Blog
Benieuwd naar leuke tips & tricks of eerder naar belangrijke informatie over jouw hond of kat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek hier alles van A tot Z dat je moet weten voor je huisdier. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf maandelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs.

Blog
Benieuwd naar leuke tips & tricks of eerder naar belangrijke informatie over jouw hond of kat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek hier alles van A tot Z dat je moet weten voor je huisdier. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf maandelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs.

ALLE ARTIKELS
HONDEN
KATTEN

Zindelijkheidstraining bij je pup
Pups leren al heel wat ‘manieren’ van hun moeder maar zodra de pup bij je thuis arriveert, is het jouw verantwoordelijkheid om deze pup een correcte opvoeding te geven. Eén van de eerste trainingen tijdens die opvoeding zal de zindelijkheidstraining zijn.
Van het woord alleen al gaan velen met de handen in het haar. Zindelijkheidstraining, zo cruciaal maar waar en hoe moet je eraan beginnen? Wel, laat ons je helpen. Een volledige zindelijkheidstraining neemt meestal 6 tot 10 weken in beslag. Aan de hand van volgende tips krijg je je pup in no time volledig zindelijk. Plasjes in huis zullen compleet verleden tijd zijn.
Wees waakzaam
Eén van de belangrijkste aspecten bij zindelijkheidstraining is waakzaamheid over je pup. Hou altijd een oogje in het zeil. Zodra je een verandering merkt in zijn gedrag, laat hem dan uit.
Hou een vaste routine aan
Honden zijn gewoontedieren en hechten veel belang aan routine, begin dus met het opstellen van een dagschema. Neem de pup dagelijks op dezelfde momenten mee naar buiten om hun behoefte te doen, zoals bv. nadat ze gegeten hebben, nadat ze wakker worden, voordat ze in de bench moeten en opgelet als ze rondsnuffelen opzoek naar een plek, dan is het zeker het moment om de pup buiten te plaatsen. Na verloop van tijd zal je de signalen die je pup je geeft beginnen opmerken.
Kies een vaste plek in de tuin
Voorzie je pup van een vaste plaats om zijn behoefte te doen in de tuin. Prijs je pup bij wijze van spreken de hemel in nadat hij zijn behoefte op zijn vaste plekje heeft gedaan. Ook een lekkere treat zal de pup de volgende keer aanmoedigen om zijn behoefte op de juiste plek te doen.
Telkens je pup aanstalten maakt om zijn behoefte op de juiste plaats te doen, koppel je dit aan hetzelfde woord of commando zoals bijvoorbeeld ‘plasje doen’. Als je dit ook in de routine opneemt, zal je hond sneller begrijpen wat je van hem wil.
Straffen werkt averechts
Het lijk logisch, de pup heeft een fout begaan en wordt bijgevolg gestraft. Toch is dit niet de beste manier van werken. De paniek die je veroorzaakt, maakt het voor de pup juist moeilijker te begrijpen wat er gaande is. Hierdoor kan het gebeuren dat hij in jouw bijzijn zijn behoefte niet meer wil doen omdat hij hieraan een boze reactie linkt. Hij zal zijn behoefte stiekem beginnen doen en dit is het laatste wat je wil.
Betrap je je pup toch op een plasje in huis? Negeer hem dan voor enige tijd. Zo zorg je ervoor dat dit gedrag zeker niet beloond wordt, maar jaag je de pup ook geen schrik aan.

Ras in de kijker: De Vizsla
De Hongaarse Staande Hond, beter gekend als de Vizsla. Deze Hongaarse jachthonden werden initieel gebruikt als ‘pointers’. ‘Pointers, wat is dat voor iets?’ hoor ik je al denken. Wel, dit zijn honden die het land af lopen op zoek naar wild zoals fazanten of patrijzen. Als ze een vogel hebben gevonden, verstrakt de hond zodat de vogel niet durft bewegen. Zo krijgt de jager een goeie kans om de vogel te schieten. Intussen komt het vaker voor dat de Vizsla gebruikt wordt als een huisdier voor je gezin in plaats van in de jacht.
Er bestaan twee soorten Vizsla’s, de korthaar en de draadhaar Vizsla. Over het algemeen wordt gezegd dat de draadhaar Vizsla iets rustiger is dan de korthaar Vizsla.
KENMERKEN:
Herkomst: Hongarije
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar
Karakter: energiek, aanhankelijk, vriendelijk en sportief
Gewicht: Teef: 18–25 kg, reu: 20–29 kg,
Hoogte: Teef: 54–60 cm, reu: 58-64 cm
Kleuren: tarwegeel tot lichtbruin
Kende jij deze 5 leuke weetjes over de Vizsla’s al?
De velcrohond
De Vizsla plakt zo hard tegen z’n baasjes dat je ze bijna kan vergelijken met velcro. Het feit dat deze hondjes zo aanhankelijk zijn komt doordat ze vroeger gefokt werden om samen met de jager te werken. Ze teren dus maar al te graag op menselijke aandacht. Train je Vizsla vroeg genoeg om alleen te zijn. Zo kan je het ontstaan van verlatingsangst vermijden.
Slimme hond maar o zo nieuwsgierig
Slim, dat zijn ze wel. Commando’s en kunstjes aanleren lukt op 1, 2, 3 maar toch zijn ze heel snel afgeleid. Altijd opzoek naar een nieuw avontuur.
Sneeuw? Haal maar snel die winterjas uit de kast
In tegenstelling tot vele andere rassen zoals Labradors en Golden Retrievers, hebben Vizsla’s geen ondervacht. Ze hebben dus sneller de kou te pakken dan hun kameraadjes. Duffel ze dus maar goed in tijdens de winter.
Zzzzoef! Daar gaat je Vizsla
Vizsla’s zijn razend snel. Ze behoren tot de top 10 snelste hondenrassen ter wereld met een topsnelheid van 40 km/u.
Bijna geen Vizsla’ meer door de Wereldoorlogen
Tijdens WO1 en WO2 werd zo goed als het hele Vizsla ras uitgeroeid.. Gelukkig werden er toch enkele Vizsla’s mee gesmokkeld naar Hongarije waardoor het ras toch nog een kans kreeg om niet van de aardbol te verdwijnen. Gelukkig!
Op zoek naar voeding voor jouw Vizsla? Die kan je hier terugvinden!

Help, mijn hond bedelt aan tafel!
Heb je een bedelende of schooiende viervoeter in huis rondlopen? Dan kan dat best vervelend zijn. Honden zijn natuurlijk door hun instinct behoorlijk gefixeerd op voedsel. Maar het typische bedelgedrag die ze vertonen, is voornamelijk aangeleerd door de baasjes zelf.
En dit begrijpen we af en toe ook wel. Als je hondje met z’n enorme puppy-ogen je aanstaart, kan je je soms moeilijk tegenhouden om hem iets lekkers toe te schuiven. Jammer genoeg werkt dit het vervelende bedelgedrag helemaal in de hand. Dit kan om verschillende redenen nefast zijn voor zowel het baasje als de hond.
Honden zijn slimme dieren en als honden bedelen is dit omdat wij het hen aangeleerd hebben en je hond doorheeft hoe ze je moeten manipuleren om te krijgen wat ze willen. Vind je het ook zielig dat jij zo goed als elke dag iets nieuws mag eten terwijl je hond elke dag hetzelfde voedsel krijgt of wil je ook graag je liefde aan je hond tonen door hem te laten mee smullen van je maaltijd? Het gebeurt wel vaker en in meerdere gezinnen maar toch is dit absoluut niet de beste manier van handelen. Laat ons je uitleggen waarom!
Sfeer en gezelligheid: 0/10
Honden maken niet dezelfde associatie met eten zoals mensen. Voor ons is eten een sociale gebeurtenis, het is iets gezelligs om samen met je familie of vrienden te delen. Het is een moment van ontspannen en genieten. In tegenstelling tot honden, voor hen is eten een overlevingsmiddel. Van zodra ze eten ruiken, gaan ze moeite doen om dit eten te bemachtigen. In een levensbedreigende situatie kan het zijn dat bedelen pure noodzaak is maar in de moderne thuissituaties is dit absoluut voor niets nodig, onze honden krijgen voldoende voeding binnen en hoeven daarom dus niet te bedelen.
Honden linken bedelen (of mee eten van tafel) dus niet aan liefde van hun baasjes. Je toont hen eerder liefde door hen duidelijkheid te verschaffen, de correcte voeding te geven, met hen te spelen, … Maar belonen via eten van tafel te geven hoor hier niet in het rijtje.
Tijd om het hen af te leren dus! Dit doe je aan de hand van de volgende tips:
#1: Consequent zijn is prioriteit
Ook al is het niet gemakkelijk, bij het afleren van bedelen moet je heel consequent zijn. Gedaan met je hond eten te geven als hij bedelt, zelfs niet een heel klein stukje of bij een speciale gelegenheid. Als je hem wilt belonen met iets lekkers, pak dan een treat of een chew en geef deze aan je hond op een door jou gekozen moment.
#2: Hou je tafelmanieren en je hond gescheiden
Probeer het ‘eet-moment’ en je hond gescheiden te houden. Het gebeurt vaak dat de hond onder tafel ligt terwijl het gezin aan het eten is maar dit doe je beter niet. Een hond die bedelt kan voor onrustigheid aan tafel zorgen aangezien ze vaak moeite doen om ook een stukje mee te pikken van het eten. Het moet de hond dus duidelijk gemaakt worden dat hij geen onderdeel is van het eet-moment. Stuur je hond, eventueel met iets lekkers zoals een chew, naar zijn mand. Hiermee wordt er duidelijk voor hem gesteld dat wanneer de baasjes eten, hij ze met rust moet laten.
Tip: Heb je een nieuwe pup? Leer ze dit dan zeker aan van in het begin. Etenstijd voor de baasjes? Hondje in zijn mand!
#3: Negeer slecht gedrag
Is je hond al enige tijd gewend om te bedelen? Dan maakt het je het een pak moeilijker om dit af te leren. Het is mogelijk dat ze enorm om aandacht vragen, piepen, blaffen om je aandacht te trekken voor toch dat ene brokje uit je bord te krijgen. Straf hem hiervoor niet, wordt niet boos of verhef je stem niet maar negeer hem voor een tijdje. Want door hem op welke manier dan ook aandacht te geven tijdens het bedelen, beloon je hem. Negeer hem dus telkens hij bedel gedrag toont of stuur hem naar zijn mand en zeg dan ‘braaf’ of ‘flink’. In het begin zal je dit ontelbare keren moeten herhalen, maar geduld is een mooie deugd. Na verloop van tijd zal je hond verstaan dat bedelen niets meer oplevert en hiermee stoppen.
Het lijkt alsof bedelen enorm moeilijk af te leren is maar in de praktijk valt dit echt goed mee. Het voornaamste is om consequent te blijven, met geduld zal je heel ver komen. Je zal er jezelf en je hond een groot plezier mee doen. Je hond gezond en blij en je kan terug in rust genieten van je maaltijd. Hou vol en succes!

