terug naar blog

Koud & donkere dagen: wat te doen met je hond tijdens de winter?

Nu de dagen kort en koud zijn, is het soms een gemakkelijkere optie om je hond binnenshuis op een leuke manier moe en voldaan te krijgen. Maar wat kan je nu met een wandeling omruilen? Met onze 4 tips krijg je je hond uitgeteld in no time.

Binnen activiteiten met je hond, waar te beginnen?

Tijdens slecht en koud weer kan je je hond toch makkelijk fysieke en mentale uitdagingen stellen. Honden met weinig beweging of weinig mentaal uitgedaagd worden, kunnen neerslachtig gedrag vertonen tot zelf sloopgedrag.

Een buitenwandeling is natuurlijk een van de belangrijke manieren om je hond zijn energie te laten kwijtspelen. Maar ter afwisseling kan je binnen je hond zeker ook wat extra uitdaging geven.

Wist je datje: Samen spelen met je hond komt je onderlinge band enorm te goede! Het verrijkt het leven van je hond.

TIP 1: Nieuwe kunstjes leren

Een training met je hond zorgt ervoor dat je hond zich helemaal kan relaxen. Binnenhuis kan je je tijd volledig toewijden aan het aanleren van nieuwe trucjes zoals zit, lig, touch, draai, pootje, …

Zorg hier zeker voor een aantal cruciale elementen zoals een stevige ondergrond zodat je hond tijdens het oefenen niet uitglijdt. Hou zeker ook wat treats bij de hand, een beloning na het goed uitvoeren van een nieuwe oefening helpt altijd. En hou je trainingen altijd leuk en simpel, oefen dus zeker niet te lang! Een paar minuten aan een stuks een aantal keer doorheen de dag is meer dan genoeg. Heeft je hond er plezier mee? Dan kan je de trainingsminuten wat opvoeren.

TIP 2: ‘Feeding enrichment’

Je hond op een originele manier voeren helpt het activeren van de instincten van je hond. Daarbovenop zorgt het er ook voor dat je hond minder snel gaat eten, wat te goede van de spijsvertering komt.

Er bestaan verschillende manieren om je hond op een creatieve manier te voederen, zoals z’n voeding in een KONG te steken, je kan de korreltjes op een handdoek leggen, die oprollen en toeknopen, de hondenvoeding over een snuffelmat strooien of een slowfeeder gebruiken. Deze manieren van voederen zetten je hond z’n brein goed aan het werk!

TIP 3: Speel spelletjes met je hond

Binnenshuis is er ook genoeg mogelijkheid om leuke spelletjes te spelen met je hond. Je kan bijvoorbeeld snoepjes doorheen het huis verstoppen, zo breng je het jachtinstinct van je hond terug naar boven. Je kan zelf een stapje verder gaan en verstop jezelf in je huis terwijl iemand anders je hond afleidt. Je hond zal het fantastisch vinden om je op te sporen met zijn neus.

Touwtje trek blijft ook een van de favoriete spelletjes van elke hond. Zorg voor een goede balans en geef voldoende weerstand om het spel interessant en leuk te houden maar stop tijdig wanneer je hond hyperactief wordt.

TIP 4: Puzzels

‘Puzzels voor honden??’, hoor ik je al denken! Er bestaat ondertussen al een hele resem aan puzzels speciaal gemaakt voor honden. Bij een hondenpuzzel moet je hond zich concentreren en zijn neus en hoofd aan het werk zetten. Denksport wordt vaak onderschat maar maakt je hond op een leuke manier moe en voldaan. Zeker niet te onderschatten dus!

& onthou: hou telkens ook een lekkere hondensnoep of chew bij de hand om hond bij goed gedrag te belonen. Hoe meer je goed gedrag tijdig beloont, hoe sneller je hond het leert!

0 reactie