terug naar blog

5 tips om je senior kat goed te verzorgen

Kittens hebben een aangepast verzorging nodig maar senior katten zeker ook. Naar mate je kat ouder wordt, verandert ook zijn gedrag. Hou er dus rekening mee dat je kat z'n conditie achteruit gaat en z'n zintuigen minder werken. Maak het hen dus zo comfortabel mogelijk. Dit kan je doen met onze 4 tips.

1. Hou je kat nauwkeurig in de gaten

Merk je verandering op in hun gedrag, dan ga je best na wat er aan de hand is. Er kunnen namelijk verschillende dingen niet goed gaan zoals bv. te weinig drinken, slechte vertering, verandering in hun vacht, meer slapen, ...

Eenmaal je kat ouder wordt, gaan z'n zintuigen ook achteruit. Je kat z'n gehoor en reuk gaan achteruit maar even zeer zijn smaak. Zorg ervoor dat de voeding van je kat is aangepast aan zijn leeftijd. 

Tip: een oudere kat gaat minder snel buiten lopen, dit omdat hij weet dat zijn weerstand niet meer die van vroeger is en dus liever een ziekte voorkomt dan geneest. Oudere katten houden er meer van om binnen te zijn en in een knus warm mandje te liggen waar ze comfortabel hun oude dag kunnen spenderen. 

Aangezien oudere katten vaker binnenblijven, neemt hun activiteit automatisch ook af. Wat op hun beurt weer leidt tot stramme spieren en gewrichten. Mede om die reden is het duidelijk dat oudere katten niet dezelfde behoefte aan voedingsstoffen hebben als kittens of volwassen katten. Door die afnemende activiteit gaat hun spijsvertering-systeem ook wat achterop hinkelen. Daarom hebben oudere katten al snel eens last van darmproblemen. Let er steeds op dat je de juist voeding voor je kat kiest zodat die de juiste voedingsstoffen binnen heeft.

Tip 2. Aangepaste voeding

Het is al duidelijk gemaakt, aangepast voeding voor je senior kat is een absolute must! Oudere katten hebben andere voedingsbehoeften dan jongere katten. Ze hebben meer nood aan licht verteerbare voeding die aangepast is aan hun noden zoals Delcon Senior
Delcon Senior is kattenvoer speciaal ontwikkeld voor senior katten. Dit voer zorgt ervoor dat oudere katten alle nodige voedingsstoffen opnemen zodat ze hun oude dag comfortabel kunnen doorbrengen. Glucosamine en chondroitine zorgen voor een optimale ondersteuning van het kraakbeen, terwijl de prebiotica tot een optimale vertering leidt. De uitgelezen brok voor uw senior-viervoeter!

Tip: Stimuleer je senior kat om voldoende te drinken. Dit doe je door op verschillende plekken doorheen je huis vers drinkwater te voorzien (waar hij gemakkelijk aan kan).

Tip 3: Zorg voor rust en comfort

Oude katten houden van rust. Te veel commotie rondom hen zorgt voor een overdosis aan prikkels en dat vinden ze allesbehalve fijn. Help hen een handje door hun lievelingsplekje makkelijk bereikbaar te maken. Houdt je kat er bv. van om op de vensterbank te liggen maar springt die er niet meer zo vlotjes op als vroeger? Plaats er een kussentje op de vensterbank en een opstapje om de toegang ertoe te vergemakkelijken. Een warm, knus plekje voor hen alleen appreciëren katten maar al te goed.

Tip 4: Controleer je kat

Controleer je kat op regelmatige basis. Kijk naar zijn nagels en vacht. Gezien ze minder rondlopen, slijten hun nagels minder rap. Knip je ze niet op tijd bij, wordt wel een pijnlijk proces voor je kat want hun nagels kunnen in de teenkussentjes gaan prikken. 

Zorg dat je voldoende aandacht spendeert aan zijn vacht door die regelmatig te kammen. Let op dat je dit voorzichtig genoeg doet want senior katten hebben een pak minder vet waardoor te hard kammen pijnlijk kan zijn. 

Ziezo, met deze vier tips maak je het leven van je senior kat een stukje aangenamer. Heb jij zelf nog tips? Laat ze ons gerust weten! 

0 reactie