Ras in de kijker: De Weimaraner
De Weimaraner of de Weimaranse Staande Hond is afkomstig uit Duitsland en was oorspronkelijk gekweekt als jachthond. Dit omdat ze ook tot het clubje van de snelste hondenrassen ter wereld behoren. De Weimaraner is een grote, atletische gebouwd hond die onuitputbaar is. Baasjes van dit ras leren best hoe ze dit ras kunnen kalmeren en hun gedrag onder controle houden. Benieuwd naar enkele interessante weetjes over de Weimaraner?
KENMERKEN:
Herkomst: Duitsland
Levensverwachting: 11 tot 14 jaar
Karakter: Eigenwijs, Terughoudend, Energiek, Intelligent
Gewicht: Teef: 25–32 kg, reu: 32–36 kg
Hoogte: Teef: 58–64 cm, reu: 64–69 cm
Kleuren: Muisgrijs, zilver, zilvergrijs
Echte waterratjes
Zo goed als alle Weimaraners zijn verzot op water en zijn geweldige zwemmers. Dit is te danken aan de zwemvliezen tussen hun tenen, waardoor ze gemakkelijk door het water kunnen peddelen (net als Retrieverrassen als de Labrador en de Golden Retriever), en het maakt hen ook zeer geschikt voor de jacht in water.
Bijnaam: the grey ghost
De meeste rassen hebben een bijnaam en dit geldt ook voor dit ras. Ze worden ook wel eens the grey ghost of het grijze spook genoemd. De benaming is redelijk voor de hand liggend, door hun grijze en gladde vacht maar het komt ook doordat ze zo snel kunnen rennen dat het soms kan dat je enkel hun grijze schaduw ziet.
Een van de snelste rassen ter wereld
Ze behoren tot de snelste officieel erkende hondenrassen ter wereld, met slechts enkele hondenrassen die fysiek in staat zijn hen te overtreffen. Een Weimaraner kan een topsnelheid bereiken van maar liefst 55 km/u tijdens de jacht, dus daag hen niet uit tot een loopwedstrijd.
Dit is een belangrijk gegeven voor Weimaraner-eigenaren, omdat zo’n fervente loper ruimte nodig heeft om rond te kunnen rennen. Probeer een groot hondenpark of een veld te vinden waar uw vriend kan rennen, of begin met het beoefenen van een sport samen zoals joggen.
Echte knuffelbeertjes
Het is ongelofelijk hoe gehecht de Weimaraners aan hun baasjes zijn. Ze willen constant bij je zijn en zullen je ook overal volgen, zelfs tot in het toilet toe. Wees dus niet verrast als je Weim zich aan je been vastkluistert en je niet meer loslaat. Maar dit doen ze uit liefde voor hun baasje. Je krijgt er dus een enorm loyale vriend bij, die alles voor je zou doen, en die er voor je zal zijn als je hem nodig hebt. Bovendien zijn ze waanzinnig schattig, dus wie kan daar nee tegen zeggen?
Op zoek naar het ideale hondenvoer voor jouw Weimaraner? Die kan je hier terugvinden!

Ras in de kijker: De Engelse Bulldog
De Engelse Bulldog: vriendelijk, moedig en houdt van aandacht. Dit struis gebouwde, kortpotige en goed gespierde krachtpatser heeft misschien wel een gerimpeld en ‘zuurpruim’ gezicht, toch staan ze symbool voor moed en vasthoudendheid. Deze trouwe viervoeter past zich enorm goed aan binnen een gezin, is goed met kinderen en geschikt voor gezinnen met een kleinere tuin of zelfs een appartement.
KENMERKEN:
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Levensverwachting: 8 tot 10 jaar
Karakter: Volgzaam, vriendelijk, eigenzinnig en sociaal
Gewicht: Teef: 18–23 kg, reu: 23–27 kg
Hoogte: Teef: 31-40 cm, reu: 31-40 cm
Kleuren: Wit, Lichtbruin, Piebald, Fawn & White, Brindle en Wit, Red Brindle, Rood, Rood-wit
De Bulldog samengevat
De Bulldog kan je bijna niet vergelijken met een ander ras. Het uiterlijk met hun losse huid, rimpeltjes over hun gezicht, hun ingedrukte neus, kleine oortjes en hangende kaken zorgt ervoor dat ze er heel goed van tussenuit springen. Naast hun expressieve uiterlijk hebben de Bulldogs nog enkele leuke weetjes! Benieuwd?
Keikoppen
De Engelse Bulldogs zijn enorm vriendelijk en zachtaardige hondjes. Ze stellen zich vrolijk op, zijn graag bij hun familie en tegen een knuffel zeggen ze niet vaak neen. Af en toe een spelletje kan hen wel bekoren maar laat ze iets laten doen waar ze geen zin in hebben? Dat is een ander paar mouwen. Dankzij hun eigenwijze en koppige karakter doen ze niet snel iets waar ze ‘geen goesting’ in hebben.
Vechten met stieren
De naam zegt het zelf maar de Bulldogs werden vroeger gebruikt om met stieren te vechten. Het bijten van stieren was een bloederige sporten die vaak voorkwam in het Verenigd Koninkrijk rond 1200. De bedoeling was dat de Bulldog zich zo laag mogelijk moest houden zodat hij de stier in de neus kon bijten. Gelukkig werd deze bloederig sport in 1835 volledig verboden.
Overbodige Bulldog
Na het verbod op ‘stieren bijten’, werd de Bulldog als het ware ‘overbodig’ aangezien ze volledig gefokt werden voor de sport. Hun dagen leken wel geteld, gelukkig waren er liefhebbers die nog genoeg potentieel zagen in het ras. Ze werden opnieuw gefokt maar dit keer om zachtaardiger te worden. Sindsdien werd de hond gebruikt als trouwe viervoeter in huis.
Laat ze niet alleen met water
Hun bouw, groot hoofd en korte pootjes maakt het voor een Bulldog heel moeilijk of zelfs onmogelijk om zich te redden in het water. Hoewel sommigen graag zwemmen, hou je toch best een oogje in het zeil!
Mascotte
De Bulldog werd wel vaker als mascotte gebruikt, net zoals bij de Soldaten van de Verenigde Staten. Zij werden vaak ‘dog faces’ of ‘dog face soldaten’ genoemd. Maar in de 3e infanteriedivisie namen ze de bijnamen op een hele andere manier op. De Bulldog werd officieel goedgekeurd als mascotte. In 1965 werd zelfs aan Walt Disney de opdracht gegeven om hun mascotte uit te tekenen, zo ontstond Rocky de Marne Bulldog.
Gezondheidskwaaltjes
Doordat de Bulldog op een speciale manier gefokt is, komen er vaak gezondheidskwaaltjes voor. Daarom zijn er intussen veel varianten van de Engelse Bulldog, zoals de Olde English Bulldog. Dit is een gezondere en actievere variant van de originele Bulldog. Hij staat hoger en recht op zijn poten en heeft een minder korte neus waardoor hij gemakkelijker kan ademen.
Op zoek naar de ideale hondenvoeding voor je Bulldog? Die kan je hier terugvinden!

10 dingen die je hond beter niet eet
De meeste honden houden van eten, en eten dan ook alles op wat hun pad kruist. Hoewel ze hun uiterste best doen om al eens iets uit je bord te vissen, toch hou je ze beter tegen! Niet alles wat voor ons goed is, is automatisch ook goed voor je viervoeter… Daarom lijsten we je graag 10 dingen op die je zeker niet aan je hond mag geven!
1. Chocolade
Van deze was je waarschijnlijk al op de hoogte. Chocolade is voor ons een echte ‘treat’, voor je hond is het dat zeker en vast niet. Hoewel het hen wel zou smaken, leidt het niet altijd tot een gelukzalig gevoel bij je hond. Bij het eten van chocolade kunnen ze gaan braken, spiertrillingen krijgen, hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en bij ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot overlijden. Afgeraden dus!
2. Druiven & rozijnen
Zowel voor honden als katten is het geen goed idee om hen druiven of rozijnen voor te schotelen. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen deze nierfalen veroorzaken.
3. Zuivelproducten
Wist je dat de meeste honden lactose-intolerant zijn? Je kan dit snel merken, na het eten van zuivelproducten kunnen ze dunne ontlasting hebben of zelfs diarree.
4. Ajuin
Ui in grote hoeveelheden doet ook niet veel goeds voor je hond zijn lichaam. Ze zorgen voor een grote afbraak van de rode bloedcellen, met bloedarmoede als gevolg.
PS. Look, prei en bieslook hebben net hetzelfde effect!
5. Avocado
Avocado is alom aanwezig de laatste jaren, enorm geliefd onder de mensen maar opnieuw geen spek voor je honds bek! De stof ‘persine’, die ruim vertegenwoordigd is in een avocado, is giftig voor niet enkel je hond maar voor zo goed als alle dieren. Het veroorzaakt onderhuidse waterophopingen en hartfalen met kans tot overlijden. Deel je avocado dus maar beter niet!
6. Noten
Het hoge vetpercentage van noten kunnen maagproblemen veroorzaken bij je hond. Sommige noten zijn bovendien ook een absolute no-go – uiterst giftig – voor je hond zoals pecan noten, macadamian noten, amandelen en walnoten!
7. Rauwe aardappelen
Net als avocado’s bevatten rauwe aardappelen een bepaalde stof die honden niet verdragen nl. solanine. Het eten van solanine kan leiden tot een maagdarmontsteking, apathie en kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot coma.
8. Rauwe vis
Hou je sushi maar best voor jezelf! Rauwe vis kan je hond neurologische klachten bezorgen!
9. Botjes van kip of kalkoen
Knagen op een botje, dat moet toch een van de favoriete bezigheden van zowaar elke hond zijn! Toch denk je beter twee keer na voor het geven van zo’n botje. Botjes van gevogelte zijn eigenlijk totaal geen goed idee. Ze zijn te klein waardoor ze zich kunnen verslikken, en ze kunnen versplinteren of scherpe kantjes hebben die voor schade aan de maag en darmwand kan zorgen.
10. Spruitjes
Je kinderen zijn er geen fan van maar je hond even min! Vanwege de schadelijke stof ‘isothiocynate’ kunnen ze maagklachten ontwikkelen die ook wel eens voor wat meer ‘gas problemen’ kan zorgen. Laat die spruitjes dus maar links liggen. Je kinderen, je hond én je neus zullen je dankbaar zijn!
Deze lijst kan zomaar blijven doorgaan. Zoals je ziet, is je hond niet gemaakt om mee te eten met zijn baasjes.
Hou het voor hen eerder op hun lekkere brokjes én beloon hen af en toe met een heerlijke treat of chew!

