terug naar blog

Opletten geblazen tijdens de lente- en zomerdagen

EIN-DE-LIJK, de donkere dagen liggen achter ons en de lente is er weer zoals nooit tevoren. Warmere temperaturen en langere dagen. Twee zaken die iedereen wel kunnen bekoren, zoals baasjes als huisdieren. Toch brengen die lente en zomerdagen hier en daar wat narigheid met zich mee. Maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Lees hier onze tips hoe je die kwaaltjes kunt tegengaan.

#1: Let op van berenblauw

Berenklauw, wat is dat juist?! Hoor ik je al denken. Wel, hier is een soort plant die iedereen wel al eens is tegengekomen op een wandeling door een bos. Deze plant valt te herkennen aan hun witte bloemschermen en de grote behaarde balderen. De plant komt vaak voor langs de waterkant of in de bermen. En waarom je hier nu juist van moet opletten? Dat is omdat het sap van een berenklauw giftig is en de huid heel gevoelig maakt. Komt je hond in aanraking met dat sap? Dan krijgt die na 1 dag allerlei rode, jeukende vlekken op zijn huid. Die vlekken kunnen zich omvormen tot blaren die eruitzien als echte brandwonden.

Hoe pak je dit aan?

Haal je hond zo snel mogelijk uit het zonlicht en spoel de blootgestelde plekken af met lauw water. Neem voor alle zekerheid ook contact op met je dierenarts. Het genezingsproces duurt gemiddeld zo’n 1 à 2 weken.

Tip: zie je deze plant groeien op een honden uitlaatweide of een plek waar dieren vaak komen, dan kan je hiervan melding geven bij de gemeente om te plant te laten weghalen.

#2: Zorg ervoor dat je hond in orde is met zijn vaccinaties

Warm en vocht weer is een gedroomd scenario voor parasieten. Beter voorkomen dan bestrijden, dus zorg ervoor dat je huisdieren op tijd ontwormd zijn, beschermd zijn tegen vlooien, etc. Het is van groot belang dat je deze producten steeds aankoopt bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Andere winkelketens hebben veel te weinig kennis om je hier voldoende informatie bij te geven. 

#3: Samen met de lente start ook het ‘teken-seizoen’

Zodra de temperatuur boven de 8 graden stijgt, is de teek daar ook terug. Van de periode maart tot oktober is het dus belangrijk om extra aandachtig te zijn voor deze nare beestjes. Tegenwoordig bestaan er gelukkig wel pillen die je om de 3 maand aan je hond kan toedienen en die ze beschermen tegen tekenbeten. Vraag hier gerust informatie over bij je dierenarts.

Maar of je nu medicatie geeft of niet, is het toch best een goed idee om na elke wandeling je hond te controleren op teken. Een teken zet zich gemiddeld maar vast na 24u. Controleer je je hond dus na elke wandeling, zo bespaar je jezelf een hoop ellende door de insecten op tijd te vangen.

#4 Opgelet van de blauwalg

Je hebt er wellicht nog niet van gehoord maar daarom is het niet minder giftig. Blauwalgen zijn hele kleine organismen die leven in zoet en stilstaand water en voornamelijk bovenkomen bij warme temperaturen (van mei tot september). Die blauwalgen scheidden giftige stoffen af die voor irritatie en misselijkheid zorgen. Jijzelf of je hond kan hiermee besmet worden door het inslikken van besmet water. Bij honden gebeurt het ook vaak dat ze besmet worden doordat ze hun vacht schoonlikken na het zwemmen in besmet water.

Je kan zo’n blauwalg herkennen aan hun kleur, die varieert van heel lichtblauw tot groen, turquoise en soms zelf roodbruin en verspreiden ze zich in drijvende ‘vlokken’ in het water. Vaak wordt er ook bericht uitgezonden vanuit de gemeente als er ergens blauwalg aanwezig is in het water.

