niet in de buurt van hun voedsel, om hygiënische reden. Zorg ervoor dat hun eet- en drinkbakjes niet in dezelfde ruimte staat van de kattenbak.
Aangepaste voeding
Geef je kat voeding die aangepast is naar z’n noden. Binnen Delcon ontwikkelden we ranges waarin voer zit voor de volledige levenscyclus van je kat. Binnen het Heritage gamma hebben we uitgebalanceerde en complete variëteiten kattenvoer die op elk van zich rijk zijn aan kwaliteitsvolle ingrediënten, multivitamines en essentiële mineralen. Naast dit gamma bestaat er nog een tweede gamma, het Care gamma, waarbij we ons dichter toespitsten op speciale noden die katten vaak hebben. Benieuw welke voeding beste bij jouw kat past? Probeer onze productfinder uit!
Speelkameraadje
Katten zijn sociale dieren en leggen graag contact met andere katten. Haal je een kitten in huis? Overweeg om er twee uit hetzelfde nest te nemen gezien ze al gewend en gehecht zijn aan elkaar. Heb je al een kat, ga dan op zoek naar een kat die qua karakter goed bij je kat past. Speelse katten veroorzaken stress bij eerdere luie katten. Of bv. oudere katten zitten niet onmiddellijk te wachten op een speelse kitten. Haal je toch een tweede kat in huis, introduceer ze geleidelijk aan elkaar. En ten slotte, zorg ervoor dat elke kat z’n eigen spullen heeft!
Lichaamstaal lezen
Tot slot: hou de lichaamstaal van je kat in de gaten. Je kat zal zich begrepen voelen en zich gelukkiger voelen. Let goed op hoe je kat zich gedraagt en je zal beter begrijpen wat je kat wilt. Want gek genoeg, je kat toont heel veel aan via z’n lichaamstaal, lees er hier alles over!
Hoe meer begrip en vertrouwen tussen kat en baasje, hoe gelukkiger je kat zal zijn!
Wil je je kat nog gelukkiger maken?
Geef hen de lekkerste kattenvoeding van de allerbeste kwaliteit. Binnen ons Delcon kattenvoeding gamma werd er kattenvoer ontwikkeld voor de volledige levenscyclus van jouw kat. Deze uitgebalanceerde en complete variëteiten kattenvoeding zijn elk op zich rijk aan kwaliteitsvolle ingrediënten. Ze bevatten multi-vitamines en essentiële mineralen.
Wil je Delcon uitproberen? Ontvang dan nu éénmalig 10% korting op ons volledig kattenvoeding assortiment met de code: CATS_DELCON10
Een extra hond in huis, wat nu?
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Een leuze die je best bekend in de oren klinkt. Dit kan zowel voor mensen als voor honden gelden. Een nieuw speelkameraadje lijkt in eerste instantie enkel rozengeur en maneschijn, maar de kan zit erin dat de realiteit het omgekeerd is. Maar met een goede voorbereiding, ben je die negatieve realiteit al een stapje voor!
TIP: neem NOOIT een tweede hond erbij, als je al tijd te kort komt voor je eerste hond. Het lijkt misschien de ideale oplossing, dat beide honden elkaar kunnen entertainen in de uren dat ze alleen thuis zitten. Toch is niets minder waar, dit is eerder een recept voor miserie. Je nieuwste hond zal moeilijkheden ondervinden bij de opvoeding, vooral op het gebied van luisteren naar z’n baas én de twee honden zullen meer op elkaar gesteld zijn dan op hun baasje. Bezint dus voor je eraan begint!
Is je hond hier wel mee akkoord?
Een twee (of misschien zelfs derde, vierde of vijfde) hond in huis, je huidige hond kan dit héél fijn vinden of toch maar eerder niets. Niet elke hond staat te poppelen voor een nieuwe viervoeter in huis. Sommige honden hebben een sterker ‘roedelgevoel’ dan anderen en dit moet je altijd respecteren.
Risico
Plots een nieuwe pup in huis, kan wel een risico vormen. In de ogen van je huidige hond is er plots een indringer in huis waarmee hij voor de rest van z’n dagen alles moet delen. Hoewel dit niet altijd het geval is, de ene match is al beter dan de andere. Vaak wordt aangeraden om een reu en teef samen te zetten, wat niet wegneemt dat zowel 2 reuen als 2 teven het perfect met elkaar kunnen vinden. De beste manier om de ideale match te vinden is om te kijken of hun energie samen passen.
First impression
Laat de eerste ontmoeting op een neutrale plaats doorgaan, waarbij beide honden aan de leiband lopen. Maak samen een wandeling met de honden en beloon telkens goed gedrag, zo creëer je voor hen een groepsgevoel tussen beide. Ga na de wandeling met beide honden je huis in.
Eerste weken
De eerste weken zijn telkens het moeilijkste, iedereen zoekt z’n weg in de nieuwe thuissituatie en dit kan wel eens wat vuurwerk geven. Om strubbelingen te vermijden, tref je best enkele maatregelen. Zoals elk eigen speeltjes te geven of ze voor de beginperiode weg te nemen. Voel je spanning tussen beide honden, haal ze dan even uit elkaar. Geef elke hond ook z’n eigen slaapplek met mand en een eigen eetkom.
Lichaamstaal
Honden hebben nood aan structuur en al zeker als ze met meerdere samenleven. Momenten waarin ze opgejaagd worden (zoals het moment net voor ze gaan eten, of wandelen, etc.) kunnen soms het perfecte excuus zijn om beide honden tegen elkaar te laten ontvlammen. Vermijd dus altijd zo’n moment door hun lichaamstaal goed in de gaten te houden. Zie je dat er één van beide honden geagiteerd wordt? Stuur je honden terug naar hun plaats, tot de gemoederen weer bedaard zijn.
Double trouble
Neem je er een tweede hond (of misschien zelf een derde, vierde of vijfde hond) bij, hou dan rekening met de consequenties. Meerdere honden in huis betekent ook dubbel zoveel hondenhaar in huis, dubbel zoveel hondenspullen, dubbele dierenartskosten, etc. Een hond die is je leven komt, blijft er meestal ook 10 tot 15 jaar. Hou rekening met het feit of je hond in je toekomstplannen past. Een hond erbij kost tijd en geld maar brengt je nog zoveel meer terug. Een extra hond erbij zorgt onmiddellijk ook voor die extra portie hondenliefde!
Leer je hond lopen aan een losse leiband
Ben je het getrek van je hond aan de leiband ook beu? Dan zijn volgende tips het perfect leesvoer voor jou! We helpen je om je hond aan een losse leiband te leren lopen. Aan de hand van onze tips heb je de klus in ‘no time’ geklaard. Een lekker ontspannen wandeling met je viervoeter wordt nu ook jouw realiteit!
Waarom trekt mijn hond aan de lijn?
Dat je hond trekt aan de lijn is niet zonder reden. Het is van belang je te realiseren om welke reden je hond zo nodig trekt op de wandeling.
Er zijn verscheidene reden maar we kunnen deze categoriseren in 4 grote hoofdredenen:
Te enthousiast
Je hond zit met wat opgekropte energie. Die opgekropte energie kan komen doordat je hond geen uitlaatklep had of dat hij nooit goed heeft geleerd hoe hij met z’n energie moet omgaan. Door die opgekropte energie krijg je een overprikkelde hond, waarbij je geen schijn van kans nog maakt als hem iets beveelt.
Tip: de oplossing hiervoor? Speel eerst een kwartiertje met je hond voor je gaat wandelen.
Je hond weet dat het werkt
Dit is eigenlijk een van de meest voorkomende redenen… Je hond weet gewoon dat als hij trekt aan z’n leiband, hij zijn eigen wandeltempo kan aanhouden én dat hij op die manier ook sneller op de plek is waar hij naartoe wil.
Als reactie op een emotie
Je hond heeft een reactie op de omgeving – deze kan zowel positief als negatief zijn. Ze passeren bv. een plek waar ze ooit eens heel hard verschoten zijn, dan passeren ze liever zo snel mogelijk langs die plek om zich uit de voeten te maken. Of ze zien een andere hond, en trekken ernaartoe om te spelen. Merk je op dat je hond z’n focus verliest in zulke situaties? Leidt hen dan af met een snoepje. zo heb jij, als baasje, hun volle aandacht en kan je passeren langs die ene specifieke plek.
Schrik of stress
Kom je in een nieuwe omgeving, dan bestaat de kans dat je hond stress ervaart en trekt om zo snel mogelijk een veilige plek te vinden.
Wandelen aan de losse lijn
Het doel van lopen aan de losse lijn is dat je hond hetzelfde tempo als jou aanhoudt. Wandelen op deze manier is het fijnste voor zowel jezelf als je hond gezien er geen spanning staat op z’n halsband.
Er bestaan geen geschreven regels over waar je hond precies moet wandelen, sommige mensen hebben graag dat hun hond naast hun zijde loopt terwijl andere hier helemaal geen voorkeur in hebben. Er is dan ook geen juist of fout in dit geval.
Maar laat ons toch een hardnekkig misverstand de wereld uithelpen. Als je hond vóór jou uit wandelt, wil dit niet zeggen dat je hond zich ‘boven jou voelt’. Want wist je dat in hun roedels, het perfect normaal is dat de leider helemaal achteroploopt? Zo hebben ze een makkelijk overzicht over de roedel. Maak je dus geen zorgen als je hond voor je uit loopt, maar de lijn moet natuurlijk steeds ontspannen blijven.
Hoe bekom je die losse lijn?
De hoofdreden waarom je hond trekt aan de lijn, is omdat ze hun contact met hun baasje kwijt zijn. Oefen daarom voornamelijk in aandacht hebben voor elkaar en dat liefst zelf zonder lijn!
Ga naar een veilig en afgesloten veld en lok je hond telkens met een lekkere treat en een enthousiaste stem.
Tip: geef zelf nooit een ruk aan de lijn als je hond trekt. Veel baasje hebben dit als reactie maar het werkt niet! Sterker nog… Het maakt het trekken nog erger. Hou je lijn steeds ontspannen. Trekt je hond alsnog aan de lijn? Blijf rustig stilstaan en ga pas verder als hij de spanning terug lost.
Stappenplan ‘lopen zonder trekken aan de lijn’:
Zoek een veilig, afgesloten veld waar er zo min mogelijk afleiding is en zorg dat je voorzien bent van je hond z’n favoriete snacks (zorg dat je er voldoende bijhebt)
Neem je hond aan de lijn, geef een startsein (zoals ‘ja’ of ‘wandelen’) en ga van start met je wandeling. Beloon je hond als hij met je meewandelt (zonder aan de lijn te trekken natuurlijk)
Blijf in cirkels of heen en weer wandelen. Beloon je hond nog steeds als hij je blijft volgen.
Trekt je hond aan de lijn? Stop dan onmiddellijk met wandelen. Zorg ervoor dat je hond de spanning op de lijn lost en stap dan terug verder.
Lukt dit in de ‘afleidingsvrije-omgeving’. Ga dan stap voor stap naar omgevingen met meer afleiding wandelen
Van zodra het lukt in de nieuwe omgeving om te wandelen zonder trekken, dan is het tijd om opnieuw over te schakelen naar meer uitdagende omgevingen.
Hoelang duurt het voor je hond aan de losse lijn loopt?
Het kan best een tijdje in beslag nemen om een hond dit af te leren. Zeker voor pups die de wereld nog moeten ontdekken, kan het wel eens een heuse opdracht zijn.
1 gouden regel: Train regelmatig, wees consistent maar houd het kort!
Trainingssessies duren best niet langer dan 5 minuten per keer (best ook 2 à 3 sessie per dag). Hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaat ziet. Neem tijdens je wandeling even tijd om dit te trainen. Voldoende geduld hierbij is een mooie deugd, want een boze of gefrustreerde baas helpt je hond tijdens zijn training niet veel verder!
Sidenote: Je hebt sneller kans op succes bij het leren van een pup dan bij een senior hond van 8 jaar. Wat niet betekent dat het onmogelijk is om een oudere hond het trekken aan een lijn ad te leren. De boodschap blijft wederom dat je veel geduld moet hebben en voldoende moet oefenen, je traint dan ook om 8 jaar ‘trekgeschiedenis’ af te leren natuurlijk!
Tuigje of riem?
Het eeuwige dilemma. Je hebt voorstanders van de riem en je hebt voorstanders van het tuigje. Maar waar zit het verschil?
Een halsband zegt het zelf: een band die enkel rond je hond z’n nek zit. Het voordeel hiervan is dat zijn lichaam niet belemmerd wordt tijdens het wandelen. Je hond heeft zo minder kans om ergens te blijven vasthangen. De nadelen aan een halsband zijn dan weer dat er veel vitale organen rondom de nek zitten. Trekt je hond hard aan de lijn, dan kan dit leiden tot letsels zoals beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, hoofdpijn en zelfs tot verschoven nekwervels. Reden te meer om je hond het trekken aan de lijn af te leren natuurlijk ;) . Het hondentuigje gaat om de borst van je hond en verdeelt zo de druk die je hond voelt als hij trekt. Het nadeel van het tuigje is dat het je hond kan belemmeren in hun beweegruimte…
Honden trekken aan beide soorten dus de ene of andere biedt geen miraculeuze oplossing om het trekken tegen te gaan. Neem dus best hetgeen waarmee je hond zich het comfortabelste voelt.
Samengevat: tips voor ontspannen wandelingen
Maak van elk mogelijk moment gebruik om je hond te trainen
Zorg steeds dat je voldoende treats mee hebt tijdens je wandelingen zodat je je hond kan belonen bij goed gedrag
Zorg dat er geen afleiding is tijdens je training. M.a.w. zorg ervoor dat je hond zijn andere behoeften voldaan zijn (zoals plassen, snuffelen, spelen)
Straf je hond nooit! Beloon goed gedrag in de plaats. Doet je hond niet wat je wilt? Negeer je hond en blijf staan. Pas van zodra hij terug rustig is of doet wat je vraagt, ga je weer verder.
Trekt nooit zelf aan de lijn want dit zorgt voor een averechts effect!
Veel succes!
Ontdek hier al onze heerlijke treats en gezonde chews
5 tips om je hond veilig en warm de winter door te krijgen
We voelen het allemaal de dagen worden korter en een heel pak kouder. Wij trekken meteen onze winterjas uit de kast maar onze hondjes hebben niet het voordeel van zelf te bepalen wanneer ze het wat warmer willen hebben. Hoe je hond reageert op de koude hangt vaak af van het ras. Een husky voelt zich als helemaal thuis in de sneeuw en de kou, terwijl een Vizsla liever terug naar binnen wilt als hij een druppeltje regen voelt vallen tijdens zijn wandeling. De leeftijd van je hond speelt een grote factor. Een pup vindt de koude ook best onprettig, omdat ze hun buik niet warm krijgen. Met deze handige tips zorg je ervoor dat zowel jij als je hond veilig en warm de winter kunnen doorkomen.
Vermijd mogelijke gevaren
Er schuilen veel gevaren in kleine hoekjes tijdens de winter. Let vooral op met de volgende zaken
Bevroren water en ijs: Laat je hond nooit over ijs wandelen. Je hond is er zich niet bewust van dat dat ijs zomaar eens kan breken. Voorkom zo verdrinken of onderkoeling! Zelfs al is het ijs dik genoeg om op te wandelen, vermijd je dit beter toch. Je hond kan snel de controle verliezen en een spier scheuren.
Antivries: Hou koste wat kost antivries uit de buurt van je hond. Zelf een heel klein beetje antivries in hun systeem kan al dodelijk zijn. Het is van belang deze spullen op slot te bewaren.
Maak overdag een wandeling ipv in de avond of ochtend
Niet altijd even evident nu de dagen een pak korter zijn maar toch is het de veiligste optie om overdag je wandeling te plannen. In de ochtend en avond is de zichtbaarheid een pak lager, liggen er op veel plek ijs en zien bestuurders je niet altijd even goed aankomen.
Kan je toch niet anders dan in het donker te wandelen. Neem dan je voorzorgsmaatregelen. Voorzie je hond van een jasje, eventueel schoentjes indien nodig, een lichtgevende leiband en eventueel nog een extra lichtje voor aan hun jasje. Voorzie voor je zelf ook zeker een fluo hesje.
Geef je hond een jas
Puppy’s en senior honden kunnen een pak minder goed tegen de kou omdat ze minder spier- en vetmassa hebben dan een volwassen hond. Spier en vet dat aanwezig is in het lijfje van je hond verhogen hun metabolisme en zorgen ervoor dat ze warm hebben. De vacht van een pup is ook belang nog niet dik genoeg om bescherming en warmte te bieden. Zij hebben dus het meest baat bij het dragen van een jasje.
Bescherm de pootjes
Het ziet er maar raar uit en de eerste keer dat je het ze aandoet, vinden ze het vaak niet zo prettig. Maar toch is het wel een aanrader om je hond te voorzien van een laars of ‘sok’ als het heel erg koud is of als je in de sneeuw wandelt. Anders is de kans groot dat ze last krijgen aan hun poten of voetkussens.
Indien je beslist van geen laarzen aan te doen, let dan vooral op met kleine sneeuw of ijsballen tussen je hond z’n tenen of in zijn haar. Wanneer je thuiskomt, maak je best zijn pootjes even proper en laat je ze weer opwarmen. Als je dit niet doet, gaan ze zelf hun poten drooglikken en het strooizout opnemen, dat dan op zijn beurt weer voor irritaties kan leveren.
Hou je hond dicht tijdens het wandelen
Hou je hond aan de leiband tijdens je ‘sneeuwwandeling’. Waarom? Omdat honden al eens vaker hun weg verliezen in de sneeuw, hun volledige wandeling is bedekt is een laag sneeuw dus alles ziet er hetzelfde uit. Zelfs tijdens jullie dagelijkse wandeling in hetzelfde bos, kan het zijn dat je hond iet of wat gedesoriënteerd geraakt. De koude omgeving geeft een pak minder geuren af dan tijdens de warmere maanden, dit zorgt ervoor dat je hond ze moeilijker kunnen oppikken.
Koud & donkere dagen: wat te doen met je hond tijdens de winter?