Hoe laat je je hond en kat met elkaar kennismaken?
De mythe dat hond & kat elkaar natuurlijke vijanden zijn en dat hun typerende lichaamstaal voor elkaar onverstaanbaar is, is in tussen wel al achterhaalt. Goed gesocialiseerde honden en katten kunnen perfect met elkaar in harmonie leven. Beter zelf, sommige worden zelfs onafscheidelijke vrienden! Toch help je hen beter een handje om een zo vlot mogelijke kennismaking te laten plaatsvinden.
Wil je ook een nieuwe viervoeter in huis halen bij je hond of kat? Lees dan onze tips voor een verantwoorde introductie tussen je 2 nieuwe vrienden.
Voorbereiding
Heb je al een hond thuis? Doe dan eerst een grote wandeling en laat hem volop achter zijn speelgoed hollen, zo raakt hij het grootste deel van zijn energie kwijt en is z’n jachtinstinct op een lager pitje komen te staan.
Heb je al een kat? Zorg ervoor dat die ontspannen is en in een vertrouwde ruimte zit. Geef ze geen onnodige prikkels op voorhand. Je introduceert je nieuw huisdier best thuis want nieuwe omgevingen kunnen je kat al eens een flinke portie stress bezorgen. Het is van uiterst belang dat zowel hond als kat zich volledig op zijn gemak voelen!
Let op: Laat de hond niet onmiddellijk bij de kattenbak, dit is nl. privéterrein voor je kat en die zou wel eens nors uit de hoek kunnen komen als de hond te dichtbij bij hun ‘paleisje’ komen.
Snuffel feest
Er komen heel wat nieuwe geuren bij voor je viervoeters! Voor je ze aan elkaar introduceert, laat ze eerst even aan jou snuffelen. Via jou kunnen ze elkaar geur opsnuffelen en is dit soort van hun eerste kennismaking.
Tijd voor de dieren in huis te brengen! Maar plaats ze eerst apart in elk een andere ruimte waar ze elkaar nog niet kunnen zien maar wel de ruimte kunnen verkennen. Is dit een succes? Wissel ze van ruimte. Zo kunnen ze opnieuw elkaar geur opsnuffelen.
Tip: vergeet je dieren niet te belonen met lekkers. Zo associëren ze de nieuwe geur met iets positief!
De kennismaking
Het moment is aangebroken, tijd voor de introductie! Zet je kat in een vertrouwde mand of reistas op een hogere plek. Hou je hond aan de leiband en zet ze op een afstandje van elkaar. Zo kunnen ze elkaar al eens goed bekijken en terug kalmeren als ze iets te overenthousiast worden. Gaat dit goed? Geef ze dan opnieuw een beloning!
Tijd voor de volgende stap. Laat de leiband van je hond iets losser en geef je kat de mogelijkheid om te gaan waar ze wilt. Zorg dat er steeds een vluchtweg is voor je kat naar een hogere plek waar ze de omgeving kan overzien. Forceer je dieren in alle geval niet om elkaar te begroeten. Ze bepalen zelf hun tempo. Hou een vriendelijke en lieve toon in je stem als je tegen hen praat, op die manier is het een extra stimulans om zich ook vriendelijk op te stellen tov elkaar.
Lichaamstaal says it all
De lichaamstaal van een dier spreekt boekdelen. Legt je kat zijn oren plat achteruit en slaat ze haar staart heen en weer? Dan geeft je kat aan geïrriteerd te zijn. Houdt je hond zich daarentegen stil en fixeert hij zijn blik halsstarrig op de kat? Dan staat hij klaar voor de ‘jacht’. Likt hij eerder vaak zijn lippen en geeuwt? Dan is hij gestrest en voelt hij zich ongemakkelijk.
Toont je dier tekenen van irritatie of ongemak? Laat hen focussen op iets anders zoals een snoepje of breng ze naar een andere ruimte en probeer de introductie op een later moment nog eens opnieuw.
Tip: Let er telkens op dat je eigen lichaamstaal ook ontspannen is. Dieren pikken onmiddellijk het lichtste gevoel van stress op en nemen dit vaak heel snel over.
Patience is key
De introductie van je kat en hond is niet op één dag gefikst. Begin de introductie met een paar minuten elke dag en doe dit elke dag opnieuw telkens wat langer. Verloopt alles rustig en kalm? Dan is het tijd om beide dieren los te laten en zelf kennis te laten maken. Er bestaan verschillende scenario’s. De ene worden onmiddellijk de beste vrienden, bij andere duurt het weken of soms zelf maanden en bij sommigen slaat de vonk nooit over. Gun ze tijd en laat ze enkel onder toezicht bij elkaar. Lukt het na enkele weken nog steeds niet om op een rustige manier contact met elkaar te zoeken dan kan je hulp zoeken bij een gedragstherapeut voor dieren.
Nog even alles op een rijtje
Plaats ze niet onmiddellijk tezamen maar laat ze eerst wennen aan elkaar geur
Beloon rustig en goed gedrag
Let op hun en je eigen lichaamstaal
Voorkom stressfactoren
Dwing je dieren tot niets
Veel succes!

Een extra hond in huis, wat nu?
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Een leuze die je best bekend in de oren klinkt. Dit kan zowel voor mensen als voor honden gelden. Een nieuw speelkameraadje lijkt in eerste instantie enkel rozengeur en maneschijn, maar de kan zit erin dat de realiteit het omgekeerd is. Maar met een goede voorbereiding, ben je die negatieve realiteit al een stapje voor!
TIP: neem NOOIT een tweede hond erbij, als je al tijd te kort komt voor je eerste hond. Het lijkt misschien de ideale oplossing, dat beide honden elkaar kunnen entertainen in de uren dat ze alleen thuis zitten. Toch is niets minder waar, dit is eerder een recept voor miserie. Je nieuwste hond zal moeilijkheden ondervinden bij de opvoeding, vooral op het gebied van luisteren naar z’n baas én de twee honden zullen meer op elkaar gesteld zijn dan op hun baasje. Bezint dus voor je eraan begint!
Is je hond hier wel mee akkoord?
Een twee (of misschien zelfs derde, vierde of vijfde) hond in huis, je huidige hond kan dit héél fijn vinden of toch maar eerder niets. Niet elke hond staat te poppelen voor een nieuwe viervoeter in huis. Sommige honden hebben een sterker ‘roedelgevoel’ dan anderen en dit moet je altijd respecteren.
Risico
Plots een nieuwe pup in huis, kan wel een risico vormen. In de ogen van je huidige hond is er plots een indringer in huis waarmee hij voor de rest van z’n dagen alles moet delen. Hoewel dit niet altijd het geval is, de ene match is al beter dan de andere. Vaak wordt aangeraden om een reu en teef samen te zetten, wat niet wegneemt dat zowel 2 reuen als 2 teven het perfect met elkaar kunnen vinden. De beste manier om de ideale match te vinden is om te kijken of hun energie samen passen.
First impression
Laat de eerste ontmoeting op een neutrale plaats doorgaan, waarbij beide honden aan de leiband lopen. Maak samen een wandeling met de honden en beloon telkens goed gedrag, zo creëer je voor hen een groepsgevoel tussen beide. Ga na de wandeling met beide honden je huis in.
Eerste weken
De eerste weken zijn telkens het moeilijkste, iedereen zoekt z’n weg in de nieuwe thuissituatie en dit kan wel eens wat vuurwerk geven. Om strubbelingen te vermijden, tref je best enkele maatregelen. Zoals elk eigen speeltjes te geven of ze voor de beginperiode weg te nemen. Voel je spanning tussen beide honden, haal ze dan even uit elkaar. Geef elke hond ook z’n eigen slaapplek met mand en een eigen eetkom.
Lichaamstaal
Honden hebben nood aan structuur en al zeker als ze met meerdere samenleven. Momenten waarin ze opgejaagd worden (zoals het moment net voor ze gaan eten, of wandelen, etc.) kunnen soms het perfecte excuus zijn om beide honden tegen elkaar te laten ontvlammen. Vermijd dus altijd zo’n moment door hun lichaamstaal goed in de gaten te houden. Zie je dat er één van beide honden geagiteerd wordt? Stuur je honden terug naar hun plaats, tot de gemoederen weer bedaard zijn.
Double trouble
Neem je er een tweede hond (of misschien zelf een derde, vierde of vijfde hond) bij, hou dan rekening met de consequenties. Meerdere honden in huis betekent ook dubbel zoveel hondenhaar in huis, dubbel zoveel hondenspullen, dubbele dierenartskosten, etc. Een hond die is je leven komt, blijft er meestal ook 10 tot 15 jaar. Hou rekening met het feit of je hond in je toekomstplannen past. Een hond erbij kost tijd en geld maar brengt je nog zoveel meer terug. Een extra hond erbij zorgt onmiddellijk ook voor die extra portie hondenliefde!

