Gezonde hond, stralende vacht?
Wat de vacht van je hond jou wil vertellen…
De gezondheid van je hond lees je voor een stuk af aan de glans van zijn vacht. Omgekeerd vertelt een doffe vacht je dat er misschien iets mis is met je viervoeter. Hoe mooi de vacht van je hond glanst, hangt af van verschillende factoren. Over sommige heb je controle, over andere heel wat minder.
In deze blog lees je wat er precies invloed heeft op het uitzicht van de vacht van je hond en hoe je die gezond laat stralen.
De betekenis van een glanzende vacht
Net zoals bij mensen zorgen huidvetten voor de glans van haar. Ze leggen er een laagje op dat het licht weerkaatst. Heeft de huid van je hond voldoende van deze vetten – en op de juiste plaats – zal z’n vacht stralen.
Dat zie je aan:
- De glans van de vacht,
- De dikte van de pels,
- De zachtheid van de haren, en
- De geur van je hond.
Ziet z’n pels er op sommige momenten doffer uit, zit je hond misschien in een ruiperiode. Op dat moment heeft hij duizenden dode haren in z’n vacht zitten die van nature minder glanzen. Ook de vacht van witte honden weerkaatst het licht een stuk minder. Enkel en alleen al door de lichte kleur.
Daarnaast speelt ook het ras een rol. De vacht van ruwharige honden straalt bijvoorbeeld minder. Honden die graag in de modder rollen of zich spelend in het stof wentelen, blinken eveneens heel wat minder.
Tekenen van een ongezonde huid en vacht
Zie je naast een doffe vacht ook huidschilfers, rode of kale plekken, bultjes of zelfs korsten? Heeft de huid van je hond een kwalijke geur? Merk je dat je hond vaak krabt of zelf jankt als je bepaalde plekken aanraakt? Dan is de doffe vacht wellicht een teken van een groter probleem
De huid van de hond is net zoals bij mensen het grootste orgaan, dat daardoor enorm veel voedingsstoffen vraagt om gezond te blijven. Het lichaam van een zieke hond beschermt bovendien eerst alle vitale organen zoals het hart en de hersenen en steelt als het ware voedingsstoffen van minder belangrijke organen zoals de huid.
Ziektes of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen weerspiegelen zich daardoor snel in het uitzicht van de huid en de vacht van je hond. Voorbeelden van aandoeningen die haaruitval veroorzaken of de huid aantasten zijn:
- Allergieën,
- Vlooien en andere parasieten,
- Zwaarlijvigheid,
- Artrose, of
- Prikkelbare darmsyndroom.
Neem bij de minste twijfel contact op met je dierenarts. Die zal je zeggen of voedingstekorten de oorzaak zijn of er meer aan de hand is.
3 tips voor een gezonde huid en vacht
1. Voeding, voeding en nog eens voeding
Geen enkel supplement kan ooit een evenwichtige voeding vervangen. Een gezonde hond begint dus bij voedsel dat alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.
Bij de keuze hou je rekening met:
- De leeftijd van je hond,
- Zijn gewicht,
- Het ras, en
- Eventuele allergieën en behoeften.
Bekijk ook het gehalte aan dierlijke eiwitten in het voer. De vacht van honden bestaat grotendeels uit proteïnen en dus zijn deze best het hoofdingrediënt van het hondenvoer. Kip, lam maar ook vis zoals tonijn en zalm zijn ideale basisproteïnen voor een gezonde vacht.
Vis heeft een bijkomend voordeel voor huid en haar: omega 3. Dat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die cellen soepel houden. Soepele huidcellen leiden op hun beurt tot een stabiele barrière: de beschermende functie van de huid en de vacht werkt beter. In elke soort Delcon hondenvoer zit daarom zalmolie, bron van omega 3 en omega 6.
Hondenvoer van Delcon: bron van eiwitten en omega 3Er zijn tientallen redenen waarom hondenvoer van Delcon een goede keuze is voor de gezondheid van je huisdier. Eerst en vooral zit het boordevol eiwitten aangevuld met multivitaminen en essentiële mineralen. Goed voor een volledig en gebalanceerd dieet. We steken ook zalmolie in al onze voeding. Een natuurlijke bron van omega 3 en omega 6 die de gezondheid van de huid en vacht ondersteunt. Daarnaast hebben we oog voor de specifieke behoeften van je hond. Honden met een doffe vacht zijn vast dol op onze hondenbrokken en snacks met vis: |
||||
|
2. Groom met mate
Een hond hoeft niet elke maand in bad. Een keer per seizoen is ruim voldoende. Was je je hond te vaak, leidt dit tot irritatie of droge huid. Met elke wasbeurt verwijder je namelijk de natuurlijke huidvetten die de vacht van je hond die prachtige glans geven.
Borstelen doe je dan weer zo veel mogelijk. Door te kammen verwijder je dode huidcellen en haren. Bovendien verdeel je de huidvetten zo gelijkmatig over de vacht. Sommige hondenrassen vragen 2 tot 3 kambeurten per week, andere rassen vragen veel minder borstelsessies.
3. Vermijd een beestenboel
Tussen grofweg maart en november bestaat de kans dat teken zich verschuilen in je gazon. Ook als je in het bos of velden gaat wandelen, kom je teken tegen in onze contreien. Doe je je hond geen tekenband aan, controleer je best de vacht van je hond na elke wandeling. Ook vlooien spelen je hond parten. De jeuk zorgt ervoor dat je hond zichzelf zal krabben en bijten.
Zorg er dus voor dat ongedierte geen kans krijgt om irritatie te veroorzaken. Het speeksel van vlooien kan bijvoorbeeld een allergische reactie uitlokken. Ook de beet zelf is heel onaangenaam voor je huisdier. Er bestaan verschillende middeltjes om vlooien en teken af te weren. Je dierenarts helpt je om het beste middel te vinden voor jouw hond.
Hulpmiddeltjes nodig?
Geef je je hond voeding die niet speciaal werd ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te ondersteunen, kan je naar supplementen grijpen. Dat zijn bijvoorbeeld capsules met omega 3 of omega 6 vetzuren uit dierlijke bronnen (vis).
Trakteer je je hond elke dag op Delcon hondenvoer heb je die supplementen niet nodig. In al onze voeding zit zalmolie met voldoende omega 3 en 6. In sommige van onze snacks, zoals de Delcon Salmon Treats, zitten deze vetzuren ook.
Omega 6Omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die linolzuur bevatten. Die vind je ook terug in de vetlaag tussen de huidcellen van je hond en reguleren de waterdoorlaatbaarheid van de huid. Mist je hond omega 6, zie je dit meestal terug in een droge huid en schilfers in de vacht. |
Wanneer zie je resultaat?
Sommige veranderingen vragen tijd. Pas je de voeding van je hond aan, zie je wellicht pas na anderhalve maand resultaat. Onthoud dat je bij twijfel best contact opneemt met je dierenarts.
Heb je vragen over ons assortiment hondenvoer? Neem dan contact op.