Opgelet met kamerplanten!
Vandaag is het ‘Fascination of Plants day’. Daarom leg ik graag nog even de nadruk op het risico dat je neemt wanneer je bepaalde kamerplanten in huis haalt.
Een huis vol planten, geeft je als het ware een ‘indoor jungle’ gevoel en dat kan héél gezellig zijn. Voeg er nog een trouwe viervoeter aan toe én het plaatje kan helemaal niet meer stuk. Maar toch is het niet zonder gevaar. Heb je een overenthousiast huisdier die maar al te graag overal even rond snuistert? Dan is je kamerplant waarschijnlijk ook geen onbewandeld terrein voor hen.
Er zijn meerdere kamerplanten die giftig zijn voor je hond of kat. Een dier weet jammer genoeg intuïtief niet welke plant giftig is en welke niet. Na het opeten van een stukje blad, wortel of zaden kan het zijn dat er bij je huisdier neurotoxische verschijnselen bovenkomen die mogelijks schade kunnen achterlaten. Het is jouw taak om je huisdier uit de buurt te houden van zo’n giftige kamerplant.
Wat zijn de gevolgen van zo’n giftige plant?
Heeft je huisdier toch aan een giftige plant geknabbeld, dan wil dat niet meteen zeggen dat je dier gaat sterven (maar er zijn gevallen waar dat wél kan gebeuren, hou hier rekening mee). Heeft je huisdier één van de volgende symptomen, twijfel dat niet om je dierenarts in te schakelen:
- Last van z’n darmen
- Neiging om te braken
- Overmatige speekselproductie
- Verminderde bewustzijn
- Gedragsveranderingen
- Kwijlen
- Diarree
- Zwelling in mond en keel
- Huidirritatie
- Nierfalen
Indien je de dierenarts opbelt, geef ook de naam van de planten die je in huis hebt staan mee. Op die manier kan de dierenarts adequaat reageren.
Welke kamerplanten zijn giftig?
Velen onder ons hebben geen flauw idee welke kamerplanten giftig zijn en welke niet. Ga dit dus zeker vooraf even na!
We willen jullie alvast een handje helpen. Hier een lijst van 10 populaire kamerplanten die je beter niet in huis haalt als je een hond of kat hebt:
- Woestijnroos of Adenium obesum
- Chinese Evergreen of Aglaonema
- Aloë vera
- Wonderstruik of Codiaeum variëgatum
- Parapluplant of Cyperus Alternifolius
- Drakenklimop of Epipremnum Aureum
- Lelies
- Paradijsvogelplant of Strelitzia Reginae
- Kamerpalm of Zamioculcas Zamiifolia
- Olifantenoor of Alocasia
Hoe hou ik mijn huisdier weg van kamerplanten?
Misschien ben jij wel een baasje die van geluk mag spreken omdat hun dier zelfs niet verpinkt bij het zien van een kamerplant. Wrijf alvast maar in beide handen want jij hoeft je een pak minder zorgen te maken over dit onderwerp. Heb je toch een uiterst nieuwsgierige spring-in’t-veld in huis? Dan is het een ander verhaal. Je wilt het allerliefst natuurlijk dat zowel je huisdier als je kamerplant ‘rond en gezond’ blijven, probeer daarom via deze tips je huisdier ver uit de buurt van je plant te houden:
- Heel simpel: zet de kamerplant buiten bereik van je huisdier. Denk maar aan een hoger tafeltje, plankje aan de muur, boven op een kast.
- Een aparte planten kamer waarin je huisdieren niet welkom zijn
- Schrik je huisdier af met geurtjes waar ze niet van houden. Meng citroenolie met water in een spray en spray dit over de potgrond en bladeren van de klant. Herhaal dit op regelmatige basis en na een gegeven tijd zal je huisdier zijn interesse verliezen in de plant
- Zorg ervoor dat er altijd afleiding aanwezig is in de kamer met de kamerplant. Dit door bv. een bot voor je hond of kattengras voor kat klaar te zetten. Zo maak je komaf met verveling en zullen ze minder snel geïnteresseerd zijn in de plant.
Tip: over het algemeen zijn jonge kittens meer geïnteresseerd in plant dan volwassen katten. Dit omdat de kittens nog niet naar buiten mogen en daarom afleiding zoeken elders. Zet je kamerplant het eerste jaar beter op een plek waar je kitten niet mag komen.