Leer je hond lopen aan een losse leiband
Ben je het getrek van je hond aan de leiband ook beu? Dan zijn volgende tips het perfect leesvoer voor jou! We helpen je om je hond aan een losse leiband te leren lopen. Aan de hand van onze tips heb je de klus in ‘no time’ geklaard. Een lekker ontspannen wandeling met je viervoeter wordt nu ook jouw realiteit!
Waarom trekt mijn hond aan de lijn?
Dat je hond trekt aan de lijn is niet zonder reden. Het is van belang je te realiseren om welke reden je hond zo nodig trekt op de wandeling.
Er zijn verscheidene reden maar we kunnen deze categoriseren in 4 grote hoofdredenen:
Te enthousiast
Je hond zit met wat opgekropte energie. Die opgekropte energie kan komen doordat je hond geen uitlaatklep had of dat hij nooit goed heeft geleerd hoe hij met z’n energie moet omgaan. Door die opgekropte energie krijg je een overprikkelde hond, waarbij je geen schijn van kans nog maakt als hem iets beveelt.
Tip: de oplossing hiervoor? Speel eerst een kwartiertje met je hond voor je gaat wandelen.
Je hond weet dat het werkt
Dit is eigenlijk een van de meest voorkomende redenen… Je hond weet gewoon dat als hij trekt aan z’n leiband, hij zijn eigen wandeltempo kan aanhouden én dat hij op die manier ook sneller op de plek is waar hij naartoe wil.
Als reactie op een emotie
Je hond heeft een reactie op de omgeving – deze kan zowel positief als negatief zijn. Ze passeren bv. een plek waar ze ooit eens heel hard verschoten zijn, dan passeren ze liever zo snel mogelijk langs die plek om zich uit de voeten te maken. Of ze zien een andere hond, en trekken ernaartoe om te spelen. Merk je op dat je hond z’n focus verliest in zulke situaties? Leidt hen dan af met een snoepje. zo heb jij, als baasje, hun volle aandacht en kan je passeren langs die ene specifieke plek.
Schrik of stress
Kom je in een nieuwe omgeving, dan bestaat de kans dat je hond stress ervaart en trekt om zo snel mogelijk een veilige plek te vinden.
Wandelen aan de losse lijn
Het doel van lopen aan de losse lijn is dat je hond hetzelfde tempo als jou aanhoudt. Wandelen op deze manier is het fijnste voor zowel jezelf als je hond gezien er geen spanning staat op z’n halsband.
Er bestaan geen geschreven regels over waar je hond precies moet wandelen, sommige mensen hebben graag dat hun hond naast hun zijde loopt terwijl andere hier helemaal geen voorkeur in hebben. Er is dan ook geen juist of fout in dit geval.
Maar laat ons toch een hardnekkig misverstand de wereld uithelpen. Als je hond vóór jou uit wandelt, wil dit niet zeggen dat je hond zich ‘boven jou voelt’. Want wist je dat in hun roedels, het perfect normaal is dat de leider helemaal achteroploopt? Zo hebben ze een makkelijk overzicht over de roedel. Maak je dus geen zorgen als je hond voor je uit loopt, maar de lijn moet natuurlijk steeds ontspannen blijven.
Hoe bekom je die losse lijn?
De hoofdreden waarom je hond trekt aan de lijn, is omdat ze hun contact met hun baasje kwijt zijn. Oefen daarom voornamelijk in aandacht hebben voor elkaar en dat liefst zelf zonder lijn!
Ga naar een veilig en afgesloten veld en lok je hond telkens met een lekkere treat en een enthousiaste stem.
Tip: geef zelf nooit een ruk aan de lijn als je hond trekt. Veel baasje hebben dit als reactie maar het werkt niet! Sterker nog… Het maakt het trekken nog erger. Hou je lijn steeds ontspannen. Trekt je hond alsnog aan de lijn? Blijf rustig stilstaan en ga pas verder als hij de spanning terug lost.
Stappenplan ‘lopen zonder trekken aan de lijn’:
Zoek een veilig, afgesloten veld waar er zo min mogelijk afleiding is en zorg dat je voorzien bent van je hond z’n favoriete snacks (zorg dat je er voldoende bijhebt)
Neem je hond aan de lijn, geef een startsein (zoals ‘ja’ of ‘wandelen’) en ga van start met je wandeling. Beloon je hond als hij met je meewandelt (zonder aan de lijn te trekken natuurlijk)
Blijf in cirkels of heen en weer wandelen. Beloon je hond nog steeds als hij je blijft volgen.
Trekt je hond aan de lijn? Stop dan onmiddellijk met wandelen. Zorg ervoor dat je hond de spanning op de lijn lost en stap dan terug verder.
Lukt dit in de ‘afleidingsvrije-omgeving’. Ga dan stap voor stap naar omgevingen met meer afleiding wandelen
Van zodra het lukt in de nieuwe omgeving om te wandelen zonder trekken, dan is het tijd om opnieuw over te schakelen naar meer uitdagende omgevingen.
Hoelang duurt het voor je hond aan de losse lijn loopt?
Het kan best een tijdje in beslag nemen om een hond dit af te leren. Zeker voor pups die de wereld nog moeten ontdekken, kan het wel eens een heuse opdracht zijn.
1 gouden regel: Train regelmatig, wees consistent maar houd het kort!
Trainingssessies duren best niet langer dan 5 minuten per keer (best ook 2 à 3 sessie per dag). Hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaat ziet. Neem tijdens je wandeling even tijd om dit te trainen. Voldoende geduld hierbij is een mooie deugd, want een boze of gefrustreerde baas helpt je hond tijdens zijn training niet veel verder!
Sidenote: Je hebt sneller kans op succes bij het leren van een pup dan bij een senior hond van 8 jaar. Wat niet betekent dat het onmogelijk is om een oudere hond het trekken aan een lijn ad te leren. De boodschap blijft wederom dat je veel geduld moet hebben en voldoende moet oefenen, je traint dan ook om 8 jaar ‘trekgeschiedenis’ af te leren natuurlijk!
Tuigje of riem?
Het eeuwige dilemma. Je hebt voorstanders van de riem en je hebt voorstanders van het tuigje. Maar waar zit het verschil?
Een halsband zegt het zelf: een band die enkel rond je hond z’n nek zit. Het voordeel hiervan is dat zijn lichaam niet belemmerd wordt tijdens het wandelen. Je hond heeft zo minder kans om ergens te blijven vasthangen. De nadelen aan een halsband zijn dan weer dat er veel vitale organen rondom de nek zitten. Trekt je hond hard aan de lijn, dan kan dit leiden tot letsels zoals beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, hoofdpijn en zelfs tot verschoven nekwervels. Reden te meer om je hond het trekken aan de lijn af te leren natuurlijk ;) . Het hondentuigje gaat om de borst van je hond en verdeelt zo de druk die je hond voelt als hij trekt. Het nadeel van het tuigje is dat het je hond kan belemmeren in hun beweegruimte…
Honden trekken aan beide soorten dus de ene of andere biedt geen miraculeuze oplossing om het trekken tegen te gaan. Neem dus best hetgeen waarmee je hond zich het comfortabelste voelt.
Samengevat: tips voor ontspannen wandelingen
Maak van elk mogelijk moment gebruik om je hond te trainen
Zorg steeds dat je voldoende treats mee hebt tijdens je wandelingen zodat je je hond kan belonen bij goed gedrag
Zorg dat er geen afleiding is tijdens je training. M.a.w. zorg ervoor dat je hond zijn andere behoeften voldaan zijn (zoals plassen, snuffelen, spelen)
Straf je hond nooit! Beloon goed gedrag in de plaats. Doet je hond niet wat je wilt? Negeer je hond en blijf staan. Pas van zodra hij terug rustig is of doet wat je vraagt, ga je weer verder.
Trekt nooit zelf aan de lijn want dit zorgt voor een averechts effect!
Veel succes!
Ontdek hier al onze heerlijke treats en gezonde chews

Opletten geblazen tijdens de lente- en zomerdagen
EIN-DE-LIJK, de donkere dagen liggen achter ons en de lente is er weer zoals nooit tevoren. Warmere temperaturen en langere dagen. Twee zaken die iedereen wel kunnen bekoren, zoals baasjes als huisdieren. Toch brengen die lente en zomerdagen hier en daar wat narigheid met zich mee. Maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Lees hier onze tips hoe je die kwaaltjes kunt tegengaan.
#1: Let op van berenblauw
Berenklauw, wat is dat juist?! Hoor ik je al denken. Wel, hier is een soort plant die iedereen wel al eens is tegengekomen op een wandeling door een bos. Deze plant valt te herkennen aan hun witte bloemschermen en de grote behaarde balderen. De plant komt vaak voor langs de waterkant of in de bermen. En waarom je hier nu juist van moet opletten? Dat is omdat het sap van een berenklauw giftig is en de huid heel gevoelig maakt. Komt je hond in aanraking met dat sap? Dan krijgt die na 1 dag allerlei rode, jeukende vlekken op zijn huid. Die vlekken kunnen zich omvormen tot blaren die eruitzien als echte brandwonden.
Hoe pak je dit aan?
Haal je hond zo snel mogelijk uit het zonlicht en spoel de blootgestelde plekken af met lauw water. Neem voor alle zekerheid ook contact op met je dierenarts. Het genezingsproces duurt gemiddeld zo’n 1 à 2 weken.
Tip: zie je deze plant groeien op een honden uitlaatweide of een plek waar dieren vaak komen, dan kan je hiervan melding geven bij de gemeente om te plant te laten weghalen.
#2: Zorg ervoor dat je hond in orde is met zijn vaccinaties
Warm en vocht weer is een gedroomd scenario voor parasieten. Beter voorkomen dan bestrijden, dus zorg ervoor dat je huisdieren op tijd ontwormd zijn, beschermd zijn tegen vlooien, etc. Het is van groot belang dat je deze producten steeds aankoopt bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Andere winkelketens hebben veel te weinig kennis om je hier voldoende informatie bij te geven.
#3: Samen met de lente start ook het ‘teken-seizoen’
Zodra de temperatuur boven de 8 graden stijgt, is de teek daar ook terug. Van de periode maart tot oktober is het dus belangrijk om extra aandachtig te zijn voor deze nare beestjes. Tegenwoordig bestaan er gelukkig wel pillen die je om de 3 maand aan je hond kan toedienen en die ze beschermen tegen tekenbeten. Vraag hier gerust informatie over bij je dierenarts.
Maar of je nu medicatie geeft of niet, is het toch best een goed idee om na elke wandeling je hond te controleren op teken. Een teken zet zich gemiddeld maar vast na 24u. Controleer je je hond dus na elke wandeling, zo bespaar je jezelf een hoop ellende door de insecten op tijd te vangen.
#4 Opgelet van de blauwalg
Je hebt er wellicht nog niet van gehoord maar daarom is het niet minder giftig. Blauwalgen zijn hele kleine organismen die leven in zoet en stilstaand water en voornamelijk bovenkomen bij warme temperaturen (van mei tot september). Die blauwalgen scheidden giftige stoffen af die voor irritatie en misselijkheid zorgen. Jijzelf of je hond kan hiermee besmet worden door het inslikken van besmet water. Bij honden gebeurt het ook vaak dat ze besmet worden doordat ze hun vacht schoonlikken na het zwemmen in besmet water.
Je kan zo’n blauwalg herkennen aan hun kleur, die varieert van heel lichtblauw tot groen, turquoise en soms zelf roodbruin en verspreiden ze zich in drijvende ‘vlokken’ in het water. Vaak wordt er ook bericht uitgezonden vanuit de gemeente als er ergens blauwalg aanwezig is in het water.
Ben jij of is je hond toch besmet met de blauwalg? Dan kunnen er 5 dagen klachten zijn van irritaties aan de ogen, huid, hoofdpijn, misselijkheid en koorts. Neem best contact op met je dierenarts als je deze symptomen ziet bij je hond.
#5: Laat je hond niet achter insecten hollen
Durft je hond of kat wel al een wesp achterna hollen? Roep ze dan toch maar snel weer bij jou. Want zo goed als elk dier is allergisch voor de chemicaliën in de angel van insecten. Dit wil zeggen dat als ze gestoken worden door een insecten, dat die plaats onmiddellijk begint te zwellen. Gebeurt dit in de buurt van het gezicht, dan kan dit tot ademhalingsproblemen leiden (zeker bij een steek in de keel of tong). Zie je een zwelling opkomen, kijk eerst of je de angel ziet zitten & ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
#6: Help je hond van zijn wintervacht af
De temperaturen stijgen dus onze winterjas mag terug de kast in. Dit geldt voor ons maar ook voor onze huisdieren. Zodra de dagen warmer worden, wilt je dier liefst zo snel mogelijk van z’n wintervacht af. Jij kan je honden daarbij helpen, gelukkig. Borstel je hond dagelijks, en ga vervolgens over zijn vacht met een natte doek. Zo stimuleer je het 'verhaar proces' en voorkom je dat de dode haren gaan samenklitten.
#7: Ook jouw huisdier kan last hebben van hooikoorts, jammer genoeg...
In de periode van maart tot oktober hebben vele mensen last van hooikoorts. Maar die hooikoorts komt niet enkel voor bij mensen maar ook bij dieren. Het uit zich alleen anders bij dieren dan bij mensen. Honden gaan niet lopen niezen of hebben geen loopneus, zij gaan eerder jeuk krijgen waaraan ze krabben. Wat dan weer kan leiden tot vacht problemen.
Hoe herken je hooikoorts bij je dier?
Jeuk rondom het gezicht, voornamelijk aan de snuit of de oren
Jeuk aan de zijkanten, oksels of achterkant
Terugkerende oorinfectie
Irritatie aan de ogen (opgezwollen en rood)
Irritatie aan de voetzolen
Wat kan je hieraan doen?
Pas je hond zijn voeding aan naar een voeding die zijn huid en vacht gaat ondersteunen. Voeding zoals Delcon Regular Plus – Rich in Fish kan hierbij helpen. Zorg er daarnaast voor dat zijn vacht proper blijft en dat er geen pollen of ander vuil in zijn vacht achterblijft.
Bespreek het ook met je dierenarts. Er kan een huidallergie test gedaan worden om te zien waaraan je hond allergisch is. Zo kan je dierenarts eventueel medicatie voorschrijven.
#8: Hou rekening met de hitte
Wist je dat honden al echt warm krijgt bij 20°C? Ga dus geen actieve dingen doen (zoals wandelen, hardlopen of fietsen) met je hond bij zo’n temperaturen, want de kans is groot dat je hond oververhit geraakt. Geef hem voldoende rust en schaduw tijdens warme dagen. Een hond die oververhit is, kan namelijk veel moeilijker de warmte kwijt dan mensen. Dit kan zelfs tot een fatale afloop leiden bij honden.
En het wordt al van de daken geschreeuwd maar toch vinden wij het zo belangrijk om nogmaals te herhalen: LAAT JOUW HOND NOOIT ALLEEN IN DE WAGEN BIJ WARME TEMPERATUREN. De temperatuur in een auto kan op 10 minuten tijd makkelijk oplopen tot 50 à 60°C en dat overleeft je hond niet. Ook het raam op een kiertje zetten of je wagen in de schaduw parkeren, helpt niet!
Zo, met deze tips kan je ten volle (& voorbereid) genieten van de heerlijke lente dagen samen met jouw allerliefste dieren.

