terug naar blog

Natvoer vs. droogvoer: de keuze van de kat

Het aanbod kattenvoer is overweldigend groot. Zowel in de supermarkt als online is het aantal merken en soorten geëxplodeerd. Geen wonder dat je als katteneigenaar door de bomen het bos niet meer ziet.

Kies je beter voor natvoer of droogvoer? Zijn er verschillen in voeding die je aan je kitten, volwassen of senior kat geeft? Hoe zorg je voor een gebalanceerde maaltijd die je kat gelukkig en gezond doet voelen? Hieronder ontdek je alle antwoorden.

 

Kattenvoer voor elke levensfase

Welk over je ook kiest, de belangrijkste eigenschap is dat de voedingswaarde afgestemd is op de leeftijd en de levensstijl van je kat. Kittens in volle groei hebben bijvoorbeeld meer eiwitten en calorieën nodig. Gesteriliseerde katten en katten die uitsluitend binnen leven hebben dan weer minder calorieën nodig. Voeding voor senior katten bevat over het algemeen minder fosfor, om de nieren van oudere katten te ontzien.

Anderzijds hebben katten hun persoonlijke behoeften. Voeding met Psyllium helpen katten die problemen hebben met haarballen. Kattenvoer met bepaalde vetzuren brengen de huid en de vacht van katten opnieuw in topvorm.

Maar de vraag blijft: kies je dan beter voor natvoer of droge brokken? Laten we enkele feiten over kattenvoeding bekijken.

Delcon kattenvoer

 

De verschillen tussen natvoer en droogvoer

Het grootste verschil tussen natvoer en droogvoer is het vochtgehalte. In natvoer zit om en bij de 60% water, in droogvoer ongeveer 14%. Natvoer wordt gekookt op hoge temperatuur en is daarom lang houdbaar in blik. Langer dan droogvoer. Eens het blikje natvoer is geopend, is de houdbaarheid een stuk korter dan de droge variant.

Daarnaast zijn er veel meer verschillende texturen beschikbaar in natvoer dan in droogvoer. Denk aan mousse, gehakt, stukjes in jus of stukjes in gelei. Droogvoer bestaat vooral in brokken, de ene soort al wat knapperiger of de andere.

De meeste merken prijzen natvoer een stuk duurder dan droogvoer. Bij Delcon is dat niet het geval.

 Delcon natte kattenvoeding 

De voordelen van natte voeding

Katten eten graag muizen. Als roofdier is dat hun typische prooi. Daarin vinden katten meer dan 60% vocht. Daarom wordt vaak geopperd dat natte kattenvoeding het meest aansluit bij de natuurlijke behoeften van katten. Dit vooral om er zeker van te zijn dat katten voldoende vocht binnen krijgen.

Natvoer heeft voordelen in deze gevallen:

  • Als de urinewegen van je kat ondersteuning nodig hebben (bijvoorbeeld bij blaasproblemen);
  • Als je het gewicht van je kat onder controle wil houden; en
  • Als je kat last heeft van constipatie.

Delcon natte kattenvoeding

 

De voordelen van droge voeding

De meeste katten krijgen droogvoer. Daar is niks mis mee. Integendeel! Vele katten vinden het prettiger om gedurende de dag kleine hoeveelheden te eten dan op specifieke tijdstippen een grote maaltijd te krijgen. Met droogvoer is het makkelijker om je kat zelf te laten beslissen wanneer hij of zij eet.

Brokjes stop je ook makkelijker in een speeltje. Dat is eten en mentale stimulans tegelijk.

De energetische waarde van droge voeding is over het algemeen hoger dan van natte voeding voor hetzelfde gewicht. Dat heeft voordelen voor magere katten of katten die heel kieskeurig zijn. Zelfs een kleine hoeveelheid brokken geeft hen al veel calorieën.

 

In een notendop

 

Natvoer

Droogvoer

Vochtgehalte

>60%

+- 14%

Houdbaarheid

-        Ongeopend

-        Geopend

 

Erg lang in blik

Kort

 

Lang

Lang

Prijs

 Meestal duurder maar niet bij Delcon

 Meestal goedkoper

Energetische waarde

Lager

Hoger

 

Om een definitieve beslissing te nemen over welke voeding het beste is voor je kat, raadpleeg je best je dierenarts. 

Mag je je kat enkel droge voeding geven?

Als je kat vooral droge brokken eet, is het heel belangrijk dat je erop let dat hij of zij voldoende water drinkt. Enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat voldoende drinkt:

  • Plaats kommetjes water op verschillende plekken in je woning.
  • Zet water en voeding weg van elkaar. Zet het water ook niet in de buurt van de kattenbak.
  • Kies voor een kommetje uit keramiek of inox. Plastic kan water een andere smaak geven.

