terug naar blog

Help, het is rui seizoen!

Net je hele huis gestofzuigd en je ziet na 5 minuten alweer overal plukje haar liggen? Je bent niet alleen! Als temperaturen aanzienlijk stijgen of dalen, wordt het verharen van je dier een pak erger. Met de Herfst die net gearriveerd is, is de ‘ruiperiode’ opnieuw volop aangebroken. Maar hoe werkt een rui nu helemaal? En wat kan je eraan doen om het je dier zo comfortabel mogelijk te maken?

Waarom verharen ze? 

Nu het weer wat kouder wordt, is het tijd om hun zomerplunje terug de kast in te hangen en hun winterjas weer aan te trekken, bij wijze van spreken natuurlijk! Voor katten geldt net hetzelfde. Met als gevolg: overal in huis haren… Maar hoe komt dit?

De vacht van je dier helpt hen bij het reguleren van temperaturen. Ze zorgen ervoor dat het hen warm of koel houdt. Tweemaal per jaar, bij de seizoen wissels, verliezen zowel kat als hond een pak haar. Zo’n periode van rui kan 3 à 4 weken duren en zorgt daarbij ook voor de nodige irritatie bij het dier én het baasje. Om deze irritatie op een laag pitje te houden, is het belangrijk te weten wat te doen.

Elke vacht is anders

Ken de vacht van je dier, want bij elk ras verschilt de vacht. Daarom heeft elk ras een andere verzorging nodig. Sommige hondenrassen verharen het hele jaar door maar in heel lichte mate en niet tweemaal per jaar in een piek zoals de Labradoodle, deze soort honden hebben een knipvacht. Het is noodzakelijk van hen vaak te borstelen om de losse haren uit hun vacht te halen. Terwijl je ook honden hebt met een plukvacht, ook zij verharen het hele jaar door maar die losse haren blijven hangen in de vacht. 2 maal per jaar worden die dode haren eruit ‘geplukt’ zodat de nieuwe ondervacht ademruimte krijgt. Het is van groot belang dat je nagaat welke vachtverzorging jouw hond nodig heeft. Stel dat je een hond met plukvacht gaat bijknippen, wordt hun vacht grauw en gaan de dode haren jeuken. Of borstel je de vacht van een kniphond te weinig? Dan klit de vacht samen en hoopt het vuil zich op.

Wist je dat: honden met een knipvacht minder verharen, mààr ze moeten wij op tijd en stond geknipt worden.

Hoe onderhoud je best de vacht tijdens de ruiperiode?

Jaren terug in tijd verzorgden honden hun eigen vacht, zonder enig probleem. Het verharen verloopt natuurlijk onder invloed van temperatuur en honden verwijderen zelf voor dat de losse haren dmv likken, in plassen te ronden of zich over het gras te schuren. Maar doordat honden tegenwoordig vaker binnen leven, kan hun balans verstoord worden. Daarom is het van belang dat we onze honden een handje helpen door regelmatig de losse haren weg te borstelen. Zeker tijdens de rui periode, help je je dieren hier enorm mee.

Let op: bij kortharige honden kan te veel borstelen de huid beschadigen. Hou hier rekening mee.

Keuze hondenborstel

Zorg ervoor dat je zeker de juiste hondenborstel koopt. Voor kortharige honden is een rubberen borstel of een borstel van haar meer dan voldoende terwijl voor langharige honden eerder een kam of slickerborstel nodig is om hun klittende vacht los te krijgen.

Voorbeeld van een slickerborstel: 

Slickerborstel

Hoe borstelen

Druk zeker niet te hard tijdens het borstelen om irritatie over de huid te voorkomen. Om ook klitten te voorkomen, is het goed om volgende plekken wat extra aandacht te schenken tijdens het borstelen:

  • Bij de snuit
  • In de oksels
  • Rond de oren
  • Rond de voetzolen
  • Onder de staart

Helpt wassen?

Het antwoord: Ja maar voornamelijk voor langharige honden! Soms kan je hond wassen ook voor een verademing zorgen bij hen. Door het stromende water en shampoo week je automatisch de dode haren los. Blaas nadien je hond met koele licht droog om zo extra klitten te voorkomen. Doe dit 1 à 2 keer in de rui periode.

Voor kortharige honden is dit minder van belang. Te veel wassen kan de huid onder de vacht beschadigen.

Extra hulp nodig?

Heeft je hond vaker last van extreem vacht verlies of staat de vacht dof en levenloos? Dan kan je, naast een goede verzorging, ook de voeding aanpassen van je hond. Delcon Regular Plus – Rich in Fish is de perfecte voeding voor honden die extra zorg nodig hebben voor hun vacht dankzij de toevoeding van extra zalmolie. Kom hier alles te weten over deze voeding

0 reactie