terug naar blog

Een extra hond in huis, wat nu?

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Een leuze die je best bekend in de oren klinkt. Dit kan zowel voor mensen als voor honden gelden. Een nieuw speelkameraadje lijkt in eerste instantie enkel rozengeur en maneschijn, maar de kan zit erin dat de realiteit het omgekeerd is. Maar met een goede voorbereiding, ben je die negatieve realiteit al een stapje voor!

TIP: neem NOOIT een tweede hond erbij, als je al tijd te kort komt voor je eerste hond. Het lijkt misschien de ideale oplossing, dat beide honden elkaar kunnen entertainen in de uren dat ze alleen thuis zitten. Toch is niets minder waar, dit is eerder een recept voor miserie. Je nieuwste hond zal moeilijkheden ondervinden bij de opvoeding, vooral op het gebied van luisteren naar z’n baas én de twee honden zullen meer op elkaar gesteld zijn dan op hun baasje. Bezint dus voor je eraan begint!

Is je hond hier wel mee akkoord?

Een twee (of misschien zelfs derde, vierde of vijfde) hond in huis, je huidige hond kan dit héél fijn vinden of toch maar eerder niets. Niet elke hond staat te poppelen voor een nieuwe viervoeter in huis. Sommige honden hebben een sterker ‘roedelgevoel’ dan anderen en dit moet je altijd respecteren.

Risico

Plots een nieuwe pup in huis, kan wel een risico vormen. In de ogen van je huidige hond is er plots een indringer in huis waarmee hij voor de rest van z’n dagen alles moet delen. Hoewel dit niet altijd het geval is, de ene match is al beter dan de andere. Vaak wordt aangeraden om een reu en teef samen te zetten, wat niet wegneemt dat zowel 2 reuen als 2 teven het perfect met elkaar kunnen vinden. De beste manier om de ideale match te vinden is om te kijken of hun energie samen passen.

First impression

Laat de eerste ontmoeting op een neutrale plaats doorgaan, waarbij beide honden aan de leiband lopen. Maak samen een wandeling met de honden en beloon telkens goed gedrag, zo creëer je voor hen een groepsgevoel tussen beide. Ga na de wandeling met beide honden je huis in.

Eerste weken

De eerste weken zijn telkens het moeilijkste, iedereen zoekt z’n weg in de nieuwe thuissituatie en dit kan wel eens wat vuurwerk geven. Om strubbelingen te vermijden, tref je best enkele maatregelen. Zoals elk eigen speeltjes te geven of ze voor de beginperiode weg te nemen. Voel je spanning tussen beide honden, haal ze dan even uit elkaar. Geef elke hond ook z’n eigen slaapplek met mand en een eigen eetkom.

Lichaamstaal

Honden hebben nood aan structuur en al zeker als ze met meerdere samenleven. Momenten waarin ze opgejaagd worden (zoals het moment net voor ze gaan eten, of wandelen, etc.) kunnen soms het perfecte excuus zijn om beide honden tegen elkaar te laten ontvlammen. Vermijd dus altijd zo’n moment door hun lichaamstaal goed in de gaten te houden. Zie je dat er één van beide honden geagiteerd wordt? Stuur je honden terug naar hun plaats, tot de gemoederen weer bedaard zijn.

Double trouble

Neem je er een tweede hond (of misschien zelf een derde, vierde of vijfde hond) bij, hou dan rekening met de consequenties. Meerdere honden in huis betekent ook dubbel zoveel hondenhaar in huis, dubbel zoveel hondenspullen, dubbele dierenartskosten, etc. Een hond die is je leven komt, blijft er meestal ook 10 tot 15 jaar. Hou rekening met het feit of je hond in je toekomstplannen past. Een hond erbij kost tijd en geld maar brengt je nog zoveel meer terug. Een extra hond erbij zorgt onmiddellijk ook voor die extra portie hondenliefde!

0 reactie