Nu de dagen kort en koud zijn, is het soms een gemakkelijkere optie om je hond binnenshuis op een leuke manier moe en voldaan te krijgen. Maar wat kan je nu met een wandeling omruilen? Met onze 4 tips krijg je je hond uitgeteld in no time.
Binnen activiteiten met je hond, waar te beginnen?
Tijdens slecht en koud weer kan je je hond toch makkelijk fysieke en mentale uitdagingen stellen. Honden met weinig beweging of weinig mentaal uitgedaagd worden, kunnen neerslachtig gedrag vertonen tot zelf sloopgedrag.
Een buitenwandeling is natuurlijk een van de belangrijke manieren om je hond zijn energie te laten kwijtspelen. Maar ter afwisseling kan je binnen je hond zeker ook wat extra uitdaging geven.
Wist je datje: Samen spelen met je hond komt je onderlinge band enorm te goede! Het verrijkt het leven van je hond.
TIP 1: Nieuwe kunstjes leren
Een training met je hond zorgt ervoor dat je hond zich helemaal kan relaxen. Binnenhuis kan je je tijd volledig toewijden aan het aanleren van nieuwe trucjes zoals zit, lig, touch, draai, pootje, …
Zorg hier zeker voor een aantal cruciale elementen zoals een stevige ondergrond zodat je hond tijdens het oefenen niet uitglijdt. Hou zeker ook wat treats bij de hand, een beloning na het goed uitvoeren van een nieuwe oefening helpt altijd. En hou je trainingen altijd leuk en simpel, oefen dus zeker niet te lang! Een paar minuten aan een stuks een aantal keer doorheen de dag is meer dan genoeg. Heeft je hond er plezier mee? Dan kan je de trainingsminuten wat opvoeren.
TIP 2: ‘Feeding enrichment’
Je hond op een originele manier voeren helpt het activeren van de instincten van je hond. Daarbovenop zorgt het er ook voor dat je hond minder snel gaat eten, wat te goede van de spijsvertering komt.
Er bestaan verschillende manieren om je hond op een creatieve manier te voederen, zoals z’n voeding in een KONG te steken, je kan de korreltjes op een handdoek leggen, die oprollen en toeknopen, de hondenvoeding over een snuffelmat strooien of een slowfeeder gebruiken. Deze manieren van voederen zetten je hond z’n brein goed aan het werk!
TIP 3: Speel spelletjes met je hond
Binnenshuis is er ook genoeg mogelijkheid om leuke spelletjes te spelen met je hond. Je kan bijvoorbeeld snoepjes doorheen het huis verstoppen, zo breng je het jachtinstinct van je hond terug naar boven. Je kan zelf een stapje verder gaan en verstop jezelf in je huis terwijl iemand anders je hond afleidt. Je hond zal het fantastisch vinden om je op te sporen met zijn neus.
Touwtje trek blijft ook een van de favoriete spelletjes van elke hond. Zorg voor een goede balans en geef voldoende weerstand om het spel interessant en leuk te houden maar stop tijdig wanneer je hond hyperactief wordt.
TIP 4: Puzzels
‘Puzzels voor honden??’, hoor ik je al denken! Er bestaat ondertussen al een hele resem aan puzzels speciaal gemaakt voor honden. Bij een hondenpuzzel moet je hond zich concentreren en zijn neus en hoofd aan het werk zetten. Denksport wordt vaak onderschat maar maakt je hond op een leuke manier moe en voldaan. Zeker niet te onderschatten dus!
& onthou: hou telkens ook een lekkere hondensnoep of chew bij de hand om hond bij goed gedrag te belonen. Hoe meer je goed gedrag tijdig beloont, hoe sneller je hond het leert!
Denkspelletjes voor je hond, de optimale tijdsbesteding
Dat een hond veel beter kan ruiken dan een mens, wist je waarschijnlijk al. Dat een hond zijn neus achternagaat is dus maar meer dan normaal. Je hond vindt het fijn om met zijn neus aan het werk gezet te worden! Breinwerk voor je hond dmv denkspelletjes en snuffelspelletjes stimuleren je hond z’n hersenen, geeft ze een voldaan gevoel én schept er bovenop nog eens een betere band met z’n baasje. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen, nietwaar?
Hoe begin je hieraan?
Je hoeft niet per se spelletjes kopen in de winkel. Je kan gerust met de huishoudspullen die je thuis hebt liggen, een fantastisch spel creëren voor je hond! Lege flessen, kartonnen dozen, oude stukken stof, siliconen bakvorm, … je noemt het maar op en je kan er wel iets van maken waar je je hond kan mee entertainen. Zo goed als alles is geschikt om een lekker hondensnoepje in of onder te verbergen (zolang het materiaal natuurlijk veilig is voor je hond).
Voorbeeld: Laat je creativiteit om los en maak zelf een snuffelmat van oude lapjes stof die je hebt liggen. Verstop er een aantal hondensnoepjes in en laat je hond er maar op los snuffelen. Of vul een kartonnen doos met lege wc-rolletjes en verspreidt er z’n lekkere hondenbrokjes in.
Het doel van hondenspelletjes
Hersenwerk voor je hond biedt tal van voordelen. Het helpt het concentratievermogen van je hond, haalt zijn energiepeil naar omlaag, maar het voordeel dat er torenhoog bovenuit springt, is toch wel het feit dat het je hond zijn brein stimuleert. In plaats van hun spieren in het werk te zetten (in bv. een trektouw spelletje), zet je nu hun neus in het werk om bepaalde zaken op te speuren. Wat fantastisch is voor je hondje, het geeft hun een voldaan gevoel. Schakel regelmatig hersenspelletjes in de wekelijkse routine van je hond, het zal je hond zijn denkvermogen scherp houden.
Connectie
Naast het feit dat het een stimulans is voor het brein van je hond, helpt het ook je hond zijn energie kwijt te spelen. Maar begrijp ons niet verkeerd, het is natuurlijk een ander soort vermoeidheid dan na een grote wandeling. Honden hebben zowel fysieke als mentale uitdagingen nodig! Binnen de fysieke en mentale uitdaging staat de connectie met het baasje ook centraal. Door samen te werken en te spelen, ga je je hond van dichterbij leren kennen en zien hoe hij omgaat met het oplossen van ‘problemen’ of puzzels. Op die manier kan je snel verder werken op zaken die je hond fijn vindt om te doen.
Puzzelen voor iedereen
Hersenwerk is voor elk soort hond weggelegd, als het goed wordt getoond aan de hond. Het spel moet aangepast zijn aan de behoeften van je hond. Voederen vanuit een KONG waarbij de hond moet likken en kauwen werkt rustgevend. Terwijl voeding in een voederbal geven eerder voor meer energie zorgt. Heb je een hond die wat meer beweging kan gebruiken? Dan is een voederbal eerder de juist keuze voor jullie. Moet je hond zich voor eender welke reden (zoals een operatie gehad) zich eerder rustig houden? Dan zijn denkspelletjes ook de ideale oplossing om hen actief en bezig te houden.
Tijd om een hersenspelletje in huis te halen!
Hoe oud is je kat nu echt?
Hoe oud is je kat nu echt?
Dat een kat of hond geen 70 jaar wordt, dat is over het algemeen wel geweten. Maar hoe oud is een kat nu eigenlijk in mensenjaren? Vaak wordt dan de regel bovengehaald dat je hun leeftijd moet vermenigvuldigen met 7 om de leeftijd in mensenjaren uit te rekenen. Maar eigenlijk is dit niet helemaal accuraat. Wist je dat?
Leeftijd van je kat in mensenjaren.
Dat je de leeftijd van je kat graag wilt omrekenen naar mensenjaren, is niet zo raar. Het helpt je namelijk bij het begrijpen wat het gedrag van je huisdier betekent en met welke gezondheidsrisico’s je moet rekening houden. Als je de leeftijd van je kat, zoals vaker wordt gezegd, vermenigvuldigd met 7, dan neem je een heleboel aspecten niet in overweging die wel effect hebben op de gezondheid van je kat.
Een handige tip die we je meegeven: Stel het einde van je kat z’n eerste levensjaar gelijk aan 15 mensenjaren en het einde van z’n tweede levensjaar aan 24 mensenjaren. Daarna tel je er telkens 4 mensenjaren bij dus het gaat als volgt
Kind (geboorte – 4 maand)
0 – 1 maand (kat) = 1 jaar (mens)2 maand = 2 jaar3 maand = 4 jaar4 maand = 6 jaar
Junior (5 maand – 1 jaar)
5 maanden = 8 jaar6 maanden = 10 jaar7 maanden = 12 jaar12 maanden = 15 jaar
Volwassen (1 - 6jaar)
18 maanden = 21 jaar2 jaar = 24 jaar3 jaar = 28 jaar4 jaar = 32 jaar5 jaar = 36 jaar6 jaar = 40 jaar
Senior (7-10 jaar)
7 jaar = 44 jaar8 jaar = 48 jaar9 jaar = 52 jaar10 jaar = 56 jaar
Bejaard (11-14 jaar)
11 jaar = 60 jaar12 jaar = 64 jaar13 jaar = 68 jaar14 jaar = 72 jaar
Hoogbejaard (15 jaar en ouder)
15 jaar = 76 jaar16 jaar = 80 jaar17 jaar = 84 jaar18 jaar = 88 jaar19 jaar = 92 jaar20 jaar = 96 jaar21 jaar = 100 jaar
6 levensfases van je kat
Zoals je kan zien zijn er 6 fases in het leven van een kat afhankelijk van zijn leeftijd. Deze 6 fases hebben een effect op de ontwikkeling van je kat en z’n gezondheid.
Kind: 0 tot 4 maand
Je kitten groeit en ontwikkelt zich heel snel
De beste voeding: Delcon kitten
Junior: 5 maand tot 1 jaar
Je kat is volledig volgroeid en leert veel zaken bij in zijn omgeving zoals hoe hij zich moet gedragen
De beste voeding: Delcon kitten
Volwassen: 1 jaar tot 6 jaar
Je kat is nu volwassen en is nu over het algemeen gezond en actief.
De beste voeding: Delcon Adult with fish, Delcon Adult rich in Chicken, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Senior: 7 jaar tot 10 jaar
Zodra je kat 7 jaar is, heb je een echte senior in huis lopen. Nu hebben ze een verhoogd risico op ouderdomsziektes zoals artritis of nierziektes. Vanaf 7 jaar ga je dus best regelmatig langs bij de dierenarts of toch op z’n minst een jaarlijkse gezondheidscontrole laten uitvoeren door de dierenarts.
De beste voeding: Delcon Senior, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Bejaard: 11 jaar tot 14 jaar
Vanaf 11 jaar heeft je kat een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Katten laten ook niet vaak zien als ze ergens last hebben. Ga regelmatig langs bij de dierenarts om er zeker van te zijn dat je kat geen ongemakken heeft.
De beste voeding: Delcon Senior, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Hoogbejaard: 15 jaar en ouder
Geef je kat een fijne oude dag met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Laat de dierenarts bij voorkeur elk kwartaal de gezondheid van je kat monitoren
De beste voeding: Delcon Senior, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Jaarlijkse checkup bij de dierenarts
Zoals je hierboven hebt gelezen, kunnen katten vanaf 7 jaar ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen. & katten zijn meesters in het verbergen van hun pijn of ongemak. Daarom is het belangrijk van signalen van pijn te herkennen en je er bewust van te zijn dat niet elke aandoening direct zichtbaar is bij een kat. Een periodieke of minimaal jaarlijkse checkup bij de dierenarts kan helpen om vroegtijdig onaangename kwaaltjes of ziektes aan te pakken. Die terugkerende controle is aan te raden als je kat 7 jaar of ouder is. Twijfel je of er iets met jouw kat aan de hand is? Neem dan best onmiddellijk contact op met je dierenarts.
Opletten geblazen tijdens de lente- en zomerdagen
EIN-DE-LIJK, de donkere dagen liggen achter ons en de lente is er weer zoals nooit tevoren. Warmere temperaturen en langere dagen. Twee zaken die iedereen wel kunnen bekoren, zoals baasjes als huisdieren. Toch brengen die lente en zomerdagen hier en daar wat narigheid met zich mee. Maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Lees hier onze tips hoe je die kwaaltjes kunt tegengaan.
#1: Let op van berenblauw
Berenklauw, wat is dat juist?! Hoor ik je al denken. Wel, hier is een soort plant die iedereen wel al eens is tegengekomen op een wandeling door een bos. Deze plant valt te herkennen aan hun witte bloemschermen en de grote behaarde balderen. De plant komt vaak voor langs de waterkant of in de bermen. En waarom je hier nu juist van moet opletten? Dat is omdat het sap van een berenklauw giftig is en de huid heel gevoelig maakt. Komt je hond in aanraking met dat sap? Dan krijgt die na 1 dag allerlei rode, jeukende vlekken op zijn huid. Die vlekken kunnen zich omvormen tot blaren die eruitzien als echte brandwonden.
Hoe pak je dit aan?
Haal je hond zo snel mogelijk uit het zonlicht en spoel de blootgestelde plekken af met lauw water. Neem voor alle zekerheid ook contact op met je dierenarts. Het genezingsproces duurt gemiddeld zo’n 1 à 2 weken.
Tip: zie je deze plant groeien op een honden uitlaatweide of een plek waar dieren vaak komen, dan kan je hiervan melding geven bij de gemeente om te plant te laten weghalen.
#2: Zorg ervoor dat je hond in orde is met zijn vaccinaties
Warm en vocht weer is een gedroomd scenario voor parasieten. Beter voorkomen dan bestrijden, dus zorg ervoor dat je huisdieren op tijd ontwormd zijn, beschermd zijn tegen vlooien, etc. Het is van groot belang dat je deze producten steeds aankoopt bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Andere winkelketens hebben veel te weinig kennis om je hier voldoende informatie bij te geven.
#3: Samen met de lente start ook het ‘teken-seizoen’
Zodra de temperatuur boven de 8 graden stijgt, is de teek daar ook terug. Van de periode maart tot oktober is het dus belangrijk om extra aandachtig te zijn voor deze nare beestjes. Tegenwoordig bestaan er gelukkig wel pillen die je om de 3 maand aan je hond kan toedienen en die ze beschermen tegen tekenbeten. Vraag hier gerust informatie over bij je dierenarts.
Maar of je nu medicatie geeft of niet, is het toch best een goed idee om na elke wandeling je hond te controleren op teken. Een teken zet zich gemiddeld maar vast na 24u. Controleer je je hond dus na elke wandeling, zo bespaar je jezelf een hoop ellende door de insecten op tijd te vangen.
#4 Opgelet van de blauwalg
Je hebt er wellicht nog niet van gehoord maar daarom is het niet minder giftig. Blauwalgen zijn hele kleine organismen die leven in zoet en stilstaand water en voornamelijk bovenkomen bij warme temperaturen (van mei tot september). Die blauwalgen scheidden giftige stoffen af die voor irritatie en misselijkheid zorgen. Jijzelf of je hond kan hiermee besmet worden door het inslikken van besmet water. Bij honden gebeurt het ook vaak dat ze besmet worden doordat ze hun vacht schoonlikken na het zwemmen in besmet water.
Je kan zo’n blauwalg herkennen aan hun kleur, die varieert van heel lichtblauw tot groen, turquoise en soms zelf roodbruin en verspreiden ze zich in drijvende ‘vlokken’ in het water. Vaak wordt er ook bericht uitgezonden vanuit de gemeente als er ergens blauwalg aanwezig is in het water.
Ben jij of is je hond toch besmet met de blauwalg? Dan kunnen er 5 dagen klachten zijn van irritaties aan de ogen, huid, hoofdpijn, misselijkheid en koorts. Neem best contact op met je dierenarts als je deze symptomen ziet bij je hond.
#5: Laat je hond niet achter insecten hollen
Durft je hond of kat wel al een wesp achterna hollen? Roep ze dan toch maar snel weer bij jou. Want zo goed als elk dier is allergisch voor de chemicaliën in de angel van insecten. Dit wil zeggen dat als ze gestoken worden door een insecten, dat die plaats onmiddellijk begint te zwellen. Gebeurt dit in de buurt van het gezicht, dan kan dit tot ademhalingsproblemen leiden (zeker bij een steek in de keel of tong). Zie je een zwelling opkomen, kijk eerst of je de angel ziet zitten & ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
#6: Help je hond van zijn wintervacht af
De temperaturen stijgen dus onze winterjas mag terug de kast in. Dit geldt voor ons maar ook voor onze huisdieren. Zodra de dagen warmer worden, wilt je dier liefst zo snel mogelijk van z’n wintervacht af. Jij kan je honden daarbij helpen, gelukkig. Borstel je hond dagelijks, en ga vervolgens over zijn vacht met een natte doek. Zo stimuleer je het 'verhaar proces' en voorkom je dat de dode haren gaan samenklitten.
#7: Ook jouw huisdier kan last hebben van hooikoorts, jammer genoeg...
In de periode van maart tot oktober hebben vele mensen last van hooikoorts. Maar die hooikoorts komt niet enkel voor bij mensen maar ook bij dieren. Het uit zich alleen anders bij dieren dan bij mensen. Honden gaan niet lopen niezen of hebben geen loopneus, zij gaan eerder jeuk krijgen waaraan ze krabben. Wat dan weer kan leiden tot vacht problemen.
Hoe herken je hooikoorts bij je dier?
Jeuk rondom het gezicht, voornamelijk aan de snuit of de oren
Jeuk aan de zijkanten, oksels of achterkant
Terugkerende oorinfectie
Irritatie aan de ogen (opgezwollen en rood)
Irritatie aan de voetzolen
Wat kan je hieraan doen?
Pas je hond zijn voeding aan naar een voeding die zijn huid en vacht gaat ondersteunen. Voeding zoals Delcon Regular Plus – Rich in Fish kan hierbij helpen. Zorg er daarnaast voor dat zijn vacht proper blijft en dat er geen pollen of ander vuil in zijn vacht achterblijft.
Bespreek het ook met je dierenarts. Er kan een huidallergie test gedaan worden om te zien waaraan je hond allergisch is. Zo kan je dierenarts eventueel medicatie voorschrijven.