Nieuwe pup in huis: wat nu?
Kijk je al weken (of wie weten al maanden of jaren) uit naar de thuiskomst van je nieuwe pup? Dan kunnen de dagen waarschijnlijk niet rap genoeg voor je vooruitgaan. Maar het is toch van groot belang ervoor te zorgen dat je optimaal bent voorbereid op deze grote dag. De overstap om van hun nestje en hun mama naar een nieuw huis te gaan op hun eentje vergt veel van onze kleine viervoetertjes.
Maar geen paniek, met deze tips maak je het je pup al een stuk gemakkelijker.
Maak het hen zo comfortabel mogelijk
Zet je pup z’n mandje in een gezellig en rustig hoekje. Leg een kussentje en eventueel een knuffel in die mand waar je pup zich kan tegen nestelen als ze het even nodig hebben. Koop het mandje niet op het kleinst want je pup zal binnenkort stevige groeispurt krijgen en dan kan je gelijk zijn eerste mandje de vuilnisbak in gooien.
Tip: vraag een aantal dagen voor je de pup ophaalt aan de fokker of je een knuffel in het nestje mag leggen. Die knuffel zal de geur van het nestje overnemen. Leg die in het mandje van je pup eenmaal die thuis is. Dit zal zorgen voor enige geruststelling bij je pup.
Geef je pup gepaste voeding
Je pup heeft nog heel wat groei voor de boeg. Om je pup een stabiele groei te geven, ondersteun je hen het allerbeste door het geschikte hondenvoer te geven. Geef hun dus zeker geen volwassen hondenvoeding vanaf het moment dat ze bij je toekomen. Een baby geef je toch ook geen steak met friet :). Voeding die speciaal ontwikkeld is voor je pup zal hen vanaf het begin helpen in een stabiele groei.
Bij Delcon kies je met de puppyvoeding voor een complete voeding die je pup ook zal ondersteunen waar nodig. Onze puppy voeding zit hoog in eiwitten en vetten, hierdoor bevatten deze korrels alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om een stevig immuunsysteem op te bouwen en een gebalanceerde groeispurt door te maken.
Is je pup intussen de 7 maand gepasseerd, dan kan je beter overschakelen van je puppy brokjes naar junior brokjes. Dit zal de perfecte overgang verschaffen om nadien over te schakelen op volwassen hondenvoeding.
Delcon Junior ondersteunt je pup bij de opbouw van spiermassa op de juiste manier, daarnaast zorgt het er ook voor dat het gestel en de gewrichten op een evenwichtige manier de finale vorm aannemen.
Zorg voor een goede gezondheid
Je pup is in het begin heel erg kwetsbaar. Zorg ervoor dat je nodige maatregelen neemt op je pup van zoveel mogelijk parasieten te behoeden. Merk je dat je pup zich niet 100% voelt, aarzel dan niet om je dierenarts te contacteren.
Maak je huis puppyproof
Pupjes zijn net als baby’s. Alles wat op hun pad komt, is interessant en moet dan ook eens van heel dichtbij gecontroleerd worden. Zorg ervoor dat je een veilige nieuwe thuis kan bieden aan je hond en hou volgende zaken in de gevarenzone:
• Breekbare spullen• Elektronische bedradingen• Laat geen dingen slingeren die makkelijk op te eten zijn door een pup (kousen, sieraden, kinderspeelgoed, …)• Berg wasmiddelen en andere chemicaliën goed op• Zorg zeker voor een afschermen van uw zwembad• Opgelet met giftige planten zoals azalea’s, taxus, klimop, …
Routine
Geloof het of niet maar je hond doet enorm profijt aan routine in het dagelijkse leven. Deze routine zal het je gemakkelijker maken om hun dingen aan te leren.
Wat bedoel ik nu met zo’n routine, hoor ik je al denken! Wel, hiermee bedoel ik dat je bv. je pup 3x per dag op hetzelfde moment en op dezelfde plek zijn eten geeft. Of op dezelfde tijdstippen (én zelfde plekje) mee naar buiten gaat voor een plasje.
Pas deze tips toe en maak de thuiskomst voor je pup en voor jezelf al een pak gemakkelijker!
Ben je nog op zoek naar de ideale voeding voor je pup? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!
DELCON PUPPY

Waarom hondenvoer van Delcon?
Waarom je voor Delcon moet kiezen? Dat is een goeie vraag waar we je uitgebreid antwoord op kunnen geven! Bij Delcon Petfood streven we ernaar om een icoon van ware kwaliteit binnen de professionele wereld van premium dierenvoeding te zijn, zowel voor je hond als voor je kat. Onze voeding is met veel zorg geformuleerd. Ze is enkel opgebouwd uit de meest verfijnde ingrediënten. Zo bekomen wij de meest gezonde voeding waarop jij trots mag zijn dat je ze aan je geliefde viervoeter kan geven.
We houden zelf enorm van onze viervoeters en willen daarom enkel het beste voor hen. Daarom is onze voeding rijk aan vlees omdat dierlijke eiwitten zo belangrijk zijn voor je huisdier. De prebiotica in Delcon zorgen voor de ondersteuning van een goede darmflora en bijgevolg een optimale vertering. Daarnaast staat Delcon erom gekend een heel hoge acceptatie te hebben met een goede vertering en beperkte ontlasting als gevolg. Natuurlijke antioxidanten zorgen ervoor dat de kwaliteit van de ingrediënten in Delcon behouden blijft. Delcon bevat enkel de hoogst kwalitatieve ingrediënten waaronder ook ‘human grade’ zalmolie die de algemene gezondheidstoestand van je hond en kat ondersteunt.
Waar kan in de samenstelling van de voeding terugvinden?
Je kan de samenstelling van elke soort hondenvoer of kattenvoer terugvinden op onze website en webshop alsook op de achterkant van je zak voeding. Indien je extra vragen hebt over de samenstelling van de voeding, stuur dan gerust een mailtje naar info@delcon.be
Hebben jullie voeding die geschikt is voor puppies en jonge honden?
Jazeker! Delcon puppy is geschikt voor alle soorten pups. Met Delcon Puppy kies je voor complete voeding die van bij de start een stabiele groei van uw hond ondersteunt. Door het hoge percentage in eiwitten en vetten bevat Delcon Puppy alle voedingsstoffen die uw nieuwe huisgenoot nodig heeft om de eerste levensmaanden op een gezonde en gebalanceerde manier de groeispurt door te komen en het immuniteitssysteem op te bouwen.
Ook de jonge hondjes tussen +/- 6 maand en 1,5 jaar vergeten we niet! Delcon Junior is de perfecte voeding voor de overgang van de puppy-voeding naar een adult-variëteit. In deze levensfase is het van groot belang de spiermassa op een juiste manier op te bouwen, alsook ervoor te zorgen dat het gestel en gewrichten op een evenwichtige manier de finale vorm verkrijgen. Deze brok bevat alle nodige voedingsstoffen om de groei op een stabiele manier te ondersteunen.
Wanneer moet je overschakelen van Delcon Puppy naar Delcon Junior
Hoelang mag je pup puppy voeding eten?
Voor kleine rassen: 1-12 maand
Voor middelgrote rassen: 1-8 maand
Voor grote rassen: 1-6 maand
Opgelet! De kleine rassen mogen na 12 maand onmiddellijk overschakelen op volwassen voeding.
Is je hond (van middelgroot of groot ras) rond 6 à 8 maand, afhankelijk van de grootte van het ras, dan wordt het tijd om over te schakelen naar Delcon Junior.
Waar kan je de voedingstabellen terugvinden?
Die kan je terugvinden op de website/shop of op de achterkant van je zak voeding.
Hoeveel en hoe vaak eet een puppy?
Voor puppies:
In de linkerkolom vind je het gewicht terug die je pup heeft als hij volwassen is. Bovenaan kijk je hoe oud je pup is op dit moment, in de rij eronder zie je hoeveel maaltijden je pup mag eten per dag. Tot hun 6 maand, verdeel je de hoeveelheid over 3 maaltijden. Later mag je overschakelen naar 2 maaltijden. Bij recommended quantity zie je hoeveel gram je pup per DAG mag eten. Deze hoeveelheid verdeel je dan over het aantal maaltijden je pup mag eten.
Even schetsen adhv een voorbeeld: Je hebt een boxer pup van 5 maand oud. Een boxer weegt als volwassen hond ongeveer 25kg, dus links kijk je naar de 25kg. Nu is de pup 5 maand oud, dus kijk je bovenaan tussen 4-6maand. Daar zie je dat je pup 3x per dag mag eten. Dus je pup mag 380gr per dag eten en dit verdeel je over drie maaltijden.
Hoeveel en hoe vaak eet een hond?
Voor volwassen honden:
In de linkerkolom zie je het gewicht van je hond. Bovenaan zie je de activiteitsgraad van je hond. Kijk bij het gewicht van je hond en zijn activiteitsgraad, hoeveel gram je hond per dag mag eten. Dit gewicht mag je dan verdelen over 2 maaltijden.
Even schetsen adhv een voorbeeld: Je hebt een Boxer van 2 jaar oud, weegt 22kg en is enorm actief. Dan zie je dat je hond 330gr per dag mag eten die je mag verdelen over twee maaltijden.

Denkspelletjes voor je hond, de optimale tijdsbesteding
Dat een hond veel beter kan ruiken dan een mens, wist je waarschijnlijk al. Dat een hond zijn neus achternagaat is dus maar meer dan normaal. Je hond vindt het fijn om met zijn neus aan het werk gezet te worden! Breinwerk voor je hond dmv denkspelletjes en snuffelspelletjes stimuleren je hond z’n hersenen, geeft ze een voldaan gevoel én schept er bovenop nog eens een betere band met z’n baasje. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen, nietwaar?
Hoe begin je hieraan?
Je hoeft niet per se spelletjes kopen in de winkel. Je kan gerust met de huishoudspullen die je thuis hebt liggen, een fantastisch spel creëren voor je hond! Lege flessen, kartonnen dozen, oude stukken stof, siliconen bakvorm, … je noemt het maar op en je kan er wel iets van maken waar je je hond kan mee entertainen. Zo goed als alles is geschikt om een lekker hondensnoepje in of onder te verbergen (zolang het materiaal natuurlijk veilig is voor je hond).
Voorbeeld: Laat je creativiteit om los en maak zelf een snuffelmat van oude lapjes stof die je hebt liggen. Verstop er een aantal hondensnoepjes in en laat je hond er maar op los snuffelen. Of vul een kartonnen doos met lege wc-rolletjes en verspreidt er z’n lekkere hondenbrokjes in.
Het doel van hondenspelletjes
Hersenwerk voor je hond biedt tal van voordelen. Het helpt het concentratievermogen van je hond, haalt zijn energiepeil naar omlaag, maar het voordeel dat er torenhoog bovenuit springt, is toch wel het feit dat het je hond zijn brein stimuleert. In plaats van hun spieren in het werk te zetten (in bv. een trektouw spelletje), zet je nu hun neus in het werk om bepaalde zaken op te speuren. Wat fantastisch is voor je hondje, het geeft hun een voldaan gevoel. Schakel regelmatig hersenspelletjes in de wekelijkse routine van je hond, het zal je hond zijn denkvermogen scherp houden.
Connectie
Naast het feit dat het een stimulans is voor het brein van je hond, helpt het ook je hond zijn energie kwijt te spelen. Maar begrijp ons niet verkeerd, het is natuurlijk een ander soort vermoeidheid dan na een grote wandeling. Honden hebben zowel fysieke als mentale uitdagingen nodig! Binnen de fysieke en mentale uitdaging staat de connectie met het baasje ook centraal. Door samen te werken en te spelen, ga je je hond van dichterbij leren kennen en zien hoe hij omgaat met het oplossen van ‘problemen’ of puzzels. Op die manier kan je snel verder werken op zaken die je hond fijn vindt om te doen.
Puzzelen voor iedereen
Hersenwerk is voor elk soort hond weggelegd, als het goed wordt getoond aan de hond. Het spel moet aangepast zijn aan de behoeften van je hond. Voederen vanuit een KONG waarbij de hond moet likken en kauwen werkt rustgevend. Terwijl voeding in een voederbal geven eerder voor meer energie zorgt. Heb je een hond die wat meer beweging kan gebruiken? Dan is een voederbal eerder de juist keuze voor jullie. Moet je hond zich voor eender welke reden (zoals een operatie gehad) zich eerder rustig houden? Dan zijn denkspelletjes ook de ideale oplossing om hen actief en bezig te houden.
Tijd om een hersenspelletje in huis te halen!

