terug naar blog

SOS: blaasproblemen bij je kat

Blaasproblemen bij katten komen vaker voor dan je denkt. Plotseling plasjes in huis vinden of zien dat je kat moeilijkheden heeft met plassen zijn typische voorbeelden van zo’n blaasproblemen. Heel ongemakkelijk voor je kat maar gelukkig wel snel te verhelpen. Wacht dus best niet te lang met ingrijpen.

Oorzaak van blaasontstekingen?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het komt dat je kat dit voorheeft, hoe snel ze ervan genezen en hoe jij daarbij best helpt. Wij gaan jou vandaag hierop een antwoord voorzien.

Bij honden worden blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën dus je gaat er automatisch van uit dat dit bij katten ook zo is. Toch is dit niet waar. Bij tot wel 70% van de katten die met een blaasontsteking kampen is de oorzaak vrijwel onbekend en gaat die ontsteking vanzelf weer over. Vermoedelijk is stress een grote factor bij de ontsteking.

Bij de overige 30% van katten met blaasontsteking is de allergrootste factor blaasgruis of blaassteen. Deze twee fenomenen komen hoofdzakelijk voor omdat katten te weinig water drinken. De kans op gruis of stenen neemt hierdoor toe en bijgevolg ook de kans op een ontsteking in de blaas.

Wat is blaasgruis nu eigenlijk?

Blaasgruis is een verzameling van de verschillende soorten mineralen die aanwezig zijn in de urine van een kat. Wordt die concentratie te hoog? Dan krijgt het lichaam moeilijkheden om ze af te scheiden en ontpoppen die zich tot kristallen. Het is vergelijkbaar met fijn zand, dat gaat samenklitten en zich transformeren tot grote stenen. Die stenen proberen katten vervolgens uit plassen maar vaak komen die vast te zitten in hun urinewegen, wat heel pijnlijk kan zijn.

Welke kat loopt risico op een blaasontsteking?

Sommige katten lopen meer risico op een blaasontsteking dan andere. Bv. katten die snel last hebben van stress, katten met overgewicht, oudere katten, gecastreerde katers, katten die slechte voeding krijgen, katten die te weinig drinken, binnenkatten, etc kampen vaker met ontstekingen.

Hoe kan je een blaasontsteking herkennen?

Gaat je kat zich anders gedragen dan normaal, zoals in huis plassen of moeite hebben met plassen? Dan is dit wellicht een teken dat je kat met een blaasontsteking loopt. Zie je bloed in je kat zijn urine? Dan wijst dit ook op een infectie van de blaas.

Zie je één van deze symptomen bij je kat? Dan contacteer je best zo snel mogelijk je dierenarts. Want zo’n blaasontsteking kan best pijnlijk zijn voor je huisdiertje.

Hoe voorkom je best een blaasontsteking?

A.d.h.v. volgende tips kan je je kat helpen om zo'n pijnlijke blaasontsteking te vermijden.

Zorg dat je kat voldoende drinkt

Katten drinken over het algemeen erg moeilijk. Zorg best telkens voor vers water om hen meer aan te sporen tot voldoende te drinken. Want een kat dat voldoende drinkt, plast ook meer. De kans dat blaasgruis of blaasstenen ergens blijven hangen (en voor een infectie zorgen), wordt een pak kleiner.

Een kat drinkt ongeveer 300ml per dag, indien ze enkel droge voeding krijgt. Drinkt je kat minder dan het gemiddelde? Dan is het tijd om je kat wat extra aan te moedigen. Dit doe je door verschillende drinkbakken te plaatsen op rustige plekjes doorheen het hele huis. Een andere manier is een drinkfonteintje plaatsen. Katten houden er nu eenmaal van om van stromend water te drinken. Dankzij die drinkfontein hebben ze continu toegang tot stromend water en zo zet je je kat aan tot meer drinken.