 Delcon kattenvoeding

Hoe vaak mag mijn kat eten?

Het aantal keren dat je je kat mag voeden, hangt af van zijn of haar leeftijd, gezondheid en voorkeur.

Leeftijd

Kittens hebben meer voedsel nodig volgens hun lichaamsgewicht dan volwassen katten. Meerdere voedingsmomenten per dag ondersteunen hun snelle groei. De meeste kittens genieten van 3 maaltijden per dag tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna hebben ze meestal voldoende met 2 voedingsmomenten per dag, tot ze hun volwassen leeftijd hebben bereikt.

Volwassen katten – daarmee bedoelen we katten ouder dan een jaar – verkiezen 1 à 2 voedingen per dag. Senior katten – katten die 7 jaar en ouder zijn – behouden deze routine. Zolang je kat gezond is en geen ziektes hebben, is er geen reden om hen vaker of minder vaak eten te geven.

Gezondheid

Net als mensen worden katten soms ziek. Langdurige ziekten zoals diabetes bestaat ook bij katten. In dat geval moet je heel secuur omspringen met voeding. Advies van je dierenarts is onontbeerlijk.

Ouderdom heeft z’n weerslag op het gebit van je kat. Kauwen op droogvoer wordt dan moelijker. In dat geval is natte voeding vaak comfortabeler voor je senior.

Voorkeur

Je merkt snel of je kat verkiest om op vaste tijdstippen eten te krijgen of liever gedurende dag kleine hoeveelheden eet. Experimenteer ook gerust met brokjes in een speeltje als je merkt dat je kat weinig interesse toont in voedsel.

Vinden katten het vervelend om elke dag hetzelfde te eten?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige kenners stellen dat katten in het wild vooral muizen eten. Elke dag hetzelfde min of meer. Zij zien er dus geen graten in dat je je kat elke dag dezelfde droge of natte voeding geeft.

Anderen vinden dat elke dag dezelfde brokken of natte voeding gaat vervelen. Zij raden aan om ongeveer 2/3 natte voeding en 1/3 droge voeding te geven. Voldoende variëteit in de maaltijden steken, dus.

Waar iedereen het over eens is, is dat je ervoor moet zorgen dat je kat voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dat doe je met voeding die is afgestemd op de leeftijd en de behoeften van je kat. In het assortiment van Delcon vind je verschillende soorten droge voeding en natte voeding, afgestemd op de leeftijd en de behoeften van je kat. 

Delcon kattenvoer

Waarom kiezen voor Delcon kattenvoer?

Dat we bij Delcon steevast kiezen voor Delcon kattenvoer spreekt voor zich. Wij weten namelijk met welke ingrediënten onze producten tot stand komen. Enkel de beste kwaliteit, daar kan je van op aan! Verfijnd, rijk aan vlees en vol prebiotica.

We willen niet enkel dat je liefste viervoeten geniet van elke maaltijd. We streven er ook naar dat onze voeding de gezondheid van je kat ondersteunt. Met een goede vertering, een glanzende vacht en een sterk immuunsysteem als logisch gevolg.

Kortom: of je nu voor natvoer of droogvoer kiest, Delcon kattenvoeding is gebalanceerd, natuurlijk en heel erg lekker. Probeer het vooral zelf! Gebruik zeker de 15% korting op je eerste aankoop via de webshop die je krijgt nadat je je hebt ingeschreven op onze nieuwsbrief. 

Dit is wat anderen over Delcon kattenvoeding zeggen…

 “Wij zijn heel tevreden van Delcon kattenvoeding. Onze Ragdoll van 17 jaar oud begon slecht te eten, moest vaak plassen en dronk heel veel water. Door over te schakelen op Delcon droogvoer (Sensitive) en natvoer (kip en tonijn) is onze Casper precies herboren. Hij is verzot op z’n eten, is bijgekomen, drinkt en plast terug normaal, en braakt niet langer. Bedankt, Delcon!”

Sandra 

Ik gebruik al meer dan 25 jaar Delcon in mijn Cattery, op aanraden van een topfokker. Mijn katten gaan aan alle andere brokjes voorbij!

Rita 

Na 1 keer Delcon geproefd te hebben, willen mijn katten niets anders meer. Voordeel is dat je snel gekozen hebt, het nadeel is dat ik zeker niet mag zonder vallen. Maar het allerbelangrijkste: mijn katten zijn heel gezond en hun vacht glanst als nooit te voren!

Karin

Overtuigd?

Neem een kijkje in ons assortiment!

Delcon kattenvoeding

 

0 reactie