Hoe oud is je kat nu echt?
Hoe oud is je kat nu echt?
Dat een kat of hond geen 70 jaar wordt, dat is over het algemeen wel geweten. Maar hoe oud is een kat nu eigenlijk in mensenjaren? Vaak wordt dan de regel bovengehaald dat je hun leeftijd moet vermenigvuldigen met 7 om de leeftijd in mensenjaren uit te rekenen. Maar eigenlijk is dit niet helemaal accuraat. Wist je dat?
Leeftijd van je kat in mensenjaren.
Dat je de leeftijd van je kat graag wilt omrekenen naar mensenjaren, is niet zo raar. Het helpt je namelijk bij het begrijpen wat het gedrag van je huisdier betekent en met welke gezondheidsrisico’s je moet rekening houden. Als je de leeftijd van je kat, zoals vaker wordt gezegd, vermenigvuldigd met 7, dan neem je een heleboel aspecten niet in overweging die wel effect hebben op de gezondheid van je kat.
Een handige tip die we je meegeven: Stel het einde van je kat z’n eerste levensjaar gelijk aan 15 mensenjaren en het einde van z’n tweede levensjaar aan 24 mensenjaren. Daarna tel je er telkens 4 mensenjaren bij dus het gaat als volgt
Kind (geboorte – 4 maand)
0 – 1 maand (kat) = 1 jaar (mens)
2 maand = 2 jaar
3 maand = 4 jaar
4 maand = 6 jaar
Junior (5 maand – 1 jaar)
5 maanden = 8 jaar
6 maanden = 10 jaar
7 maanden = 12 jaar
12 maanden = 15 jaar
Volwassen (1 - 6jaar)
18 maanden = 21 jaar
2 jaar = 24 jaar
3 jaar = 28 jaar
4 jaar = 32 jaar
5 jaar = 36 jaar
6 jaar = 40 jaar
Senior (7-10 jaar)
7 jaar = 44 jaar
8 jaar = 48 jaar
9 jaar = 52 jaar
10 jaar = 56 jaar
Bejaard (11-14 jaar)
11 jaar = 60 jaar
12 jaar = 64 jaar
13 jaar = 68 jaar
14 jaar = 72 jaar
Hoogbejaard (15 jaar en ouder)
15 jaar = 76 jaar
16 jaar = 80 jaar
17 jaar = 84 jaar
18 jaar = 88 jaar
19 jaar = 92 jaar
20 jaar = 96 jaar
21 jaar = 100 jaar
6 levensfases van je kat
Zoals je kan zien zijn er 6 fases in het leven van een kat afhankelijk van zijn leeftijd. Deze 6 fases hebben een effect op de ontwikkeling van je kat en z’n gezondheid.
Kind: 0 tot 4 maand
Je kitten groeit en ontwikkelt zich heel snel
De beste voeding: Delcon kitten
Junior: 5 maand tot 1 jaar
Je kat is volledig volgroeid en leert veel zaken bij in zijn omgeving zoals hoe hij zich moet gedragen
De beste voeding: Delcon kitten
Volwassen: 1 jaar tot 6 jaar
Je kat is nu volwassen en is nu over het algemeen gezond en actief.
De beste voeding: Delcon Adult with fish, Delcon Adult rich in Chicken, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Senior: 7 jaar tot 10 jaar
Zodra je kat 7 jaar is, heb je een echte senior in huis lopen. Nu hebben ze een verhoogd risico op ouderdomsziektes zoals artritis of nierziektes. Vanaf 7 jaar ga je dus best regelmatig langs bij de dierenarts of toch op z’n minst een jaarlijkse gezondheidscontrole laten uitvoeren door de dierenarts.
De beste voeding: Delcon Senior, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Bejaard: 11 jaar tot 14 jaar
Vanaf 11 jaar heeft je kat een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Katten laten ook niet vaak zien als ze ergens last hebben. Ga regelmatig langs bij de dierenarts om er zeker van te zijn dat je kat geen ongemakken heeft.
De beste voeding: Delcon Senior, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Hoogbejaard: 15 jaar en ouder
Geef je kat een fijne oude dag met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Laat de dierenarts bij voorkeur elk kwartaal de gezondheid van je kat monitoren
De beste voeding: Delcon Senior, Delcon Sensitive with Lamb, Delcon Sterilized, Delcon Urinary
Jaarlijkse checkup bij de dierenarts
Zoals je hierboven hebt gelezen, kunnen katten vanaf 7 jaar ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen. & katten zijn meesters in het verbergen van hun pijn of ongemak. Daarom is het belangrijk van signalen van pijn te herkennen en je er bewust van te zijn dat niet elke aandoening direct zichtbaar is bij een kat. Een periodieke of minimaal jaarlijkse checkup bij de dierenarts kan helpen om vroegtijdig onaangename kwaaltjes of ziektes aan te pakken. Die terugkerende controle is aan te raden als je kat 7 jaar of ouder is. Twijfel je of er iets met jouw kat aan de hand is? Neem dan best onmiddellijk contact op met je dierenarts.