#8: Hou rekening met de hitte
Wist je dat honden al echt warm krijgt bij 20°C? Ga dus geen actieve dingen doen (zoals wandelen, hardlopen of fietsen) met je hond bij zo’n temperaturen, want de kans is groot dat je hond oververhit geraakt. Geef hem voldoende rust en schaduw tijdens warme dagen. Een hond die oververhit is, kan namelijk veel moeilijker de warmte kwijt dan mensen. Dit kan zelfs tot een fatale afloop leiden bij honden.
En het wordt al van de daken geschreeuwd maar toch vinden wij het zo belangrijk om nogmaals te herhalen: LAAT JOUW HOND NOOIT ALLEEN IN DE WAGEN BIJ WARME TEMPERATUREN. De temperatuur in een auto kan op 10 minuten tijd makkelijk oplopen tot 50 à 60°C en dat overleeft je hond niet. Ook het raam op een kiertje zetten of je wagen in de schaduw parkeren, helpt niet!
Zo, met deze tips kan je ten volle (& voorbereid) genieten van de heerlijke lente dagen samen met jouw allerliefste dieren.
Kampt je hond met overgewicht?
Baasje geven hun honden maar al te graag een lekkere beloningen, en sommigen net iets te graag. Want wist je dat maar liefst 35% van de huisdieren met overgewicht kampt? Denk je dat jouw hond iets te dik is, maar je bent het niet helemaal zeker? Dan zijn er wel enkele manieren om dit te controleren.
Overgewicht kan nare gevolgen hebben voor je hond, zoals rugproblemen, hartklachten, diabetes, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen, aanzienlijke vermindering van levenskwaliteit, en ik kan zo maar blijven doorgaan.
Hoe weet je nu of je hond wat kilo’s moet verliezen?
Controleer je hond zijn ribben, is de boodschap! Hun ribben moeten goed voelbaar zijn maar mogen niet duidelijk zijn van op afstand (dit zou wijzen op ondergewicht). De ribben mogen dus wel bedekt door een dun laagje vet.
Bekijk je hond ook even vanuit verschillende opzichten. Bekijk hem van bovenaf, daar moet zijn taille goed zichtbaar zijn. Bekijk hem vervolgens vanop de zijkant, daar moet je een ingetrokken buik zien zonder overtollig of hangend vet. Het is een overduidelijk teken dat je hond kampt met overgewicht als je hond zijn ribben volledig bedekt zijn met vet.
Sommige honden zijn gevoeliger voor overgewicht dan anderen
Teefjes zijn over het algemeen meer vatbaar voor overgewicht dan reuen maar er zijn ook verschillende rassen die meer kans hebben op overgewicht zoals de Basset Hound, Beagles, Boxers, Bulldogen, Teckels, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Newfoundlanders, Mopshonden en Rottweilers. Let dus bij deze rassen extra op!
Wat zijn de risico’s van overgewicht?
Overgewicht bij honden kan hun levensverwachting met gemiddeld 2 jaar verkorten.
Ze kampen met conditieverlies. Ze worden sneller moe doordat die extra kilo’s vet drukken op de luchtwegen en het hart. Door die verminderde conditie en minder beweging, verhoogt ook het risico op hart en longproblemen
Ze hebben ook meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte
Ze hebben een verhoogde kans op verminderde leverfunctie door leververvetting
Ze ontwikkelen ook bot en gewrichtsproblemen. Honden met overgewicht ontwikkelen zo goed als allemaal artrose na enige tijd.
Bij warme temperaturen lopen ze sneller kans op oververhitting
…
Voldoende kwaaltjes om te zien dat overgewicht een duidelijk probleem is bij honden. Tijd om er iets aan te doen!
Hoe zorg je ervoor dat je hond afvalt?
Een goed gewicht voor je hond onderhouden is van alle belang voor zijn gezondheid. Dus staan er een aantal kilo’s te veel op de weegschaal? Dan is het tijd om een verandering te brengen in je hond zijn levensstijl. Hoe pak je dit aan?Pas zijn voeding aan. Dit lijkt misschien wel voor de hand liggend, maar is de meest noodzakelijke stap om zijn gewicht onder controle te krijgen. Verminder de hoeveelheid voeding telkens een heel klein beetje. Geef dus zeker niet plots maar de helft van zijn normale hoeveelheid. Of pas zijn voeding aan naar een variëteit die speciaal werd ontwikkeld om het gewicht onder controle onder controle te houden zoals Delcon Light - Delcon Light bevat een gereduceerd vetgehalte en toch alle nodige proteïnen en mineralen voor een gezonde vermageringskuur. Of Delcon Regular - Rich in Lamb - Delcon Regular rich in Lamb staat door het grote aandeel lamsvlees voor een exceptionele vertering. Aangevuld met FOS en MOS is dit hondenvoer een must voor de hond met een hogere gevoeligheid aan voedingsacceptatie
Zorg voor voldoende beweging. Naast voeding is beweging ook een belangrijke factor om een aantal kilo’s te verliezen. Ga er vaker mee wandelen, ga eens naar een losloopweide waar je je hond zich volledig kan laten uitleven. Speel actieve spelletjes met hem. Door meer activiteiten met je hond te doen, zal zijn gewicht ook sneller zakken.
Benieuwd om dieetvoer voor je hond eens uit te proberen? Bekijk onze Light of Rich in Lamb hondenvoeding dan hier
ONTVANG NU 10% KORTING OP DELCON LIGHT MET DE KORTINGSCODE LIGHT10
OF
ONTVANG NU 10% KORTING OP DELCON REGULAR - RICH IN LAMB MET DE KORTINGSCODE LAMB10
Nieuwe pup in huis: wat nu?
Kijk je al weken (of wie weten al maanden of jaren) uit naar de thuiskomst van je nieuwe pup? Dan kunnen de dagen waarschijnlijk niet rap genoeg voor je vooruitgaan. Maar het is toch van groot belang ervoor te zorgen dat je optimaal bent voorbereid op deze grote dag. De overstap om van hun nestje en hun mama naar een nieuw huis te gaan op hun eentje vergt veel van onze kleine viervoetertjes.
Maar geen paniek, met deze tips maak je het je pup al een stuk gemakkelijker.
Maak het hen zo comfortabel mogelijk
Zet je pup z’n mandje in een gezellig en rustig hoekje. Leg een kussentje en eventueel een knuffel in die mand waar je pup zich kan tegen nestelen als ze het even nodig hebben. Koop het mandje niet op het kleinst want je pup zal binnenkort stevige groeispurt krijgen en dan kan je gelijk zijn eerste mandje de vuilnisbak in gooien.
Tip: vraag een aantal dagen voor je de pup ophaalt aan de fokker of je een knuffel in het nestje mag leggen. Die knuffel zal de geur van het nestje overnemen. Leg die in het mandje van je pup eenmaal die thuis is. Dit zal zorgen voor enige geruststelling bij je pup.
Geef je pup gepaste voeding
Je pup heeft nog heel wat groei voor de boeg. Om je pup een stabiele groei te geven, ondersteun je hen het allerbeste door het geschikte hondenvoer te geven. Geef hun dus zeker geen volwassen hondenvoeding vanaf het moment dat ze bij je toekomen. Een baby geef je toch ook geen steak met friet :). Voeding die speciaal ontwikkeld is voor je pup zal hen vanaf het begin helpen in een stabiele groei.
Bij Delcon kies je met de puppyvoeding voor een complete voeding die je pup ook zal ondersteunen waar nodig. Onze puppy voeding zit hoog in eiwitten en vetten, hierdoor bevatten deze korrels alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om een stevig immuunsysteem op te bouwen en een gebalanceerde groeispurt door te maken.
Is je pup intussen de 7 maand gepasseerd, dan kan je beter overschakelen van je puppy brokjes naar junior brokjes. Dit zal de perfecte overgang verschaffen om nadien over te schakelen op volwassen hondenvoeding.
Delcon Junior ondersteunt je pup bij de opbouw van spiermassa op de juiste manier, daarnaast zorgt het er ook voor dat het gestel en de gewrichten op een evenwichtige manier de finale vorm aannemen.
Zorg voor een goede gezondheid
Je pup is in het begin heel erg kwetsbaar. Zorg ervoor dat je nodige maatregelen neemt op je pup van zoveel mogelijk parasieten te behoeden. Merk je dat je pup zich niet 100% voelt, aarzel dan niet om je dierenarts te contacteren.
Maak je huis puppyproof
Pupjes zijn net als baby’s. Alles wat op hun pad komt, is interessant en moet dan ook eens van heel dichtbij gecontroleerd worden. Zorg ervoor dat je een veilige nieuwe thuis kan bieden aan je hond en hou volgende zaken in de gevarenzone:
• Breekbare spullen• Elektronische bedradingen• Laat geen dingen slingeren die makkelijk op te eten zijn door een pup (kousen, sieraden, kinderspeelgoed, …)• Berg wasmiddelen en andere chemicaliën goed op• Zorg zeker voor een afschermen van uw zwembad• Opgelet met giftige planten zoals azalea’s, taxus, klimop, …
Routine
Geloof het of niet maar je hond doet enorm profijt aan routine in het dagelijkse leven. Deze routine zal het je gemakkelijker maken om hun dingen aan te leren.
Wat bedoel ik nu met zo’n routine, hoor ik je al denken! Wel, hiermee bedoel ik dat je bv. je pup 3x per dag op hetzelfde moment en op dezelfde plek zijn eten geeft. Of op dezelfde tijdstippen (én zelfde plekje) mee naar buiten gaat voor een plasje.
Pas deze tips toe en maak de thuiskomst voor je pup en voor jezelf al een pak gemakkelijker!
Ben je nog op zoek naar de ideale voeding voor je pup? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!
DELCON PUPPY
Guide: week van de teek (25-29/04)
Teken, je hebt wellicht al van deze nare beestjes gehoord. Ze leven het liefst in het groen, bv. in bossen, tuinen, duinen, parken, weilanden, etc. Ze zijn zo goed als het hele jaar aanwezig maar ze zijn pas echt actief tussen maart en oktober of als de temperatuur boven de 10 graden gaat. Met andere woorden, de insecten zijn weer volop aan het werk en daarom willen we je graag enkele tips meegeven want een tekenbeet is niet altijd zonder gevolgen!
Wat is een teek?
Een teek is een kleine parasiet, die meer lijkt op een ‘bloedzuigend’ spinnetje. Ze kruipen in de vacht van je viervoeter, op zoek naar een plek waar ze zich kunnen nestelen om zich dan te voeden met het bloed van z’n gastheer. Ze zetten zich vaak vast in de nek, oren, kop of poten van je hond maar ze kunnen uiteraard ook ergens anders zitten (dus doe altijd een grondige controle). Een teek is initieel niet veel groter dan 1-3 mm maar zodra ze zich hebben volgepropt met bloed kunnen ze opzwellen tot 1 cm.
Kan je ziek worden van een tekenbeet?
Een tekenbeet is vaak onschuldig én pijnloos. Het wordt pas gevaarlijk als die teek besmet is met een bacterie waar je huisdier wel ziek van kan worden. De teek gaat eerst op zoek naar een goed plekje op de huid en vooraleer hij bloed zuigt, spuit hij eerst een soort vloeistof in zijn slachtoffer. Door die inspuiting kunnen bepaalde ziektes in de bloedbaan terecht komen.
Een teek kan dus zeker gevaarlijk zijn voor je hond maar ook voor jezelf als voor andere (huis)dieren.
Ziektes
Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen waarvan je huisdieren ziek kunnen worden. Eén van de meest bekende ziektes die overgebracht kunnen worden is de ziekte van Lyme.
De ziekte van Lyme
De meeste bekende ziekte is die van Lyme, 1 op 5 teken is besmet met deze bacterie. Van zodra een teek die geïnfecteerd is met deze bacterie zich vast zet in de huid en de bloedbaan bereikt, kan je besmet raken.
TIP: Controleer je hond dagelijks op teken, op die manier ben je er zo snel mogelijk bij om de teek te verwijderen en het risico op infectie te verkleinen.
Zit de teek er toch al voor een langere periode? Let dan op volgende symptomen:
Gewrichtsontsteking die zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan de gewrichten
Koorts
Verlies van eetlust
Vermoeidheid
Uitdroging
Gezwollen lymfeklieren
Merk je één van de volgende symptomen op na een tekenbeet? Ga dan zeker langs bij je dierenarts. De ziekte van Lyme valt te genezen mits je je hond in de eerste week van de ziekte goed behandelt met een antibioticakuur.
De ziekte van Lyme is lang niet de enige ziekte die ze kunnen overbrengen…
Babesiose
Minder bekende ziekte maar daarom niet minder belangrijk om van op de hoogte te zijn, is de ziekte van Babesiose. Deze ziekte komt minder vaak voor omdat het maar kan worden overdragen door 2 soorten teken, waaronder de Dermacentor reticulatus. De Dermacentor Reticulatus is een enorm naar beestje, ze wordt wel vaker de ‘hondenkiller’ genoemd omdat honden die hiermee besmet zijn en niet worden behandeld, vrijwel allemaal eraan overlijden.
Wanneer de teek zich heeft vastgezet duurt het ongeveer 3 dagen voor de bacterie in de bloedbaan terecht komt. Zit de teek er toch al voor een langere periode? Let dan op volgende symptomen:
Jeuk en irritatie waar de teek zit
Ontsteking van de huid
Koorts
Weinig tot geen eetlust
Braken
Bleke of gele slijmvliezen
Rood verkleurde urine
Hond kan ook in shock geraken
Merk je één van deze symptomen op, ga dan snel naar de dierenarts. Babiose is niet altijd dodelijk maar je moet er snel bij zijn om de behandeling te starten. Er blijven vaak ook chronische klachten achter zoals verhoogde hartslag, opgezette lymfeklieren, bloedarmoede, …
Hoe kan je zo’n tekenbeet voorkomen
Controleer je huisdier
Na elke wandeling of speeluurtje in de tuin geef je je hond best een stevige controle. Dit over heel z’n lijf maar besteed extra aandacht rond de oren, kop, nek, onder de staart, tussen de poten en de tenen.
TIP: Als je geluk hebt en de teek heeft zich nog niet vastgezet in het vel, dan kan je met een kleding roller over de vacht van je hond gaan en de teken zullen er zo aan blijven kleven. Best handig!
Beter voorkomen dan genezen
Er staan ondertussen al verschillende manier om je huisdier tegen teken te beschermen, van pipetten tot sprays, bandjes en medicatie. Ga bij je dierenarts na welk middeltje het beste bij je huisdier past en zorg er op die manier voor dat je de enge beestjes en hun ziekste voor bent! Maar let op! Geen enkel product werkt 100%. Blijf dus telkens je huisdier controleren op teken en verwijder ze zo snel mogelijk.
Toch gebeten door een teek?
Als de teek zich toch heeft vastgezet in de huid, dan kan je die het beste verwijderen met een speciaal tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en draai of schuif hem voorzichtig uit de huid. Hierdoor komt de mond van de teek los, waardoor je hem gemakkelijk kan verwijderen. Trek toch maar niet te hard aan het lijfje, anders blijft de kop van de teek zitten. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit niet zo’n groot probleem. De kop kan je vergelijken met een splinter, die zal er op termijn van zelf uitvallen. Maar hou de plek toch nog even in de gaten, zodat er geen ontsteking ontstaat.
TIP: Geloof de fabeltjes zeker niet! Gebruik dus geen alcohol, hitte of zeep voor je een teek verwijderd. De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspuwen in de bloedbaan van je hond en kan op die manier sneller ziektes overbrengen.
SOS: blaasproblemen bij je kat
Blaasproblemen bij katten komen vaker voor dan je denkt. Plotseling plasjes in huis vinden of zien dat je kat moeilijkheden heeft met plassen zijn typische voorbeelden van zo’n blaasproblemen. Heel ongemakkelijk voor je kat maar gelukkig wel snel te verhelpen. Wacht dus best niet te lang met ingrijpen.
Oorzaak van blaasontstekingen?
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het komt dat je kat dit voorheeft, hoe snel ze ervan genezen en hoe jij daarbij best helpt. Wij gaan jou vandaag hierop een antwoord voorzien.
Bij honden worden blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën dus je gaat er automatisch van uit dat dit bij katten ook zo is. Toch is dit niet waar. Bij tot wel 70% van de katten die met een blaasontsteking kampen is de oorzaak vrijwel onbekend en gaat die ontsteking vanzelf weer over. Vermoedelijk is stress een grote factor bij de ontsteking.
Bij de overige 30% van katten met blaasontsteking is de allergrootste factor blaasgruis of blaassteen. Deze twee fenomenen komen hoofdzakelijk voor omdat katten te weinig water drinken. De kans op gruis of stenen neemt hierdoor toe en bijgevolg ook de kans op een ontsteking in de blaas.
Wat is blaasgruis nu eigenlijk?
Blaasgruis is een verzameling van de verschillende soorten mineralen die aanwezig zijn in de urine van een kat. Wordt die concentratie te hoog? Dan krijgt het lichaam moeilijkheden om ze af te scheiden en ontpoppen die zich tot kristallen. Het is vergelijkbaar met fijn zand, dat gaat samenklitten en zich transformeren tot grote stenen. Die stenen proberen katten vervolgens uit plassen maar vaak komen die vast te zitten in hun urinewegen, wat heel pijnlijk kan zijn.
Welke kat loopt risico op een blaasontsteking?
Sommige katten lopen meer risico op een blaasontsteking dan andere. Bv. katten die snel last hebben van stress, katten met overgewicht, oudere katten, gecastreerde katers, katten die slechte voeding krijgen, katten die te weinig drinken, binnenkatten, etc kampen vaker met ontstekingen.
Hoe kan je een blaasontsteking herkennen?
Gaat je kat zich anders gedragen dan normaal, zoals in huis plassen of moeite hebben met plassen? Dan is dit wellicht een teken dat je kat met een blaasontsteking loopt. Zie je bloed in je kat zijn urine? Dan wijst dit ook op een infectie van de blaas.
Zie je één van deze symptomen bij je kat? Dan contacteer je best zo snel mogelijk je dierenarts. Want zo’n blaasontsteking kan best pijnlijk zijn voor je huisdiertje.
Hoe voorkom je best een blaasontsteking?
A.d.h.v. volgende tips kan je je kat helpen om zo'n pijnlijke blaasontsteking te vermijden.
