Ras in de kijker: De Labrador Retriever
De labrador Retriever is een van de populairste rassen in België en misschien zelfs ter wereld en dat is niet zonder reden. Het is een ras dat houdt van alles en iedereen. Ze zijn extreem vriendelijk naar mensen en andere dieren toe én passen dus perfect binnen een gezin als huisdier. Benieuwd naar enkele interessante weetjes over de Labrador Retriever?
KENMERKEN:
• Herkomst: Newfoundland
• Levensverwachting: 10 tot 12 jaar
• Karakter: Evenwichtig, intelligent, zachtaardig, sociaal, loyaal
• Gewicht: Teef: 25–32 kg, reu: 29–36 kg
• Hoogte: Teef: 55–60 cm, reu: 57–62 cm
• Kleuren: Zwart, chocoladebruin en blond
De kleurige Labrador
De officiële kleuren zijn blond, bruin en zwart. Vroeger werden hoofdzakelijk zwarte Labradors gekweekt. Pas in de jaren 70 begon blond toe te nemen in populariteit. De bruine kleur werd eerst gezien als een fout in het ras, pas later werd het ook als één van de officiële kleuren van het ras beschouwd. De bruine Labrador is intussen zo populaire dat er aan een veel te hoog tempo mee wordt gefokt om aan de vraag te voldoen. Met als resultaat dat hondjes met dit kleur soms meer gebreken hebben. De bruine Labrador wordt bv. gemiddeld minder oud dan de blonde of de zwarte.
De ‘speciallekes’
Naast de officiële kleuren heb je eigenlijk ook nog enkele ‘speciallekes’ die niet officieel geregistreerd zijn. Je hebt bv. ook de zilveren, rode, houtskool en champagne Labrador waarvan de zilveren Labrador de meest omstreden is. Deze kleur komt door een dilute-gen van de bruine labrador. Zo’n dilute-gen zorgt ervoor dat de dieren een lichtere vacht krijgen. Dankzij dit gen krijgen de Labradors deze speciale kleur.
Retriever
De naam zegt het zelf. Labradors houden er enorm van om dingen te dragen en deze bij jou te brengen. Gelukkig zijn ze enorm zachtaardig, je kan zelfs een ei in hun mond leggen zonder dat deze stuk zouden maken. Maar steek je pantoffels zeker goed weg, want binnen de kortste keren is je Labrador ermee vandoor!
Jachthond
Initieel werd de Labrador gefokt om te jagen op wild in het water. Het was hun taak om het geschoten wild uit het water te apporteren. Gelukkig zijn ze gek op water!
Otterstraat
Wist je dat de staart van een Labrador vaak wordt omschreven als de ‘otterstaart’. Waarom, denk je? Wel, dit komt omdat de staart veel gelijkenissen heeft met die van een otter: breed bij aanzet dat loopt naar een smalle punt. Ook is die kortharig en gebruikt de Labrador hem tijdens het zwemmen om beter te kunnen sturen. Net zoals een otter
Op zoek naar de ideale hondenvoeding voor jouw Labrador? Die kan je hier terugvinden!