Help, het is rui seizoen!
Net je hele huis gestofzuigd en je ziet na 5 minuten alweer overal plukje haar liggen? Je bent niet alleen! Als temperaturen aanzienlijk stijgen of dalen, wordt het verharen van je dier een pak erger. Met de Herfst die net gearriveerd is, is de ‘ruiperiode’ opnieuw volop aangebroken. Maar hoe werkt een rui nu helemaal? En wat kan je eraan doen om het je dier zo comfortabel mogelijk te maken?
Waarom verharen ze?
Nu het weer wat kouder wordt, is het tijd om hun zomerplunje terug de kast in te hangen en hun winterjas weer aan te trekken, bij wijze van spreken natuurlijk! Voor katten geldt net hetzelfde. Met als gevolg: overal in huis haren… Maar hoe komt dit?
De vacht van je dier helpt hen bij het reguleren van temperaturen. Ze zorgen ervoor dat het hen warm of koel houdt. Tweemaal per jaar, bij de seizoen wissels, verliezen zowel kat als hond een pak haar. Zo’n periode van rui kan 3 à 4 weken duren en zorgt daarbij ook voor de nodige irritatie bij het dier én het baasje. Om deze irritatie op een laag pitje te houden, is het belangrijk te weten wat te doen.
Elke vacht is anders
Ken de vacht van je dier, want bij elk ras verschilt de vacht. Daarom heeft elk ras een andere verzorging nodig. Sommige hondenrassen verharen het hele jaar door maar in heel lichte mate en niet tweemaal per jaar in een piek zoals de Labradoodle, deze soort honden hebben een knipvacht. Het is noodzakelijk van hen vaak te borstelen om de losse haren uit hun vacht te halen. Terwijl je ook honden hebt met een plukvacht, ook zij verharen het hele jaar door maar die losse haren blijven hangen in de vacht. 2 maal per jaar worden die dode haren eruit ‘geplukt’ zodat de nieuwe ondervacht ademruimte krijgt. Het is van groot belang dat je nagaat welke vachtverzorging jouw hond nodig heeft. Stel dat je een hond met plukvacht gaat bijknippen, wordt hun vacht grauw en gaan de dode haren jeuken. Of borstel je de vacht van een kniphond te weinig? Dan klit de vacht samen en hoopt het vuil zich op.
Wist je dat: honden met een knipvacht minder verharen, mààr ze moeten wij op tijd en stond geknipt worden.
Hoe onderhoud je best de vacht tijdens de ruiperiode?
Jaren terug in tijd verzorgden honden hun eigen vacht, zonder enig probleem. Het verharen verloopt natuurlijk onder invloed van temperatuur en honden verwijderen zelf voor dat de losse haren dmv likken, in plassen te ronden of zich over het gras te schuren. Maar doordat honden tegenwoordig vaker binnen leven, kan hun balans verstoord worden. Daarom is het van belang dat we onze honden een handje helpen door regelmatig de losse haren weg te borstelen. Zeker tijdens de rui periode, help je je dieren hier enorm mee.
Let op: bij kortharige honden kan te veel borstelen de huid beschadigen. Hou hier rekening mee.
Keuze hondenborstel
Zorg ervoor dat je zeker de juiste hondenborstel koopt. Voor kortharige honden is een rubberen borstel of een borstel van haar meer dan voldoende terwijl voor langharige honden eerder een kam of slickerborstel nodig is om hun klittende vacht los te krijgen.
Voorbeeld van een slickerborstel:
Hoe borstelen
Druk zeker niet te hard tijdens het borstelen om irritatie over de huid te voorkomen. Om ook klitten te voorkomen, is het goed om volgende plekken wat extra aandacht te schenken tijdens het borstelen:
Bij de snuit
In de oksels
Rond de oren
Rond de voetzolen
Onder de staart
Helpt wassen?
Het antwoord: Ja maar voornamelijk voor langharige honden! Soms kan je hond wassen ook voor een verademing zorgen bij hen. Door het stromende water en shampoo week je automatisch de dode haren los. Blaas nadien je hond met koele licht droog om zo extra klitten te voorkomen. Doe dit 1 à 2 keer in de rui periode.
Voor kortharige honden is dit minder van belang. Te veel wassen kan de huid onder de vacht beschadigen.
Extra hulp nodig?
Heeft je hond vaker last van extreem vacht verlies of staat de vacht dof en levenloos? Dan kan je, naast een goede verzorging, ook de voeding aanpassen van je hond. Delcon Regular Plus – Rich in Fish is de perfecte voeding voor honden die extra zorg nodig hebben voor hun vacht dankzij de toevoeding van extra zalmolie. Kom hier alles te weten over deze voeding

