terug naar blog

De kitten checklist: de thuiskomst

De dag is EINDELIJK aangebroken! Je kitten mag mee naar huis. Alle voorbereidingen zijn getroffen en jullie kunnen met een gerust hart starten aan jullie avontuur te samen. Maar let op, zo’n verhuis kan enorm stresserend zijn voor je kitten. We geven je enkele tips om je kitten meer op haar gemak te stellen.

delcon kitten

Tip 1: Geef je kitten tijd en ruimte

Geef je kitten eerst en vooral de tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Laat ze geleidelijk aan elke kamer ontdekken. Pas als ze volledig relax zijn in de ene kamer, laat je ze de volgende kamer ontdekken.

De eerste plek die je je kitten moet laten ontdekken, is hun schuilplekje. Een plek waar ze tot rust kunnen komen. Katten verkiezen vaak droge, warme en comfortabele schuilplekken zoals een kartonnen doos met een dekentje.

Extra tip: leg de eerste nachten een warmte kruik in hun nestje. Dit zal de warmte van de kitten’s moeder nabootsen. Zo is de overgang naar ‘alleen zijn’ ook wat minder drastisch

Tip 2: Socialisatie

De socialisatie van je kitten start al vanaf hun geboorte. Het is dus van groot belang dat er van bij de fokker genoeg aandacht voor deze socialisatie is geweest en dat de moederkat het goede voorbeeld gaf.  De socialisatie zet zich dan automatisch door bij je thuis. Wees consequent bij de opvoeding. Moedig daarbij goed gedrag aan door hen te belonen en slecht gedrag leer je best af door middel van een stemverheffing of in je handen te klappen. Fysieke straffen zijn hier nooit de oplossing, aangezien het vaak het probleemgedrag gaat verergeren.

Tip 3: Wat te doen met die kattenbak?

De moederkat leert hun kitten normaal hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Vaak ben je al geholpen door je kitten de kattenbak aan te wijzen en hem erin te zetten na bepaalde momenten zoals na het ontwaken, na een maaltijd of wanneer je ziet dat de nood het hoogste is.

Hou deze kattenbak schoon en maak hem regelmatig leeg, dit is van groot belang voor de gezondheid van je kat. Let wel op dat je het juiste reinigingsmiddel gebruikt want sommige zijn giftig voor katten.

Tip 4: De gevreesde kamerplant

Je kamerplanten zijn misschien niet even onschuldig als ze lijken. Sommige kamerplanten kunnen uiterst giftig zijn voor je kitten. De meeste katten laten planten links liggen maar je kitten moet nog heel de wereld verkennen, zelf die ene kamerplant is voor hen o zo interessant. Hou deze dus best uit de buurt van je kitten!

Tip 5: Je kitten de buitenwereld laten verkennen

We raden om je kitten pas buiten te laten als ze:

  • ouder dan 6 maand is
  • al haar vaccinaties heeft gehad
  • volledig gewend is aan haar nieuwe omgeving

Als de dag is aangebroken om je kitten buiten te laten, kies er dan een dag uit met mooi weer en blijf eerst in de buurt tot de kitten haar weg terug naar huis kan vinden.

Extra tip: Installeer een kattenluik. Zo kan je kat zelf kiezen wanneer ze haar uitstapjes doet.

 

0 reactie