Zorg dat je kat voldoende drinkt
Katten drinken over het algemeen erg moeilijk. Zorg best telkens voor vers water om hen meer aan te sporen tot voldoende te drinken. Want een kat dat voldoende drinkt, plast ook meer. De kans dat blaasgruis of blaasstenen ergens blijven hangen (en voor een infectie zorgen), wordt een pak kleiner.
Een kat drinkt ongeveer 300ml per dag, indien ze enkel droge voeding krijgt. Drinkt je kat minder dan het gemiddelde? Dan is het tijd om je kat wat extra aan te moedigen. Dit doe je door verschillende drinkbakken te plaatsen op rustige plekjes doorheen het hele huis. Een andere manier is een drinkfonteintje plaatsen. Katten houden er nu eenmaal van om van stromend water te drinken. Dankzij die drinkfontein hebben ze continu toegang tot stromend water en zo zet je je kat aan tot meer drinken.
Tot slot hebben katten, die te weinig drinken, ook baat bij natte voeding. Natte voeding helpt de urine van je kat verdunnen en voorkomt dus automatisch ook de aanmaak van kristallen.
Op zoek naar natvoer voor katten? Ontdek ons assortiment hier!
Voorzie je kat van kwalitatieve voeding
De juiste voeding geven aan je kat doet wonderen. Katten die binnenshuis leven, gecastreerde katten of katten met overgewicht zijn heel vatbaar voor blaasontstekingen. Aangepaste voeding voor hen is vanzelfsprekend heel belangrijk.
Katten die kampen met overgewicht, of niet veel bewegen zoals binnenhuiskatten voorzie je best van voeding die makkelijk verteerbaar is zoals Delcon Sensitive with lamb.
Katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, geef je voeding die zich daarop toespitst zoals Delcon Sterilized. Dankzij de gebalanceerde mineralen helpt de voeding met het risico op urinestenen te verlagen.
Heeft je kat vaak last van blaasproblemen, dan schakel je beter over naar Delcon Urinary. Dit is gespecialiseerde voeding om de gezondheid van de urinewegen in stand te houden. Deze voeding zorgt voor minder geconcentreerde urine omwille van gebalanceerde mineralen en een lage pH van de urine. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van urinestenen verkleind.
Op zoek naar droogvoer voor katten? Ontdek ons assortiment hier!
Voorzie voldoende kattenbakken en hou ze proper
Zorg voor genoeg kattenbakken in je huis. Voorzie telkens per kat 1 kattenbak en dan nog 1tje extra. Stel je hebt 2 katten, dan voorzie je best 3 kattenbakken. Heb je er ééntje? Dan heb je best ook 2 kattenbakken.
Een propere kattenbak lijkt vanzelfsprekend maar dat is het helaas niet. Vele eigenaars hebben een echte hekel aan het proper maken van de kattenbak. Het is een taakje dat we snel eens uitstellen. Maar katten zijn daar natuurlijk niet zo blij om. Is hun kattenbak vies? Dan zoeken ze snel een ander plekje op voor hun behoefte te doen. Katten ruiken heel sterk dus raken snel overweldigd van sterke geuren. Ruik jij de kattenbak, ook al is het klepje toe? Dan is het tijd om hem uit te kuisen.
Katten houden ervan om voldoende plekjes te hebben waar ze hun behoefte kunnen doen. Zo kunnen ze voldoende gaan plassen en houden ze hun blaas proper en gezond.
No stress
Stress is een van de grootste boosdoeners als het komt op infecties van de blaas. Vermijden is de boodschap, maar hoe doe je dat? Een kat houdt van structuur in hun dagelijkse leven. Situaties zoals reizen, op pension gaan, bezoek over de vloer hebben, sturen hun structuur snel in de war. Probeer stress situaties tot een minimum te behouden en zorg er steeds voor dat je kat een 'vluchtroute' heeft. Als het je kat te druk wordt, kan die wegvlucht naar een voor hem rustigere plek.
Hoe behandel je best een blaasontsteking?
Ben je bij de dierenarts geweest en die stelde een blaasontsteking bij je kat vast? Dan krijgt je kat wellicht medicijnen de komende dagen. Deze helpen je kat er weer bovenop. Toch is het ook van belang dat je ervoor zorgt dat je kat met een goeie gezondheid leeft. Het is zeker belangrijk dat je kan de juist voeding krijgt. Wij raden aan dat katten die vaker last hebben van blaasontsteking overschakelen naar een voeding die speciaal daarvoor werd ontwikkeld nl. Delcon Urinary.
Meer weten over onze gezonde kattenvoer die je kat gezond houdt? Neem een kijkje in ons uitgebreide aanbod!
Vanaf wanneer schakelen puppy’s over op volwassen hondenvoeding?
Net zoals je aan een baby geen biefstuk met friet geeft, geef je een pup ook geen volwassen hondenvoer. De behoefte van pups liggen niet op eenzelfde lijn als volwassen honden. Net zoals bij mensen, is de voedingsbehoefte van een hond ook afhankelijk van hun leeftijd en verandert die behoefte mee doorheen de jaren.
Tip: net zoals het geen goed idee is om een puppy volwassen hondenvoer te geven, is het ook een enorm slecht plan om een volwassen hond puppyvoeding te blijven geven.
Er zit nl. een groot verschil in voedingsstoffen tussen puppy voeding - junior hondenvoer en adult hondenvoer. Lees hier alles over die verschillen en hoe je de overgang tussen verschillende voedingen zo gemakkelijk mogelijk laat verlopen.
Puppy voer
Puppy voeding bevat extra bouwstenen die van bij de start een stabiele groei van uw pup ondersteunt. Delcon Puppy bevat veel eiwitten en vetten waardoor het je pup alle voedingsstoffen geeft die hij nodig heeft om de eerste levensmaanden op een gezonde en gebalanceerde manier de groeispurt door te komen en het immuniteitssysteem op te bouwen.
Tegenover adult hondenvoer
Terwijl puppy voeding boordevol eiwitten, calcium, fosfor en dergelijke zit, is adult hondenvoer overladen met andere voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die minder calorierijk zijn. Je hond heeft er daarom alle belang bij dat je zijn voeding afstemt op zijn leeftijd. Geef je een volwassen hond te lang puppy voeding, dan kan dit leiden tot overgewicht doordat het zo'n calorierijke voeding is. Terwijl als je een pup te vroeg volwassen hondenvoer geeft, kan dit een aanzet geven tot groeiproblemen (die op hun beurt dan weer kunnen leiden tot bot- en gewrichtsafwijkingen).
Delcon Junior
Om je hond een nog betere ondersteuning te geven tijdens het opgroeien, pak je best nog een stapje tussen puppy en volwassen voeding, nl junior voeding.
Delcon Junior hondenvoer is het perfecte voer voor de overgang van de puppy-voeding naar een variëteit voor volwassen honden. In deze levensfase is het van groot belang de spiermassa op een juiste manier op te bouwen, alsook ervoor te zorgen dat het gestel en gewrichten op een evenwichtige manier de finale vorm verkrijgen. Deze brok bevat alle nodige voedingsstoffen om de groei op een stabiele manier te ondersteunen.
Wanneer moet je nu overschakelen van Delcon Puppy naar Delcon Junior?
Op het moment dat je puppy bij je thuis toekomt is die - op z'n jongst - 8 weken oud. Vanaf dan mag je je hond Delcon Puppy voeding geven. Hoelang je puppy op puppyvoer blijft, is afhankelijk van de grootte van z'n ras. Kleine rassen (zoals Chihuahua's) geef je gerust puppyvoer tot hun 1 jaar. Middelgrote rassen (zoals Boxers) tot hun 8 maand en grote rassen (zoals Berner Sennen) mag je al omschakelen na 6 maand.
Opgelet! De kleine rassen mogen na 12 maand onmiddellijk overschakelen op volwassen voeding.
Wanneer moet je nu overschakelen van Delcon Junior naar Delcon Adult?
Heeft je hond de leeftijd van 15 à 18 maand bereikt? Dan wordt het tijd om over te schakelen op Adult Hondenvoer. Hou er rekening mee, elke hond is anders. Sommige honden zijn sneller klaar voor volwassen voeding dan andere. Stel gerust je vraag aan ons om zeker te weten of het het geschikte moment is om over te schakelen.
Hoe overschakel je best over?
Van de ene op de andere dag ander voer geven aan je hond is niet zo'n goed idee. Op die manier haal je het hele voedingspatroon van je hond in de war. Om je hond aan de nieuwe voeding te laten wennen, meng je die best met z'n huidige korrels. Doe op dag één 1/4 van de nieuwe korrels bij je hond z'n voer. De volgende dag doe je daar opnieuw een kwartje bij en zo verder. Merk je dat de overschakeling niet zo vlot loopt voor je hond? Dan maak de portie van de nieuwe voeding iets kleiner zodat de overschakeling over een langere periode loopt. Zo kan je hond rustig wennen aan zijn nieuwe heerlijke voeding!
Richtlijnen
Nieuwe voeding betekent nieuwe voedingsrichtlijnen. Bekijk zeker altijd goed de voedingstabel op de achterkant van de zak voeding. & die lees je zo:
Voor puppies:
In de linkertabel vind je het gewicht terug die je pup zal hebben als hij volwassen is (bv. een boxer pup weegt als volwassen hond ongeveer 25kg). Verder kijk je hoe oud je pup is op dit moment, in de rij eronder zie je hoeveel maaltijden je pup mag eten per dag. Tot hun 6 maand, verdeel je de hoeveelheid over 3 maaltijden. Later mag je overschakelen naar 2 maaltijden. Bij recommended quantity zie je hoeveel gram je pup per DAG mag eten. Deze hoeveelheid verdeel je dan over het aantal maaltijden je pup mag eten.
Voor volwassen honden:
In de linkertabel zie je het gewicht van je hond. In de eerste rij zie je rechts de activiteitsgraad van je hond. Kijk bij het gewicht van je hond en zijn activiteitsgraad, hoeveel gram je hond per dag mag eten. Dit gewicht mag je dan verdelen over 2 maaltijden.
5 tips om je senior kat goed te verzorgen
Kittens hebben een aangepast verzorging nodig maar senior katten zeker ook. Naar mate je kat ouder wordt, verandert ook zijn gedrag. Hou er dus rekening mee dat je kat z'n conditie achteruit gaat en z'n zintuigen minder werken. Maak het hen dus zo comfortabel mogelijk. Dit kan je doen met onze 4 tips.
1. Hou je kat nauwkeurig in de gaten
Merk je verandering op in hun gedrag, dan ga je best na wat er aan de hand is. Er kunnen namelijk verschillende dingen niet goed gaan zoals bv. te weinig drinken, slechte vertering, verandering in hun vacht, meer slapen, ...
Eenmaal je kat ouder wordt, gaan z'n zintuigen ook achteruit. Je kat z'n gehoor en reuk gaan achteruit maar even zeer zijn smaak. Zorg ervoor dat de voeding van je kat is aangepast aan zijn leeftijd.
Tip: een oudere kat gaat minder snel buiten lopen, dit omdat hij weet dat zijn weerstand niet meer die van vroeger is en dus liever een ziekte voorkomt dan geneest. Oudere katten houden er meer van om binnen te zijn en in een knus warm mandje te liggen waar ze comfortabel hun oude dag kunnen spenderen.
Aangezien oudere katten vaker binnenblijven, neemt hun activiteit automatisch ook af. Wat op hun beurt weer leidt tot stramme spieren en gewrichten. Mede om die reden is het duidelijk dat oudere katten niet dezelfde behoefte aan voedingsstoffen hebben als kittens of volwassen katten. Door die afnemende activiteit gaat hun spijsvertering-systeem ook wat achterop hinkelen. Daarom hebben oudere katten al snel eens last van darmproblemen. Let er steeds op dat je de juist voeding voor je kat kiest zodat die de juiste voedingsstoffen binnen heeft.
Tip 2. Aangepaste voeding
Het is al duidelijk gemaakt, aangepast voeding voor je senior kat is een absolute must! Oudere katten hebben andere voedingsbehoeften dan jongere katten. Ze hebben meer nood aan licht verteerbare voeding die aangepast is aan hun noden zoals Delcon Senior. Delcon Senior is kattenvoer speciaal ontwikkeld voor senior katten. Dit voer zorgt ervoor dat oudere katten alle nodige voedingsstoffen opnemen zodat ze hun oude dag comfortabel kunnen doorbrengen. Glucosamine en chondroitine zorgen voor een optimale ondersteuning van het kraakbeen, terwijl de prebiotica tot een optimale vertering leidt. De uitgelezen brok voor uw senior-viervoeter!
Tip: Stimuleer je senior kat om voldoende te drinken. Dit doe je door op verschillende plekken doorheen je huis vers drinkwater te voorzien (waar hij gemakkelijk aan kan).
Tip 3: Zorg voor rust en comfort
Oude katten houden van rust. Te veel commotie rondom hen zorgt voor een overdosis aan prikkels en dat vinden ze allesbehalve fijn. Help hen een handje door hun lievelingsplekje makkelijk bereikbaar te maken. Houdt je kat er bv. van om op de vensterbank te liggen maar springt die er niet meer zo vlotjes op als vroeger? Plaats er een kussentje op de vensterbank en een opstapje om de toegang ertoe te vergemakkelijken. Een warm, knus plekje voor hen alleen appreciëren katten maar al te goed.
Tip 4: Controleer je kat
Controleer je kat op regelmatige basis. Kijk naar zijn nagels en vacht. Gezien ze minder rondlopen, slijten hun nagels minder rap. Knip je ze niet op tijd bij, wordt wel een pijnlijk proces voor je kat want hun nagels kunnen in de teenkussentjes gaan prikken.
Zorg dat je voldoende aandacht spendeert aan zijn vacht door die regelmatig te kammen. Let op dat je dit voorzichtig genoeg doet want senior katten hebben een pak minder vet waardoor te hard kammen pijnlijk kan zijn.
Ziezo, met deze vier tips maak je het leven van je senior kat een stukje aangenamer. Heb jij zelf nog tips? Laat ze ons gerust weten!
7 tips voor de opvoeding van je kat
Een nieuw huisdiertje zorgt voor veel leven in de brouwerij en dat is heel erg fijn! Maar om het nog fijner te maken, geef je je diertje best een goeie opvoeding. Zonder die goeie opvoeding, kan het zijn dat je huisdier wel eens ongewenst gedrag gaat vertonen. In deze blog lees je 7 belangrijke tips ivm de opvoeding van je kat en hoe je je negatief gedrag afleert.
1. Goed gedrag wordt beloond
Net zoals bij mensen kan je goed gedrag stimuleren door die te belonen. Gaat je kat of kitten bv zijn behoefte doen in zijn kattenbak ipv in de keuken op de vloer? Dan mag je die belonen. Krabt je kat aan de krabpaal ipv aan de meubelen? Beloning! Speelt je kat met z'n eigen speelgoed ipv jouw spullen? Beloning! Katten zijn verstandig genoeg om te weten dat slecht gedrag geen beloning krijgt en goed gedrag wel, hierdoor leren ze het verschil tussen goed of slecht. Dit is een van de makkelijkste manieren om je kat slecht gedrag af te leren.
2. Zorg voor voldoende krabpalen
Krabben zit in hun natuur. Katten gaan krabben om hun nagels scherp te houden, hun territorium af te bakenen en om stoom af te blazen. En liever dat ze het krabben aan een krabpaal doen en niet je meubelen, niet waar? Voorzie dus in de kamers waar je katten zich het meeste bevinden telkens een krabpaal voor hen. Zo is je kat tevreden en jouw meubels blijven onbeschadigd.
3. Zorg voor voldoende kattenbakken
Om je kat zindelijk te krijgen, moet je voldoende kattenbakken voorzien. Zo heeft je kat ruim de mogelijkheden om zijn behoefte achter te laten op de juiste plek. Er bestaat ook een goeie vuistregel voor kattenbakken: Voorzie evenveel kattenbakken in huis als er katten zijn, plus één extra bak!
Tip: Plaats ze ook niet te dicht bijeen maar ga ze liever verspreiden doorheen je huis.
4. Zorg voor voldoende slaapplekken
Katten houden van dutjes maar ook van rust rondom hen. Zorg dus voor voldoende slaapplekjes, niet enkel om in te slapen maar ook als 'toevlucht basis' als het hen ietwat te druk wordt in huis. Zo hou je het stressniveau van je kat onder controle.
5. Voorbereiding is key!
Katten houden er niet van dingen of situaties die ze niet gewoon zijn zoals bv. kammen, veel drukte in huis door bezoek, dierenarts, nagels die geknipt worden, controle van hun tanden, noem maar op! Door deze zaken vaak te oefenen met de nodige beloningen, zorg je ervoor dat je kat eraan went. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan als je bezoek over de vloer hebt of naar de dierenarts moet.
6. Spendeer tijd met je kat
Spendeer voldoende tijd met je kat iedere dag. Hoe meer tijd je spendeert met je kat en hoe meer je je kat betrekt in het huis, hoe minder die negatief of destructief gedrag zal vertonen. Geef je je kat echt te weinig aandacht, dan zal die heel rap je aandacht trekken door bv. krabben aan de meubelen. Spendeer dus van vooraf voldoende tijd met je kat om zo'n situaties te vermijden.
7. Voorzie je kat van de juiste voeding
Katten hebben verschillende noden aan voedingsstoffen doorheen alle fasen van hun leven. Bijvoorbeeld, kittens hebben een totaal verschillende nood aan voedingsstoffen dan bv. senior katten . Het is dus van belang om goed na te denken welke voeding er het beste bij je kat past. Heb je twijfels welke voeding je best geeft? Neem dan een kijkje in onze productfinder.
Wil je Delcon uitproberen? Ontvang dan nu éénmalig 10% korting op ons volledig kattenvoeding assortiment met de code: CATS_DELCON10
Waarom kattenvoer van Delcon?
Waarom je voor Delcon moet kiezen? Dat is een goeie vraag waar we je uitgebreid antwoord op kunnen geven! Bij Delcon Petfood streven we ernaar om een icoon van ware kwaliteit binnen de professionele wereld van premium dierenvoeding te zijn, zowel voor je hond als voor je kat. Onze voeding is met veel zorg geformuleerd. Ze is enkel opgebouwd uit de meest verfijnde ingrediënten. Zo bekomen wij de meest gezonde voeding waarop jij trots mag zijn dat je ze aan je geliefde viervoeter kan geven.