Tot slot hebben katten, die te weinig drinken, ook baat bij natte voeding. Natte voeding helpt de urine van je kat verdunnen en voorkomt dus automatisch ook de aanmaak van kristallen.

Op zoek naar natvoer voor katten? Ontdek ons assortiment hier!

Voorzie je kat van kwalitatieve voeding

De juiste voeding geven aan je kat doet wonderen. Katten die binnenshuis leven, gecastreerde katten of katten met overgewicht zijn heel vatbaar voor blaasontstekingen. Aangepaste voeding voor hen is vanzelfsprekend heel belangrijk.

Katten die kampen met overgewicht, of niet veel bewegen zoals binnenhuiskatten voorzie je best van voeding die makkelijk verteerbaar is zoals Delcon Sensitive with lamb.

Katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, geef je voeding die zich daarop toespitst zoals Delcon Sterilized. Dankzij de gebalanceerde mineralen helpt de voeding met het risico op urinestenen te verlagen. 

Heeft je kat vaak last van blaasproblemen, dan schakel je beter over naar Delcon Urinary. Dit is gespecialiseerde voeding om de gezondheid van de urinewegen in stand te houden. Deze voeding zorgt voor minder geconcentreerde urine omwille van gebalanceerde mineralen en een lage pH van de urine. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van urinestenen verkleind.

Op zoek naar droogvoer voor katten? Ontdek ons assortiment hier!

Delcon kattenvoer

Voorzie voldoende kattenbakken en hou ze proper

Zorg voor genoeg kattenbakken in je huis. Voorzie telkens per kat 1 kattenbak en dan nog 1tje extra. Stel je hebt 2 katten, dan voorzie je best 3 kattenbakken. Heb je er ééntje? Dan heb je best ook 2 kattenbakken.

Een propere kattenbak lijkt vanzelfsprekend maar dat is het helaas niet. Vele eigenaars hebben een echte hekel aan het proper maken van de kattenbak. Het is een taakje dat we snel eens uitstellen. Maar katten zijn daar natuurlijk niet zo blij om. Is hun kattenbak vies? Dan zoeken ze snel een ander plekje op voor hun behoefte te doen. Katten ruiken heel sterk dus raken snel overweldigd van sterke geuren. Ruik jij de kattenbak, ook al is het klepje toe? Dan is het tijd om hem uit te kuisen.

Katten houden ervan om voldoende plekjes te hebben waar ze hun behoefte kunnen doen. Zo kunnen ze voldoende gaan plassen en houden ze hun blaas proper en gezond.

No stress

Stress is een van de grootste boosdoeners als het komt op infecties van de blaas. Vermijden is de boodschap, maar hoe doe je dat? Een kat houdt van structuur in hun dagelijkse leven. Situaties zoals reizen, op pension gaan, bezoek over de vloer hebben, sturen hun structuur snel in de war. Probeer stress situaties tot een minimum te behouden en zorg er steeds voor dat je kat een 'vluchtroute' heeft. Als het je kat te druk wordt, kan die wegvlucht naar een voor hem rustigere plek. 

Hoe behandel je best een blaasontsteking?

Ben je bij de dierenarts geweest en die stelde een blaasontsteking bij je kat vast? Dan krijgt je kat wellicht medicijnen de komende dagen. Deze helpen je kat er weer bovenop. Toch is het ook van belang dat je ervoor zorgt dat je kat met een goeie gezondheid leeft. Het is zeker belangrijk dat je kan de juist voeding krijgt. Wij raden aan dat katten die vaker last hebben van blaasontsteking overschakelen naar een voeding die speciaal daarvoor werd ontwikkeld nl. Delcon Urinary.

Meer weten over onze gezonde kattenvoer die je kat gezond houdt? Neem een kijkje in ons uitgebreide aanbod!

Delcon droogvoer kat

1 reactie

  • Pallemaerts

    Zou ik kunnen staaltje krijgen om te testen merci