terug naar blog

Ras in de kijker: De Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog: vriendelijk, moedig en houdt van aandacht. Dit struis gebouwde, kortpotige en goed gespierde krachtpatser heeft misschien wel een gerimpeld en ‘zuurpruim’ gezicht, toch staan ze symbool voor moed en vasthoudendheid. Deze trouwe viervoeter past zich enorm goed aan binnen een gezin, is goed met kinderen en geschikt voor gezinnen met een kleinere tuin of zelfs een appartement.

KENMERKEN:

  • Herkomst: Verenigd Koninkrijk
  • Levensverwachting: 8 tot 10 jaar
  • Karakter: Volgzaam, vriendelijk, eigenzinnig en sociaal
  • Gewicht: Teef: 18–23 kg, reu: 23–27 kg
  • Hoogte: Teef: 31-40 cm, reu: 31-40 cm
  • Kleuren: Wit, Lichtbruin, Piebald, Fawn & White, Brindle en Wit, Red Brindle, Rood, Rood-wit

De Bulldog samengevat

De Bulldog kan je bijna niet vergelijken met een ander ras. Het uiterlijk met hun losse huid, rimpeltjes over hun gezicht, hun ingedrukte neus, kleine oortjes en hangende kaken zorgt ervoor dat ze er heel goed van tussenuit springen. Naast hun expressieve uiterlijk hebben de Bulldogs nog enkele leuke weetjes! Benieuwd?

Keikoppen

De Engelse Bulldogs zijn enorm vriendelijk en zachtaardige hondjes. Ze stellen zich vrolijk op, zijn graag bij hun familie en tegen een knuffel zeggen ze niet vaak neen. Af en toe een spelletje kan hen wel bekoren maar laat ze iets laten doen waar ze geen zin in hebben? Dat is een ander paar mouwen. Dankzij hun eigenwijze en koppige karakter doen ze niet snel iets waar ze ‘geen goesting’ in hebben.

Vechten met stieren

De naam zegt het zelf maar de Bulldogs werden vroeger gebruikt om met stieren te vechten. Het bijten van stieren was een bloederige sporten die vaak voorkwam in het Verenigd Koninkrijk rond 1200. De bedoeling was dat de Bulldog zich zo laag mogelijk moest houden zodat hij de stier in de neus kon bijten. Gelukkig werd deze bloederig sport in 1835 volledig verboden.

Overbodige Bulldog

Na het verbod op ‘stieren bijten’, werd de Bulldog als het ware ‘overbodig’ aangezien ze volledig gefokt werden voor de sport. Hun dagen leken wel geteld, gelukkig waren er liefhebbers die nog genoeg potentieel zagen in het ras. Ze werden opnieuw gefokt maar dit keer om zachtaardiger te worden. Sindsdien werd de hond gebruikt als trouwe viervoeter in huis.

Laat ze niet alleen met water

Hun bouw, groot hoofd en korte pootjes maakt het voor een Bulldog heel moeilijk of zelfs onmogelijk om zich te redden in het water. Hoewel sommigen graag zwemmen, hou je toch best een oogje in het zeil!

Mascotte

De Bulldog werd wel vaker als mascotte gebruikt, net zoals bij de Soldaten van de Verenigde Staten. Zij werden vaak ‘dog faces’ of ‘dog face soldaten’ genoemd. Maar in de 3e infanteriedivisie namen ze de bijnamen op een hele andere manier op. De Bulldog werd officieel goedgekeurd als mascotte. In 1965 werd zelfs aan Walt Disney de opdracht gegeven om hun mascotte uit te tekenen, zo ontstond Rocky de Marne Bulldog.

Gezondheidskwaaltjes

Doordat de Bulldog op een speciale manier gefokt is, komen er vaak gezondheidskwaaltjes voor. Daarom zijn er intussen veel varianten van de Engelse Bulldog, zoals de Olde English Bulldog. Dit is een gezondere en actievere variant van de originele Bulldog. Hij staat hoger en recht op zijn poten en heeft een minder korte neus waardoor hij gemakkelijker kan ademen.

Olde English Bulldog

 

Op zoek naar de ideale hondenvoeding voor je Bulldog? Die kan je hier terugvinden!

0 reactie