terug naar blog

Eerste hulp bij moeilijke eters

Over routines, soorten voeding en toppings voor honden en katten

Heel vervelend, een moeilijke eter in huis. Maar ook reden voor bezorgdheid: waarom trekken die lieve viervoeters hun neus op voor dat heerlijke eten dat je hen voorschotelt? Krijgen ze wel voldoende voedingsstoffen binnen? Maar vooral: hoe maken we de maaltijd opnieuw plezant voor hen?

Redenen waarom je huisdier een moeilijke eter is

Het ene huisdier heeft fameuze divastreken en draait het hoofd van zodra je met een voederschaaltje komt aandraven. Andere kijken je gelaten aan en nemen met lange tanden enkele hapjes. Nog andere – type labrador bijvoorbeeld – gaan door het leven onder het motto “wat ik zie, eet ik op”.

Vraag jezelf af of je hond of kat altijd al streken had als het op eten aankwam. Heeft die het merendeel van z’n leven met smaak gegeten en laat hij pas recent z’n eten links liggen, is er misschien meer aan de hand. Van zodra je je zorgen maakt, ga je best te rade bij je dierenarts.

Daarnaast hangt ook veel af van het ras en de persoonlijkheid van je huisdier. Bij honden zijn kleine honden minder vaak getriggerd door voedsel dan grotere rassen zoals retrievers. Maak je dus geen zorgen als je hond meer geprikkeld wordt door aandacht of spelletjes dan door snacks of voeding.

Misschien hangt er voor je hond of kat wel een nare ervaring vast aan eten. Of er nu bij jou iets is gebeurd of bij een vorige eigenaar, je huisdier kan een bepaalde link leggen tussen een type voeding en hoe hij zich toen voelde. Kijk dan of je een andere reactie ziet bij een ander type voeding of een andere manier van eten zoals het rondstrooien op de vloer i.p.v. in een kommetje.

Als laatste is het belangrijk dat je weet dat honden en katten het niet zo erg vinden om elke dag hetzelfde te eten. Omdat we zelf snel verveeld geraken als we elke dag hetzelfde eten, gaan we ervanuit dat ook onze huisdieren van verschillende smaakjes houden. In vele gevallen creëer je zo zelf een moeilijke eter: veel variatie in smaak en structuur kan heel overweldigend zijn voor je hond of kat.

Zo help je je hond of kat

1.     Een vaste routine

Ook al denk je dat je huisdier wel zal eten als hij hongerig genoeg is, is het geen goed idee om te stoppen met het vullen van z’n eetbakje. Zowel honden als katten hebben regelmatig voedsel nodig. Probeer liever of een vaste routine je huisdier vooruit helpt.

Voor zowel honden als katten helpt het vaak om ’s morgens voedsel aan te bieden, het 15 à 30 minuten te laten staan en dan opnieuw weg te nemen tot de volgende maaltijd. Dan herhaal je dit: je laat het eten 15 à 30 minuten staan, en neemt wat je kat niet heeft opgegeten weg. Doe dit 4 tot 5 keer per dag. Wanneer je ziet dat je hond of kat meer begint te eten per maaltijd, verlaag dan de frequentie. 

2.     Texturen en smaken

Misschien heeft je hond of kat wel een specifieke voorkeur voor een bepaalde textuur of smaak. Dan zoek je uit wat de favoriet is, droog of nat voer, vis, gevogelte, rund of lam. Je hond of kat zal je snel laten merken wat hij welke zijn favoriet is.

Ontdek alle smaken en texturen van ons assortiment:

Delcon hondenvoer

Delcon kattenvoer

  

3.     Gebruik een topping

Toppings zijn vloeibare smaakbommetjes die je over de brokjes van je hond of kat giet. Zo hoef je niet te experimenteren met een assortiment verschillende smaken en texturen. Je neemt de brokken die je je hond of kat normaal geeft, en verrijkt die met een topping.

Zoek een topping die voedzaam is zoals de food toppings van Delcon. Die zitten boordevol groentjes zoals erwtjes, wortelen en paprika. Superfoods voor je hond of kat vol vitamines en mineralen, graanvrij en zonder additieven.

De bereiding is heel simpel: je giet de topping over de brokjes van je hond of kat en mengt alles door elkaar. Snel, gezond en boordevol smaak. Zelfs de meest kieskeurige honden en katten zijn overtuigd! 

Delcon toppings voor honden

Delcon toppings voor katten

Wedden dat je met deze tips je kat doet spinnen van plezier en je hond aan het kwispelstaarten krijgt bij elke maaltijd?

Onthoud:

  • Maak je je zorgen over de eetgewoontes van je hond of kat, ga dan langs bij je dierenarts.
  • Vragen over de voeding van Delcon, stel je meteen aan ons team via het contactformulier.

Meer weten over de voordelen van Delcon Pet Food?

Waarom hondenvoer van Delcon?

Waarom kattenvoer van Delcon?

0 reactie