terug naar blog

10 dingen die je hond beter niet eet

De meeste honden houden van eten, en eten dan ook alles op wat hun pad kruist. Hoewel ze hun uiterste best doen om al eens iets uit je bord te vissen, toch hou je ze beter tegen! Niet alles wat voor ons goed is, is automatisch ook goed voor je viervoeter… Daarom lijsten we je graag 10 dingen op die je zeker niet aan je hond mag geven!

1. Chocolade

Van deze was je waarschijnlijk al op de hoogte. Chocolade is voor ons een echte ‘treat’, voor je hond is het dat zeker en vast niet. Hoewel het hen wel zou smaken, leidt het niet altijd tot een gelukzalig gevoel bij je hond. Bij het eten van chocolade kunnen ze gaan braken, spiertrillingen krijgen, hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en bij ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot overlijden. Afgeraden dus!

2. Druiven & rozijnen

Zowel voor honden als katten is het geen goed idee om hen druiven of rozijnen voor te schotelen. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen deze nierfalen veroorzaken.

3. Zuivelproducten

Wist je dat de meeste honden lactose-intolerant zijn? Je kan dit snel merken, na het eten van zuivelproducten kunnen ze dunne ontlasting hebben of zelfs diarree.

4. Ajuin

Ui in grote hoeveelheden doet ook niet veel goeds voor je hond zijn lichaam. Ze zorgen voor een grote afbraak van de rode bloedcellen, met bloedarmoede als gevolg.

PS. Look, prei en bieslook hebben net hetzelfde effect!

5. Avocado

Avocado is alom aanwezig de laatste jaren, enorm geliefd onder de mensen maar opnieuw geen spek voor je honds bek! De stof ‘persine’, die ruim vertegenwoordigd is in een avocado, is giftig voor niet enkel je hond maar voor zo goed als alle dieren. Het veroorzaakt onderhuidse waterophopingen en hartfalen met kans tot overlijden. Deel je avocado dus maar beter niet!

6. Noten

Het hoge vetpercentage van noten kunnen maagproblemen veroorzaken bij je hond. Sommige noten zijn bovendien ook een absolute no-go – uiterst giftig –  voor je hond zoals pecan noten, macadamian noten, amandelen en walnoten!

7. Rauwe aardappelen

Net als avocado’s bevatten rauwe aardappelen een bepaalde stof die honden niet verdragen nl. solanine. Het eten van solanine kan leiden tot een maagdarmontsteking, apathie en kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot coma.

8. Rauwe vis

Hou je sushi maar best voor jezelf! Rauwe vis kan je hond neurologische klachten bezorgen!

9. Botjes van kip of kalkoen

Knagen op een botje, dat moet toch een van de favoriete bezigheden van zowaar elke hond zijn! Toch denk je beter twee keer na voor het geven van zo’n botje. Botjes van gevogelte zijn eigenlijk totaal geen goed idee. Ze zijn te klein waardoor ze zich kunnen verslikken, en ze kunnen versplinteren of scherpe kantjes hebben die voor schade aan de maag en darmwand kan zorgen.

10. Spruitjes

Je kinderen zijn er geen fan van maar je hond even min! Vanwege de schadelijke stof ‘isothiocynate’ kunnen ze maagklachten ontwikkelen die ook wel eens voor wat meer ‘gas problemen’ kan zorgen. Laat die spruitjes dus maar links liggen. Je kinderen, je hond én je neus zullen je dankbaar zijn!

Deze lijst kan zomaar blijven doorgaan. Zoals je ziet, is je hond niet gemaakt om mee te eten met zijn baasjes.

Hou het voor hen eerder op hun lekkere brokjes én beloon hen af en toe met een heerlijke treat of chew!

Hondenvoer Delcon

 

1 reactie

  • Danckaerts Hilde

    Zeer nuttig