Leer je hond lopen aan een losse leiband
Ben je het getrek van je hond aan de leiband ook beu? Dan zijn volgende tips het perfect leesvoer voor jou! We helpen je om je hond aan een losse leiband te leren lopen. Aan de hand van onze tips heb je de klus in ‘no time’ geklaard. Een lekker ontspannen wandeling met je viervoeter wordt nu ook jouw realiteit!
Waarom trekt mijn hond aan de lijn?
Dat je hond trekt aan de lijn is niet zonder reden. Het is van belang je te realiseren om welke reden je hond zo nodig trekt op de wandeling.
Er zijn verscheidene reden maar we kunnen deze categoriseren in 4 grote hoofdredenen:
- Te enthousiast
Je hond zit met wat opgekropte energie. Die opgekropte energie kan komen doordat je hond geen uitlaatklep had of dat hij nooit goed heeft geleerd hoe hij met z’n energie moet omgaan. Door die opgekropte energie krijg je een overprikkelde hond, waarbij je geen schijn van kans nog maakt als hem iets beveelt.
Tip: de oplossing hiervoor? Speel eerst een kwartiertje met je hond voor je gaat wandelen.
- Je hond weet dat het werkt
Dit is eigenlijk een van de meest voorkomende redenen… Je hond weet gewoon dat als hij trekt aan z’n leiband, hij zijn eigen wandeltempo kan aanhouden én dat hij op die manier ook sneller op de plek is waar hij naartoe wil.
- Als reactie op een emotie
Je hond heeft een reactie op de omgeving – deze kan zowel positief als negatief zijn. Ze passeren bv. een plek waar ze ooit eens heel hard verschoten zijn, dan passeren ze liever zo snel mogelijk langs die plek om zich uit de voeten te maken. Of ze zien een andere hond, en trekken ernaartoe om te spelen. Merk je op dat je hond z’n focus verliest in zulke situaties? Leidt hen dan af met een snoepje. zo heb jij, als baasje, hun volle aandacht en kan je passeren langs die ene specifieke plek.
- Schrik of stress
Kom je in een nieuwe omgeving, dan bestaat de kans dat je hond stress ervaart en trekt om zo snel mogelijk een veilige plek te vinden.
Wandelen aan de losse lijn
Het doel van lopen aan de losse lijn is dat je hond hetzelfde tempo als jou aanhoudt. Wandelen op deze manier is het fijnste voor zowel jezelf als je hond gezien er geen spanning staat op z’n halsband.
Er bestaan geen geschreven regels over waar je hond precies moet wandelen, sommige mensen hebben graag dat hun hond naast hun zijde loopt terwijl andere hier helemaal geen voorkeur in hebben. Er is dan ook geen juist of fout in dit geval.
Maar laat ons toch een hardnekkig misverstand de wereld uithelpen. Als je hond vóór jou uit wandelt, wil dit niet zeggen dat je hond zich ‘boven jou voelt’. Want wist je dat in hun roedels, het perfect normaal is dat de leider helemaal achteroploopt? Zo hebben ze een makkelijk overzicht over de roedel. Maak je dus geen zorgen als je hond voor je uit loopt, maar de lijn moet natuurlijk steeds ontspannen blijven.
Hoe bekom je die losse lijn?
De hoofdreden waarom je hond trekt aan de lijn, is omdat ze hun contact met hun baasje kwijt zijn. Oefen daarom voornamelijk in aandacht hebben voor elkaar en dat liefst zelf zonder lijn!
Ga naar een veilig en afgesloten veld en lok je hond telkens met een lekkere treat en een enthousiaste stem.
Tip: geef zelf nooit een ruk aan de lijn als je hond trekt. Veel baasje hebben dit als reactie maar het werkt niet! Sterker nog… Het maakt het trekken nog erger. Hou je lijn steeds ontspannen. Trekt je hond alsnog aan de lijn? Blijf rustig stilstaan en ga pas verder als hij de spanning terug lost.