Ben jij of is je hond toch besmet met de blauwalg? Dan kunnen er 5 dagen klachten zijn van irritaties aan de ogen, huid, hoofdpijn, misselijkheid en koorts. Neem best contact op met je dierenarts als je deze symptomen ziet bij je hond.

#5: Laat je hond niet achter insecten hollen

Durft je hond of kat wel al een wesp achterna hollen? Roep ze dan toch maar snel weer bij jou. Want zo goed als elk dier is allergisch voor de chemicaliën in de angel van insecten. Dit wil zeggen dat als ze gestoken worden door een insecten, dat die plaats onmiddellijk begint te zwellen. Gebeurt dit in de buurt van het gezicht, dan kan dit tot ademhalingsproblemen leiden (zeker bij een steek in de keel of tong). Zie je een zwelling opkomen, kijk eerst of je de angel ziet zitten & ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

#6: Help je hond van zijn wintervacht af

De temperaturen stijgen dus onze winterjas mag terug de kast in. Dit geldt voor ons maar ook voor onze huisdieren. Zodra de dagen warmer worden, wilt je dier liefst zo snel mogelijk van z’n wintervacht af. Jij kan je honden daarbij helpen, gelukkig. Borstel je hond dagelijks, en ga vervolgens over zijn vacht met een natte doek. Zo stimuleer je het 'verhaar proces' en voorkom je dat de dode haren gaan samenklitten. 

#7: Ook jouw huisdier kan last hebben van hooikoorts, jammer genoeg...

In de periode van maart tot oktober hebben vele mensen last van hooikoorts. Maar die hooikoorts komt niet enkel voor bij mensen maar ook bij dieren. Het uit zich alleen anders bij dieren dan bij mensen. Honden gaan niet lopen niezen of hebben geen loopneus, zij gaan eerder jeuk krijgen waaraan ze krabben. Wat dan weer kan leiden tot vacht problemen.

Hoe herken je hooikoorts bij je dier?

  • Jeuk rondom het gezicht, voornamelijk aan de snuit of de oren
  • Jeuk aan de zijkanten, oksels of achterkant
  • Terugkerende oorinfectie
  • Irritatie aan de ogen (opgezwollen en rood)
  • Irritatie aan de voetzolen

Wat kan je hieraan doen?

Pas je hond zijn voeding aan naar een voeding die zijn huid en vacht gaat ondersteunen. Voeding zoals Delcon Regular Plus – Rich in Fish kan hierbij helpen. Zorg er daarnaast voor dat zijn vacht proper blijft en dat er geen pollen of ander vuil in zijn vacht achterblijft.

Bespreek het ook met je dierenarts. Er kan een huidallergie test gedaan worden om te zien waaraan je hond allergisch is. Zo kan je dierenarts eventueel medicatie voorschrijven. 

#8: Hou rekening met de hitte

Wist je dat honden al echt warm krijgt bij 20°C? Ga dus geen actieve dingen doen (zoals wandelen, hardlopen of fietsen) met je hond bij zo’n temperaturen, want de kans is groot dat je hond oververhit geraakt. Geef hem voldoende rust en schaduw tijdens warme dagen. Een hond die oververhit is, kan namelijk veel moeilijker de warmte kwijt dan mensen. Dit kan zelfs tot een fatale afloop leiden bij honden.

En het wordt al van de daken geschreeuwd maar toch vinden wij het zo belangrijk om nogmaals te herhalen: LAAT JOUW HOND NOOIT ALLEEN IN DE WAGEN BIJ WARME TEMPERATUREN. De temperatuur in een auto kan op 10 minuten tijd makkelijk oplopen tot 50 à 60°C en dat overleeft je hond niet. Ook het raam op een kiertje zetten of je wagen in de schaduw parkeren, helpt niet!

Zo, met deze tips kan je ten volle (& voorbereid) genieten van de heerlijke lente dagen samen met jouw allerliefste dieren.

0 reactie