We houden zelf enorm van onze viervoeters en willen daarom enkel het beste voor hen. Daarom is onze voeding rijk aan vlees omdat dierlijke eiwitten zo belangrijk zijn voor je huisdier. De prebiotica in Delcon zorgen voor de ondersteuning van een goede darmflora en bijgevolg een optimale vertering. Daarnaast staat Delcon erom gekend een heel hoge acceptatie te hebben met een goede vertering en beperkte ontlasting als gevolg. Natuurlijke antioxidanten zorgen ervoor dat de kwaliteit van de ingrediënten in Delcon behouden blijft. Delcon bevat enkel de hoogst kwalitatieve ingrediënten waaronder ook ‘human grade’ zalmolie die de algemene gezondheidstoestand van je hond en kat ondersteunt.
Waar kan in de samenstelling van de voeding terugvinden?
Je kan de samenstelling van elke soort hondenvoer of kattenvoer terugvinden op onze website en webshop alsook op de achterkant van je zak voeding. Indien je extra vragen hebt over de samenstelling van de voeding, stuur dan gerust een mailtje naar info@delcon.be
Hebben jullie voeding die geschikt is voor kittens?
Jazeker! Delcon kitten is geschikt voor alle soorten kittens. Me kies je voor complete voeding die van bij de start een stabiele groei van uw kat ondersteunt. Hoog in eiwitten en vetten bevat Delcon Puppy alle voedingsstoffen die uw nieuwe huisgenoot nodig heeft om de eerste levensmaanden op een gezonde en gebalanceerde manier de groeispurt door te komen en het immuniteitssysteem op te bouwen.
Wanneer moet je overschakelen van Delcon Kitten naar een volwassen Delcon variëteit?
Een kitten mag je na een jaar overschakelen op een volwassen variëteit. Weet je niet goed welke variëteit het beste bij je kat past? Maak dan gebruik van onze productfinder. Door enkele vragen in te vullen, geven wij je advies welke voeding er hebt beste bij je kat past.
Waar kan je de voedingstabellen terugvinden?
Die kan je terugvinden op de website/shop of op de achterkant van je zak voeding.
Hoeveel en hoe vaak eet een kitten?
Voor kittens:
In de linkse kolom staat de leeftijd van je kat in maand uitgedrukt met daarnaast het gemiddelde gewicht van je kitten op die leeftijd zou hebben. In de rechtse kolom zie je hoeveel je kitten per dag mag eten. Tot ze 12 maand zijn verdeel je die dagelijkse hoeveelheid best over 3 maaltijden per dag.
Even schetsen adhv een voorbeeld: Je hebt een Brits korthaar kitten van 5 maand oud en die weegt ongeveer 3kg. Dan mag je ongeveer 130 gr verdelen over 3 maaltijden per dag.
Hoeveel en hoe vaak eet een kat?
Voor volwassen kat:
Heel simpel, in deze tabel zie je links het gewicht en rechts de hoeveelheid die je kat per dag mag krijgen. Deze hoeveelheid mag je verdelen over 2 maaltijden per dag.
Even schetsen adhv een voorbeeld: Je hebt een Maine Coon die 7 kg weegt. Dan zie je dat je kat 113gr per dag mag geven die je verdeelt over twee maaltijden.
Waarom hondenvoer van Delcon?
Waarom je voor Delcon moet kiezen? Dat is een goeie vraag waar we je uitgebreid antwoord op kunnen geven! Bij Delcon Petfood streven we ernaar om een icoon van ware kwaliteit binnen de professionele wereld van premium dierenvoeding te zijn, zowel voor je hond als voor je kat. Onze voeding is met veel zorg geformuleerd. Ze is enkel opgebouwd uit de meest verfijnde ingrediënten. Zo bekomen wij de meest gezonde voeding waarop jij trots mag zijn dat je ze aan je geliefde viervoeter kan geven.
We houden zelf enorm van onze viervoeters en willen daarom enkel het beste voor hen. Daarom is onze voeding rijk aan vlees omdat dierlijke eiwitten zo belangrijk zijn voor je huisdier. De prebiotica in Delcon zorgen voor de ondersteuning van een goede darmflora en bijgevolg een optimale vertering. Daarnaast staat Delcon erom gekend een heel hoge acceptatie te hebben met een goede vertering en beperkte ontlasting als gevolg. Natuurlijke antioxidanten zorgen ervoor dat de kwaliteit van de ingrediënten in Delcon behouden blijft. Delcon bevat enkel de hoogst kwalitatieve ingrediënten waaronder ook ‘human grade’ zalmolie die de algemene gezondheidstoestand van je hond en kat ondersteunt.
Waar kan in de samenstelling van de voeding terugvinden?
Je kan de samenstelling van elke soort hondenvoer of kattenvoer terugvinden op onze website en webshop alsook op de achterkant van je zak voeding. Indien je extra vragen hebt over de samenstelling van de voeding, stuur dan gerust een mailtje naar info@delcon.be
Hebben jullie voeding die geschikt is voor puppies en jonge honden?
Jazeker! Delcon puppy is geschikt voor alle soorten pups. Met Delcon Puppy kies je voor complete voeding die van bij de start een stabiele groei van uw hond ondersteunt. Door het hoge percentage in eiwitten en vetten bevat Delcon Puppy alle voedingsstoffen die uw nieuwe huisgenoot nodig heeft om de eerste levensmaanden op een gezonde en gebalanceerde manier de groeispurt door te komen en het immuniteitssysteem op te bouwen.
Ook de jonge hondjes tussen +/- 6 maand en 1,5 jaar vergeten we niet! Delcon Junior is de perfecte voeding voor de overgang van de puppy-voeding naar een adult-variëteit. In deze levensfase is het van groot belang de spiermassa op een juiste manier op te bouwen, alsook ervoor te zorgen dat het gestel en gewrichten op een evenwichtige manier de finale vorm verkrijgen. Deze brok bevat alle nodige voedingsstoffen om de groei op een stabiele manier te ondersteunen.
Wanneer moet je overschakelen van Delcon Puppy naar Delcon Junior
Hoelang mag je pup puppy voeding eten?
Voor kleine rassen: 1-12 maand
Voor middelgrote rassen: 1-8 maand
Voor grote rassen: 1-6 maand
Opgelet! De kleine rassen mogen na 12 maand onmiddellijk overschakelen op volwassen voeding.
Is je hond (van middelgroot of groot ras) rond 6 à 8 maand, afhankelijk van de grootte van het ras, dan wordt het tijd om over te schakelen naar Delcon Junior.
Waar kan je de voedingstabellen terugvinden?
Die kan je terugvinden op de website/shop of op de achterkant van je zak voeding.
Hoeveel en hoe vaak eet een puppy?
Voor puppies:
In de linkerkolom vind je het gewicht terug die je pup heeft als hij volwassen is. Bovenaan kijk je hoe oud je pup is op dit moment, in de rij eronder zie je hoeveel maaltijden je pup mag eten per dag. Tot hun 6 maand, verdeel je de hoeveelheid over 3 maaltijden. Later mag je overschakelen naar 2 maaltijden. Bij recommended quantity zie je hoeveel gram je pup per DAG mag eten. Deze hoeveelheid verdeel je dan over het aantal maaltijden je pup mag eten.
Even schetsen adhv een voorbeeld: Je hebt een boxer pup van 5 maand oud. Een boxer weegt als volwassen hond ongeveer 25kg, dus links kijk je naar de 25kg. Nu is de pup 5 maand oud, dus kijk je bovenaan tussen 4-6maand. Daar zie je dat je pup 3x per dag mag eten. Dus je pup mag 380gr per dag eten en dit verdeel je over drie maaltijden.
Hoeveel en hoe vaak eet een hond?
Voor volwassen honden:
In de linkerkolom zie je het gewicht van je hond. Bovenaan zie je de activiteitsgraad van je hond. Kijk bij het gewicht van je hond en zijn activiteitsgraad, hoeveel gram je hond per dag mag eten. Dit gewicht mag je dan verdelen over 2 maaltijden.
Even schetsen adhv een voorbeeld: Je hebt een Boxer van 2 jaar oud, weegt 22kg en is enorm actief. Dan zie je dat je hond 330gr per dag mag eten die je mag verdelen over twee maaltijden.
Denkspelletjes voor je hond, de optimale tijdsbesteding
Dat een hond veel beter kan ruiken dan een mens, wist je waarschijnlijk al. Dat een hond zijn neus achternagaat is dus maar meer dan normaal. Je hond vindt het fijn om met zijn neus aan het werk gezet te worden! Breinwerk voor je hond dmv denkspelletjes en snuffelspelletjes stimuleren je hond z’n hersenen, geeft ze een voldaan gevoel én schept er bovenop nog eens een betere band met z’n baasje. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen, nietwaar?
Hoe begin je hieraan?
Je hoeft niet per se spelletjes kopen in de winkel. Je kan gerust met de huishoudspullen die je thuis hebt liggen, een fantastisch spel creëren voor je hond! Lege flessen, kartonnen dozen, oude stukken stof, siliconen bakvorm, … je noemt het maar op en je kan er wel iets van maken waar je je hond kan mee entertainen. Zo goed als alles is geschikt om een lekker hondensnoepje in of onder te verbergen (zolang het materiaal natuurlijk veilig is voor je hond).
Voorbeeld: Laat je creativiteit om los en maak zelf een snuffelmat van oude lapjes stof die je hebt liggen. Verstop er een aantal hondensnoepjes in en laat je hond er maar op los snuffelen. Of vul een kartonnen doos met lege wc-rolletjes en verspreidt er z’n lekkere hondenbrokjes in.
Het doel van hondenspelletjes
Hersenwerk voor je hond biedt tal van voordelen. Het helpt het concentratievermogen van je hond, haalt zijn energiepeil naar omlaag, maar het voordeel dat er torenhoog bovenuit springt, is toch wel het feit dat het je hond zijn brein stimuleert. In plaats van hun spieren in het werk te zetten (in bv. een trektouw spelletje), zet je nu hun neus in het werk om bepaalde zaken op te speuren. Wat fantastisch is voor je hondje, het geeft hun een voldaan gevoel. Schakel regelmatig hersenspelletjes in de wekelijkse routine van je hond, het zal je hond zijn denkvermogen scherp houden.
Connectie
Naast het feit dat het een stimulans is voor het brein van je hond, helpt het ook je hond zijn energie kwijt te spelen. Maar begrijp ons niet verkeerd, het is natuurlijk een ander soort vermoeidheid dan na een grote wandeling. Honden hebben zowel fysieke als mentale uitdagingen nodig! Binnen de fysieke en mentale uitdaging staat de connectie met het baasje ook centraal. Door samen te werken en te spelen, ga je je hond van dichterbij leren kennen en zien hoe hij omgaat met het oplossen van ‘problemen’ of puzzels. Op die manier kan je snel verder werken op zaken die je hond fijn vindt om te doen.
Puzzelen voor iedereen
Hersenwerk is voor elk soort hond weggelegd, als het goed wordt getoond aan de hond. Het spel moet aangepast zijn aan de behoeften van je hond. Voederen vanuit een KONG waarbij de hond moet likken en kauwen werkt rustgevend. Terwijl voeding in een voederbal geven eerder voor meer energie zorgt. Heb je een hond die wat meer beweging kan gebruiken? Dan is een voederbal eerder de juist keuze voor jullie. Moet je hond zich voor eender welke reden (zoals een operatie gehad) zich eerder rustig houden? Dan zijn denkspelletjes ook de ideale oplossing om hen actief en bezig te houden.
Tijd om een hersenspelletje in huis te halen!
Bijgeloof rond zwarte katten
Vanwaar komt de superstitie rond zwarte katten?
Halloween staat om de hoek. Tijd om de griezelverhalen weer van onder het stof te halen en daarbij vind je altijd een terugkerend fenomeen: de gevreesde zwarte kat die steeds gepaard gaat met ongeluk. Maar van waar komt dat bijgeloof nu eigenlijk? Hier vind je alles over het verband tussen de zwarte katten en ongeluk.
Ongeluk en zwarte katten
We hebben er ons allemaal wel al eens schuldig aangemaakt. Je ziet er zwarte kat op straat en vrij wel onmiddellijk leg je de link dat er wel eens gevaar op de loer kan liggen. Je bent hier niet alleen in! De fabel dat zwarte katten ongeluk brengen, gaat al mee sinds de middeleeuwen. Toentertijd geloofden de mensen heel hard in het bestaan van heksen en duivel en ook zij kregen een huisdier erbij geplakt, namelijk de zwarte kat. Door de enorme schrik die ze toen hadden van ‘hekserij’ hadden de zwarte katten die ermee geassocieerd werd een heel zwarte tijd toen. Ze werden vaak gemeden of zelfs mishandeld. Gelukkig liggen die dagen héél ver achter hen!
Maar waarom geloofden mensen dat katten ongeluk met zich meebrengen?
Bijgeloof per cultuur
Bijgeloof in katten verschilt per cultuur. In Amerika bv. zijn er wel duizenden katten ter dood veroordeeld omwille van hun vacht. Toen werden ze geassocieerd met hekserij en de duivel. Terwijl in Engeland de zwarte vacht dan weer wel een positieve connotatie had. Daar geloofden ze juist dat de katten geluk brachten. Dit bijgeloof ontstond door dat zeelui steeds een zwarte kat mee aan boord namen. Hun taak was het vangen van de muizen maar de zeelui geloofden ook dat ze voor mooi weer zorgden tijdens hun vaart. Tot op de dag van vandaag worden zwarte katten in Engeland nog steeds geassocieerd met geluk.
Hekserij en de duivel
Tijdens de middeleeuwen waren heksen en de duivel amper weg te denken, mensen toen waren er rotsvast van overtuigd dat ze bestonden. En ze hadden wel meer verzinsels rondom de heksen en de duivel gemaakt. Zoals ze bv. dachten dat heksen s nachts in zwarte katten veranderden, vervolgens naar bossen liepen waar ze samen dansten in de heksencirkels om rituelen uit te voeren en mensen te vervloeken. Daarnaast geloofden ze ook dat zwarte katten de reïncarnatie waren van de duivel. Net zoals de heksen bracht de duivel onrust en ongeluk aan mensen die hij tegenkwam.
Deze ‘theorieën’ ontstonden in Amerika en baanden doorheen de jaren langzaamaan hun weg doorheen Europa. Dus het is helemaal niet gek dat ook jij de zwarte kat ook aan ongeluk linkt.
Tijd om de zwarte katten in de bloemetjes te zetten
Uiteindelijk blijven al deze verhalen maar oude fabels. Een kat met een zwarte vacht is net hetzelfde als een andere kat. Maar wist je dat katten met een zwarte vacht vaker in een asiel blijven zitten dan katten met een andere vacht? Dit omdat het bijgeloof toch nog ergens blijft rondzweven in onze hoofden, wat uiterst jammer is! Hoogst tijd om de lieve zwarte katten eens in de bloemetjes te zetten met een heerlijke maaltijd!
Of ben je aan het uitkijken om een katje uit het asiel te redden? Kijk dan zeker ook even naar de katjes met een zwarte vacht en geef hen een liefdevolle thuis want die verdienen ze!
Help, het is rui seizoen!
Net je hele huis gestofzuigd en je ziet na 5 minuten alweer overal plukje haar liggen? Je bent niet alleen! Als temperaturen aanzienlijk stijgen of dalen, wordt het verharen van je dier een pak erger. Met de Herfst die net gearriveerd is, is de ‘ruiperiode’ opnieuw volop aangebroken. Maar hoe werkt een rui nu helemaal? En wat kan je eraan doen om het je dier zo comfortabel mogelijk te maken?
Waarom verharen ze?
Nu het weer wat kouder wordt, is het tijd om hun zomerplunje terug de kast in te hangen en hun winterjas weer aan te trekken, bij wijze van spreken natuurlijk! Voor katten geldt net hetzelfde. Met als gevolg: overal in huis haren… Maar hoe komt dit?
De vacht van je dier helpt hen bij het reguleren van temperaturen. Ze zorgen ervoor dat het hen warm of koel houdt. Tweemaal per jaar, bij de seizoen wissels, verliezen zowel kat als hond een pak haar. Zo’n periode van rui kan 3 à 4 weken duren en zorgt daarbij ook voor de nodige irritatie bij het dier én het baasje. Om deze irritatie op een laag pitje te houden, is het belangrijk te weten wat te doen.
Elke vacht is anders
Ken de vacht van je dier, want bij elk ras verschilt de vacht. Daarom heeft elk ras een andere verzorging nodig. Sommige hondenrassen verharen het hele jaar door maar in heel lichte mate en niet tweemaal per jaar in een piek zoals de Labradoodle, deze soort honden hebben een knipvacht. Het is noodzakelijk van hen vaak te borstelen om de losse haren uit hun vacht te halen. Terwijl je ook honden hebt met een plukvacht, ook zij verharen het hele jaar door maar die losse haren blijven hangen in de vacht. 2 maal per jaar worden die dode haren eruit ‘geplukt’ zodat de nieuwe ondervacht ademruimte krijgt. Het is van groot belang dat je nagaat welke vachtverzorging jouw hond nodig heeft. Stel dat je een hond met plukvacht gaat bijknippen, wordt hun vacht grauw en gaan de dode haren jeuken. Of borstel je de vacht van een kniphond te weinig? Dan klit de vacht samen en hoopt het vuil zich op.
Wist je dat: honden met een knipvacht minder verharen, mààr ze moeten wij op tijd en stond geknipt worden.
Hoe onderhoud je best de vacht tijdens de ruiperiode?
Jaren terug in tijd verzorgden honden hun eigen vacht, zonder enig probleem. Het verharen verloopt natuurlijk onder invloed van temperatuur en honden verwijderen zelf voor dat de losse haren dmv likken, in plassen te ronden of zich over het gras te schuren. Maar doordat honden tegenwoordig vaker binnen leven, kan hun balans verstoord worden. Daarom is het van belang dat we onze honden een handje helpen door regelmatig de losse haren weg te borstelen. Zeker tijdens de rui periode, help je je dieren hier enorm mee.
