terug naar blog

10 tips voor een gelukkige kat in huis!

Katten zijn aparte beestjes en eenmaal je ze goed leer begrijpen, kan je hun leven een pak leuker maken! Via deze 10 trucjes maak je je kat z’n dagen elke dag een tikkeltje beter!

Een schone kattenbak

Zorg ervoor dat er steeds een propere kattenbak ter beschikking is op een rustige plek in je huis. Katten tonen zich het kwetsbaarst in de kattenbak en net daarom moet je hen een veilig gevoel geven. Als je geen propere kattenbak voorziet voor je kat, kan ervoor zorgen dat je kat hun behoefte ophoudt en daardoor fysieke problemen krijgt.

Hoge plekjes

Is het je ook al opgevallen dat je kat steeds een plekje zoekt boven op de kasten of frigo? Dit komt doordat een kat graag zijn omgeving ziet vanuit een hoge plek, zo heeft je kat een duidelijk overzicht van waar het ‘gevaar’ kan komen. Voorzie een hoge krabpaal of bevestig een stukje plank aan je muren met bv. een zacht tapijtje erin. Zo kan je kat zich ontspannen op z’n eigen troon in de hoogte!

Zorg voor een binnen jungle

Katten vinden het vaak heerlijk om langsheen planten te lopen, spelen, etc. vele katten baasjes kunnen beamen dat er hier en daar wel eens een kamerplant durft sneuvelen met een kat in de buurt. Let op! Er zijn meerdere kamerplanten giftig voor katten. Lees er alles over in deze blog.

Accepteer het karakter van je kat

Niet elke kat heeft hetzelfde karakter. De ene heeft niets liever dan geknuffeld worden terwijl de andere alles behalve opgepakt wilt worden. Het is belangrijk te respecteren wanneer je kat aandacht van je wilt en wanneer niet. Ook katten hebben af en toe nood aan een beetje me- time!

Sommigen geloven erin dat je een kitten nog wat kan kneden in karakter maar meestal is dit niet het geval. De ideale manier om je kitten gewenste eigenschappen aan te leren is door al een volwassen kat in huis te hebben die die bepaalde eigenschappen reeds heeft.

Laat je kitten lang genoeg bij z’n moeder

Laat je kitten minstens 16 weken bij zijn moeder. Ook in de natuur stuurt de mama haar kitten pas vanaf 16 weken de natuur in. Bovendien gebeurt dit enkel als er te weinig voedsel aanwezig is voor de kittens, anders blijven ze nog enkele weken langer bij hun mama. Haal je de kitten toch vroeger weg, dan vergroot je de kans aanzienlijk op latere gedragsproblemen. Ze leren nl vanaf hun 8 weken wat het is om ‘kat’ te zijn. Als je op dat moment een kitten isoleert en deze zaken niet laat leren van een andere kat, bekom je als het ware een sociaal minder sterk en heel angstige kat.

Zorg voor rustige plekjes

Een kat is zelfstandig en heeft graag de vrijheid om te gaan en staan waar ze zelf wilt. Wanneer het voor hen te druk wordt in huis (door bezoek, stofzuiger, te luide tv, …), zorg er dan voor dat je kat snel weg kan vlucht naar een voor hem veilig plekje in huis. Je kat zal je dankbaar zijn!

Hou hun eten en WC gescheiden

Van nature doen katten hun behoefte niet in de buurt van hun voedsel, om hygiënische reden. Zorg ervoor dat hun eet- en drinkbakjes niet in dezelfde ruimte staat van de kattenbak.

Aangepaste voeding

Geef je kat voeding die aangepast is naar z’n noden. Binnen Delcon ontwikkelden we ranges waarin voer zit voor de volledige levenscyclus van je kat. Binnen het Heritage gamma hebben we uitgebalanceerde en complete variëteiten kattenvoer die op elk van zich rijk zijn aan kwaliteitsvolle ingrediënten, multivitamines en essentiële mineralen. Naast dit gamma bestaat er nog een tweede gamma, het Care gamma, waarbij we ons dichter toespitsten op speciale noden die katten vaak hebben. Benieuw welke voeding beste bij jouw kat past? Probeer onze productfinder uit!

Speelkameraadje

Katten zijn sociale dieren en leggen graag contact met andere katten. Haal je een kitten in huis? Overweeg om er twee uit hetzelfde nest te nemen gezien ze al gewend en gehecht zijn aan elkaar. Heb je al een kat, ga dan op zoek naar een kat die qua karakter goed bij je kat past. Speelse katten veroorzaken stress bij eerdere luie katten. Of bv. oudere katten zitten niet onmiddellijk te wachten op een speelse kitten. Haal je toch een tweede kat in huis, introduceer ze geleidelijk aan elkaar. En ten slotte, zorg ervoor dat elke kat z’n eigen spullen heeft!

Lichaamstaal lezen

Tot slot: hou de lichaamstaal van je kat in de gaten. Je kat zal zich begrepen voelen en zich gelukkiger voelen. Let goed op hoe je kat zich gedraagt en je zal beter begrijpen wat je kat wilt. Want gek genoeg, je kat toont heel veel aan via z’n lichaamstaal, lees er hier alles over!

Hoe meer begrip en vertrouwen tussen kat en baasje, hoe gelukkiger je kat zal zijn!

Wil je je kat nog gelukkiger maken?

Geef hen de lekkerste kattenvoeding van de allerbeste kwaliteit. Binnen ons Delcon kattenvoeding gamma werd er kattenvoer ontwikkeld voor de volledige levenscyclus van jouw kat. Deze uitgebalanceerde en complete variëteiten kattenvoeding zijn elk op zich rijk aan kwaliteitsvolle ingrediënten. Ze bevatten multi-vitamines en essentiële mineralen.

Wil je Delcon uitproberen? Ontvang dan nu éénmalig 10% korting op ons volledig kattenvoeding assortiment met de code: CATS_DELCON10

0 reactie