5 leuke spelletjes om binnen te spelen met je hond
Een regenachtige dag is niet leuk voor jou en al zeker niet voor je hond. Jij mist het om een frisse neus te halen, je hond is verknocht aan z’n dagelijkse fysieke uitdaging. Laat de neerslag de pret niet bederven. Dat je ook binnen fijn met je hond kan spelen, bewijzen de vijf spelletjes die je in dit artikel ontdekt. Is het geen weer om je hond door te jagen? Speel dan binnen!
1. Zoek het snoepje
“Zoek het snoepje” is een fantastisch spelletje dat de hersenen en de neus van je hond aan het werk zet. Met al die verstopplaatsen in huis is het een ideale activiteit om binnen met je hond te doen.
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats en een rustige plek
1 tot 4 weken
---article-upsell-here---
De voorbereiding
Voor je “Zoek het snoepje” begint te spelen, zoek je een rustig plekje in huis. Hou enkele van de favoriete snoepjes van je hond bij de hand. Wees geduldig. De ene hond snapt het spelletje meteen, de andere heeft wat meer tijd nodig. Hoe jonger je hond, hoe makkelijker hij het zal oppikken.
Hoe snel je hond ook leert, hou het leuk voor jullie beide. Zelfs al lukt het niet meteen, weet dat je hond aan het leren is en zijn brein hard aan het werken is.
Aan de slag
Vraag je hond om te zitten en te blijven.
Toon je hond het snoepje en gooi het op de grond.
Geef je hond de toestemming om het snoepje te halen.
Dat doe je door bijvoorbeeld “Zoek!” te zeggen. Herhaal deze stap enkele keren zodat je hond snapt wat de bedoeling is.
Laat je hond terug naar jou komen.
Om het spelletje uitdagender te maken, doe je het volgende:
Gooi het snoepje steeds verder. Het is de bedoeling dat je hond blijft zitten tot je hem vraagt het snoepje te zoeken.
Verstop het snoepje achter, in of onder iets. Gebruik bijvoorbeeld een snuffelmat om je snoepje in te verstoppen.
Heeft je hond het moeilijk om te blijven zitten tot je toestemming geeft het snoepje te halen? Werk dan met een lijntje tot je hond zijn impulsen beter onder controle heeft.
2. Touwtje-trek
Door touwtje-trek te spelen, kan je hond zijn energie meteen kwijt. Speel het bijvoorbeeld als je een langere tijd van huis bent geweest en je hond al die tijd alleen was. Je overactieve hond is na enkele minuten touwtje-trek al heel wat kalmer en dankbaar voor alle aandacht!
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats, een stevig touw
2 tot 7 dagen
De voorbereiding
Kies een speeltje op maat van je hond. Het spreekt voor zich dat een uit de kluiten gewassen Tervuurse Herder een steviger touw vraagt dan een Jack Russel. Je vindt speciale touwen voor honden in een dierenspeciaalzaak of je knutselt zelf een speeltje ineen door enkele lappen stof stevig aan elkaar te knopen.
Maak je hond enthousiast zodat hij zich gemotiveerd voelt om z’n tanden in het speeltje te zetten. Met een snoepje als beloning wordt dit vast en zeker één van z’n favoriete spelletjes.
Aan de slag
Zoek een plekje in huis met voldoende plaats om touwtje-trek te spelen
Hou het touw bij de hand en enkele snoepjes in je broekzak.
Presenteer het touw aan je hond
Hou het touw voor hem. Niet elke hond zal meteen interesse tonen. Doe er zelf enthousiast over, laat het voor zijn neus bengelen of verleid hem met een snoepje.
Moedig je hond aan om te trekken
Verbind er ook een commando aan zoals “Trek!”. Hou het speels zodat je hond snapt dat het een spelletje is.
Wacht op contact
Elke aanraking met het touw of speeltje is een reden voor een beloning. Zo weet je hond dat als hij interesse toont, hij een snoepje krijgt.
Wees consequent en geduldig
Herhaal dit proces enkele keren maar verleg steeds z’n grenzen. Vraag meer interesse van je hond in ruil voor een snoepje. Doe dit tot hij snapt dat hij aan het touw hoort te trekken. Geef hem daarna pas een snoepje in ruil voor 10 seconden touwtje-trek, 20 seconden touwtje-trek, 30 seconden touwtje-trek, … Op termijn heeft hij enkel nog jouw commando “Trek!” nodig om te weten wat je van hem vraagt.
3. Welke hand?
“Welke hand?” is een heel eenvoudig spelletje dat je om het even waar en wanneer kan spelen. Het enige wat je nodig hebt is enkele snoepjes en je handen.
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats
2 tot 7 dagen
De voorbereiding
“Welke hand?” stelt de hersenen en de neus van je hond op de proef. Je vraagt hem niet enkel z’n reukvermogen te gebruiken, je stimuleert ook het denkvermogen van je hond. Dit alles in een heel eenvoudig maar oh zo leuk spelletje. Het enige wat je nodig hebt, zijn je handen en enkele van z’n favoriete snoepjes.
Gebruik in het begin bij voorkeur snoepjes die sterk ruiken, zoals onze snoepjes met zalm, eend of lam. Heeft je hond een favoriete snack? Kies die dan uit. Zo krijg je hem extra gemotiveerd.
Aan de slag
Snoepje in de hand
Vraag de aandacht van je hond en toon hem dat je een snoepje in één van je handen hebt. Sluit beide handen en presenteer ze aan je hond.
Welke hand?
Vraag je hond “Welke hand?” en wacht tot hij een voorkeur toont voor één van je handen. Open vervolgens die hand. Heeft hij het bij het rechte eind? Dan heeft hij het snoepje gewonnen! Was hij verkeerd? Toon dan het snoepje maar geef het niet. Probeer het spelletje opnieuw tot je hond het juist heeft.
Wil je het spelletje uitdagender maken? Verstop je beide handen dan achter je rug en wissel het snoepje tussen je handen. Zo weet je zeker dat je hond enkel op zijn geur rekent en niet op wat hij ziet.
4. Het bekertjes-spelletje
Het bekertjes-spelletje bouwt voort op het “Welke hand?”-spelletje. Het principe is hetzelfde met dat verschil dat je bekertjes gebruikt in plaats van je handen. Vindt jouw hond meteen onder welk potje je het snoepje hebt verborgen?
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Gemakkelijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats, 3 bekertjes
1 tot 4 weken
De voorbereiding
De enige voorbereiding die dit spelletje vraagt, is drie bekertjes. Kies voor plastic en niet voor glas of papier. Papier is niet stevig genoeg en glas kan breken. Maak een gaatje in de onderkant van elk bekertje zodat je hond het snoepje kan ruiken. Eens je hond het spelletje goed kent, gebruik je bekertjes zonder gaatje.
Aan de slag
Vraag de aandacht van je hond
Verstop een snoepje onder een bekertje
Vraag je hond om het snoepje te vinden
Om dit spelletje moeilijker te maken, voeg je simpelweg extra bekertjes toe.
5. Samen opruimen
Na een speelmomentje met de hond ligt je huis er gegarandeerd rommelig bij. Waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen en je hond leren zijn eigen spullen op te ruimen?
Moeilijkheid
Benodigdheden?
Leertijd
Moeilijk
Snoepjes zoals de Delcon Treats, enkele speeltjes en een mand om de speeltjes in op te bergen
2 tot 6 weken
De voorbereiding
Neem er de doos, mand of ton bij waarin je de speeltjes van je hond verzamelt. Slingeren er nog geen speeltjes rond, leg er dan enkele op de grond. Hou ook enkele snoepjes bij de hand om je hond te belonen.
Je hond leren opruimen is niet makkelijk. Zorg ervoor dat je hond al de basis kent zoals “zit” en “blijf”. Lukt het niet na één sessie? Wees geduldig en consequent. Je hond heeft tijd nodig om nieuwe dingen te leren. Geloof ons: hij is het wachten waard!
Leren opruimen stimuleert de hersenen van je hond en laat hem z’n overtollige energie kwijtraken. Eens de speeltijd over is en alles is opgeruimd, is je hond voldaan en klaar voor z’n welverdiende dutje.
Aan de slag
Leer je hond om een speeltje te nemen.
Hiervoor hou je z’n favoriete speeltje voor z’n snoet. Net voor hij het speeltje wil nemen, zeg je “Pak!”.
Leer je hond om het speeltje los te laten.
Nu je hond z’n speeltje vast heeft, verleid je hem met z’n favoriete snoepje met zalm, eend of lam. Van zodra hij voor het snoepje kiest en het speeltje laat vallen, zeg je “Los!”.
Leer je hond z’n speeltje in de mand leggen.
Leg daarvoor enkele speeltjes rond de mand, wijs naar een speeltje en zeg “Pak!”. Van zodra je hond het speeltje vast heeft, begeleid je hem met een snoepje richting de mand. Eens zijn hoofd boven de mand is, zeg je “Los!”. Valt het speeltje in de mand, beloon je je hond met het snoepje.
Leg de speeltjes verder van de mand.
Blijf verder oefenen met de snoepjes maar verminder het aantal keren dat je je hond beloont. Introduceer het oppakken en in de mand laten vallen van de speeltjes geleidelijk aan als “Opruimen!”.
Herhalen, herhalen, herhalen.
Herhaal het opruimen elke dag gedurende minimum twee weken. Merk je dat je hond een stap niet zo goed onder de knie heeft, oefen dan specifiek op dat commando.
Waarom binnenspelen met je hond?
Nu je weet hoe je je hond ook binnenshuis entertaint, laten we even in het brein van je hond duiken en ontdekken waarom spelen zo belangrijk is.
Waarom spelen honden?
Als je hond al in je leven is sinds hij puppy is, zat je op de eerste rij toen hij op het toppunt van z’n speelsheid zat. Puppy’s leren over de wereld rondom hen door te spelen. Ze onderzoeken hun omgeving met hun neus, tong en tanden. Zo leren ze wat aanvaardbaar sociaal gedrag is en wat hun grenzen zijn.
Ook volwassen honden blijven spelen, zowel met hun baasje als met andere honden. Meer nog: honden spelen het liefst in gezelschap. Dat ze speels blijven wil niet zeggen dat ze nooit volwassen worden. Spelen vervult enkele belangrijke functies. Hieronder vind je er vijf.
1. Spelen is gezond
Spelen heeft niet enkel fysieke voordelen, je stimuleert er ook de hersenen van je hond mee. Via een spel raakt je hond z’n opgebouwde energie kwijt. Zelfs een korte sessie van 5 à 10 minuten maakt een wereld van verschil. Ook jij ervaart vast en zeker de voordelen van wat extra beweging in je dagelijkse routine.
Het is ook een ideale manier voor je hond om stress van zich af te schudden. Hij geniet met volle teugen als hij tijd met jou spendeert. Studies verwijzen ook naar de kalmerende effecten van honden op mensen. Mensen met een hond zouden een lagere bloeddruk hebben en minder kans maken op hartziekten. Wat er ook van aan is, een speelkwartiertje met je hond inlassen, heeft voordelen voor je hond en voor jezelf.
2. Een hond kan zich vervelen
Net zoals wij vervelen honden zich soms. Dat gebeurt als ze te weinig uitdaging krijgen. Door te spelen, te wandelen en mentale stimulans, blijven ze geëntertaind en gaan ze kattenkwaad uit de weg.
Een hond die zich verveelt, herken je aan gedrag zoals blaffen zonder reden, je spullen kapot bijten, je storen terwijl je werkt, je bloemperk omwoelen, … Door af en toe een spelletje te introduceren, vermijd je dit. Dat hoeven niet per se fysieke spelletjes te zijn, ook denkspelletjes doen de verveling van je hond verdwijnen.
3. Spelen = leren
Als je hond speelt, staan al z’n zintuigen op actief. Het is daarom ook een van de leukste manieren om je hond te trainen. Geloof het of niet: een spelletje spelen, is je hond iets aanleren. Terwijl je met hem speelt, geef je hem namelijk een taak. Vervult hij die taak, wordt hij beloond. De leukste manier voor een hond om te leren en te blijven leren.
4. Een nog hechtere band
Net zoals speeltijd puppy’s alles over relaties en sociale vaardigheden leert, toon je met spelen aan je hond dat je er voor hem bent. Hij krijgt jouw onverdeelde aandacht en leert je vertrouwen. Hij komt bijvoorbeeld te weten dat als hij het balletje dat jij net hebt weggegooid terugbrengt, jij dat balletje opnieuw zal weggooien. Hij leert dat sommige van jouw acties voorspelbaar zijn. Dat geeft je hond vertrouwen.
5. Je hond wordt meer zelfzeker
Een spelletje doet beroep op het deel van de hersenen van je hond dat instaat voor het nemen van beslissingen en het controleren van impulsen. Honden die vaak spelen, blaken van zelfvertrouwen. Ze kunnen erop vertrouwen dat ze de juiste keuze zullen maken. Zowel in interactie met jou als met soortgenoten.
Veelgestelde vragen over binnen spelen met je hond
Hoe vaak moet ik met mijn hond spelen?
Het is belangrijk om elke dag met je hond te spelen. Dat is belangrijk voor hun mentaal en fysiek welzijn.
Hoe lang moet ik spelen met mijn hond?
In een ideale wereld krijgt een hond elke dag een half uur tot twee uur speeltijd. Dat lijkt enorm veel, zeker als je een fulltime job hebt. Denk daarom na welke momenten je kan omtoveren tot een spel. Bijvoorbeeld etenstijd. Waarom je de brokken van je hond in een kom gieten als je er ook spelletjes zoals “Welke hand?” of “het bekertjes-spelletje” mee kan spelen. Ook je dagelijkse wandeling leuk je eenvoudig op met een van de bovenstaande spelletje.
Moet ik mijn hond de hele dag entertainen?
Honden krijgen graag aandacht. Spendeer dan ook zoveel mogelijk tijd met je hond. Een spelletje introduceren is een perfecte manier om zijn energieniveau te doen dalen en hem mentaal uit te dagen. Zo slaagt hij er beter in om zijn spreekwoordelijke emmertje te legen.
De meeste volwassen honden slapen minstens 12 uur per dag. Hem aanleren om rust te vinden is minstens even belangrijk als voldoende entertainment.

