terug naar blog

Hoe laat je je hond en kat met elkaar kennismaken?

De mythe dat hond & kat elkaar natuurlijke vijanden zijn en dat hun typerende lichaamstaal voor elkaar onverstaanbaar is, is in tussen wel al achterhaalt. Goed gesocialiseerde honden en katten kunnen perfect met elkaar in harmonie leven. Beter zelf, sommige worden zelfs onafscheidelijke vrienden! Toch help je hen beter een handje om een zo vlot mogelijke kennismaking te laten plaatsvinden.

Wil je ook een nieuwe viervoeter in huis halen bij je hond of kat? Lees dan onze tips voor een verantwoorde introductie tussen je 2 nieuwe vrienden.

  1. Voorbereiding

Heb je al een hond thuis? Doe dan eerst een grote wandeling en laat hem volop achter zijn speelgoed hollen, zo raakt hij het grootste deel van zijn energie kwijt en is z’n jachtinstinct op een lager pitje komen te staan.

Heb je al een kat? Zorg ervoor dat die ontspannen is en in een vertrouwde ruimte zit. Geef ze geen onnodige prikkels op voorhand. Je introduceert je nieuw huisdier best thuis want nieuwe omgevingen kunnen je kat al eens een flinke portie stress bezorgen. Het is van uiterst belang dat zowel hond als kat zich volledig op zijn gemak voelen!

Let op: Laat de hond niet onmiddellijk bij de kattenbak, dit is nl. privéterrein voor je kat en die zou wel eens nors uit de hoek kunnen komen als de hond te dichtbij bij hun ‘paleisje’ komen.

  1. Snuffel feest

Er komen heel wat nieuwe geuren bij voor je viervoeters! Voor je ze aan elkaar introduceert, laat ze eerst even aan jou snuffelen. Via jou kunnen ze elkaar geur opsnuffelen en is dit soort van hun eerste kennismaking.

Tijd voor de dieren in huis te brengen! Maar plaats ze eerst apart in elk een andere ruimte waar ze elkaar nog niet kunnen zien maar wel de ruimte kunnen verkennen. Is dit een succes? Wissel ze van ruimte. Zo kunnen ze opnieuw elkaar geur opsnuffelen.

Tip: vergeet je dieren niet te belonen met lekkers. Zo associëren ze de nieuwe geur met iets positief!

  1. De kennismaking

Het moment is aangebroken, tijd voor de introductie! Zet je kat in een vertrouwde mand of reistas op een hogere plek. Hou je hond aan de leiband en zet ze op een afstandje van elkaar. Zo kunnen ze elkaar al eens goed bekijken en terug kalmeren als ze iets te overenthousiast worden. Gaat dit goed? Geef ze dan opnieuw een beloning!

Tijd voor de volgende stap. Laat de leiband van je hond iets losser en geef je kat de mogelijkheid om te gaan waar ze wilt. Zorg dat er steeds een vluchtweg is voor je kat naar een hogere plek waar ze de omgeving kan overzien. Forceer je dieren in alle geval niet om elkaar te begroeten. Ze bepalen zelf hun tempo. Hou een vriendelijke en lieve toon in je stem als je tegen hen praat, op die manier is het een extra stimulans om zich ook vriendelijk op te stellen tov elkaar.

  1. Lichaamstaal says it all

De lichaamstaal van een dier spreekt boekdelen. Legt je kat zijn oren plat achteruit en slaat ze haar staart heen en weer? Dan geeft je kat aan geïrriteerd te zijn. Houdt je hond zich daarentegen stil en fixeert hij zijn blik halsstarrig op de kat? Dan staat hij klaar voor de ‘jacht’. Likt hij eerder vaak zijn lippen en geeuwt? Dan is hij gestrest en voelt hij zich ongemakkelijk.

Toont je dier tekenen van irritatie of ongemak? Laat hen focussen op iets anders zoals een snoepje of breng ze naar een andere ruimte en probeer de introductie op een later moment nog eens opnieuw.

Tip: Let er telkens op dat je eigen lichaamstaal ook ontspannen is. Dieren pikken onmiddellijk het lichtste gevoel van stress op en nemen dit vaak heel snel over.

  1. Patience is key

De introductie van je kat en hond is niet op één dag gefikst. Begin de introductie met een paar minuten elke dag en doe dit elke dag opnieuw telkens wat langer. Verloopt alles rustig en kalm? Dan is het tijd om beide dieren los te laten en zelf kennis te laten maken. Er bestaan verschillende scenario’s. De ene worden onmiddellijk de beste vrienden, bij andere duurt het weken of soms zelf maanden en bij sommigen slaat de vonk nooit over. Gun ze tijd en laat ze enkel onder toezicht bij elkaar. Lukt het na enkele weken nog steeds niet om op een rustige manier contact met elkaar te zoeken dan kan je hulp zoeken bij een gedragstherapeut voor dieren.

Nog even alles op een rijtje

  • Plaats ze niet onmiddellijk tezamen maar laat ze eerst wennen aan elkaar geur
  • Beloon rustig en goed gedrag
  • Let op hun en je eigen lichaamstaal
  • Voorkom stressfactoren
  • Dwing je dieren tot niets

Veel succes!

0 reactie