Help, mijn hond bedelt aan tafel!
Heb je een bedelende of schooiende viervoeter in huis rondlopen? Dan kan dat best vervelend zijn. Honden zijn natuurlijk door hun instinct behoorlijk gefixeerd op voedsel. Maar het typische bedelgedrag die ze vertonen, is voornamelijk aangeleerd door de baasjes zelf.
En dit begrijpen we af en toe ook wel. Als je hondje met z’n enorme puppy-ogen je aanstaart, kan je je soms moeilijk tegenhouden om hem iets lekkers toe te schuiven. Jammer genoeg werkt dit het vervelende bedelgedrag helemaal in de hand. Dit kan om verschillende redenen nefast zijn voor zowel het baasje als de hond.
Honden zijn slimme dieren en als honden bedelen is dit omdat wij het hen aangeleerd hebben en je hond doorheeft hoe ze je moeten manipuleren om te krijgen wat ze willen. Vind je het ook zielig dat jij zo goed als elke dag iets nieuws mag eten terwijl je hond elke dag hetzelfde voedsel krijgt of wil je ook graag je liefde aan je hond tonen door hem te laten mee smullen van je maaltijd? Het gebeurt wel vaker en in meerdere gezinnen maar toch is dit absoluut niet de beste manier van handelen. Laat ons je uitleggen waarom!
Sfeer en gezelligheid: 0/10
Honden maken niet dezelfde associatie met eten zoals mensen. Voor ons is eten een sociale gebeurtenis, het is iets gezelligs om samen met je familie of vrienden te delen. Het is een moment van ontspannen en genieten. In tegenstelling tot honden, voor hen is eten een overlevingsmiddel. Van zodra ze eten ruiken, gaan ze moeite doen om dit eten te bemachtigen. In een levensbedreigende situatie kan het zijn dat bedelen pure noodzaak is maar in de moderne thuissituaties is dit absoluut voor niets nodig, onze honden krijgen voldoende voeding binnen en hoeven daarom dus niet te bedelen.
Honden linken bedelen (of mee eten van tafel) dus niet aan liefde van hun baasjes. Je toont hen eerder liefde door hen duidelijkheid te verschaffen, de correcte voeding te geven, met hen te spelen, … Maar belonen via eten van tafel te geven hoor hier niet in het rijtje.
Tijd om het hen af te leren dus! Dit doe je aan de hand van de volgende tips:
#1: Consequent zijn is prioriteit
Ook al is het niet gemakkelijk, bij het afleren van bedelen moet je heel consequent zijn. Gedaan met je hond eten te geven als hij bedelt, zelfs niet een heel klein stukje of bij een speciale gelegenheid. Als je hem wilt belonen met iets lekkers, pak dan een treat of een chew en geef deze aan je hond op een door jou gekozen moment.
#2: Hou je tafelmanieren en je hond gescheiden
Probeer het ‘eet-moment’ en je hond gescheiden te houden. Het gebeurt vaak dat de hond onder tafel ligt terwijl het gezin aan het eten is maar dit doe je beter niet. Een hond die bedelt kan voor onrustigheid aan tafel zorgen aangezien ze vaak moeite doen om ook een stukje mee te pikken van het eten. Het moet de hond dus duidelijk gemaakt worden dat hij geen onderdeel is van het eet-moment. Stuur je hond, eventueel met iets lekkers zoals een chew, naar zijn mand. Hiermee wordt er duidelijk voor hem gesteld dat wanneer de baasjes eten, hij ze met rust moet laten.
Tip: Heb je een nieuwe pup? Leer ze dit dan zeker aan van in het begin. Etenstijd voor de baasjes? Hondje in zijn mand!
#3: Negeer slecht gedrag
Is je hond al enige tijd gewend om te bedelen? Dan maakt het je het een pak moeilijker om dit af te leren. Het is mogelijk dat ze enorm om aandacht vragen, piepen, blaffen om je aandacht te trekken voor toch dat ene brokje uit je bord te krijgen. Straf hem hiervoor niet, wordt niet boos of verhef je stem niet maar negeer hem voor een tijdje. Want door hem op welke manier dan ook aandacht te geven tijdens het bedelen, beloon je hem. Negeer hem dus telkens hij bedel gedrag toont of stuur hem naar zijn mand en zeg dan ‘braaf’ of ‘flink’. In het begin zal je dit ontelbare keren moeten herhalen, maar geduld is een mooie deugd. Na verloop van tijd zal je hond verstaan dat bedelen niets meer oplevert en hiermee stoppen.
Het lijkt alsof bedelen enorm moeilijk af te leren is maar in de praktijk valt dit echt goed mee. Het voornaamste is om consequent te blijven, met geduld zal je heel ver komen. Je zal er jezelf en je hond een groot plezier mee doen. Je hond gezond en blij en je kan terug in rust genieten van je maaltijd. Hou vol en succes!