De juiste hondenvoeding per levensfase
Geef je hond voeding die met hem meegroeit.
Waarom voeding aangepast aan de leeftijd ertoe doet.
Als hondenbaasje wil je het beste voor je viervoeter. Daarin speelt voeding een sleutelrol. Net zoals de voedingsbehoeften van mensen veranderen naargelang hun levensfase, heeft ook je hond andere voeding nodig als hij ouder wordt. De juiste voeding op het juiste moment ondersteunt groei, gezondheid en levenskwaliteit.
In deze blog kom je te weten wanneer je overschakelt van puppyvoeding naar volwassen voeding, en van volwassen voeding naar seniorvoeding. We bespreken ook de unieke eigenschappen van hondenvoeding per levensfase en delen rasspecifieke weetjes.
Wanneer schakel je over van puppyvoeding naar adult voeding?
Voeding die specifiek is ontwikkeld voor puppy’s, is cruciaal voor een goede start. Puppy's groeien razendsnel tijdens hun eerste levensjaar. Hun botten, spieren, immuunsysteem en hersenen ontwikkelen zich intensief. Daarom hebben ze voeding nodig die rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Delcon Puppy bevat de ideale balans van voedingsstoffen om aan al hun behoeften te voldoen.
Probeer onze proefpakketten volgens de leeftijd van jouw hond
Het juiste moment om over te schakelen:
Voor kleine hondenrassen (zoals een Chihuahua) gebeurt de overgang van puppyvoer naar adult hondenvoeding (meestal) rond de leeftijd van 12 maanden.
Middelgrote honden (zoals een Border Collie) schakelen over naar Delcon Junior rond 8 à 9 maanden. Van zodra ze 12 à 15 maanden oud zijn, mag je hen adult brokken voorschotelen.
Grote rassen (zoals een Golden Retriever) blijven soms tot 6 maanden op puppy- en juniorvoeding, omdat hun groei langer duurt. Ze krijgen Delcon Puppy tot ze 6 maanden zijn en schakelen dan over op Delcon Junior tot ze de leeftijd van 12 maanden hebben bereikt.
Je hoeft de overschakeling van de ene naar de andere variant niet te spreiden, zolang je bij Delcon blijft. Al onze variëteiten hebben namelijk dezelfde basis. Het is vooral de proteïnebron, de proteïnepercentages en de vetpercentages die verschillen.
Delcon heeft bovendien een variëteit voor Junior honden. Het is het perfecte voer voor oudere puppy’s die helpen bij de opbouw van de spiermassa, en de ontwikkeling van gewrichten ondersteunen.Volwassen of adult honden hebben net als puppy’s en junior honden brokken nodig die hun activiteiten ondersteunt. Een evenwichtige mix van energie, eiwitten en gezonde vetten blijft weliswaar belangrijk. Delcon Adult biedt deze balans en is verkrijgbaar in varianten voor kleine (mini) honden en middelgrote & grote honden.
Wanneer is je hond een senior?
Ook hier is er een verschil in de grootte van de hond:
Kleine hondenrassen worden als senior beschouwd vanaf ongeveer 10 jaar.
Middelgrote honden schakelen over rond de leeftijd van 8 jaar.
Grote rassen, die doorgaans sneller verouderen, hebben al vanaf 7 jaar baat bij seniorvoeding.
Seniorvoeding, zoals Delcon Senior, is aangepast aan een trager metabolisme en bevat extra vezels, minder calorieën en specifieke voedingsstoffen zoals glucosamine en chondroïtine om hun gewrichten en mobiliteit op peil te houden. In ons assortiment vind je ook een variant die specifiek is ontwikkeld voor kleine (mini) hondenrassen:
Er zijn ook honden die nooit overschakelen naar senior brokken. Het is dan ook belangrijk om naar het activiteitsniveau van je hond te kijken. Sommige honden zijn heel hun leven erg actief en ondervinden nooit gewrichtsproblemen. Zo’n honden ondersteun je het best met hun vertrouwde adult brokken. Vraag je je af of jouw hond beter overschakelt naar onze senior variëteit of beter bij de adult brokken blijft? Neem contact op voor persoonlijk advies of stuur ons een berichtje via de chat.
Overzicht: voeding aanpassen volgens de leeftijd van je hond
Kleine honden
Middelgrote honden
Grote honden
Delcon Puppy
Tot 9 à 12 maanden
Tot 8 maanden
Tot 6 maanden
Delcon Junior
/
Vanaf 8 maanden tot 12 à 15 maanden
Vanaf 6 maanden tot 12 maanden
Delcon Adult
Vanaf 9 à 12 maanden tot ongeveer 10 jaar
Vanaf 12 à 15 maanden tot ongeveer 8 jaar
Vanaf 12 maanden tot ongeveer 7 jaar
Delcon Senior*
Vanaf ongeveer 10 jaar
Vanaf ongeveer 8 jaar
Vanaf ongeveer 7 jaar
*Of je hond beter overschakelt naar senior hondenvoeding, hangt af van het activiteitsniveau en de algemene gezondheid van je hond. Contacteer ons voor advies op maat.
Probeer een proefpakket
Zo herken je hondenvoeding die de gezondheid van je hond ondersteunt
Nu je weet wanneer je moet overschakelen van de ene naar de andere leeftijdsvariant, is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor je hond.
Puppyvoeding: focus op groei en energie
Omdat je pup in razendsnel tempo groeit en hun hersenen een enorme ontwikkeling doormaken, heb je voeding nodig die hen daarin ondersteunt. Kijk daarom op het etiket en hou rekening met:
Een hoog eiwit- en vetgehalte
Percentage omega 3 vetzuren
Extra toevoeging van calcium en fosfor
Volwassen voeding: gezond gewicht, spieren, huid en vacht
Je volwassen hond heeft net als een puppy of junior hond bepaalde behoeften om gezond te blijven en sterke spieren, gewrichten en botten te behouden. Let daarom zeker op deze elementen als je adult voeding kiest:
Omega 3 en Omega 6 vetzuren uit onder andere premium zalmolie.
Hoogwaardige eiwitten uit gedehydreerd vlees.
Evenwichtig caloriegehalte op maat van het energieniveau van je hond.
Natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen.
Senior voeding: vlotte spijsvertering en soepele gewrichten
Als je merkt dat het metabolisme van je hond vertraagt, en zijn gewrichten en botten meer ondersteuning nodig hebben, schakel dan over naar Senior brokken. Sommige honden blijven actief zonder gewrichtsklachten, Daarom bevat Senior hondenvoeding best:
Minder calorieën
Extra vezels
Glucosamine en chondroïtine
De ene hond is de andere niet
Kleine honden hebben over het algemeen een sneller metabolisme. Ze verbranden meer calorieën per kilogram lichaamsgewicht dan middelgrote en grote honden. Daarom hebben ze voeding nodig met een hogere caloriedichtheid. Ook de brokgrootte doet ertoe voor hen: kleinere brokjes aangepast aan hun kleine kaken.
Grote en middelgrote honden hebben daarentegen voeding nodig die hun spieren, botten en gewrichten optimaal ondersteunt. Heel belangrijk is een evenwichtige samenstelling die overgewicht voorkomt zonder in te boeten aan gezonde vetten en eiwitten.
Het is niet enkel belangrijk om de voeding aan te passen aan de leeftijd van de hond, maar ook aan de grootte. Zo ben je zeker dat je hond elke dag de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om zich gezond te ontwikkelen.
Heeft jouw hond klachten? Kies een proefpakket volgens zijn behoeften.
5 redenen om te kiezen voor Delcon hondenvoeding!
Al onze voeding is in samenwerking met dierenartsen en voedingsdeskundigen ontwikkeld.
We werken enkel met natuurlijke, hoogwaardige ingrediënten.
Onze Product Finder helpt je de juiste voedingskeuze maken op maat van je hond.
Geschikt voor elke levensfase dankzij verschillende varianten voor puppy’s, juniors, adults en seniors. Inclusief specifieke variëteiten voor de kleinste hondenrassen.
Kwalitatieve voeding van eigen bodem, altijd beschikbaar in een winkelpunt in de buurt of online.
Probeer het zelf!
De juiste voeding per levensfase is essentieel om de gezondheid en levenskwaliteit van je hond te verzekeren. Door te kiezen voor voeding die is afgestemd op hun leeftijd, ras en grootte, geef je jouw hond de beste kans op een gezond en gelukkig leven.
Delcon biedt daarom kwalitatieve hondenvoeding voor elke levensfase en ondersteunt je hond in elke stap van zijn levenscyclus. Bestel je proefpakket en ondervind zelf hoe Delcon de gezondheid van je hond bevordert.
Je Delcon proefpakket bestellen

Wanneer overschakelen op hypoallergene hondenvoeding?
Sommige honden lijken voortdurend met hun gezondheid te sukkelen: jeuk, oorontstekingen, dunne ontlasting, doffe vacht of overgeven. Misschien herken je je viervoeter er wel in. Dan is de kans groot dat jouw hond last heeft van een voedselintolerantie of -allergie.
Gelukkig hoeft dit zijn leven niet te blijven bepalen. De juiste voeding brengt comfort, energie en levensplezier terug. Bij Delcon weten we hoeveel verschil de juiste voeding maakt. Net daarom doen we veel onderzoek naar hypoallergene voeding en breiden we ons assortiment steeds verder uit naar bijvoorbeeld hypoallergene voeding voor puppy’s, juniors en kleine rassen.
Het Delcon assortiment hypoallergene hondenvoeding
Voedselintoleranties en -allergieën herkennen: wat zijn de symptomen bij honden?
Voedselintolerantie of allergieën bij honden zijn zeker geen zeldzaamheid. Net zoals bij mensen reageert het lichaam van een hond soms overdreven op bepaalde stoffen. Dit kan leiden tot:
Jeuk en overmatig krabben,
Likken of bijten aan poten,
Een doffe of schilferige vacht
Verminderde eetlust of futloosheid
Terugkerende oorontstekingen,
Braken en/of diarree,
Gevoelige huid of huidproblemen
Deze klachten zijn niet enkel vervelend, ze tasten ook het algemene welzijn van je hond aan. Gelukkig maakt hypoallergene voeding vaak een wereld van verschil.
Hoe helpt hypoallergene voeding je hond?
Het Delcon assortiment hypoallergene voeding is speciaal ontwikkeld voor honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel, intoleranties of allergieën. Door bepaalde ingrediënten bewust weg te laten en te werken met één zorgvuldig gekozen proteïnebron, vermijd je dat het immuunsysteem van je hond overprikkeld raakt.
Bij Delcon nemen we dit principe serieus. Onze Delcon Hypoallergenic lijn bevat per variant maar één dierlijke eiwitbron zoals lam of eend. Geen mengelingen of onverwachte toevoegingen, wél pure en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten.
Daarnaast zijn al onze hypoallergene recepten ook:
Graanvrij
Rijk aan natuurlijke prebiotica (voor gezonde darmflora)
Vervaardigd met zoete aardappel (een goed verteerbare energiebron)
Vrij van kunstmatige kleur- of smaakstoffen
Als Belgisch kwaliteitsmerk kiezen we bovendien bewust voor lokale, hoogwaardige ingrediënten.
Eerst zien en dan geloven? Vraag je proefpakket hypoallergene voeding van Delcon aan en merk zelf de resultaten bij je hond.BESTEL HIER JOUW PROEFPAKKET
Nieuw: hypoallergene voeding voor puppy’s en kleine honden en een extra smaak
Ons gamma hypoallergene voeding werd recent uitgebreid. Naast de vertrouwde Hypoallergenic brokken voor volwassen honden, vind je nu ook varianten voor:
Pyppy's en junior: met aangepaste voedingswaarden en structuur voor jonge honden in volle groei.
Mini-honden: met kleinere brokjes, speciaal ontworpen voor kleine rassen met een gevoelig spijsverteringsstelsel.
Ook adult honden genieten mee want naast lam kunnen ze nu ook eend kiezen als favoriete hypoallergene brok.
Daarnaast zijn er ook hypoallergene snacks voor gevoelige snoepers. Ideaal als tussendoortje of beloning, zonder zorgen.
Waarom kiezen voor Delcon?
Eerst en vooral is Delcon een Belgisch merk met een duidelijke visie: hondenvoeding moet gezond, eerlijk en evenwichtig zijn. We werken daarvoor nauw samen met voedingsdeskundigen en baseren onze recepten op de noden van honden, niet op trends.
Dit maakt ons uniek in België:
Slechts één dierlijke eiwitbron per recept. Zo hou je grip op mogelijke triggers in de voeding van je hond.
Hypoallergene voeding voor alle leeftijden en groottes. Ook voor puppy's, juniors en kleine rassen.
Lokale productie met pure ingrediënten. We staan voor transparantie in elke brok.
Een persoonlijk aanspreekpunt. Onze klantendienst staat voor je klaar bij vragen over ons assortiment.
En het mooiste? Honden met klachten bloeien vaak helemaal open na een overstap naar onze hypoallergene brokken en snacks. Dat lezen we niet alleen in reviews, maar zien we dagelijks in onze community van tevreden baasjes.
Boule lust de hypoallergene voeding heel graag tegenover vorige merken. Hopelijk blijft dit zo en blijven reacties uit. Leefde al jaren op bijna enkel water en brood. R. Huysman
Dit is het enige voer dat alle 3 onze honden lusten. Geen darmproblemen meer en nu goede stoelgang. Top! V Van Der Zalm
Onze Golden Retriever Sky heeft een veel betere stoelgang sinds we Delcon kopen. De service is goed en snel. E. Laermans
Heel blij met jullie kwalitatieve voer! Onze Vizsla heeft eindelijk rustige darmen dankzij jullie hypoallergene eten! A. Fayard
De oplossing voor een betere levenskwaliteit van gevoelige honden
Een voedselintolerantie of -allergie hoeft het leven van je hond niet te bepalen. Met de juiste voeding geef je hem comfort en levensvreugde terug. Delcon helpt je daarbij, met hypoallergene recepten die eenvoudig, puur en Belgisch zijn.
Nieuwsgierig? Bekijk ons gamma online of vraag vandaag nog je proefpakket aan. Je hond is je nu al dankbaar!
Proefpakket online kopen
Verdeelpunten vinden