terug naar blog

Kampt je hond met overgewicht?

Baasje geven hun honden maar al te graag een lekkere beloningen, en sommigen net iets te graag. Want wist je dat maar liefst 35% van de huisdieren met overgewicht kampt? Denk je dat jouw hond iets te dik is, maar je bent het niet helemaal zeker? Dan zijn er wel enkele manieren om dit te controleren.

Overgewicht kan nare gevolgen hebben voor je hond, zoals rugproblemen, hartklachten, diabetes, hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen, aanzienlijke vermindering van levenskwaliteit, en ik kan zo maar blijven doorgaan.

Hoe weet je nu of je hond wat kilo’s moet verliezen?

Controleer je hond zijn ribben, is de boodschap! Hun ribben moeten goed voelbaar zijn maar mogen niet duidelijk zijn van op afstand (dit zou wijzen op ondergewicht). De ribben mogen dus wel bedekt door een dun laagje vet. 

Bekijk je hond ook even vanuit verschillende opzichten. Bekijk hem van bovenaf, daar moet zijn taille goed zichtbaar zijn. Bekijk hem vervolgens vanop de zijkant, daar moet je een ingetrokken buik zien zonder overtollig of hangend vet. Het is een overduidelijk teken dat je hond kampt met overgewicht als je hond zijn ribben volledig bedekt zijn met vet.

Sommige honden zijn gevoeliger voor overgewicht dan anderen

Teefjes zijn over het algemeen meer vatbaar voor overgewicht dan reuen maar er zijn ook verschillende rassen die meer kans hebben op overgewicht zoals de Basset Hound, Beagles, Boxers, Bulldogen, Teckels, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Newfoundlanders, Mopshonden en Rottweilers. Let dus bij deze rassen extra op!

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

  • Overgewicht bij honden kan hun levensverwachting met gemiddeld 2 jaar verkorten.
  • Ze kampen met conditieverlies. Ze worden sneller moe doordat die extra kilo’s vet drukken op de luchtwegen en het hart. Door die verminderde conditie en minder beweging, verhoogt ook het risico op hart en longproblemen
  • Ze hebben ook meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte
  • Ze hebben een verhoogde kans op verminderde leverfunctie door leververvetting
  • Ze ontwikkelen ook bot en gewrichtsproblemen. Honden met overgewicht ontwikkelen zo goed als allemaal artrose na enige tijd.
  • Bij warme temperaturen lopen ze sneller kans op oververhitting

Voldoende kwaaltjes om te zien dat overgewicht een duidelijk probleem is bij honden. Tijd om er iets aan te doen!

Hoe zorg je ervoor dat je hond afvalt?

  1. Een goed gewicht voor je hond onderhouden is van alle belang voor zijn gezondheid. Dus staan er een aantal kilo’s te veel op de weegschaal? Dan is het tijd om een verandering te brengen in je hond zijn levensstijl. Hoe pak je dit aan?Pas zijn voeding aan. Dit lijkt misschien wel voor de hand liggend, maar is de meest noodzakelijke stap om zijn gewicht onder controle te krijgen. Verminder de hoeveelheid voeding telkens een heel klein beetje. Geef dus zeker niet plots maar de helft van zijn normale hoeveelheid. Of pas zijn voeding aan naar een variëteit die speciaal werd ontwikkeld om het gewicht onder controle onder controle te houden zoals Delcon Light - Delcon Light bevat een gereduceerd vetgehalte en toch alle nodige proteïnen en mineralen voor een gezonde vermageringskuur.  Of Delcon Regular - Rich in Lamb - Delcon Regular rich in Lamb staat door het grote aandeel lamsvlees voor een exceptionele vertering. Aangevuld met FOS en MOS is dit hondenvoer een must voor de hond met een hogere gevoeligheid aan voedingsacceptatie
  2. Zorg voor voldoende beweging. Naast voeding is beweging ook een belangrijke factor om een aantal kilo’s te verliezen. Ga er vaker mee wandelen, ga eens naar een losloopweide waar je je hond zich volledig kan laten uitleven. Speel actieve spelletjes met hem. Door meer activiteiten met je hond te doen, zal zijn gewicht ook sneller zakken. 

Benieuwd om dieetvoer voor je hond eens uit te proberen? Bekijk onze Light of Rich in Lamb hondenvoeding dan hier

ONTVANG NU 10% KORTING OP DELCON LIGHT MET DE KORTINGSCODE LIGHT10

OF

ONTVANG NU 10% KORTING OP DELCON REGULAR - RICH IN LAMB MET DE KORTINGSCODE LAMB10 

0 reactie