terug naar blog

Ras kat in de kijker: De Maine Coon

De Maine Coone ziet er heel imposant uit en is daarom ook een heel populair ras. Dit stoere uitziende half langharige kat komt in verschillende kleuren voor. Ze staan erom bekend dat ze vriendelijk, speels en heel gehecht aan hun baasjes zijn. Ze genieten ook maar al te graag van het buitenleven, ongeacht de weersomstandigheden.

Benieuwd naar 5 weetjes over dit ras?

KENMERKEN:

• Herkomst: Verenigde staten
• Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
• Karakter: Liefdevol, intelligent, aanhankelijk, tolerant, rustig
• Gewicht: vrouwelijk: 3–6 kg, mannelijk: 6–8 kg

De legende van de Maine Coon

Er wordt gezegd dat dit ras oorspronkelijk gevonden werd in de Noord-Amerikaanse staat Maine. Vandaar het eerste deel van hun naam maar wist je dat het tweede deel verwijst naar raccoon (het engelse woord voor wasbeer)? De legende zegt dat de Maine Coon ontstaan is door een kruising tussen een wasbeer en een lynx en de dikke, lange staart van de Maine Coon doet iedereen ook denken aan de staart van een wasbeer. Heel wat elementen die je misschien doen twijfelen maar laat ons duidelijk zijn: de legende is helemaal verzonnen.

Een meer realistisch verhaal is dat de Maine Coon waarschijnlijk is ontstaan doordat zeelieden langharige katten meenamen op hun tochten naar Maine en op die manier plantten deze katten zich voort met de katten die daar al leefden.

Imposante katten

De Maine Coon maakt ook deel uit van het selecte groep van grootste kattenrassen die mensen als huisdier hebben. Het gemiddelde gewicht van een Maine Coon kater kan tot wel 9kg gaan. Van een kattin gaat dit tot 6kg.

Wist je dat dit ras ook een record op hun naam hebben staan? De langste kat ter wereld is een Maine Coon, zijn naam is Omar en hij telt wel 1,20 meter lang.

Houden enorm van water

Dit intelligente ras heeft grote interesse in hun omgeving en gaan met nieuwe zaken heel nieuwsgierig om. De meeste Maine Coons vinden stromend water ook enorm fijn. Met een drinkfontein maak je hen dus enorm gelukkig. Hun vacht is waterbestendig en ze zijn enorm goede zwemmers.

Stemgeluid

Verbazingwekkend maar de Maine Coon heeft een enorm zacht stemgeluid terwijl je een heel ander geluid zou verwachten van zo’n imposante kat. Ze piepen en trillen eerder dan miauwen. Het lijkt op een mix van miauwen en spinnen.

De honden in de kattenwereld

Ze zijn zo sociaal en houden van de mensen om zich heen. Ze staan erom bekend dat ze vriendelijk, trouw en speels zijn. Daarnaast kunnen ze ook nog eens fantastisch om met kinderen en andere dieren in het huishouden. Je kan ze zelf trucjes aanleren, net als honden dus!

Op zoek naar het ideale kattenvoer voor jouw Maine Coon? Die kan je hier terugvinden! 

0 reactie