Let op: bij kortharige honden kan te veel borstelen de huid beschadigen. Hou hier rekening mee.
Keuze hondenborstel
Zorg ervoor dat je zeker de juiste hondenborstel koopt. Voor kortharige honden is een rubberen borstel of een borstel van haar meer dan voldoende terwijl voor langharige honden eerder een kam of slickerborstel nodig is om hun klittende vacht los te krijgen.
Voorbeeld van een slickerborstel:
Hoe borstelen
Druk zeker niet te hard tijdens het borstelen om irritatie over de huid te voorkomen. Om ook klitten te voorkomen, is het goed om volgende plekken wat extra aandacht te schenken tijdens het borstelen:
Bij de snuit
In de oksels
Rond de oren
Rond de voetzolen
Onder de staart
Helpt wassen?
Het antwoord: Ja maar voornamelijk voor langharige honden! Soms kan je hond wassen ook voor een verademing zorgen bij hen. Door het stromende water en shampoo week je automatisch de dode haren los. Blaas nadien je hond met koele licht droog om zo extra klitten te voorkomen. Doe dit 1 à 2 keer in de rui periode.
Voor kortharige honden is dit minder van belang. Te veel wassen kan de huid onder de vacht beschadigen.
Extra hulp nodig?
Heeft je hond vaker last van extreem vacht verlies of staat de vacht dof en levenloos? Dan kan je, naast een goede verzorging, ook de voeding aanpassen van je hond. Delcon Regular Plus – Rich in Fish is de perfecte voeding voor honden die extra zorg nodig hebben voor hun vacht dankzij de toevoeding van extra zalmolie. Kom hier alles te weten over deze voeding
Waarom wast een kat zich zo vaak?
Wist je dat katten bijna de helft van hun wakkere tijd spenderen aan wassen? Dit omvat bijna 15% van hun dag. Da’s best veel dus waarom doen ze dit eigenlijk? Dat leggen we je graag uit.
Dankzij de ruwe haakjes op de tong verzorgt de kat zijn eigen vacht. Maar het wassen is niet enkel om zich schoon te maken, het zorgt er ook voor dat de vacht waterbestendig wordt. Dit doordat ze talg vanuit de huid over de vacht verdelen. De manier waarop ze zich wassen geeft interessante informatie mee over hun gezondheid.
Let op: Het wassen van hun vacht brengt ook met zich mee dat ze heel wat haren inslikken en dus af en toe weer een haarbal kunnen uitbraken.
Isolerende vacht
De vacht van een kat kan ook wel eens in de knoop geraken. Katten wassen zich om die knopen eruit te halen. Vacht zonder enige knoop heeft een betere isolatie, zo’n knopen verstoren de isolerende functie van de vacht waardoor ze lichaamswarmte kwijt geraken. In de zomer helpt hun vacht dan weer eerder om verkoeling te brengen. In tegenstelling tot honden die hijgen om warmte kwijt te geraken, likt een kat z’n vacht om die warmte kwijt te spelen. Als het speeksel dat wordt achtergelaten op de vacht verdampt, zorgt dit voor verkoeling voor je kat.
Tip: Help je kat door ze vaak te kammen. Zeker langharige katten zullen je dankbaar zijn dat je hun overtallige haren regelmatig weg kamt.
Teken van affectie
Katten likken ook wel andere katten hun vacht schoon, dit is hun teken van affectie. Likt je kat bv. aan jouw haar of over je handen? Dan geven ze een teken van zich op hun gemak te voelen bij jou. Geef je kat zichzelf een uitgebreide wasbeurt bij jou in de buurt? Voel je dan geprezen want dat wil zeggen je kat zich veilig voelt bij jou.
Wist je dat katten af en toe overspronggedrag kunnen tonen? Heb je je kat al ooit eens betrapt op iets wat ze niet mag doen? En ze begint zich spontaan te wassen tijdens deze situatie? Dan gebruiken ze dit als afleidingsmanoeuvre voor jou.
Eigen geur
Heb je je kat net geknuffeld, en je kat start onmiddellijk met zich te wassen? Dan is dit waarschijnlijk omdat je parfum op hem is blijven hangen. Katten hebben hun eigen geur en houden er ook van. Liefst van al willen ze zo snel mogelijk hun eigen geur terug en dit doen ze door zich volledig te wassen.
Tip: vermijd straffe parfums als je van plan bent je kat te knuffelen.
Opgelet met overmatig wassen van de vacht!
Katten ontwikkelen een routine in het wassen van hun vacht. Ze wassen zich vaak op bepaalde tijdstippen zoals na het eten, na het slapen, … En in een bepaalde volgorde zoals na het eten hun kop, na het slapen hun buik, etc.
Merk je plots verandering op in dit gedrag (bv. 1 plek extra veel wassen), dan kan dit gezondheidsproblemen aantonen. Wast je kat zich overmatig aan zijn bek? Dan kan dit wijzen op tand problemen. Wast en krabt hij zich overmatig op bepaalde plekken? Dan heeft je kat wellicht last van huid- of vachtproblemen (teken, vlooien, ..). Wast je kat zijn genitaliën vaker? Dan kan dit een teken zijn van urinewegen of blaasproblemen. Merk je zo een symptoom op? Ga dan langs bij je dierenarts.
Naast gezondheidsproblemen kan overmatig wassen ook duiden op verveling of stress. Voelt je kat zich ongemakkelijk? Dan gaat hij zich constant wassen, soms zelf tot kale plekken als gevolg toe. Zorg er dus voor dat je kat zich goed in zijn vel voelt.
Heb je het tegenovergestelde probleem en wast je kat zich amper? Dan kan er ook iets meer aan de hand zijn. Hoewel het bij senior katten voorkomt dat ze zich minder wassen, komt dit bij hen door het feit dat ze minder mobiel zijn, niets om je zorgen over te maken. Maar een zieke kat stopt ook met zich te wassen. Valt het je op dat hij veranderd is in z’n gedrag, dan is het tijd om de dierenarts te belletje te geven. Hou je kat z’n wasroutine maar best in de gaten, zo merk je snel veranderingen op.
Je kat krabt al je meubels de vernieling in… Wat nu?
De kat krabt de krollen van de trap … en al de rest! Katten krabben aan heel wat zaken op hun pad. Je hoort het wel vaker dat katten eerder voor je meubels kiezen terwijl ze hun krabpaal volledig links laten liggen… Krabben is voor katten heel natuurlijk en is niet iets dat je zomaar kan afleren.
Waarom krabt een kat (aan mijn meubels)?
Een kat gebruikt zijn klauwen voor verschillende redenen:
Het is hun manier van communiceren. Naast de zichtbare schade die ze hebben aangericht, laten ze ook een onzichtbaar spoor achter. Dit is om aan andere katten te laten weten dat dit hun territorium is.
Ze onderhouden hun nagels hierdoor. Door te krabben verwijderen ze de buitenste laag van de nagel waardoor die scherp blijven.
Ze krabben om je aandacht te trekken. Kittens leren ook al heel snel dat ze je aandacht trekken door naar je handen of voeten te krabben. Hoe schattig het op dan moment ook lijkt, het is dan eigenlijk het ideale moment om je kitten naar de krabpaal te leiden.
Is er een plotselinge verandering in het huis zoals een pasgeboren baby of volledig nieuw interieur? Dan kan het ertoe leiden dat je kat opnieuw gaat krabben om zijn territorium opnieuw af te bakenen.
Ze kunnen hiermee ook aantonen dat ze zich vervelen. Zeker als het een binnenhuiskat is, moeten ze voldoende mentaal worden uitgedaagd.
Katten die buiten lopen, tonen ook krabgedrag. Maar dit aan hekken of bomen. Meubels met een verticaal oppervlak hebben in hun ogen dezelfde functie. Katten hebben niet de intentie om je meubels dus kapot te krabben. Straf daarom je kat niet maar toon hen de weg naar hun krabpaal.
Welke krabpaal moet ik aanschaffen?
Hoe graag je je kat ook ziet, je hebt toch liever niet dat ze aan je meubels krabben. Daarom is het aanschaffen van een geschikte krabpaal belangrijk.
Maar hoe vind je dit geschikte krabpaal?
Hou je kat in de gaten en kijk in wat voor soort materiaal hij het liefst zijn nagels zet. Is dit een houten oppervlakte? Of eerder in trapbekleding? Laat hij zijn sporen achter op horizontale of verticale vlakken?
Zoek een krabpaal die gemaakt is uit een gelijkaardig materiaal én die lijkt op zijn favoriete ‘krabplekje’. Geen nood, er bestaan enorm veel soorten krabpalen.
Hou er rekening mee dat de krabpaal is afgestemd op de lengte van je kat. Ze houden ervan zich flink uit te rekken!
Naast krabben, houden ze ook van springen. Nemen dus zeker krabpalen met één of meerdere platformen mee in je selectie!
Hoe leer je ze een krabpaal te gebruiken?
Maak eerst je meubels schoon, zodat alle geursporen verdwenen zijn. Zet vervolgens de krabpaal in de buurt, zo kan je kat ermee kennismaken. Laat hem het nieuwe object ontdekken.
Leg wat kattenvoer of snoepjes op de paal om hen aan te moedigen
Speel met je kat rondom de krabpaal en laat ze er naartoe gaan.
LET OP: dwing ze nooit om aan de paal te krabben door bv. hun pootjes met je handen erop te zetten. Je maakt hen hierdoor nerveus en je verkleint ermee de kans dat hij de krabpaal zal aanvaarden.
Eenmaal ze begonnen zijn met de krabpaal, zorgen de krabsporen en feromonen ervoor dat ze steeds terugkeren én de interesse in het meubilair is vervagen.
Ben je geslaagd in je opzet om je kat zich te laten amuseren met de krabpaal? Beloon hem dan met een heerlijk kommetje korrels!
5 leuke spelletjes om binnen te spelen met je hond
Een regenachtige dag is niet leuk voor jou en al zeker niet voor je hond. Jij mist het om een frisse neus te halen, je hond is verknocht aan z’n dagelijkse fysieke uitdaging. Laat de neerslag de pret niet bederven. Dat je ook binnen fijn met je hond kan spelen, bewijzen de vijf spelletjes die je in dit artikel ontdekt. Is het geen weer om je hond door te jagen? Speel dan binnen!
1. Zoek het snoepje
“Zoek het snoepje” is een fantastisch spelletje dat de hersenen en de neus van je hond aan het werk zet. Met al die verstopplaatsen in huis is het een ideale activiteit om binnen met je hond te doen.
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats en een rustige plek
1 tot 4 weken
---article-upsell-here---
De voorbereiding
Voor je “Zoek het snoepje” begint te spelen, zoek je een rustig plekje in huis. Hou enkele van de favoriete snoepjes van je hond bij de hand. Wees geduldig. De ene hond snapt het spelletje meteen, de andere heeft wat meer tijd nodig. Hoe jonger je hond, hoe makkelijker hij het zal oppikken.
Hoe snel je hond ook leert, hou het leuk voor jullie beide. Zelfs al lukt het niet meteen, weet dat je hond aan het leren is en zijn brein hard aan het werken is.
Aan de slag
Vraag je hond om te zitten en te blijven.
Toon je hond het snoepje en gooi het op de grond.
Geef je hond de toestemming om het snoepje te halen.
Dat doe je door bijvoorbeeld “Zoek!” te zeggen. Herhaal deze stap enkele keren zodat je hond snapt wat de bedoeling is.
Laat je hond terug naar jou komen.
Om het spelletje uitdagender te maken, doe je het volgende:
Gooi het snoepje steeds verder. Het is de bedoeling dat je hond blijft zitten tot je hem vraagt het snoepje te zoeken.
Verstop het snoepje achter, in of onder iets. Gebruik bijvoorbeeld een snuffelmat om je snoepje in te verstoppen.
Heeft je hond het moeilijk om te blijven zitten tot je toestemming geeft het snoepje te halen? Werk dan met een lijntje tot je hond zijn impulsen beter onder controle heeft.
2. Touwtje-trek
Door touwtje-trek te spelen, kan je hond zijn energie meteen kwijt. Speel het bijvoorbeeld als je een langere tijd van huis bent geweest en je hond al die tijd alleen was. Je overactieve hond is na enkele minuten touwtje-trek al heel wat kalmer en dankbaar voor alle aandacht!
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats, een stevig touw
2 tot 7 dagen
De voorbereiding
Kies een speeltje op maat van je hond. Het spreekt voor zich dat een uit de kluiten gewassen Tervuurse Herder een steviger touw vraagt dan een Jack Russel. Je vindt speciale touwen voor honden in een dierenspeciaalzaak of je knutselt zelf een speeltje ineen door enkele lappen stof stevig aan elkaar te knopen.
Maak je hond enthousiast zodat hij zich gemotiveerd voelt om z’n tanden in het speeltje te zetten. Met een snoepje als beloning wordt dit vast en zeker één van z’n favoriete spelletjes.
Aan de slag
Zoek een plekje in huis met voldoende plaats om touwtje-trek te spelen
Hou het touw bij de hand en enkele snoepjes in je broekzak.
Presenteer het touw aan je hond
Hou het touw voor hem. Niet elke hond zal meteen interesse tonen. Doe er zelf enthousiast over, laat het voor zijn neus bengelen of verleid hem met een snoepje.
Moedig je hond aan om te trekken
Verbind er ook een commando aan zoals “Trek!”. Hou het speels zodat je hond snapt dat het een spelletje is.
Wacht op contact
Elke aanraking met het touw of speeltje is een reden voor een beloning. Zo weet je hond dat als hij interesse toont, hij een snoepje krijgt.
Wees consequent en geduldig
Herhaal dit proces enkele keren maar verleg steeds z’n grenzen. Vraag meer interesse van je hond in ruil voor een snoepje. Doe dit tot hij snapt dat hij aan het touw hoort te trekken. Geef hem daarna pas een snoepje in ruil voor 10 seconden touwtje-trek, 20 seconden touwtje-trek, 30 seconden touwtje-trek, … Op termijn heeft hij enkel nog jouw commando “Trek!” nodig om te weten wat je van hem vraagt.
3. Welke hand?
“Welke hand?” is een heel eenvoudig spelletje dat je om het even waar en wanneer kan spelen. Het enige wat je nodig hebt is enkele snoepjes en je handen.
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats
2 tot 7 dagen
De voorbereiding
“Welke hand?” stelt de hersenen en de neus van je hond op de proef. Je vraagt hem niet enkel z’n reukvermogen te gebruiken, je stimuleert ook het denkvermogen van je hond. Dit alles in een heel eenvoudig maar oh zo leuk spelletje. Het enige wat je nodig hebt, zijn je handen en enkele van z’n favoriete snoepjes.
Gebruik in het begin bij voorkeur snoepjes die sterk ruiken, zoals onze snoepjes met zalm, eend of lam. Heeft je hond een favoriete snack? Kies die dan uit. Zo krijg je hem extra gemotiveerd.
Aan de slag
Snoepje in de hand
Vraag de aandacht van je hond en toon hem dat je een snoepje in één van je handen hebt. Sluit beide handen en presenteer ze aan je hond.
Welke hand?
Vraag je hond “Welke hand?” en wacht tot hij een voorkeur toont voor één van je handen. Open vervolgens die hand. Heeft hij het bij het rechte eind? Dan heeft hij het snoepje gewonnen! Was hij verkeerd? Toon dan het snoepje maar geef het niet. Probeer het spelletje opnieuw tot je hond het juist heeft.
Wil je het spelletje uitdagender maken? Verstop je beide handen dan achter je rug en wissel het snoepje tussen je handen. Zo weet je zeker dat je hond enkel op zijn geur rekent en niet op wat hij ziet.
4. Het bekertjes-spelletje
Het bekertjes-spelletje bouwt voort op het “Welke hand?”-spelletje. Het principe is hetzelfde met dat verschil dat je bekertjes gebruikt in plaats van je handen. Vindt jouw hond meteen onder welk potje je het snoepje hebt verborgen?
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats, 3 bekertjes
1 tot 4 weken
De voorbereiding
De enige voorbereiding die dit spelletje vraagt, is drie bekertjes. Kies voor plastic en niet voor glas of papier. Papier is niet stevig genoeg en glas kan breken. Maak een gaatje in de onderkant van elk bekertje zodat je hond het snoepje kan ruiken. Eens je hond het spelletje goed kent, gebruik je bekertjes zonder gaatje.
Aan de slag
Vraag de aandacht van je hond
Verstop een snoepje onder een bekertje
Vraag je hond om het snoepje te vinden
Om dit spelletje moeilijker te maken, voeg je simpelweg extra bekertjes toe.
5. Samen opruimen
Na een speelmomentje met de hond ligt je huis er gegarandeerd rommelig bij. Waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen en je hond leren zijn eigen spullen op te ruimen?
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Moeilijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats, enkele speeltjes en een mand om de speeltjes in op te bergen
2 tot 6 weken
De voorbereiding
Neem er de doos, mand of ton bij waarin je de speeltjes van je hond verzamelt. Slingeren er nog geen speeltjes rond, leg er dan enkele op de grond. Hou ook enkele snoepjes bij de hand om je hond te belonen.
Je hond leren opruimen is niet makkelijk. Zorg ervoor dat je hond al de basis kent zoals “zit” en “blijf”. Lukt het niet na één sessie? Wees geduldig en consequent. Je hond heeft tijd nodig om nieuwe dingen te leren. Geloof ons: hij is het wachten waard!
Leren opruimen stimuleert de hersenen van je hond en laat hem z’n overtollige energie kwijtraken. Eens de speeltijd over is en alles is opgeruimd, is je hond voldaan en klaar voor z’n welverdiende dutje.
Aan de slag
Leer je hond om een speeltje te nemen.
Hiervoor hou je z’n favoriete speeltje voor z’n snoet. Net voor hij het speeltje wil nemen, zeg je “Pak!”.
Leer je hond om het speeltje los te laten.
Nu je hond z’n speeltje vast heeft, verleid je hem met z’n favoriete snoepje met zalm, eend of lam. Van zodra hij voor het snoepje kiest en het speeltje laat vallen, zeg je “Los!”.
Leer je hond z’n speeltje in de mand leggen.
