terug naar blog

Ras in de kijker: De Vizsla

De Hongaarse Staande Hond, beter gekend als de Vizsla. Deze Hongaarse jachthonden werden initieel gebruikt als ‘pointers’. ‘Pointers, wat is dat voor iets?’ hoor ik je al denken. Wel, dit zijn honden die het land af lopen op zoek naar wild zoals fazanten of patrijzen. Als ze een vogel hebben gevonden, verstrakt de hond zodat de vogel niet durft bewegen. Zo krijgt de jager een goeie kans om de vogel te schieten. Intussen komt het vaker voor dat de Vizsla gebruikt wordt als een huisdier voor je gezin in plaats van in de jacht.

Er bestaan twee soorten Vizsla’s, de korthaar en de draadhaar Vizsla. Over het algemeen wordt gezegd dat de draadhaar Vizsla iets rustiger is dan de korthaar Vizsla.

 

KENMERKEN:

  • Herkomst: Hongarije
  • Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
  • Karakter: energiek, aanhankelijk, vriendelijk en sportief
  • Gewicht: Teef: 18–25 kg, reu: 20–29 kg,
  • Hoogte: Teef: 54–60 cm, reu: 58-64 cm
  • Kleuren: tarwegeel tot lichtbruin

Kende jij deze 5 leuke weetjes over de Vizsla’s al?

De velcrohond

De Vizsla plakt zo hard tegen z’n baasjes dat je ze bijna kan vergelijken met velcro. Het feit dat deze hondjes zo aanhankelijk zijn komt doordat ze vroeger gefokt werden om samen met de jager te werken. Ze teren dus maar al te graag op menselijke aandacht. Train je Vizsla vroeg genoeg om alleen te zijn. Zo kan je het ontstaan van verlatingsangst vermijden.

Slimme hond maar o zo nieuwsgierig

Slim, dat zijn ze wel. Commando’s en kunstjes aanleren lukt op 1, 2, 3 maar toch zijn ze heel snel afgeleid. Altijd opzoek naar een nieuw avontuur.

Sneeuw? Haal maar snel die winterjas uit de kast

In tegenstelling tot vele andere rassen zoals Labradors en Golden Retrievers, hebben Vizsla’s geen ondervacht. Ze hebben dus sneller de kou te pakken dan hun kameraadjes. Duffel ze dus maar goed in tijdens de winter.

Zzzzoef! Daar gaat je Vizsla

Vizsla’s zijn razend snel. Ze behoren tot de top 10 snelste hondenrassen ter wereld met een topsnelheid van 40 km/u.

Bijna geen Vizsla’ meer door de Wereldoorlogen

Tijdens WO1 en WO2 werd zo goed als het hele Vizsla ras uitgeroeid.. Gelukkig werden er toch enkele Vizsla’s mee gesmokkeld naar Hongarije waardoor het ras toch nog een kans kreeg om niet van de aardbol te verdwijnen. Gelukkig!

Op zoek naar voeding voor jouw Vizsla? Die kan je hier terugvinden!

0 reactie