terug naar blog

Puppy & kitten: voeding

3 belangrijke vragen over voeding voor puppy’s en kittens beantwoord

Wanneer het om je nieuwe huisdier gaat, wil je enkel het beste. Zeker als het om voeding gaat. Hoe weet je zeker dat je puppy of kitten alle voedingsstoffen krijgt dat hij of zij nodig heeft? Wat maakt voeding geschikt voor puppy’s en kittens?

In deze blog beantwoorden we 3 vragen die onze klantendienst en dierenartsen het vaakst krijgen rond voeding voor jonge honden en katten.

1.    Hoe lang hebben puppy’s of kittens aangepaste voeding nodig?

Puppy’s

Wanneer je puppy bij jou in huis komt wonen, geef je hem voeding die is aangepast aan zijn leeftijd. Dat doe je tot je hond de volwassen leeftijd heeft bereikt. Dat verschilt van ras tot ras.

Om de overgang van puppy naar volwassen voeding te vereenvoudigen, hebben we Delcon Junior ontwikkeld. Kleine rassen zoals chihuahua’s geef je puppy voeding tot ongeveer 1 jaar. Middelgrote rassen zoals boxers kunnen puppy voeding gebruiken tot ze zo’n 8 maanden zijn. Grote rassen zoals een Berner Sennen schakelt best rond 6 maanden al over. Daarna schakel je over naar Junior voeding.

Vanaf je hond zo’n 15 à 18 maanden is, schakel je over naar Adult hondenvoer. Wanneer je dat precies doet, zal je zelf moeten inschatten. Jij kent je hond het beste en de ene hond zal er vroeger klaar voor zijn dan de andere. Ben je niet zeker? Neem dan contact op met ons team.

In deze blog lees je hoe je de overschakeling van het ene naar het andere type voer concreet aanpakt

Kittens

Kittens kennen de ene groeispurt na de andere. Enkel voeding die daarop is afgestemd, laat hen toe om zich op een gezonde en evenwichtige manier te ontwikkelen. Daarom is het aangeraden om tot ze 1 jaar oud zijn voeding voor kittens te geven.  Vanaf de leeftijd van 12 maanden is je kat in principe volwassen en schakel je geleidelijk aan over naar voeding voor volwassen katten.

Zoals gezegd gaat die overgang niet over één nacht ijs. Trek een zestal dagen uit om je kat te laten wennen aan het nieuwe voer. Zo zorg je ervoor dat het verteringsstelsel van je kat kan wennen aan de samenstelling van het nieuwe eten.

Op dag 1 vervang je 1/6 van het voer door het nieuwe voer. Het merendeel blijft het voer voor kittens. Elke dag voeg je een zesde toe zodat de portie op de zesde dag enkel uit het voer voor volwassen katten bestaat.

Geef je je kat best droog of nat voer? Lees het antwoord in onze blog!

2.    Mag je een puppy of kitten ook voeding geven voor volwassen honden of katten?

Neen, je geeft pups en kittens best voeding die bij hun leeftijd past. In het begin van hun leven hebben ze meer van bepaalde voedingsstoffen nodig dan volwassen honden of katten. Denk maar aan bepaalde vetzuren of eiwitten. Of ze hebben die voedingsstoffen in een andere verhouding nodig dan volwassenen.

Enkel met voeding op maat van hun behoeften zal je puppy of kitten op een gezonde en gebalanceerde manier de grote groeispurt doorkomen en een sterke immuniteit opbouwen. Je kan je dus voorstellen dat er ook grote verschillen zijn in vetpercentage en aantal calorieën per portie tussen voeding voor jonge en volwassen dieren. Puppy’s en kittens hebben in verhouding veel meer calorieën nodig. Niet te verwonderen als je ziet hoe snel ze groeien en leren!

Van zodra je hond of kat de volwassen leeftijd heeft bereikt, schakel je over naar “volwassen voeding”. Doe dit geleidelijk aan zodat je hond of kat kan wennen aan de nieuwe droge of natte voeding. Om de overgang van voeding voor puppy’s naar voeding voor volwassen honden makkelijker te maken, hebben we Delcon Junior op de markt gebracht. Deze voeding heeft aandacht voor de ontwikkeling van de spieren en botten van jonge honden.

3.    Welke ingrediënten dragen bij aan de ontwikkeling van mijn puppy of kitten?

In de eerste levensfase van je puppy of kitten draaien de hersenen op volle toeren. Om hen daarin te steunen geef je hen kwalitatief voer vol van nutriënten die ze nodig hebben om te ontwikkelen tot een stabiele volwassen hond of kat. Voeding die hun brein ten volle ondersteunt is onmisbaar in deze fase van hun leven.

Welke voeding geef je dan best? Samengevat: voeding vol ingrediënten die bijdragen tot de ontwikkeling van de hersenen zoals omega-3 vetzuren. Dat vind je in vette vissoorten zoals zalm. Bekijk je de ingrediëntenlijst van Delcon voeding voor puppy’s of kittens zie je steeds zalmolie staan. Dat zit boordevol omega 3 vetzuren. 

Delcon Puppy

Delcon Kitten Mousse

 

Wist je trouwens dat Omega 3 vetzuren ervoor zorgen dat de vacht van je huisdier prachtig glanst?

Daarnaast voelt je puppy of kitten ook meteen de voordelen van kwalitatieve eiwitten in de voeding die ze eten. Heel jonge dieren hebben veel proteïnen nodig. Die behoefte is het grootst als ze net gestopt zijn met moedermelk drinken en ze hun eerste vaste voedsel eten. De hoeveelheid eiwitten die ze daarna nodig hebben, neemt gestaag af.

Delcon voeding voor honden en katten heeft de perfecte dosering eiwitten voor deze belangrijke fase in het leven van je pup of kitten.

Delcon Puppy Mini

Delcon Kitten

Waarom Omega 3?

Bepaalde bestanddelen van omega 3 (voornamelijk DHA) zit ook in de moedermelk die je puppy of kitten na de geboorte van mama hond of kat. Het is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van je huisdier, het centrale zenuwstelsel en de ontwikkeling van hun zicht.

Wanneer puppy’s en kittens een zestal weken oud zijn, zijn hun hersenen al serieus gegroeid. Toch is de grootte van hun brein nog maar 70% van wat het ooit zal worden. Enkele weken later zijn de grijze celletjes al aangegroeid tot 90%. Omega 3 speelt een belangrijke rol in de razendsnelle groei van hun hersenen.

Daarom is het zo belangrijk dat je puppy of kitten voldoende omega 3 binnen krijgt via voeding eens ze bij jou wonen. Door Delcon voeding voor puppy’s en kittens te kiezen, ben je zeker dat je kleine huisdier alle nutriënten binnen krijgt die nodig zijn om zich te ontwikkelen. 

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Kittens hebben iets meer eiwitten nodig dan puppy’s. Katten zijn namelijk 100% carnivoren, honden zijn omnivoren. Katten halen hun energie zoveel mogelijk uit eiwitten en hebben daardoor meer van bepaalde aminozuren nodig voor de opbouw van spieren en als brandstof voor lichaamsprocessen. Om het concreet te vergelijken: kittens hebben 11 essentiële aminozuren nodig uit proteïnen, puppy’s 10.

Voor beide is een goede eiwitinname enorm belangrijk: om te groeien en om hun immuunsysteem in stand te houden. Eiwitten helpen onder andere bij de aanmaak van antilichamen die je pup of kitten weerbaarder maken tegen ziekten.

Meer weten over Delcon Pet Food?

Waarom hondenvoer van Delcon?

Waarom kattenvoer van Delcon?

0 reactie