terug naar blog

Ras kat in de kijker: British short hair

De laatste jaren kwam dit ras enorm in de spotlight door schitterende Tv-reclames voor kattenvoeding. Het is een ras dat geliefd is door vele families door hun ongecompliceerd karakter. Ze zijn vriendelijk en rustig waardoor ze zo goed als in elke familie passen – zelfs wanneer er kinderen of andere huisdieren tot de familie behoren.

Door hun rustige karakter zijn ze ook niet continu op zoek naar aandacht maar gaan eerder hun eigen weg. Ze houden ook meer van het binnenshuis leven in plaats van het zwerven op straat. Maar opgelet, in situaties die ze niet appreciëren, laten ze dit ook stevig blijken. Zo durven ze wel eens hun volledige gewicht in de strijd te gooien als je ze bv medicatie probeert te geven.

En opgelet: velen noemen het ras de BritsE korthaar maar dat “e”-tje mag je weglaten. Het ras noemt de Brits korthaar.

KENMERKEN:

• Gewichtsklasse: 4 tot 8 kg
• Oogkleur: blauw, koper, goud, twee verschillende oogkleuren
• Verwachtingen levensduur: 12 – 20 jaar.
• Neiging tot verharen: gemiddeld
Kende jij deze 5 leuke weetjes over de Brits korthaar al?

Eén van de duurste katten ter wereld

De Brits korthaar behoort tot het groepje van de duurste kattenrassen ter wereld. De gangbare prijzen voor een kitten zit over het algemeen rond de 350 euro mààr deze kan oplopen tot wel 1000(!) euro. De stijging in prijs heeft vooral te maken met de afstamming van de kitten.

Oudste raskat 

De Brits korthaar gaat al een tijdje mee, het is het oudste kattenras van Groot-Britannië. Er wordt verteld dat de Brits Korthaar door de Romeinen werd meegenomen naar Engeland waar ze lang geïsoleerd leefden. Pas na de wereldoorlogen werd er terug opnieuw gefokt met het ras.

Liever met twee 

Hoewel de Brits Korthaar gemakkelijk alleen kan leven, raden we toch aan van hem van een speelkameraadje te voorzien. De katten gaan meestal gewoon slapen als iedereen van huis is, en worden weer wakker bij thuiskomst, wat voor een vrij saai leven kan zorgen. Een speelkameraadje zullen ze altijd met open armen ontvangen.

Per toeval ontstond de Brits langhaar 

Naast de Brits Korthaar bestaan er ook Brits Langharen maar zijn niet met intentie gefokt. Door de kruising met de Perzische katten ontstonden er geheel per toeval ook de Brits Langhaar (ook wel bekend als de Lowlander), de halflangevariant van de Brits Korthaar.

Spectaculaire vacht

Het ras is dan ook sterk gegroeid in aantal en bovendien is het aantal kleurvariaties waarin de British short hair voorkomt toegenomen. Hun kleur kan je maar liefst in 5 groepen opdelen:

1. De klassieke kleuren zoals zwart, wit, blauw, chocolate, lilac, rood, crème en tortie
2. De Silvers zoals Smoke, shaded silver, chinchilla en golden
3. De Tabbies zoals spotted, macherel, blotched en ticked
4. Colourpoints
5. Particolours

Wist je dat eenkleurige kittens soms een vaag tabbypatroon in hun vacht hebben? Dit heet ghostmarkings of spooktekeningen. Deze verdwijnen terug naarmate ze ouder worden.

0 reactie