Welcome to Delcon|
  • nl
    • nl
    • fr
    • en
Sluit
Vul je Winkelwagen
terug naar blog

Waarom veegt mijn hond zijn pootjes?

Je ook al afgevraagd waarom honden hun pootjes vegen?

Voetjes vegen na hun behoefte, het komt voor bij alle honden. Je hebt je hoogstwaarschijnlijk al afgevraagd wat het nut ervan is? 

Dit gedrag kan voorkomen bij alle honden, maar daarom doen ze het niet persé allemaal. Het ziet er ludiek uit aangezien het wel lijkt of dat ze hun ‘handen wassen’ nadat ze hun behoefte hebben gedaan maar toch heeft het niet zo’n voor de hand liggende uitleg.

Het vegen over de grond is eigenlijk bedoeld om hun geur te verspreiden. Door dat ze over hun plasje vegen, verspreiden ze de geur over een grotere oppervlakte. Ook gebruiken ze de geur van hun pootjes om de markering aan te zetten. Onder hun voetzolen zitten er namelijk klieren die ervoor zorgen dat de hondjes een persoonlijke geur ontwikkelen. Door het vegen van de pootjes verspreiden ze niet enkel de geur van hun plasje maar ook hun persoonlijke geur.

TIP: was de pootjes van je hond niet met shampoo. Ze vinden het leuker als ze hun eigen geurtje kunnen behouden.

Waarom hun geur verspreiden?

Maar waarom is het nodig om hun geur te verspreiden? Wel, communicatie van honden verloopt grotendeels via hun neus. Door hun geur te verspreiden, laten ze aan andere viervoeters weten van ‘hé, ik ben hier gepasseerd’. Dit markeer gedrag komt voor bij alle soorten honden, van de grootste tot de kleinste rassen. Het verspreiden van hun geur staat niet persé gelijk aan territorium afbakenen, het is eerder een manier van communiceren met hun soortgenoten.

Manier van communicatie

Als er verandering zijn in de omgeving van een hond kan die plotseling markeergedrag vertonen. Of als jullie een andere hond tegenkomen tijdens de wandeling, kan jouw hond ook beginnen markeren om zich stoer te tonen t.o.v. de andere hond. Dit gedrag is helemaal goedbedoeld en is zeker geen gedrag dat je moet afleren. Het ‘vegen van hun pootjes’ hoort helemaal bij het hond-zijn.

Blijf wel op hun lichaamstaal letten. Is je hond plots boos of gespannen, dan kan het vegen van hun pootjes gepaard gaan met een soort agressie. Let dus zeker op hun stress-signalen zoals staren of fixeren of hun staart die recht omhooggaat. Leidt je hond dus zeker af op zo’n moment en zorg ervoor dat hij zijn aandacht op iets leuks fixeert.

Het gedrag is dus zeker niets om je zorgen om te maken. Hou wel verandering in het gedrag van je hond in het oog. Veegt hij zo goed als altijd zijn pootjes en stop hier plots mee? Dan kan dit duiden op pijn. Denk je dat je iets opmerkt, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

 

0 reactie