Stappenplan ‘lopen zonder trekken aan de lijn’:
- Zoek een veilig, afgesloten veld waar er zo min mogelijk afleiding is en zorg dat je voorzien bent van je hond z’n favoriete snacks (zorg dat je er voldoende bijhebt)
- Neem je hond aan de lijn, geef een startsein (zoals ‘ja’ of ‘wandelen’) en ga van start met je wandeling. Beloon je hond als hij met je meewandelt (zonder aan de lijn te trekken natuurlijk)
- Blijf in cirkels of heen en weer wandelen. Beloon je hond nog steeds als hij je blijft volgen.
- Trekt je hond aan de lijn? Stop dan onmiddellijk met wandelen. Zorg ervoor dat je hond de spanning op de lijn lost en stap dan terug verder.
- Lukt dit in de ‘afleidingsvrije-omgeving’. Ga dan stap voor stap naar omgevingen met meer afleiding wandelen
- Van zodra het lukt in de nieuwe omgeving om te wandelen zonder trekken, dan is het tijd om opnieuw over te schakelen naar meer uitdagende omgevingen.
Hoelang duurt het voor je hond aan de losse lijn loopt?
Het kan best een tijdje in beslag nemen om een hond dit af te leren. Zeker voor pups die de wereld nog moeten ontdekken, kan het wel eens een heuse opdracht zijn.
1 gouden regel: Train regelmatig, wees consistent maar houd het kort!
Trainingssessies duren best niet langer dan 5 minuten per keer (best ook 2 à 3 sessie per dag). Hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaat ziet. Neem tijdens je wandeling even tijd om dit te trainen. Voldoende geduld hierbij is een mooie deugd, want een boze of gefrustreerde baas helpt je hond tijdens zijn training niet veel verder!
Sidenote: Je hebt sneller kans op succes bij het leren van een pup dan bij een senior hond van 8 jaar. Wat niet betekent dat het onmogelijk is om een oudere hond het trekken aan een lijn ad te leren. De boodschap blijft wederom dat je veel geduld moet hebben en voldoende moet oefenen, je traint dan ook om 8 jaar ‘trekgeschiedenis’ af te leren natuurlijk!
Tuigje of riem?
Het eeuwige dilemma. Je hebt voorstanders van de riem en je hebt voorstanders van het tuigje. Maar waar zit het verschil?
Een halsband zegt het zelf: een band die enkel rond je hond z’n nek zit. Het voordeel hiervan is dat zijn lichaam niet belemmerd wordt tijdens het wandelen. Je hond heeft zo minder kans om ergens te blijven vasthangen. De nadelen aan een halsband zijn dan weer dat er veel vitale organen rondom de nek zitten. Trekt je hond hard aan de lijn, dan kan dit leiden tot letsels zoals beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, hoofdpijn en zelfs tot verschoven nekwervels. Reden te meer om je hond het trekken aan de lijn af te leren natuurlijk ;) . Het hondentuigje gaat om de borst van je hond en verdeelt zo de druk die je hond voelt als hij trekt. Het nadeel van het tuigje is dat het je hond kan belemmeren in hun beweegruimte…
Honden trekken aan beide soorten dus de ene of andere biedt geen miraculeuze oplossing om het trekken tegen te gaan. Neem dus best hetgeen waarmee je hond zich het comfortabelste voelt.
Samengevat: tips voor ontspannen wandelingen
- Maak van elk mogelijk moment gebruik om je hond te trainen
- Zorg steeds dat je voldoende treats mee hebt tijdens je wandelingen zodat je je hond kan belonen bij goed gedrag
- Zorg dat er geen afleiding is tijdens je training. M.a.w. zorg ervoor dat je hond zijn andere behoeften voldaan zijn (zoals plassen, snuffelen, spelen)
- Straf je hond nooit! Beloon goed gedrag in de plaats. Doet je hond niet wat je wilt? Negeer je hond en blijf staan. Pas van zodra hij terug rustig is of doet wat je vraagt, ga je weer verder.
- Trekt nooit zelf aan de lijn want dit zorgt voor een averechts effect!
Veel succes!