terug naar blog

Hoe lees je je kat haar lichaamstaal

Je kat miauwt wel eens maar dat is niet hun enige manier van communiceren. Ze spreken boekdelen met hun lichaam, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding. Aan de hand van onze tips leer je hun lichaamstaal beter herkennen!

Lichaamstaal

Een gelukkige kat herken je aan de naar voor gerichte oren, staart dat rechtop staat met een eventuele krul aan de bovenkant. Holt je kat spontaan zijn rug, dan zijn ze extra relaxt.

Legend says.. dat je via een knipoog je kat gerust kan stellen.  Zet je voor je kat en knijp een aantal keer achter elkaar rustig je ogen dicht en je kat zal zich ontspannen. Knipogen voor een kat wilt eigenlijk zeggen dat de kust veilig is en dat ze zich mogen ontspannen. Test het even uit bij je eigen kat om te zien of de legende klopt!

Zijn je kat haar oren gespitst en naar buiten gedraaid? Dan is de kans groot dat ze zich niet op haar gemak voelt. Liggen de oren eerder plat tegen hun hoofd en zwiept ze de staart stevig van links naar rechts, dan is ze boos of angstig en staat ze klaar om zichzelf te verdedigen.

Kopjes geven

Begroet je kat je door langs je benen te strijken of je kopjes te geven? Dan markeren ze je eerder ipv je te begroeten. Op die manier laat je kat zijn geur op je achter, waardoor je kat zich vertrouwd maakt met jou. Wil je kat je ‘echt’ begroeten? Dan doen ze dit het liefst door ‘neusjes’ te geven.

Een kat die graag contact met je wil maken, zal zijn postuur opstellen met z’n staart. Ook zal je kat zachte miauwtjes maken, om je aandacht te trekken.

Wist je dat een kat miauwt voor mensen? Katten onderling miauwen een pak minder vaak.

Emoties

Is je kat bang? Dan liggen z’n oren plat achter in de nek. Je kat maakt zich klein en houdt zich laag bij de grond met de staart dicht tegen het lichaam. De snorharen liggen ook helemaal plat naar achteren.

Is je kat geïrriteerd? Dan gaat je kat met zijn staart over de grond zwaaien. In begin, is het zwaaien rustig omdat je kat op dit moment nog besluiteloos is. Gaat het zwaaien verder, dan raakt je kat steeds verder geïrriteerd. Hoe meer ‘staartgezwaai’, hoe meer onrust in je kat. Blijf best uit deze kat z’n buurt op dat moment.

Is je kat boos? Dan draaien je kat z’n oren naar buiten, met de nog steeds zwaaiende staart. Maakt hij zijn rug groot en bol en zet hij z’n staart recht omhoog? Dan is het tijd om je uit de voeten te maken want je kat is momenteel echt heel boos.

Heeft je kat pijn? Dan zal je dit niet onmiddellijk te zien krijgen van je kat. Het is dus heel belangrijk dat je de subtiele pijnsignalen van je kat leert herkennen. Een kat die pijn voelt, zal zich terugtrekken naar andere dan zijn gewoonlijke plekjes. Vaak met z’n hoofd tussen zijn schouders en een in elkaar gedoken postuur. Merk je zo’n gedrag op, raadpleeg in dit geval zeker je dierenarts.

Een gelukkige kat

Een gelukkige kat herken je snel aan zijn natuurlijk gedrag. Let goed op dit gedrag, want zo kan je gemakkelijker vaststellen wanneer je kat zich niet goed voelt én kan je snel de juiste omstandigheden creëren zodat je kat zich op z’n best voelt!

Wil je je kat nog gelukkiger maken? Geef hen de lekkerste kattenvoeding van de allerbeste kwaliteit. Binnen ons Delcon kattenvoeding gamma werd er kattenvoer ontwikkeld voor de volledige levenscyclus van jouw kat. Deze uitgebalanceerde en complete variëteiten kattenvoeding zijn elk op zich rijk aan kwaliteitsvolle ingrediënten. Ze bevatten multi-vitamines en essentiële mineralen.

Wil je Delcon uitproberen? Ontvang dan nu éénmalig 10% korting op ons volledig kattenvoeding assortiment met de code: CAT_DELCON10

0 reactie