terug naar blog

Vanaf wanneer schakelen puppy’s over op volwassen hondenvoeding?

Net zoals je aan een baby geen biefstuk met friet geeft, geef je een pup ook geen volwassen hondenvoer. De behoefte van pups liggen niet op eenzelfde lijn als volwassen honden. Net zoals bij mensen, is de voedingsbehoefte van een hond ook afhankelijk van hun leeftijd en verandert die behoefte mee doorheen de jaren. 
Tip: net zoals het geen goed idee is om een puppy volwassen hondenvoer te geven, is het ook een enorm slecht plan om een volwassen hond puppyvoeding te blijven geven. 
Er zit nl. een groot verschil in voedingsstoffen tussen puppy voeding - junior hondenvoer en adult hondenvoer. Lees hier alles over die verschillen en hoe je de overgang tussen verschillende voedingen zo gemakkelijk mogelijk laat verlopen. 

Puppy voer

Puppy voeding bevat extra bouwstenen die van bij de start een stabiele groei van uw pup ondersteunt. Delcon Puppy bevat veel eiwitten en vetten waardoor het je pup alle voedingsstoffen geeft die hij nodig heeft om de eerste levensmaanden op een gezonde en gebalanceerde manier de groeispurt door te komen en het immuniteitssysteem op te bouwen.

Tegenover adult hondenvoer

Terwijl puppy voeding boordevol eiwitten, calcium, fosfor en dergelijke zit, is adult hondenvoer overladen met andere voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die minder calorierijk zijn. Je hond heeft er daarom alle belang bij dat je zijn voeding afstemt op zijn leeftijd. Geef je een volwassen hond te lang puppy voeding, dan kan dit leiden tot overgewicht doordat het zo'n calorierijke voeding is. Terwijl als je een pup te vroeg volwassen hondenvoer geeft, kan dit een aanzet geven tot groeiproblemen (die op hun beurt dan weer kunnen leiden tot bot- en gewrichtsafwijkingen). 

Delcon Junior

Om je hond een nog betere ondersteuning te geven tijdens het opgroeien, pak je best nog een stapje tussen puppy en volwassen voeding, nl junior voeding
Delcon Junior hondenvoer is het perfecte voer voor de overgang van de puppy-voeding naar een variëteit voor volwassen honden. In deze levensfase is het van groot belang de spiermassa op een juiste manier op te bouwen, alsook ervoor te zorgen dat het gestel en gewrichten op een evenwichtige manier de finale vorm verkrijgen. Deze brok bevat alle nodige voedingsstoffen om de groei op een stabiele manier te ondersteunen.

Wanneer moet je nu overschakelen van Delcon Puppy naar Delcon Junior?

Op het moment dat je puppy bij je thuis toekomt is die - op z'n jongst - 8 weken oud. Vanaf dan mag je je hond Delcon Puppy voeding geven. Hoelang je puppy op puppyvoer blijft, is afhankelijk van de grootte van z'n ras. Kleine rassen (zoals Chihuahua's) geef je gerust puppyvoer tot hun 1 jaar. Middelgrote rassen (zoals Boxers) tot hun 8 maand en grote rassen (zoals Berner Sennen) mag je al omschakelen na 6 maand. 

 

Opgelet! De kleine rassen mogen na 12 maand onmiddellijk overschakelen op volwassen voeding.

Wanneer moet je nu overschakelen van Delcon Junior naar Delcon Adult?

Heeft je hond de leeftijd van 15 à 18 maand bereikt? Dan wordt het tijd om over te schakelen op Adult Hondenvoer. Hou er rekening mee, elke hond is anders. Sommige honden zijn sneller klaar voor volwassen voeding dan andere. Stel gerust je vraag aan ons om zeker  te weten of het het geschikte moment is om over te schakelen.

Hoe overschakel je best over?

Van de ene op de andere dag ander voer geven aan je hond is niet zo'n goed idee. Op die manier haal je het hele voedingspatroon van je hond in de war. Om je hond aan de nieuwe voeding te laten wennen, meng je die best met z'n huidige korrels. Doe op dag één 1/4 van de nieuwe korrels bij je hond z'n voer. De volgende dag doe je daar opnieuw een kwartje bij en zo verder. Merk je dat de overschakeling niet zo vlot loopt voor je hond? Dan maak de portie van de nieuwe voeding iets kleiner zodat de overschakeling over een langere periode loopt. Zo kan je hond rustig wennen aan zijn nieuwe heerlijke voeding!

Richtlijnen

Nieuwe voeding betekent nieuwe voedingsrichtlijnen. Bekijk zeker altijd goed de voedingstabel op de achterkant van de zak voeding. & die lees je zo:

Voor puppies:

In de linkertabel vind je het gewicht terug die je pup zal hebben als hij volwassen is (bv. een boxer pup weegt als volwassen hond ongeveer 25kg). Verder kijk je hoe oud je pup is op dit moment, in de rij eronder zie je hoeveel maaltijden je pup mag eten per dag. Tot hun 6 maand, verdeel je de hoeveelheid over 3 maaltijden. Later mag je overschakelen naar 2 maaltijden. Bij recommended quantity zie je hoeveel gram je pup per DAG mag eten. Deze hoeveelheid verdeel je dan over het aantal maaltijden je pup mag eten.

Voor volwassen honden:

In de linkertabel zie je het gewicht van je hond. In de eerste rij zie je rechts de activiteitsgraad van je hond. Kijk bij het gewicht van je hond en zijn activiteitsgraad, hoeveel gram je hond per dag mag eten. Dit gewicht mag je dan verdelen over 2 maaltijden.

0 reactie