terug naar blog

7 tips voor de opvoeding van je kat

Een nieuw huisdiertje zorgt voor veel leven in de brouwerij en dat is heel erg fijn! Maar om het nog fijner te maken, geef je je diertje best een goeie opvoeding. Zonder die goeie opvoeding, kan het zijn dat je huisdier wel eens ongewenst gedrag gaat vertonen. In deze blog lees je 7 belangrijke tips ivm de opvoeding van je kat en hoe je je negatief gedrag afleert.

1. Goed gedrag wordt beloond

Net zoals bij mensen kan je goed gedrag stimuleren door die te belonen. Gaat je kat of kitten bv zijn behoefte doen in zijn kattenbak ipv in de keuken op de vloer? Dan mag je die belonen. Krabt je kat aan de krabpaal ipv aan de meubelen? Beloning! Speelt je kat met z'n eigen speelgoed ipv jouw spullen? Beloning! Katten zijn verstandig genoeg om te weten dat slecht gedrag geen beloning krijgt en goed gedrag wel, hierdoor leren ze het verschil tussen goed of slecht. Dit is een van de makkelijkste manieren om je kat slecht gedrag af te leren. 

2. Zorg voor voldoende krabpalen

Krabben zit in hun natuur. Katten gaan krabben om hun nagels scherp te houden, hun territorium af te bakenen en om stoom af te blazen. En liever dat ze het krabben aan een krabpaal doen en niet je meubelen, niet waar? Voorzie dus in de kamers waar je katten zich het meeste bevinden telkens een krabpaal voor hen. Zo is je kat tevreden en jouw meubels blijven onbeschadigd. 

3. Zorg voor voldoende kattenbakken

Om je kat zindelijk te krijgen, moet je voldoende kattenbakken voorzien. Zo heeft je kat ruim de mogelijkheden om zijn behoefte achter te laten op de juiste plek. Er bestaat ook een goeie vuistregel voor kattenbakken: Voorzie evenveel kattenbakken in huis als er katten zijn, plus één extra bak! 

Tip: Plaats ze ook niet te dicht bijeen maar ga ze liever verspreiden doorheen je huis. 

4. Zorg voor voldoende slaapplekken

Katten houden van dutjes maar ook van rust rondom hen. Zorg dus voor voldoende slaapplekjes, niet enkel om in te slapen maar ook als 'toevlucht basis' als het hen ietwat te druk wordt in huis. Zo hou je het stressniveau van je kat onder controle. 

5. Voorbereiding is key!

Katten houden er niet van dingen of situaties die ze niet gewoon zijn zoals bv. kammen, veel drukte in huis door bezoek, dierenarts, nagels die geknipt worden, controle van hun tanden, noem maar op! Door deze zaken vaak te oefenen met de nodige beloningen, zorg je ervoor dat je kat eraan went. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan als je bezoek over de vloer hebt of naar de dierenarts moet. 

6. Spendeer tijd met je kat

Spendeer voldoende tijd met je kat iedere dag. Hoe meer tijd je spendeert met je kat en hoe meer je je kat betrekt in het huis, hoe minder die negatief of destructief gedrag zal vertonen. Geef je je kat echt te weinig aandacht, dan zal die heel rap je aandacht trekken door bv. krabben aan de meubelen. Spendeer dus van vooraf voldoende tijd met je kat om zo'n situaties te vermijden.

7. Voorzie je kat van de juiste voeding

Katten hebben verschillende noden aan voedingsstoffen doorheen alle fasen van hun leven. Bijvoorbeeld, kittens hebben een totaal verschillende nood aan voedingsstoffen dan bv. senior katten . Het is dus van belang om goed na te denken welke voeding er het beste bij je kat past. Heb je twijfels welke voeding je best geeft? Neem dan een kijkje in onze productfinder

Wil je Delcon uitproberen? Ontvang dan nu éénmalig 10% korting op ons volledig kattenvoeding assortiment met de code: CATS_DELCON10

 

0 reactie