Leg daarvoor enkele speeltjes rond de mand, wijs naar een speeltje en zeg “Pak!”. Van zodra je hond het speeltje vast heeft, begeleid je hem met een snoepje richting de mand. Eens zijn hoofd boven de mand is, zeg je “Los!”. Valt het speeltje in de mand, beloon je je hond met het snoepje.
Leg de speeltjes verder van de mand.
Blijf verder oefenen met de snoepjes maar verminder het aantal keren dat je je hond beloont. Introduceer het oppakken en in de mand laten vallen van de speeltjes geleidelijk aan als “Opruimen!”.
Herhalen, herhalen, herhalen.
Herhaal het opruimen elke dag gedurende minimum twee weken. Merk je dat je hond een stap niet zo goed onder de knie heeft, oefen dan specifiek op dat commando.
Waarom binnenspelen met je hond?
Nu je weet hoe je je hond ook binnenshuis entertaint, laten we even in het brein van je hond duiken en ontdekken waarom spelen zo belangrijk is.
Waarom spelen honden?
Als je hond al in je leven is sinds hij puppy is, zat je op de eerste rij toen hij op het toppunt van z’n speelsheid zat. Puppy’s leren over de wereld rondom hen door te spelen. Ze onderzoeken hun omgeving met hun neus, tong en tanden. Zo leren ze wat aanvaardbaar sociaal gedrag is en wat hun grenzen zijn.
Ook volwassen honden blijven spelen, zowel met hun baasje als met andere honden. Meer nog: honden spelen het liefst in gezelschap. Dat ze speels blijven wil niet zeggen dat ze nooit volwassen worden. Spelen vervult enkele belangrijke functies. Hieronder vind je er vijf.
1. Spelen is gezond
Spelen heeft niet enkel fysieke voordelen, je stimuleert er ook de hersenen van je hond mee. Via een spel raakt je hond z’n opgebouwde energie kwijt. Zelfs een korte sessie van 5 à 10 minuten maakt een wereld van verschil. Ook jij ervaart vast en zeker de voordelen van wat extra beweging in je dagelijkse routine.
Het is ook een ideale manier voor je hond om stress van zich af te schudden. Hij geniet met volle teugen als hij tijd met jou spendeert. Studies verwijzen ook naar de kalmerende effecten van honden op mensen. Mensen met een hond zouden een lagere bloeddruk hebben en minder kans maken op hartziekten. Wat er ook van aan is, een speelkwartiertje met je hond inlassen, heeft voordelen voor je hond en voor jezelf.
2. Een hond kan zich vervelen
Net zoals wij vervelen honden zich soms. Dat gebeurt als ze te weinig uitdaging krijgen. Door te spelen, te wandelen en mentale stimulans, blijven ze geëntertaind en gaan ze kattenkwaad uit de weg.
Een hond die zich verveelt, herken je aan gedrag zoals blaffen zonder reden, je spullen kapot bijten, je storen terwijl je werkt, je bloemperk omwoelen, … Door af en toe een spelletje te introduceren, vermijd je dit. Dat hoeven niet per se fysieke spelletjes te zijn, ook denkspelletjes doen de verveling van je hond verdwijnen.
3. Spelen = leren
Als je hond speelt, staan al z’n zintuigen op actief. Het is daarom ook een van de leukste manieren om je hond te trainen. Geloof het of niet: een spelletje spelen, is je hond iets aanleren. Terwijl je met hem speelt, geef je hem namelijk een taak. Vervult hij die taak, wordt hij beloond. De leukste manier voor een hond om te leren en te blijven leren.
4. Een nog hechtere band
Net zoals speeltijd puppy’s alles over relaties en sociale vaardigheden leert, toon je met spelen aan je hond dat je er voor hem bent. Hij krijgt jouw onverdeelde aandacht en leert je vertrouwen. Hij komt bijvoorbeeld te weten dat als hij het balletje dat jij net hebt weggegooid terugbrengt, jij dat balletje opnieuw zal weggooien. Hij leert dat sommige van jouw acties voorspelbaar zijn. Dat geeft je hond vertrouwen.
5. Je hond wordt meer zelfzeker
Een spelletje doet beroep op het deel van de hersenen van je hond dat instaat voor het nemen van beslissingen en het controleren van impulsen. Honden die vaak spelen, blaken van zelfvertrouwen. Ze kunnen erop vertrouwen dat ze de juiste keuze zullen maken. Zowel in interactie met jou als met soortgenoten.
Veelgestelde vragen over binnen spelen met je hond
Hoe vaak moet ik met mijn hond spelen?
Het is belangrijk om elke dag met je hond te spelen. Dat is belangrijk voor hun mentaal en fysiek welzijn.
Hoe lang moet ik spelen met mijn hond?
In een ideale wereld krijgt een hond elke dag een half uur tot twee uur speeltijd. Dat lijkt enorm veel, zeker als je een fulltime job hebt. Denk daarom na welke momenten je kan omtoveren tot een spel. Bijvoorbeeld etenstijd. Waarom je de brokken van je hond in een kom gieten als je er ook spelletjes zoals “Welke hand?” of “het bekertjes-spelletje” mee kan spelen. Ook je dagelijkse wandeling leuk je eenvoudig op met een van de bovenstaande spelletje.
Moet ik mijn hond de hele dag entertainen?
Honden krijgen graag aandacht. Spendeer dan ook zoveel mogelijk tijd met je hond. Een spelletje introduceren is een perfecte manier om zijn energieniveau te doen dalen en hem mentaal uit te dagen. Zo slaagt hij er beter in om zijn spreekwoordelijke emmertje te legen.
De meeste volwassen honden slapen minstens 12 uur per dag. Hem aanleren om rust te vinden is minstens even belangrijk als voldoende entertainment.
Natvoer vs. droogvoer: de keuze van de kat
Het aanbod kattenvoer is overweldigend groot. Zowel in de supermarkt als online is het aantal merken en soorten geëxplodeerd. Geen wonder dat je als katteneigenaar door de bomen het bos niet meer ziet.
Kies je beter voor natvoer of droogvoer? Zijn er verschillen in voeding die je aan je kitten, volwassen of senior kat geeft? Hoe zorg je voor een gebalanceerde maaltijd die je kat gelukkig en gezond doet voelen? Hieronder ontdek je alle antwoorden.
Kattenvoer voor elke levensfase
Welk over je ook kiest, de belangrijkste eigenschap is dat de voedingswaarde afgestemd is op de leeftijd en de levensstijl van je kat. Kittens in volle groei hebben bijvoorbeeld meer eiwitten en calorieën nodig. Gesteriliseerde katten en katten die uitsluitend binnen leven hebben dan weer minder calorieën nodig. Voeding voor senior katten bevat over het algemeen minder fosfor, om de nieren van oudere katten te ontzien.
Anderzijds hebben katten hun persoonlijke behoeften. Voeding met Psyllium helpen katten die problemen hebben met haarballen. Kattenvoer met bepaalde vetzuren brengen de huid en de vacht van katten opnieuw in topvorm.
Maar de vraag blijft: kies je dan beter voor natvoer of droge brokken? Laten we enkele feiten over kattenvoeding bekijken.
De verschillen tussen natvoer en droogvoer
Het grootste verschil tussen natvoer en droogvoer is het vochtgehalte. In natvoer zit om en bij de 60% water, in droogvoer ongeveer 14%. Natvoer wordt gekookt op hoge temperatuur en is daarom lang houdbaar in blik. Langer dan droogvoer. Eens het blikje natvoer is geopend, is de houdbaarheid een stuk korter dan de droge variant.
Daarnaast zijn er veel meer verschillende texturen beschikbaar in natvoer dan in droogvoer. Denk aan mousse, gehakt, stukjes in jus of stukjes in gelei. Droogvoer bestaat vooral in brokken, de ene soort al wat knapperiger of de andere.
De meeste merken prijzen natvoer een stuk duurder dan droogvoer. Bij Delcon is dat niet het geval.
De voordelen van natte voeding
Katten eten graag muizen. Als roofdier is dat hun typische prooi. Daarin vinden katten meer dan 60% vocht. Daarom wordt vaak geopperd dat natte kattenvoeding het meest aansluit bij de natuurlijke behoeften van katten. Dit vooral om er zeker van te zijn dat katten voldoende vocht binnen krijgen.
Natvoer heeft voordelen in deze gevallen:
Als de urinewegen van je kat ondersteuning nodig hebben (bijvoorbeeld bij blaasproblemen);
Als je het gewicht van je kat onder controle wil houden; en
Als je kat last heeft van constipatie.
De voordelen van droge voeding
De meeste katten krijgen droogvoer. Daar is niks mis mee. Integendeel! Vele katten vinden het prettiger om gedurende de dag kleine hoeveelheden te eten dan op specifieke tijdstippen een grote maaltijd te krijgen. Met droogvoer is het makkelijker om je kat zelf te laten beslissen wanneer hij of zij eet.
Brokjes stop je ook makkelijker in een speeltje. Dat is eten en mentale stimulans tegelijk.
De energetische waarde van droge voeding is over het algemeen hoger dan van natte voeding voor hetzelfde gewicht. Dat heeft voordelen voor magere katten of katten die heel kieskeurig zijn. Zelfs een kleine hoeveelheid brokken geeft hen al veel calorieën.
In een notendop
Natvoer
Droogvoer
Vochtgehalte
>60%
+- 14%
Houdbaarheid
- Ongeopend
- Geopend
Erg lang in blik
Kort
Lang
Lang
Prijs
Meestal duurder maar niet bij Delcon
Meestal goedkoper
Energetische waarde
Lager
Hoger
Om een definitieve beslissing te nemen over welke voeding het beste is voor je kat, raadpleeg je best je dierenarts.
Mag je je kat enkel droge voeding geven?
Als je kat vooral droge brokken eet, is het heel belangrijk dat je erop let dat hij of zij voldoende water drinkt. Enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat voldoende drinkt:
Plaats kommetjes water op verschillende plekken in je woning.
Zet water en voeding weg van elkaar. Zet het water ook niet in de buurt van de kattenbak.
Kies voor een kommetje uit keramiek of inox. Plastic kan water een andere smaak geven.
Hoe vaak mag mijn kat eten?
Het aantal keren dat je je kat mag voeden, hangt af van zijn of haar leeftijd, gezondheid en voorkeur.
Leeftijd
Kittens hebben meer voedsel nodig volgens hun lichaamsgewicht dan volwassen katten. Meerdere voedingsmomenten per dag ondersteunen hun snelle groei. De meeste kittens genieten van 3 maaltijden per dag tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna hebben ze meestal voldoende met 2 voedingsmomenten per dag, tot ze hun volwassen leeftijd hebben bereikt.
Volwassen katten – daarmee bedoelen we katten ouder dan een jaar – verkiezen 1 à 2 voedingen per dag. Senior katten – katten die 7 jaar en ouder zijn – behouden deze routine. Zolang je kat gezond is en geen ziektes hebben, is er geen reden om hen vaker of minder vaak eten te geven.
Gezondheid
Net als mensen worden katten soms ziek. Langdurige ziekten zoals diabetes bestaat ook bij katten. In dat geval moet je heel secuur omspringen met voeding. Advies van je dierenarts is onontbeerlijk.
Ouderdom heeft z’n weerslag op het gebit van je kat. Kauwen op droogvoer wordt dan moelijker. In dat geval is natte voeding vaak comfortabeler voor je senior.
Voorkeur
Je merkt snel of je kat verkiest om op vaste tijdstippen eten te krijgen of liever gedurende dag kleine hoeveelheden eet. Experimenteer ook gerust met brokjes in een speeltje als je merkt dat je kat weinig interesse toont in voedsel.
Vinden katten het vervelend om elke dag hetzelfde te eten?
Hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige kenners stellen dat katten in het wild vooral muizen eten. Elke dag hetzelfde min of meer. Zij zien er dus geen graten in dat je je kat elke dag dezelfde droge of natte voeding geeft.
Anderen vinden dat elke dag dezelfde brokken of natte voeding gaat vervelen. Zij raden aan om ongeveer 2/3 natte voeding en 1/3 droge voeding te geven. Voldoende variëteit in de maaltijden steken, dus.
Waar iedereen het over eens is, is dat je ervoor moet zorgen dat je kat voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dat doe je met voeding die is afgestemd op de leeftijd en de behoeften van je kat. In het assortiment van Delcon vind je verschillende soorten droge voeding en natte voeding, afgestemd op de leeftijd en de behoeften van je kat.
Waarom kiezen voor Delcon kattenvoer?
Dat we bij Delcon steevast kiezen voor Delcon kattenvoer spreekt voor zich. Wij weten namelijk met welke ingrediënten onze producten tot stand komen. Enkel de beste kwaliteit, daar kan je van op aan! Verfijnd, rijk aan vlees en vol prebiotica.
We willen niet enkel dat je liefste viervoeten geniet van elke maaltijd. We streven er ook naar dat onze voeding de gezondheid van je kat ondersteunt. Met een goede vertering, een glanzende vacht en een sterk immuunsysteem als logisch gevolg.
Kortom: of je nu voor natvoer of droogvoer kiest, Delcon kattenvoeding is gebalanceerd, natuurlijk en heel erg lekker. Probeer het vooral zelf! Gebruik zeker de 15% korting op je eerste aankoop via de webshop die je krijgt nadat je je hebt ingeschreven op onze nieuwsbrief.
Dit is wat anderen over Delcon kattenvoeding zeggen…
“Wij zijn heel tevreden van Delcon kattenvoeding. Onze Ragdoll van 17 jaar oud begon slecht te eten, moest vaak plassen en dronk heel veel water. Door over te schakelen op Delcon droogvoer (Sensitive) en natvoer (kip en tonijn) is onze Casper precies herboren. Hij is verzot op z’n eten, is bijgekomen, drinkt en plast terug normaal, en braakt niet langer. Bedankt, Delcon!”
Sandra
Ik gebruik al meer dan 25 jaar Delcon in mijn Cattery, op aanraden van een topfokker. Mijn katten gaan aan alle andere brokjes voorbij!
Rita
Na 1 keer Delcon geproefd te hebben, willen mijn katten niets anders meer. Voordeel is dat je snel gekozen hebt, het nadeel is dat ik zeker niet mag zonder vallen. Maar het allerbelangrijkste: mijn katten zijn heel gezond en hun vacht glanst als nooit te voren!
Karin
Overtuigd?
Neem een kijkje in ons assortiment!
Gezonde hond, stralende vacht?
Wat de vacht van je hond jou wil vertellen…
De gezondheid van je hond lees je voor een stuk af aan de glans van zijn vacht. Omgekeerd vertelt een doffe vacht je dat er misschien iets mis is met je viervoeter. Hoe mooi de vacht van je hond glanst, hangt af van verschillende factoren. Over sommige heb je controle, over andere heel wat minder.
In deze blog lees je wat er precies invloed heeft op het uitzicht van de vacht van je hond en hoe je die gezond laat stralen.
De betekenis van een glanzende vacht
Net zoals bij mensen zorgen huidvetten voor de glans van haar. Ze leggen er een laagje op dat het licht weerkaatst. Heeft de huid van je hond voldoende van deze vetten – en op de juiste plaats – zal z’n vacht stralen.
Dat zie je aan:
De glans van de vacht,
De dikte van de pels,
De zachtheid van de haren, en
De geur van je hond.
Ziet z’n pels er op sommige momenten doffer uit, zit je hond misschien in een ruiperiode. Op dat moment heeft hij duizenden dode haren in z’n vacht zitten die van nature minder glanzen. Ook de vacht van witte honden weerkaatst het licht een stuk minder. Enkel en alleen al door de lichte kleur.
Daarnaast speelt ook het ras een rol. De vacht van ruwharige honden straalt bijvoorbeeld minder. Honden die graag in de modder rollen of zich spelend in het stof wentelen, blinken eveneens heel wat minder.
Tekenen van een ongezonde huid en vacht
Zie je naast een doffe vacht ook huidschilfers, rode of kale plekken, bultjes of zelfs korsten? Heeft de huid van je hond een kwalijke geur? Merk je dat je hond vaak krabt of zelf jankt als je bepaalde plekken aanraakt? Dan is de doffe vacht wellicht een teken van een groter probleem
De huid van de hond is net zoals bij mensen het grootste orgaan, dat daardoor enorm veel voedingsstoffen vraagt om gezond te blijven. Het lichaam van een zieke hond beschermt bovendien eerst alle vitale organen zoals het hart en de hersenen en steelt als het ware voedingsstoffen van minder belangrijke organen zoals de huid.
Ziektes of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen weerspiegelen zich daardoor snel in het uitzicht van de huid en de vacht van je hond. Voorbeelden van aandoeningen die haaruitval veroorzaken of de huid aantasten zijn:
Allergieën,
Vlooien en andere parasieten,
Zwaarlijvigheid,
Artrose, of
Prikkelbare darmsyndroom.
Neem bij de minste twijfel contact op met je dierenarts. Die zal je zeggen of voedingstekorten de oorzaak zijn of er meer aan de hand is.
3 tips voor een gezonde huid en vacht
1. Voeding, voeding en nog eens voeding
Geen enkel supplement kan ooit een evenwichtige voeding vervangen. Een gezonde hond begint dus bij voedsel dat alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.
Bij de keuze hou je rekening met:
De leeftijd van je hond,
Zijn gewicht,
Het ras, en
Eventuele allergieën en behoeften.
Bekijk ook het gehalte aan dierlijke eiwitten in het voer. De vacht van honden bestaat grotendeels uit proteïnen en dus zijn deze best het hoofdingrediënt van het hondenvoer. Kip, lam maar ook vis zoals tonijn en zalm zijn ideale basisproteïnen voor een gezonde vacht.
Vis heeft een bijkomend voordeel voor huid en haar: omega 3. Dat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die cellen soepel houden. Soepele huidcellen leiden op hun beurt tot een stabiele barrière: de beschermende functie van de huid en de vacht werkt beter. In elke soort Delcon hondenvoer zit daarom zalmolie, bron van omega 3 en omega 6.
Hondenvoer van Delcon: bron van eiwitten en omega 3
Er zijn tientallen redenen waarom hondenvoer van Delcon een goede keuze is voor de gezondheid van je huisdier. Eerst en vooral zit het boordevol eiwitten aangevuld met multivitaminen en essentiële mineralen. Goed voor een volledig en gebalanceerd dieet.
