TROUW BELOOND: 10+1 VIA JE SPAARKAART BIJ DE WINKELIER / 5% VIA JE ABONNEMENT|
  • nl
    • nl
    • fr
    • en
Sluit
Vul je Winkelwagen
terug naar blog

5 tips om je hond veilig en warm de winter door te krijgen

We voelen het allemaal de dagen worden korter en een heel pak kouder. Wij trekken meteen onze winterjas uit de kast maar onze hondjes hebben niet het voordeel van zelf te bepalen wanneer ze het wat warmer willen hebben. Hoe je hond reageert op de koude hangt vaak af van het ras. Een husky voelt zich als helemaal thuis in de sneeuw en de kou, terwijl een Vizsla liever terug naar binnen wilt als hij een druppeltje regen voelt vallen tijdens zijn wandeling. De leeftijd van je hond speelt een grote factor. Een pup vindt de koude ook best onprettig, omdat ze hun buik niet warm krijgen. Met deze handige tips zorg je ervoor dat zowel jij als je hond veilig en warm de winter kunnen doorkomen.

Vermijd mogelijke gevaren

Er schuilen veel gevaren in kleine hoekjes tijdens de winter. Let vooral op met de volgende zaken

  • Bevroren water en ijs: Laat je hond nooit over ijs wandelen. Je hond is er zich niet bewust van dat dat ijs zomaar eens kan breken. Voorkom zo verdrinken of onderkoeling! Zelfs al is het ijs dik genoeg om op te wandelen, vermijd je dit beter toch. Je hond kan snel de controle verliezen en een spier scheuren.
  • Antivries: Hou koste wat kost antivries uit de buurt van je hond. Zelf een heel klein beetje antivries in hun systeem kan al dodelijk zijn. Het is van belang deze spullen op slot te bewaren.

Maak overdag een wandeling ipv in de avond of ochtend

Niet altijd even evident nu de dagen een pak korter zijn maar toch is het de veiligste optie om overdag je wandeling te plannen. In de ochtend en avond is de zichtbaarheid een pak lager, liggen er op veel plek ijs en zien bestuurders je niet altijd even goed aankomen.

Kan je toch niet anders dan in het donker te wandelen. Neem dan je voorzorgsmaatregelen. Voorzie je hond van een jasje, eventueel schoentjes indien nodig, een lichtgevende leiband en eventueel nog een extra lichtje voor aan hun jasje. Voorzie voor je zelf ook zeker een fluo hesje.

Delcon blog

Geef je hond een jas

Puppy’s en senior honden kunnen een pak minder goed tegen de kou omdat ze minder spier- en vetmassa hebben dan een volwassen hond. Spier en vet dat aanwezig is in het lijfje van je hond verhogen hun metabolisme en zorgen ervoor dat ze warm hebben. De vacht van een pup is ook belang nog niet dik genoeg om bescherming en warmte te bieden. Zij hebben dus het meest baat bij het dragen van een jasje.

Blog delcon

Bescherm de pootjes

Het ziet er maar raar uit en de eerste keer dat je het ze aandoet, vinden ze het vaak niet zo prettig. Maar toch is het wel een aanrader om je hond te voorzien van een laars of ‘sok’ als het heel erg koud is of als je in de sneeuw wandelt. Anders is de kans groot dat ze last krijgen aan hun poten of voetkussens.

Indien je beslist van geen laarzen aan te doen, let dan vooral op met kleine sneeuw of ijsballen tussen je hond z’n tenen of in zijn haar. Wanneer je thuiskomt, maak je best zijn pootjes even proper en laat je ze weer opwarmen. Als je dit niet doet, gaan ze zelf hun poten drooglikken en het strooizout opnemen, dat dan op zijn beurt weer voor irritaties kan leveren.

Hou je hond dicht tijdens het wandelen

Hou je hond aan de leiband tijdens je ‘sneeuwwandeling’. Waarom? Omdat honden al eens vaker hun weg verliezen in de sneeuw, hun volledige wandeling is bedekt is een laag sneeuw dus alles ziet er hetzelfde uit. Zelfs tijdens jullie dagelijkse wandeling in hetzelfde bos, kan het zijn dat je hond iet of wat gedesoriënteerd geraakt. De koude omgeving geeft een pak minder geuren af dan tijdens de warmere maanden, dit zorgt ervoor dat je hond ze moeilijker kunnen oppikken.

1 reactie

  • Cardona

    J admire vos commentaires