We steken ook zalmolie in al onze voeding. Een natuurlijke bron van omega 3 en omega 6 die de gezondheid van de huid en vacht ondersteunt.
Daarnaast hebben we oog voor de specifieke behoeften van je hond. Honden met een doffe vacht zijn vast dol op onze hondenbrokken en snacks met vis:
Delcon Adult Regular Plus rich in Fish
Delcon Salmon Treats
Speciaal gemaakt voor actieve honden met huid- of vachtproblemen
Gezonde treats vol eiwitten en Omega 3 om een gezonde huid en vacht te ondersteunen.
2. Groom met mate
Een hond hoeft niet elke maand in bad. Een keer per seizoen is ruim voldoende. Was je je hond te vaak, leidt dit tot irritatie of droge huid. Met elke wasbeurt verwijder je namelijk de natuurlijke huidvetten die de vacht van je hond die prachtige glans geven.
Borstelen doe je dan weer zo veel mogelijk. Door te kammen verwijder je dode huidcellen en haren. Bovendien verdeel je de huidvetten zo gelijkmatig over de vacht. Sommige hondenrassen vragen 2 tot 3 kambeurten per week, andere rassen vragen veel minder borstelsessies.
3. Vermijd een beestenboel
Tussen grofweg maart en november bestaat de kans dat teken zich verschuilen in je gazon. Ook als je in het bos of velden gaat wandelen, kom je teken tegen in onze contreien. Doe je je hond geen tekenband aan, controleer je best de vacht van je hond na elke wandeling. Ook vlooien spelen je hond parten. De jeuk zorgt ervoor dat je hond zichzelf zal krabben en bijten.
Zorg er dus voor dat ongedierte geen kans krijgt om irritatie te veroorzaken. Het speeksel van vlooien kan bijvoorbeeld een allergische reactie uitlokken. Ook de beet zelf is heel onaangenaam voor je huisdier. Er bestaan verschillende middeltjes om vlooien en teken af te weren. Je dierenarts helpt je om het beste middel te vinden voor jouw hond.
Hulpmiddeltjes nodig?
Geef je je hond voeding die niet speciaal werd ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te ondersteunen, kan je naar supplementen grijpen. Dat zijn bijvoorbeeld capsules met omega 3 of omega 6 vetzuren uit dierlijke bronnen (vis).
Trakteer je je hond elke dag op Delcon hondenvoer heb je die supplementen niet nodig. In al onze voeding zit zalmolie met voldoende omega 3 en 6. In sommige van onze snacks, zoals de Delcon Salmon Treats, zitten deze vetzuren ook.
Omega 6
Omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die linolzuur bevatten. Die vind je ook terug in de vetlaag tussen de huidcellen van je hond en reguleren de waterdoorlaatbaarheid van de huid. Mist je hond omega 6, zie je dit meestal terug in een droge huid en schilfers in de vacht.
Wanneer zie je resultaat?
Sommige veranderingen vragen tijd. Pas je de voeding van je hond aan, zie je wellicht pas na anderhalve maand resultaat. Onthoud dat je bij twijfel best contact opneemt met je dierenarts.
Heb je vragen over ons assortiment hondenvoer? Neem dan contact op.
Puppy & kitten: voeding
3 belangrijke vragen over voeding voor puppy’s en kittens beantwoord
Wanneer het om je nieuwe huisdier gaat, wil je enkel het beste. Zeker als het om voeding gaat. Hoe weet je zeker dat je puppy of kitten alle voedingsstoffen krijgt dat hij of zij nodig heeft? Wat maakt voeding geschikt voor puppy’s en kittens?
In deze blog beantwoorden we 3 vragen die onze klantendienst en dierenartsen het vaakst krijgen rond voeding voor jonge honden en katten.
1. Hoe lang hebben puppy’s of kittens aangepaste voeding nodig?
Puppy’s
Wanneer je puppy bij jou in huis komt wonen, geef je hem voeding die is aangepast aan zijn leeftijd. Dat doe je tot je hond de volwassen leeftijd heeft bereikt. Dat verschilt van ras tot ras.
Om de overgang van puppy naar volwassen voeding te vereenvoudigen, hebben we Delcon Junior ontwikkeld. Kleine rassen zoals chihuahua’s geef je puppy voeding tot ongeveer 1 jaar. Middelgrote rassen zoals boxers kunnen puppy voeding gebruiken tot ze zo’n 8 maanden zijn. Grote rassen zoals een Berner Sennen schakelt best rond 6 maanden al over. Daarna schakel je over naar Junior voeding.
Vanaf je hond zo’n 15 à 18 maanden is, schakel je over naar Adult hondenvoer. Wanneer je dat precies doet, zal je zelf moeten inschatten. Jij kent je hond het beste en de ene hond zal er vroeger klaar voor zijn dan de andere. Ben je niet zeker? Neem dan contact op met ons team.
In deze blog lees je hoe je de overschakeling van het ene naar het andere type voer concreet aanpakt
Kittens
Kittens kennen de ene groeispurt na de andere. Enkel voeding die daarop is afgestemd, laat hen toe om zich op een gezonde en evenwichtige manier te ontwikkelen. Daarom is het aangeraden om tot ze 1 jaar oud zijn voeding voor kittens te geven. Vanaf de leeftijd van 12 maanden is je kat in principe volwassen en schakel je geleidelijk aan over naar voeding voor volwassen katten.
Zoals gezegd gaat die overgang niet over één nacht ijs. Trek een zestal dagen uit om je kat te laten wennen aan het nieuwe voer. Zo zorg je ervoor dat het verteringsstelsel van je kat kan wennen aan de samenstelling van het nieuwe eten.
Op dag 1 vervang je 1/6 van het voer door het nieuwe voer. Het merendeel blijft het voer voor kittens. Elke dag voeg je een zesde toe zodat de portie op de zesde dag enkel uit het voer voor volwassen katten bestaat.
Geef je je kat best droog of nat voer? Lees het antwoord in onze blog!
2. Mag je een puppy of kitten ook voeding geven voor volwassen honden of katten?
Neen, je geeft pups en kittens best voeding die bij hun leeftijd past. In het begin van hun leven hebben ze meer van bepaalde voedingsstoffen nodig dan volwassen honden of katten. Denk maar aan bepaalde vetzuren of eiwitten. Of ze hebben die voedingsstoffen in een andere verhouding nodig dan volwassenen.
Enkel met voeding op maat van hun behoeften zal je puppy of kitten op een gezonde en gebalanceerde manier de grote groeispurt doorkomen en een sterke immuniteit opbouwen. Je kan je dus voorstellen dat er ook grote verschillen zijn in vetpercentage en aantal calorieën per portie tussen voeding voor jonge en volwassen dieren. Puppy’s en kittens hebben in verhouding veel meer calorieën nodig. Niet te verwonderen als je ziet hoe snel ze groeien en leren!
Van zodra je hond of kat de volwassen leeftijd heeft bereikt, schakel je over naar “volwassen voeding”. Doe dit geleidelijk aan zodat je hond of kat kan wennen aan de nieuwe droge of natte voeding. Om de overgang van voeding voor puppy’s naar voeding voor volwassen honden makkelijker te maken, hebben we Delcon Junior op de markt gebracht. Deze voeding heeft aandacht voor de ontwikkeling van de spieren en botten van jonge honden.
3. Welke ingrediënten dragen bij aan de ontwikkeling van mijn puppy of kitten?
In de eerste levensfase van je puppy of kitten draaien de hersenen op volle toeren. Om hen daarin te steunen geef je hen kwalitatief voer vol van nutriënten die ze nodig hebben om te ontwikkelen tot een stabiele volwassen hond of kat. Voeding die hun brein ten volle ondersteunt is onmisbaar in deze fase van hun leven.
Welke voeding geef je dan best? Samengevat: voeding vol ingrediënten die bijdragen tot de ontwikkeling van de hersenen zoals omega-3 vetzuren. Dat vind je in vette vissoorten zoals zalm. Bekijk je de ingrediëntenlijst van Delcon voeding voor puppy’s of kittens zie je steeds zalmolie staan. Dat zit boordevol omega 3 vetzuren.
Delcon Puppy
Delcon Kitten Mousse
Wist je trouwens dat Omega 3 vetzuren ervoor zorgen dat de vacht van je huisdier prachtig glanst?
Daarnaast voelt je puppy of kitten ook meteen de voordelen van kwalitatieve eiwitten in de voeding die ze eten. Heel jonge dieren hebben veel proteïnen nodig. Die behoefte is het grootst als ze net gestopt zijn met moedermelk drinken en ze hun eerste vaste voedsel eten. De hoeveelheid eiwitten die ze daarna nodig hebben, neemt gestaag af.
Delcon voeding voor honden en katten heeft de perfecte dosering eiwitten voor deze belangrijke fase in het leven van je pup of kitten.
Delcon Puppy Mini
Delcon Kitten
Waarom Omega 3?
Bepaalde bestanddelen van omega 3 (voornamelijk DHA) zit ook in de moedermelk die je puppy of kitten na de geboorte van mama hond of kat. Het is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van je huisdier, het centrale zenuwstelsel en de ontwikkeling van hun zicht.
Wanneer puppy’s en kittens een zestal weken oud zijn, zijn hun hersenen al serieus gegroeid. Toch is de grootte van hun brein nog maar 70% van wat het ooit zal worden. Enkele weken later zijn de grijze celletjes al aangegroeid tot 90%. Omega 3 speelt een belangrijke rol in de razendsnelle groei van hun hersenen.
Daarom is het zo belangrijk dat je puppy of kitten voldoende omega 3 binnen krijgt via voeding eens ze bij jou wonen. Door Delcon voeding voor puppy’s en kittens te kiezen, ben je zeker dat je kleine huisdier alle nutriënten binnen krijgt die nodig zijn om zich te ontwikkelen.
Waarom zijn eiwitten belangrijk?
Kittens hebben iets meer eiwitten nodig dan puppy’s. Katten zijn namelijk 100% carnivoren, honden zijn omnivoren. Katten halen hun energie zoveel mogelijk uit eiwitten en hebben daardoor meer van bepaalde aminozuren nodig voor de opbouw van spieren en als brandstof voor lichaamsprocessen. Om het concreet te vergelijken: kittens hebben 11 essentiële aminozuren nodig uit proteïnen, puppy’s 10.
Voor beide is een goede eiwitinname enorm belangrijk: om te groeien en om hun immuunsysteem in stand te houden. Eiwitten helpen onder andere bij de aanmaak van antilichamen die je pup of kitten weerbaarder maken tegen ziekten.
Meer weten over Delcon Pet Food?
Waarom hondenvoer van Delcon?
Waarom kattenvoer van Delcon?
Eerste hulp bij moeilijke eters
Over routines, soorten voeding en toppings voor honden en katten
Heel vervelend, een moeilijke eter in huis. Maar ook reden voor bezorgdheid: waarom trekken die lieve viervoeters hun neus op voor dat heerlijke eten dat je hen voorschotelt? Krijgen ze wel voldoende voedingsstoffen binnen? Maar vooral: hoe maken we de maaltijd opnieuw plezant voor hen?
Redenen waarom je huisdier een moeilijke eter is
Het ene huisdier heeft fameuze divastreken en draait het hoofd van zodra je met een voederschaaltje komt aandraven. Andere kijken je gelaten aan en nemen met lange tanden enkele hapjes. Nog andere – type labrador bijvoorbeeld – gaan door het leven onder het motto “wat ik zie, eet ik op”.
Vraag jezelf af of je hond of kat altijd al streken had als het op eten aankwam. Heeft die het merendeel van z’n leven met smaak gegeten en laat hij pas recent z’n eten links liggen, is er misschien meer aan de hand. Van zodra je je zorgen maakt, ga je best te rade bij je dierenarts.
Daarnaast hangt ook veel af van het ras en de persoonlijkheid van je huisdier. Bij honden zijn kleine honden minder vaak getriggerd door voedsel dan grotere rassen zoals retrievers. Maak je dus geen zorgen als je hond meer geprikkeld wordt door aandacht of spelletjes dan door snacks of voeding.
Misschien hangt er voor je hond of kat wel een nare ervaring vast aan eten. Of er nu bij jou iets is gebeurd of bij een vorige eigenaar, je huisdier kan een bepaalde link leggen tussen een type voeding en hoe hij zich toen voelde. Kijk dan of je een andere reactie ziet bij een ander type voeding of een andere manier van eten zoals het rondstrooien op de vloer i.p.v. in een kommetje.
Als laatste is het belangrijk dat je weet dat honden en katten het niet zo erg vinden om elke dag hetzelfde te eten. Omdat we zelf snel verveeld geraken als we elke dag hetzelfde eten, gaan we ervanuit dat ook onze huisdieren van verschillende smaakjes houden. In vele gevallen creëer je zo zelf een moeilijke eter: veel variatie in smaak en structuur kan heel overweldigend zijn voor je hond of kat.
Zo help je je hond of kat
1. Een vaste routine
Ook al denk je dat je huisdier wel zal eten als hij hongerig genoeg is, is het geen goed idee om te stoppen met het vullen van z’n eetbakje. Zowel honden als katten hebben regelmatig voedsel nodig. Probeer liever of een vaste routine je huisdier vooruit helpt.
Voor zowel honden als katten helpt het vaak om ’s morgens voedsel aan te bieden, het 15 à 30 minuten te laten staan en dan opnieuw weg te nemen tot de volgende maaltijd. Dan herhaal je dit: je laat het eten 15 à 30 minuten staan, en neemt wat je kat niet heeft opgegeten weg. Doe dit 4 tot 5 keer per dag. Wanneer je ziet dat je hond of kat meer begint te eten per maaltijd, verlaag dan de frequentie.
2. Texturen en smaken
Misschien heeft je hond of kat wel een specifieke voorkeur voor een bepaalde textuur of smaak. Dan zoek je uit wat de favoriet is, droog of nat voer, vis, gevogelte, rund of lam. Je hond of kat zal je snel laten merken wat hij welke zijn favoriet is.
Ontdek alle smaken en texturen van ons assortiment:
Delcon hondenvoer
Delcon kattenvoer
3. Gebruik een topping
Toppings zijn vloeibare smaakbommetjes die je over de brokjes van je hond of kat giet. Zo hoef je niet te experimenteren met een assortiment verschillende smaken en texturen. Je neemt de brokken die je je hond of kat normaal geeft, en verrijkt die met een topping.
Zoek een topping die voedzaam is zoals de food toppings van Delcon. Die zitten boordevol groentjes zoals erwtjes, wortelen en paprika. Superfoods voor je hond of kat vol vitamines en mineralen, graanvrij en zonder additieven.
De bereiding is heel simpel: je giet de topping over de brokjes van je hond of kat en mengt alles door elkaar. Snel, gezond en boordevol smaak. Zelfs de meest kieskeurige honden en katten zijn overtuigd!
Delcon toppings voor honden
Delcon toppings voor katten
Wedden dat je met deze tips je kat doet spinnen van plezier en je hond aan het kwispelstaarten krijgt bij elke maaltijd?
Onthoud:
Maak je je zorgen over de eetgewoontes van je hond of kat, ga dan langs bij je dierenarts.
Vragen over de voeding van Delcon, stel je meteen aan ons team via het contactformulier.
Meer weten over de voordelen van Delcon Pet Food?
Waarom hondenvoer van Delcon?
Waarom kattenvoer van Delcon?
Waarom veegt mijn hond zijn pootjes?
Je ook al afgevraagd waarom honden hun pootjes vegen?
Voetjes vegen na hun behoefte, het komt voor bij alle honden. Je hebt je hoogstwaarschijnlijk al afgevraagd wat het nut ervan is?
Dit gedrag kan voorkomen bij alle honden, maar daarom doen ze het niet persé allemaal. Het ziet er ludiek uit aangezien het wel lijkt of dat ze hun ‘handen wassen’ nadat ze hun behoefte hebben gedaan maar toch heeft het niet zo’n voor de hand liggende uitleg.
Het vegen over de grond is eigenlijk bedoeld om hun geur te verspreiden. Door dat ze over hun plasje vegen, verspreiden ze de geur over een grotere oppervlakte. Ook gebruiken ze de geur van hun pootjes om de markering aan te zetten. Onder hun voetzolen zitten er namelijk klieren die ervoor zorgen dat de hondjes een persoonlijke geur ontwikkelen. Door het vegen van de pootjes verspreiden ze niet enkel de geur van hun plasje maar ook hun persoonlijke geur.
TIP: was de pootjes van je hond niet met shampoo. Ze vinden het leuker als ze hun eigen geurtje kunnen behouden.
Waarom hun geur verspreiden?
Maar waarom is het nodig om hun geur te verspreiden? Wel, communicatie van honden verloopt grotendeels via hun neus. Door hun geur te verspreiden, laten ze aan andere viervoeters weten van ‘hé, ik ben hier gepasseerd’. Dit markeer gedrag komt voor bij alle soorten honden, van de grootste tot de kleinste rassen. Het verspreiden van hun geur staat niet persé gelijk aan territorium afbakenen, het is eerder een manier van communiceren met hun soortgenoten.
Manier van communicatie
Als er verandering zijn in de omgeving van een hond kan die plotseling markeergedrag vertonen. Of als jullie een andere hond tegenkomen tijdens de wandeling, kan jouw hond ook beginnen markeren om zich stoer te tonen t.o.v. de andere hond. Dit gedrag is helemaal goedbedoeld en is zeker geen gedrag dat je moet afleren. Het ‘vegen van hun pootjes’ hoort helemaal bij het hond-zijn.
Blijf wel op hun lichaamstaal letten. Is je hond plots boos of gespannen, dan kan het vegen van hun pootjes gepaard gaan met een soort agressie. Let dus zeker op hun stress-signalen zoals staren of fixeren of hun staart die recht omhooggaat. Leidt je hond dus zeker af op zo’n moment en zorg ervoor dat hij zijn aandacht op iets leuks fixeert.
Het gedrag is dus zeker niets om je zorgen om te maken. Hou wel verandering in het gedrag van je hond in het oog. Veegt hij zo goed als altijd zijn pootjes en stop hier plots mee? Dan kan dit duiden op pijn. Denk je dat je iets opmerkt, raadpleeg dan altijd een dierenarts.